Nord-England – fra vikinger til Beatles

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Følg vikingenes spor til York og Lindisfarne-klosteret, opplev romernes mesterverk Hadrians mur, middelalderborger og det vakre hedelandskapet

Vår spennende reise til Nord-England tar oss med helt tilbake til vikinghistorien, romertiden, gjennom middelalderen og helt fram til nåtiden og the Beatles. På reisen besøker vi vikingenes hovedstad York, Lindisfarne-klosteret på Holy Island, festninger og middelalderborger og den oppdagelsesreisende James Cooks hus. Vi nyter det enestående britiske hedelandskapet i Yorkshire fra et damptog, lar den flotte kysten passere mot nord og drar på båttur i det fascinerende Lake District i vest.

Turen kan by på pittoreske engelske landsbyer, gamle pubber, små museer og de fleste av Northumbrias øvrige severdigheter: Bamburg og Carlisle Castle, Hadrians mur og fort. Alt sammen blir avsluttet i Liverpool i fotsporene til the Beatles.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Britiske pund

Dagsprogram 7 dager
Dag 1
York – vikingenes hovedstad
Dag 2
North York Moor i damptog, Whitby med James Cook og flere vikinger i Durham
Dag 3
Holy Island, Lindisfarne-klostret, natur og fantastiske slott
Dag 4
Romerrikets yttergrense med Hadrians mur og Lake District
Dag 5
Lake District – til fots og en tur på vannet
Dag 6
Lake District–Liverpool–Manchester. Beatles-museum
Dag 7
Manchester. Hjemreise

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
York – vikingenes hovedstad
Clifford's Tower rager opp over byen York

Vi flyr til Manchester, der vi lander om formiddagen. Derfra går turen direkte til York. Vi kommer til York midt på dagen og har hele ettermiddagen til å utforske den pittoreske middelalderbyen til fots. Vi startet vandringen ved Clifford's Tower, York Castle, som rager opp over byen. Festningen ble bygd av Vilhelm Erobreren i 1068, umiddelbart etter normannernes erobring, som vern mot vikingene. I 1190 ble byens jøder myrdet eller begikk selvmord i Clifford's Tower etter omfattende pogromer støttet av byens rike familier, som benyttet anledningen til å brenne gjeldsbrevene sine til de myrdede jødiske bankfolkene.

Vi skal besøke Yorkshire Museum, som blant annet inneholder The Vale of the Viking Hoard, et av de viktigste vikingfunnene som er gjort i England. Den nedgravde vikingskatten ble funnet av far og sønn, Davig og Andrew Whelan, som var ute og gikk med metalldetektoren sin. Samlingen består blant annet av 617 sølvmynter, sølvsmykker og andre spennende objekter. Deretter går vi en tur rundt på en av verdens lengste intakte bymurer før det blir tid til å snuse litt mer på byen og det herlige bysentret. For de nysgjerrige finnes også byens enorme gotiske katedral, York Minster, oppført i hvit kalkstein som en rival for Canterbury.

Tilbake på hotellet, som ligger i gangavstand fra sentrum, spiser vi vår første middag sammen etter en lang og interessant dag.

Dag 2
North York Moor i damptog, Whitby med James Cook og flere vikinger i Durham
I dag venter en tur med det historiske damptoget

Dagen starter med en tur gjennom den vidunderlige nasjonalparken North York Moor. Vi kjører til den lille byen Pickering, der bussen blir utskiftet med et gammelt viktoriansk damptog som bringer oss gjennom det vakre og kuperte heilandskapet. Landskapene blir avbrutt av små pittoreske stasjonsbyer som Goathland og Grosmont. Noen kan kanskje gjenkjenne Goathland-stasjonen fra filmen om Harry Potter? Turen ender i den lille og veldig typisk engelske havnebyen Whitby. Det var her Bram Stoker skrev romanen om Dracula, og i boken var det nettopp her vampyren Dracula gikk i land i form av en svart hund.

Vi skal besøke det prisvinnende James Cook-museet. James Cook blir av mange regnet som verdens største oppdagelsesreisende, selv om oppdagelsene hans ikke var så spektakulære som Columbus', Magellans og Da Gamas. Han er den som reiste lengst, og han gjennomførte den mest omfattende og presise kartleggingen av kloden. Dessuten var han en enestående dyktig sjømann.

Cook ble født i Yorkshire og arbeidet senere i Whitby som kjøpmann og sjømann. De første sju årene til sjøs gikk med til å frakte kull langs den engelske kysten før han lot seg innrullere i marinen som fullbefaren sjømann og fikk en stilling som underløytnant. Cook oppnådde rang av kommandør før de innfødte på Hawaii drepte ham for en bagatell. Museet er innredet i de gamle opprinnelige husene med svært små rom, så vi kan ikke gå rundt samlet, men de ansatte på museet er flinke til å komme med supplerende forklaringer. Øverst i huset der Cook bodde som lærling finner vi en liten spesialutstilling som er relatert til reisene hans.

Det blir tid til en stopp for lunsj etter besøket, og Whitby er om noe stedet der man må smake på den britiske spesialiteten fish and chips, som blir servert mange steder. Prøv å spise retten med de klassiske mushy peas, gjennomkokte grønne erter.

Etter Whitby kjører vi mot Newcastle med stopp i Durham. Den storslåtte Durham-katedralen ble påbegynt helt tilbake i 1093 og er et arkitektonisk mesterverk.

Vi kommer frem til Newcastle, som skal være hjemmet vårt de kommende to dagene. Her bor vi sentralt i byen på et nyere hotell. I dag spiser vi middag sammen på hotellet.

Dag 3
Holy Island, Lindisfarne-klostret, natur og fantastiske slott
Klosterruinen Lindisfarne

Vi starter dagen med en spesiell omvisning i Bamburg Castle, en kolossal festning nord for Newcastle. Legg merke til den typiske høye beliggenheten og de bratte, nesten uinntakelige sidene. Det har trolig vært festningsverker her langt tilbake i tiden, og området har vært hovedstad for opprinnelige britiske lokalkonger siden 420. Festningen ble inntatt og mer eller mindre ødelagt av vikingene i 993, men den er restaurert og utbygd utallige ganger siden. Byggverket er i dag listet som bevaringsverdig i klasse 1, og en stor del av borgens indre er innredet som museum med mange godt bevarte gjenstander fra stedets historie.

Vi haster videre til dagens høydepunkt: tidevannsøya Holy Island med den berømte klosterruinen Lindisfarne. Vi skal over en fyllingsvei på rundt 4 kilometer. Den blir oversvømt og ufremkommelig ved høyvann, og derfor må hver avreise planlegges forskjellig. Øya er et stort naturreservat med mange sjø- og vadefugler, så interesserte kan med fordel ta med kikkert. Vårt felles mål er klosterruinen med et interessant lite museum. Vi skal først besøke klostermuseet, deretter klostret, og etterpå er det mulig å se den lille byen rundt klostret, kirken eller det lille sommerslottet på øya. Dit må vi ta oss frem til fots. Slottet ligger vakkert til på en høyde i naturreservatet.

Såfremt tiden og tidevannet er med oss, kjører vi forbi Warkworth Castle. Vi gjør et kort fotostopp i den lille byen, så det blir også tid til en kopp te eller kanskje en pint av det lokale ølet.

De mange slottene og borgruinene vitner om Englands forhistorie. Borgkulturen oppsto spesielt etter Romerrikets fall. Lokale stormenn ekspanderte både med hensyn til jord og makt og forsvarte seg fra befestede borger. Borgene fungerte som tilfluktssteder når naboer, skotter eller vikinger troppet opp med større hærer. Strategien besto i å holde ut til angriperne ikke hadde mer mat eller skulle hjem og høste. Med tiden ble disse borgene større og sterkere og endte til slutt som de mektige steinkonstruksjonene med metertykke murer på høytliggende steder som vi kan se levningene av i dag.

Etter en lang og spennende dag vender vi tilbake til Newcastle. Middagen i dag er på egen hånd. Vi bor sentralt i byen, og det er lett å gå ut og finne et lokalt spisested og kanskje oppleve stemningen på en av de lokale pubene etterpå.

Dag 4
Romerrikets yttergrense med Hadrians mur og Lake District
Hadrians Mur

Vi har satt av hele dagen til et av verdens berømte byggverker, Hadrians mur, som strekker seg tvers over England fra kyst til kyst, fra Carlisle i vest til Tynemouth i øst. Muren var Romerrikets nordgrense og består av fort, garnisonsbyer, forsvarsverk og vakttårn. Det er det mest komplekse romerske byggverket utenfor Italia og kanskje Englands største severdighet. Vi følger den 12 mil lange muren gjennom det fantastisk vakre og kuperte landskapet tvers over Northumbria.

Muren ble oppført på initiativ av keiser Hadrian, som besøkte England i 122 og satte i gang byggingen. De tre lokale romerske legionene utgjorde en stor del av arbeidsstyrken, og prosjektet ble gjennomført på seks år. Senere ble de enkle palisadene og jordvollene med 14 fort forsterket og utbygd. På sitt høyeste hadde muren seks meter høye og to meter tykke steinsetninger utdypet med grøfter, og bak muren ble det anlagt veier med god plass til rask utrykning med både fotsoldater og ryttere.

Vi stopper først ved Chesters Roman Fort, et forholdsvis lite kompleks som ligger vakkert til ved elva Tyne. Nært elva ser vi det best bevarte romerske badet med vannoppvarming, dampbad osv. Chester har også den best bevarte samlingen av romerske skulpturer. Neste stopp er det store Housesteads Roman Fort, som ikke bare er et enormt forsvarskompleks, men også gir et fantastisk inntrykk av hvordan muren løper i flere retninger. Housestead er også det eneste stedet der man kan gå et lite stykke på muren, der den for øvrig går høyt over grunnplanet. Igjen en dag da vi ser hvor mye vi kan rekke over, men etter planen skulle vi gjerne nå romernes siste bastion mot vest, Carlisle Castle. Denne borgens historie går tilbake til begynnelsen av vår tidsregning, da den utgjorde en del av romernes forsvarsverk, og senere ble brukt av lokale borgherrer inntil fundamentet til våre dagers slott ble lagt av William II i 1092.

Carlisle Castle er en av Englands mest sagnomsuste og historisk betydningsfulle borger. Etter at romerne trakk seg tilbake, ble borgen forsterket og har sannsynligvis vært residens for kongen av Rheged, som kontrollerte det vestlige Northumbria eller Cumbria langs Irskehavet. Frem til England og Skottland ble forent i 1603 var Carlisle Englands ytterste forpost mot Skottland, og utallige beleiringer og slag er utkjempet her. I dag er slottet mest kjent som midlertidig oppholdssted eller rettere fengsel for dronning Elisabeth Is kusine, dronning Maria av Skottland, som endte sitt liv uten hode.

Etter en spennende dag kjører vi mot Englands berømte Lake District, og vi håper å komme tidsnok til å nyte solnedgangen over det enestående vakre landskapet. Vi bor på et eldre og klassisk engelsk hotell som ligger og troner på en liten ås med utsikt over byen.

Dag 5
Lake District – til fots og en tur på vannet
Lake District nasjonalpark

I dag gjør vi som engelskmennene har gjort i hundre år og slapper av i landets største nasjonalpark, Lake District. Dette området byr på vakre utsikter og romantisk stemning. Her finner vi Englands høyeste fjell og det dypeste vannet, og det er ikke så underlig at de såkalte lake poets, dikterne Wordsworth og Coleridge, og ikke minst Englands fineste akvarellmaler Turner, lot seg inspirere nettopp i dette distriktet.

I det vakre Lake District har vi valgt den lille landsbyen Bowness-on-Windermere, som ligger vakkert til ved bredden av vannet som har gitt navn til den byen vi skal slappe av i. Dagen i dag byr på betagende utsikt, vakker natur, en liten fottur og ikke minst en herlig båttur på Lake Windermere. Deretter er det rike muligheter til å gå noen enestående turer i den praktfulle grønne naturen eller gå rundt i byen og kanskje besøke Beatrix Potters hus.

Beatrix Potter er kjent for sine herlige tegninger og "Eventyret om Peter Kanin". Hun holdt lange sommerferier nettopp her, og hennes kjærlighet til det enestående området førte til at hun kjøpte landeiendommer her gjennom hele livet. Da hun døde, overdro hun 14 gårder på til sammen 16 000 dekar til National Trust, slik at det området som hadde inspirert henne, kunne bevares for ettertiden. Her finner vi ekte engelsk landsbystemning, og til kveldens middag, som er på egen hånd, kunne man jo besøke den lille hyggelige restauranten The Angel Inn, som har fått noe så fint som en "Bib Gourmand" i Michelin-guiden for en anbefalt restaurant med rimelige priser.

Dag 6
Lake District–Liverpool–Manchester. Beatles-museum
Vi nyter det siste av Lake District før vi kjører til Liverpool

Vi forlater den lille idylliske byen vår ved vannet for å dra videre til en av de mest berømte storbyene i det nordlige England. Liverpool kan nemlig skryte av å være byen som fostret The Beatles – gruppen som har vært med å skape den musikken som må sies å være kjennetegnende for slutten av 1900-tallet.

De fleste kan synge med på hits som "Hey Jude", "I Want To Hold Your Hand" og "She Loves You". Vi besøker det prisvinnende museet The Beatles Story, der vi blir med på en liten reise og ser hvordan fire unge gutter fra Liverpool endte med å bli rockestjerner slik ingen hadde vært det før, når starten var en beskjeden barndom i havnebyen Liverpool.

Etter et par timer med The Beatles blir det tid til å spise litt lunsj på egen hånd og se nærmere på byen.

Deretter kjører vi til Manchester, den gamle nordengelske industribyen som i dag er en moderne pulserende storby. At den lå like ved havnebyen Liverpool og kullgruvene i området, gjorde de nye dampmaskinene til byens viktigste inntektskilde. De mange imponerende fabrikkbygningene vitner om byens storhetstid, da blant annet bomullsindustrien skapte byen. I dag er de mange fabrikkbygningene omgjort til moderne bygninger med alt fra restauranter til museer og andre kulturelle institusjoner. Her møtes det gamle og det nye, og futuristiske bygninger og spennende arkitektur gir byen nytt og spennende liv.

Vi har et par timer til å få et lite inntrykk av denne byen, som er så mye annet enn fotball, selv om det nok er byens to store lag Manchester United og City som i dag er byens stolthet. Deretter går turen til hotellet vårt i sentrum, der vi spiser en siste felles middag og kanskje nyter en pint eller to i baren.

Dag 7
Manchester. Hjemreise
Manchester rådhus

Etter en siste engelsk frokost med egg, bacon og bønner er det tid til å forlate England og dra hjemover. Etter en uke full av historie og eventyr kjører vi til lufthavnen og lar SAS frakte oss tilbake over Nordsjøen.

På reiser med sen avreise fra Manchester lar vi bagasjen stå på hotellet og har tid på egen hånd til å få med oss de siste inntrykkene av den spennende byen før flyet går hjemover.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Manchester t/r med SAS
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Alle entreer og aktiviteter (værdi 1200,–)
 • Innkvartering på godt hotell i delt dobbeltrom
 • Frokost alle dager
 • Middag alle dager unntatt dag 3 og 5
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Personlige driks f.eks til sjåfør (beregn ca. £6 per person)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"
Om enkeltrommene
Vi har et begrenset antall enkeltrom. Det er hotellene som bestemmer antallet enkeltrom vi får til rådighet. Enkeltrommene er ofte typiske enkeltrom og kan derfor være mindre enn dobbeltrommene.

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Praktiske opplysninger

Elektrisitet

Norske støpsler kan vanligvis brukes i Storbritannia ved hjelp av et adapter som kan kjøpes både her hjemme og i Storbritannia. På visse hoteller kan man ofte bruke stikkontakten som er beregnet til barbermaskiner på badet. Vi anbefaler at man tar med seg et adapter på reisen.

Brexit

Med valget i England i desember 2019 er Storbritannias utmelding av EU, det såkalte Brexit, en realitet. Dette kan få betydning for innreise til England og Skottland. Hvilke konsekvenser dette måtte medføre vet vi ikke enda, men så snart det endrer seg informerer vi naturligvis allerede bookede kunder direkte, samt oppdaterer nettsidene våre.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Hoteller

Vi har forsøkt å planlegge reisen slik at vi slipper å skifte hotell hver dag. Hotellene er alle av mellomklasse.
York
: Her bor vi litt mer enkelt, men på et virkelig velfungerende kjedehotell i gåavstand til sentrum.
Newcastle
: Vi bor nært sentrum på et moderne hotell.
Lake
 District: Vi bor på et eldre, klassisk engelsk hotell som er mer sjarmerende enn moderne, men beliggenheten er viktigst.
Manchester
: Her bor vi utenfor byen etter en lang dag der vi skal til flyplassen neste morgen.

Hotellene har vanligvis wifi og det er ofte kaffe/tefasiliteter på rommet. Hotellene serverer typisk engelsk frokost med egg og bacon, og de inkluderte middagene spiser vi på hotellene. Skulle det helt ekstraordinært skje at hotellene blir endret blir det naturligvis til hoteller av lignende kvalitet og beliggenhet.

Programendringer

Det kan skje at steder som for eksempel Durham Cathedral har et arrangement som gjør at vi ikke kan komme inn og se kirken. I så fall ser vi kirken utefra, og reiselederen sørger for at dagen blir fylt ut med noe annet interessant. Vi vil naturligvis forsøke å gi våre reisende de beste opplevelsene, og det kan være at rekkefølgen på programmet blir byttet på.

Fysisk form

På denne reisen er det et krav at man ikke er dårlig til beins, slik at man kan være med på borger, slott og ruiner som ikke er handikaptilpassede. På byvandringen i York går vi 3–4 kilometer, og på den lille fotturen i Lake District kan man eventuelt bli ved bussen og gå litt rundt på egen hånd. Det er alltid mulig å bli ved bussen hvis man måtte ønske å stå over et enkelt sted.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 26 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Driks

Det er vanlig praksis at man gir driks til bussjåførene på reisen. Vi anbefaler ca. £5–7 per person for hele uken. Eller er det vanlig å gi driks når man kjøper drikkevarer i England ved å runde opp beløpet man betaler i baren. Spør gjerne reiselederen om råd.
Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from Nord England - en reise verd Dette var min tredje tur med Albatross, også dette et vellykket arrangement. Med den mest fantastiske reiseleder (Marianne) jeg har møtt. Kunnskapsrik og behagelig fremføring. Fikk gruppen til å fungere sammen. På den positive siden vil jeg nevne: togturen forbi Goatland, alle synsinntrykk av England samt oppholdene i York og Whitby samt en behagelig buss og bussjåfør. På den negative siden: Hotellet i Lake District var under all kritikk, masse mangler. Ellers var de øvrige hotellene moderne og tilfredsstillende. Forslag til endringer: Kutt en time av egentiden i Liverpool, og legg inn sightseeing tur med bussen, både i Liverpool og Manchester.
Date published: 2016-06-30
Rated 4 out of 5 by from Historisk spennende reise Turen var stort sett bra. Skuffende at vi ikke kom til Jorvik vikingsenter pga flomskader. Jorvik museum kunne ikke veie opp for det. Lite utbytte av veteran togturen. Ble kjørt til Carlisle for å spise lunsj. Tiden strakk ikke til å se byen og borgen. Turen bør kun konsentrere om Housesteads Roman Fort, ikke to steder som nå. Holy Island var fin og her var det god tid. Også fint med god tid i Lake distrikt. Bør ha mange flere timer i Liverpool. Mye å se utenom Beatles museum. Kanskje korte ned turen og reise hjem dag 6? Windermere Hydro anbefales ikke, slitt og mugglukt i gangene. Reiseleder TOPP
Date published: 2016-06-15
Rated 5 out of 5 by from Store opplevelser Turen var meget spennende og vår reiseleder var meget god og hadde klart gjort hjemmeleksen sin, solide kunnskaper om historie og kultur - noe av det beste vi har opplevd gjennom 30 års reising over hele jorda. Opplegget var noe skjevt i den forstand at opplevelser og severdigheter kom for tett i begynnelsen. Særlig negativt var siste dag helt uten program i Manchester, den byen er ikke særlig tiltrekkende. Alle var enig om at den dagen kunne vi brukt i York hvor besøket ble noe hastig.
Date published: 2016-07-01
Rated 5 out of 5 by from En flott tur hvor opplevelsen sto i kø. Det hele startet med god informasjon fra Albatros. Det var en fantastisk tur, som svarte til forventningen og vel så det. En flott reiseleder som ga nyttig informasjon om den tidsepoken vi befant oss i, litt for hver dag. Ellers så var han behjelpelig med hva vi burde se og hvor vi kunne finne det. Vi fikk tid til å rusle litt rundt og selv oppleve de stedene vi besøkte. Synes også det var greit å få lunsjen på egen hånd, noe som gjorde at vi ble bedre kjent med de andre deltakeren. Eneste jeg kanskje kunne ha tenkt med var å få litt mere tid i York.
Date published: 2016-09-03
Rated 5 out of 5 by from Romere, vikinger og en gjeng nordmenn på tur Nord-England byr på lang og fargerik historie, og 35 Albatros-deltakere var lutter øre og klare til å ta i mot reiseleder Pontus’ kyndige og presise guiding. Kort fortalt: Romerne bygde opp, og vikingene, og senere Henrik VIII, rev ned. Men for noen fantastiske byggverk (og ruiner) de etterlot seg! For oss som har Harry Potter-filmene og tv-serien “Heartbeat” under huden var det stas å komme til Goathland stasjon med North Yorkshire Moors Railway. Litt nedtur for togelskere var det at damplokomotivet vi var lovet var byttet ut med et diesellokomotiv. Togstrekningen er pietetsfullt restaurert i god, britisk ånd. Endestasjonen Whitby ute ved kysten er et hyggelig bekjentskap. Det er verdt anstrengelsen å gå de 199 trinnene opp til de gotiske kirkeruinene på toppen av byen! I Whitby er det naturlig å spise fish & chips til lunsj. Durham Cathedral er etter selvsyn verdens vakreste kirke, og vi som brukte litt tid der fikk bonusopplevelsen å høre guttekoret øve på flerstemt lovsang. Newcastle var en overraskelsenes by, med vakker arkitektur og mektige brospenn over elva Tyne. Været er alltid en utfordring i England, men vi var heldige, og fikk godt vær på så og si hele rundturen. På dag tre, med Lindisfarne og Bamburgh Castle på programmet, skinte solen som bestilt fra en blå himmel. Og det passet bra, for Lindisfarne og Holy Island er noen av de mest naturskjønne stedene på hele reisen. Spaserturen på og langs Hadrian’s Wall var for mange et av høydepunktene. Muren er som en nedskalert utgave av den kinesiske mur, hvor 2000 år gammel historie trer fram. Lake District er uendelig vakkert, men Bowness er en overbefolket turistby med butikker som selger overprisede Beatrix Potter-souvenirer og ting du ikke visste du trengte. Hotellet var en lokal variant av “Fawlty Towers”, stort og nedslitt. Vi anbefaler at fritiden etter båtturen på Lake Widermere for eksempel brukes til en liten rundreise i andre deler av Lake District. Selv gikk vi en lang tur i åsene ovenfor byen i nærkontakt med vennlig, engelsk landsbygd. Liverpool og Beatles går hånd i hånd. Opplevelsessenteret “The Beatles Story” var spennende og lærerikt. Virkelig “A Magical Mystery Tour”! En varm takk til dyktige Pontus og vårt skotske sjarmtroll av en sjåfør, Colin.
Date published: 2016-06-14
Rated 2 out of 5 by from Skuffet! Skulle ønsket mer tid i York. Alt for mye "dødtid" de to siste dagene. Greit med gamle engelske hoteller, men et sted går grensen! 2 netter på Hydro hotell var en stor nedtur både når det gjaldt rom og middagen som vi fikk servert. Turen ble "reddet" av en fantastisk reiseleder og noen nye hyggelige bekjentskaper.
Date published: 2016-06-30
Rated 4 out of 5 by from Historisk interessant tur med forbedringspotensial Det historiske programmet for turen var fint, men det ble for mye dødtid på slutten av turen. Istedet for en hel dag i Manchester uten program, burde tiden i York vært utvidet til to dager. Hotellet i Bowness ved Windermere var ikke tilfredsstillende. Det bør erstattes med et hotell med høyere standard.
Date published: 2016-06-30
Rated 5 out of 5 by from Interessant og fin tur. Syntes vi fikk veldig god informasjon fra Albatros før vi dro. Greit at det ble opplyst at man burde kunne gå endel. Dette bidro til at jeg følte meg trygg på at at reisen var godt planlagt. Reiselederen, Pontus, hadde kunnskaper og klarte å formidle det til oss på en interessant måte. Veldig godt fornøyd med jobben han gjorde. Likte godt hvordan turen var lagt opp. Var litt bekymret for mange hotellovernattinger, men det gikk veldig bra. Det ble ikke så slitsomt som man skulle tro. Ikke for lange bussturer, litt togtur, litt båttur og så kunne man vandre litt også. Veldig fint at man hadde litt tid for oss selv, slik at man f.eks. kunne gå litt rundt, kanskje finne seg en koselig pub og spise lunsj. Noe som er vanskelig hvis 20 personer skulle gå sammen. Møtte man tilfeldigvis noen i reisefølget, var det bare koselig.
Date published: 2016-09-01
 • y_2022, m_12, d_7, h_21
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_93
 • loc_no_NO, sid_GBRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser