Sovjetistan – rundreise gjennom Sentral-Asia

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Besøk de fem sentralasiatiske landene Usbekistan, Turkmenistan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Kasakhstan

Sentral-Asia ånder av tusenårig historie og eventyr. Ikke noe sted blir konturene av Silkeveiens historie og arkitektur tydeligere enn i regionens gamle steder og landskaper. Det var her Alexander den store, Dsjengis Khan og Timur Lenks riker oppstod, strålte en tid og falt fra hverandre. Landenes navn har en eksotisk og mystisk klang, og de vekker for de fleste reiseinteresserte tanker om silkeveiskaravaner, eksotisk duftende basarer og magisk vakre asurblå kupler. På reisen besøker vi blant annet de berømte karavanebyene Bukhara og Samarkand og oasebyen Merv, kjører gjennom Karakum-ørkenen, ser fantastiske moskeer og mausoleer og besøker den berømte trekirken i Kasakhstans tidligere hovedstad, Almaty.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Ja

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta turkmensk manat, usbekisk som, tadsjikisk somoni, kirgisisk som, kasakhsk tenge

Dagsprogram 14 dager
Dag 1
Avreise fra Oslo til Asjkhabad, Turkmenistan
Dag 2
Asjkhabad. Byrundtur
Dag 3
Asjkhabad. Partherrikets Nisa, Turkmenbasji moské og mausoleum, Jordskjelvmonumentet og ruinene av Anau-moskeen. Videre til den gamle oasebyen Mary
Dag 4
Merv–Farab-Alat grensestasjon. Innreise i Usbekistan til Bukhara, ”Orientens glans”, med besøk i den berømte byen på Silkeveien
Dag 5
Bukhara. Byrundtur og folkloreshow ved Nodir Divon Begi-madrasaen
Dag 6
Bukhara–Samarkand. Gizjduvan med verksteder og butikker som produserer keramikk
Dag 7
Byrundtur i Samarkand. Ekspresstog til Tasjkent
Dag 8
Tasjkent–Khudsjand, Tadsjikistan. Byrundtur i Khudsjand med Timur Maliks festning, sjeik Muslihiddin Khudsjandis minnesmerkekompleks og Pandsjsjanbe-basaren
Dag 9
Khudsjand–Tasjkent. Byrundtur med Arbob kulturpalass og ”Det tadsjikiske hav”
Dag 10
Tasjkent–Sjymkent–Taraz, Kasakhstan. Uavhengighetsplassen, byparken i Sjymkent og Aisha Bibi-mausoleet
Dag 11
Taraz–Akyrtas–Bisjkek, Kirgisistan. Ruinene i Akyrtas og byrundtur i den kirgisiske hovedstaden Bisjkek
Dag 12
Bisjkek. Tid på egen hånd og mulighet for dagstur til Ala-Artsja nasjonalpark (kjøpes ekstra)
Dag 13
Bisjkek–Almaty, Kasakhstan. Byrundtur med Panfilov-parken med den berømte trekirken og skøytestadion, Kok Tobe-fjellet og panoramautsikt over den vakre byen
Dag 14
Almaty–Oslo

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
34 998,–
Oslo
34 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo til Asjkhabad, Turkmenistan

Vi flyr fra Oslo og lander i Turkmenistans hovedstad, Asjkhabad, omtrent ved midnatt dagen etter. Etter innreiseformalitetene i lufthavnen kjører vi til hotellet og får en god natts søvn, så vi er klar til morgendagens opplevelser. 

Dag 2
Asjkhabad. Byrundtur
Asjkhabad, Den hvite byen

Etter frokosten starter vi dagen med en spennende byrundtur. Asjkhabad blir også kalt Den hvite byen, siden en stor del av byens arkitektur er holdt i hvit marmor. Asjkhabad ligger i den sørlige utkanten av Karakum-ørkenen, og penger fra massive gass- og oljeinntekter er gjennom de senere årene blitt sløst bort på store prestisjeprosjekter. Blant de mange nye bygningene er et nasjonalmuseum og flere store moskeer, bl.a. en nærmest tro kopi av Den blå moskeen i Istanbul. Det er også kanalisert store beløp inn i et stort, nytt kvarter tettpakket med strålende boliger og ministerier samt diverse monumenter – ikke minst Uavhengighetsmonumentet, som markerer tiåret for landets uavhengighet tilbake i 1991. Vi ser selvfølgelig alt sammen. Overnatting på hotell i Asjkhabad.

Dag 3
Asjkhabad. Partherrikets Nisa, Turkmenbasji moské og mausoleum, Jordskjelvmonumentet og ruinene av Anau-moskeen. Videre til den gamle oasebyen Mary
Den gamle hovedstaden Nisa

Etter frokosten fortsetter vi byrundturen i Asjkhabad og begynner med den gamle hovedstaden i Partherriket, Nisa, også kjent som Parthaunisa.

Partherriket var det lengst fungerende iranske imperiet, og det strakte seg i sin storhetstid fra India i øst til Syria i vest og fra Kaspihavet i nord til Rødehavet i sør. Nisa er beskrevet som den første egentlige hovedstaden for partherne, men ruinene er antakelig plassert på restene av enda eldre bebyggelser. Historikerne og arkeologene er imidlertid fremdeles uenige om Nisas egentlige betydning. Om det var en nekropol, festning, kongebolig eller noe helt annet, er ennå ikke avklart. Det foregår fremdeles utgravninger på stedet, og nye funn skaper nye teorier.

Etter besøket i Nisa fortsetter vi til moskeen som er oppkalt etter landets første president, Nijazov (også kalt Turkmenbasji, dvs. Turkmenernes høvding). Denne storslåtte moskeen med marmor og gullbelagte kupler ligger 30 minutters kjøring fra hovedstaden i Ahal-provinsen. Her vokste Turkmenbasji opp i en nærliggende landsby, og han ligger begravet i mausoleet ved siden av moskeen.

Det er mange særpregede monumenter i Asjkhabad, men et av de mest særpregede er det såkalte Jordskjelvmonumentet. Det meste av hovedstaden ble i 1948 jevnet med jorden av et kraftig jordskjelv, og i 1998, på 50-års dagen, ble monumentet innviet. Der er en «evig ild» som brenner til ære for ofrene, men det mest iøynefallende er marmorstatuen av en okse, som symbolsk har stanget kloden og ryster den i vrede, mens en døende mor løfter sitt barn mot himmelen og redder barnet ut av oksens horn. Et kraftfullt monument i mørke farger, og et lite barn i skinnende gull.

Vi slutter ved ruinene av Anau-moskeen, et museumskompleks bestående av rester fra en 1500-talls moské, en religiøs læreanstalt for sufier og et gammelt fort. Selv om moskeen ligger i ruiner, valfarter lokalbefolkningen til stedet for å utføre seremonier og for å be.

Om ettermiddagen begir vi oss med innenriksfly til oasebyen Mary, og etter ankomsten til Mary er resten av ettermiddagen på egen hånd. Overnatting på hotell i Mary.

Dag 4
Merv–Farab-Alat grensestasjon. Innreise i Usbekistan til Bukhara, ”Orientens glans”, med besøk i den berømte byen på Silkeveien
Vakre Ismail Samani mausoleum, Bukhara

Første punkt på dagsordenen er den berømte silkeveibyen Merv, litt utenfor Mary. Den er en av de mest kjente oldtidsbyene på Silkeveien og har en lang og fargerik historie. På 1100-tallet ble Merv hovedstad i Seldsjukkriket, men i 1221 ble den rasert av Dsjengis Khans sønn, Tuluj Khan, og gjenvant aldri sin fordums storhet. Merv er i dag et av de viktigste arkeologiske stedene på hele Silkeveien og figurerer på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Vi ser restene av byene Alexandria, Antiokhia og Sultan-Kala samt mausoleet for sultan Sanjar og Ibn Zeid og ruinene av den første moskeen i Sentral-Asia, Beni Makhan-moskeen. Videre byr området på en buddhistisk stupa, et kloster og middelalderfestningen Kesjk, som vi også ser.

Vi fortsetter til Farab, som utgjør grensestasjonen mellom Turkmenistan og Usbekistan. Etter å ha krysset grensen fortsetter vi til vårt overnattingssted i Usbekistans berømte Bukhara. Usbekistan er i likhet med de øvrige sentralasiatiske landene et imøtekommende reiseland i den kulturelle smeltedigelen som Sentral-Asia utgjør, med komfortable hoteller og kjøretøyer og en vennlig og gjestfri befolkning. Det er det klassiske Transoxiana, som rommer de berømte karavanebyene Bukhara, Samarkand og den mektige Tasjkent.

Overnatting på hotell i Bukhara.

Dag 5
Bukhara. Byrundtur og folkloreshow ved Nodir Divon Begi-madrasaen
Nodir Devon Begi-madrasaen

Bukhara er en av Sentral-Asias mest spennende og stemningsfulle byer på Silkeveien og var allerede gammel da Alexander den store erobret den i 329 f.v.t. Du kan godt glede deg til dagen i byen, der vi ser de største severdighetene. Vi tilbringer hele dagen i Bukhara, der vi i bokstavelig forstand gjennomgår byens historie på veien rundt til de største og mest berømte severdighetene.

I sentrum finner vi den storslåtte Ark-festningen, som var symbolet på emirens storhet og hans egentlige residens. Med sine opp mot 20 meter høye murer var fortet en sikker bastion for den lokale makthaveren, og i storhetstiden bodde der nesten 3000 mennesker innenfor murene. Overfor Ark-festningen finner vi et av de eldste monumentene, det vakre Ismail Samani-mausoleet. Videre til Tsjasjma-Ajub-mausoleet, Bolo-Khauz – Emirens moské, Coumpol-basaren og Lab-i-Khauz-torget med det store bassenget er sentrum for byen, og her ligger tehus, der eldre usbekiske menn drikker grønn te, snakker og spiller brettspill. Ved hver sin ende av bassenget ligger Nodir Divon-Begi-madrasaen fra 1623. Mange av byens største severdigheter, deriblant vakre moskeer med fantastiske blå kupler, byporter og imponerende plasser, er samlet i Po-i Kaljan-komplekset, der også byens høyeste minaret tårner seg opp: Arslan Khan-minareten, også kjent som Dødens minaret. Det var her den herskende emiren inntil for godt og vel hundre år siden lot rivaler og forbrytere bli kastet ut fra toppen. Underveis på dagens rute er det også mulighet for å shoppe litt. Der er masser av aktive verksteder og småboder som produserer lokalt kunsthåndverk av høy kvalitet, akkurat som de har gjort i århundrer. Delikate håndvevde tekstiler som Sentral-Asia er berømt for: suzani, silke og ikat. Håndlagde trearbeider, puter, tepper og keramikk i helt fantastiske farger og kvalitet.

Vi avslutter ved Mir-i-Arab-madrasaen, som er utsmykket med blå kalligrafidekorerte keramikkfliser, typiske for Usbekistans bygninger. Om kvelden er vi invitert til folkloreshow ved Nodir Divon Begi- madrasaen. Det blir er en perfekt avslutning på en begivenhetsrik dag i det vakre Bukhara. Overnatting på hotell i Bukhara.

Dag 6
Bukhara–Samarkand. Gizjduvan med verksteder og butikker som produserer keramikk
Shah-i-Zinda nekropolen i Samarkand
Etter frokosten fortsetter vi til Samarkand, og første stopp blir byen Gizjduvan, der det ypperste av Usbekistans berømte keramikk er blitt produsert i generasjoner. Vi besøker et museum, og det blir også mulig å kjøpe den vakre keramikken i de lokale butikkene. Om ettermiddagen kommer vi til Samarkand – også omtalt som Sjelens hage, Islams juvel og Verdensspeilet. Denne Sentral-Asias mest sagnomspunne by har en tusenårig lang historie som kultursentrum på Silkeveien. Ved ankomsten blir vi innlosjert på hotellet vårt, og resten av dagen er til fri disposisjon.
Dag 7
Byrundtur i Samarkand. Ekspresstog til Tasjkent
Tasjkent, Usbekistan

Samarkand har mye å by på, og dette gamle kultursentret har en rik historie som få andre byer. Det historiske bysentret rommer noen av Sentral-Asias mest enestående kulturperler. Den mest berømte severdigheten er uten tvil Registanplassen, som ligger i det sentrale Samarkand og er en av verdens vakreste plasser. På tre sider, i perfekt arkitektonisk harmoni, er plassen innrammet av bygninger, minareter og madrasaer. Her ligger Ulugbeg-madrasaen og Tillja-Kari-madrasaen sammen med Sjir Dor-madrasaen som et enestående arkitektonisk mesterverk under UNESCOs beskyttelse.

I 1220 ble byen forferdelig herjet av Dsjengis Khans horder, men fra 1369 opplevde den enda en oppblomstring under Timur Lenk, som gjorde den til sin hovedstad. Foruten Registanplassen skal vi se Bibi Khanum-moskeen og Sjah-i-Zinda-nekropolen – en samling gravmæler som nærmest utgjør en liten by og er en av Samarkands vakre og stemningsmettede severdigheter. Den flotte inngangsportalen med de fargerike kaklene og den smale, godt og vel 200 meter lange gaten med tettliggende mausoleer på begge sider er enestående. Gur Emir, eller Emirens gravkammer, er en annen av Samarkands vakre bygninger. Timur Lenk beordret i 1404 Gur Emirs flotte kuppel og mausoleum ferdiggjort til ære for sitt avdøde barnebarn Muhammed sultan. Da Timur Lenk døde i 1405, ble også han begravet i Gur Emir. Det hviler en ro over bygningene, og på den vakkert dekorerte kuppelen er det poetisk skrevet: «Skulle himmelen forsvinne, vil kuppelen erstatte den». Vi besøker også Ulugbegs observatorium fra 1429. Observatoriet var blant de ypperste i verden på 1400-tallet, og de observasjonene som ble gjort der, er fremdeles gyldige i dag. Samarkand har gjennom tidene alltid fremstått som en utpreget karavaneby, der det ble handlet silke og keramikk. Så langt mot øst som i Japan er det funnet metallskåler og glasskar fra Samarkand. Det gamle handelssentret har også i dag masser av basarer og verksteder med tepper, tekstiler, keramikk og mye annet kunsthåndverk som kunne tenkes å friste – og finne vei til kofferten din.

Deretter kjører vi til stasjonen og tar lyntoget til Tasjkent. Høyhastighetstoget er det første av sin art i hele Sentral-Asia og tilbakelegger de 344 kilometerne til Tasjkent på omkring to en halv time. Alle vogner er røykfrie og utstyrt med komfortable sitteplasser. Der er også en restaurantvogn der man kan kjøpe forfriskninger og småretter.

Ved ankomsten blir vi i privatchartret buss transportert til hotellet vårt, og i samråd med reiselederen avtaler vi tidspunkt for felles middag.

Dag 8
Tasjkent–Khudsjand, Tadsjikistan. Byrundtur i Khudsjand med Timur Maliks festning, sjeik Muslihiddin Khudsjandis minnesmerkekompleks og Pandsjsjanbe-basaren
Timur Maliks festning, Tadsjikistan

Etter frokosten sjekker vi ut fra hotellet og kjører til den usbekisk-tadsjikiske grensen. Velkommen til Tadsjikistan! Dette vakre landet med dets vennlige befolkning skiller seg markant fra de øvrige sentralasiatiske landene, både kulturelt og språklig. Her taler man tadsjikisk, en dialekt av persisk (farsi), i motsetning til i nabolandene, der det tales tyrkiske språk.

Som i Kirgisistan består størstedelen av territoriet på 143 000 kvadratkilometer av fjell. Landet grenser til Afghanistan mot sør, Usbekistan mot vest, Kirgisistan mot nord og Kina mot øst. Etter grenseformalitetene og innsjekking på hotellet skal vi på en byrundtur i Khudsjand, også stavet Khodsjend eller Khodzjent. I 1866 ble området i likhet med de fleste andre deler av Sentral-Asia okkupert av det russiske tsarriket. I 1929 ble det innlemmet i sovjetrepublikken Tadsjikistan etter å ha vært en del av den usbekiske sovjetiske sosialistiske republikk mellom 1924 og 1929. Byen ble omdøpt til Leninabad den 10. januar 1936 og forble en del av Sovjetunionen inntil 1991. Det er den nest største byen i Tadsjikistan og er hovedstaden i den nordligste provinsen i Tadsjikistan, nå kalt Sughd. Khudsjand er en av de eldste byene i Sentral-Asia, med en historie som går omkring 2500 år tilbake. Den ligger ved elva Syr Darja ved munningen av Fergana-dalen og var en stor by langs den gamle Silkeveien.

Vi besøker bl.a. Timur Maliks festning. Han var en statsmann i Khwarazmi-riket og fungerte som guvernør for Khudsjand i regionen Transoxiana. Han er kjent for sitt dristige, men til slutt mislykkede forsvar av Khudsjand i 1219–1220 under de mongolske invasjonene, og dermed er han nasjonalhelt i Tadsjikistan. Vi besøker det regionale historiske museet. Det har en bred vifte av artefakter relatert til Sughd-regionen i Tadsjikistan. Deretter fortsetter vi til Muslihiddin Khudsjandis minnesmerkekompleks, som ligger i den historiske delen av byen. Han var herskeren av Khudsjand, en dikter som levde på 1100-tallet. Sagnet forteller at sjeik Muslihiddin var en hellig mirakelmaker. Først ble han begravet i Undzji-bosettelsen (forstad til Khudsjand), men tilhengerne hans overførte hans jordiske rester til byen og bygde mausoleet på dette stedet på 1100-tallet. Først utgjorde mausoleet et lite gravkammer laget av brent murstein dekorert av terrakotta. Denne graven ble ødelagt under mongolenes invasjon, men på 1500-tallet ble mausoleet gjenoppbygd. I dag er sjeik Muslihiddins mausoleum et arkitektonisk kompleks bestående av katedralmoskeen, en minaret samt gamle gravsteder, med sjeikens mausoleum som det viktigste. Mausoleet er plassert på byens sentrale plass ved Pandsjsjanbe-basaren, et av de største overdekkede markedene i Sentral-Asia. Her er det rik mulighet til å studere de vakre tadsjikerne kledd i tradisjonelle og fargerike klær: Menn i quiltede tunikaer, rumol, lærstøvler og Toki-kallapusj-hatter. Jenter og kvinner i fargerike gevanter med halskjeder, vedheng, øreringer og ringer i sølv. Overnatting på hotell i Khudsjand.

Dag 9
Khudsjand–Tasjkent. Byrundtur med Arbob kulturpalass og ”Det tadsjikiske hav” Kjørestrekning ca. 18 mil
Usbekistans berømte keramikk er blitt lagd i generasjoner

Etter en god frokost på hotellet fortsetter vi våre opplevelser i Khudsjand, men i dag med hovedvekt på byens moderne historie. Vi starter ved det imponerende kulturpalasset Arbob, som ble oppført på femtitallet av den beryktede Urukhojaev, lederen av landets store jordbrukkollektiver. Bygningen er på landets 5 dirham-pengesedler og står som et symbol på den sovjetiske fortiden. Vi hører nærmere om denne delen av landets historie før vi fortsetter til Kayrakkum vannreservoar, som ligger i nærheten. Det kalles også for «Det tadsjikiske hav» og ble oppført på femtitallet med hjelp fra sovjetiske ingeniører. Det var lenge landets mest vesentlige energikilde. I dag er det også byens foretrukne rekreasjonsområde, og her finner man flere sanatorier, restauranter og fornøyelsesparker.

Etter lunsj krysser vi igjen den tadsjikisk-usbekiske grensen og er snart tilbake på hotellet i Tasjkent.

Dag 10
Tasjkent–Sjymkent–Taraz, Kasakhstan. Uavhengighetsplassen, byparken i Sjymkent og Aisha Bibi-mausoleet Kjørestrekning ca. 31,5 mil

Vi starter dagen med en tidlig frokost, og etter å ha sjekket ut fra hotellet vårt begir vi oss ut på en kort byrundtur der vi blant annet kjører forbi den imponerende Uavhengighetsplassen. Fram til 1991 het den Lenin-plassen, og i dag blir alle nasjonale helligdager feiret her – blant annet Uavhengighetsdagen 1. september. Den 12 hektar store plassen er omgitt av flere offentlige, administrative bygg med Parlamentet som det mest imponerende.

Etter en kort byrundtur går turen videre mot Kasakhstan og grenseovergangen ved Zjibek Zjoly, som ligger bare 3 mil nord for Tasjkent. Herfra går turen til Kasakhstans tredje største by, Sjymkent, som var et viktig knutepunkt på Silkeveien. Byen er i dag kjent for sin produksjon av kumis, gjæret hoppemelk, som fremdeles blir drukket i store mengder av lokalbefolkningen. Vi smaker på den lett alkoholholdige drikken og drar på en kort spasertur rundt i byens største park.

Etter lunsj fortsetter vi mot Taraz. Underveis gjør vi holdt ved det vakre Aisha Bibi-mausoleet i et liten landsby to mil vest for Taraz. Ifølge folkesagnet var Aisha Bibi niesen til den kjente sufi-dikteren Khakim Ata som levde på 1000-tallet, og hun mistet livet ved et slangebitt da hun var på vei for å møte mannen hun ville gifte seg med. I dag tiltrekker mausoleet mange nygifte som kommer for bli velsignet.

Når vi er framme i Taraz kjører vi direkte til hotellet vårt.

Dag 11
Taraz–Akyrtas–Bisjkek, Kirgisistan. Ruinene i Akyrtas og byrundtur i den kirgisiske hovedstaden Bisjkek
Dansende barn i Kirgisistan

Taraz er en av de eldste byene i Sentral-Asia og feiret sin 2000-årsdag i begynnelsen av dette århundret. På 700-tallet var byen skueplass for et av de største slagene mellom det kinesiske Tang-dynastiet og det arabiske Abbasid-kalifatet. Kineserne tapte, og slaget satte en endegyldig stopper for Tang-dynastiets ekspansjon i området. I dag er det ikke mye igjen av den gamle byen annet enn en del mausoleer, så vi fortsetter 3 mil vestover på vei mot Bisjkek. Seks kilometer fra den lille byen Aksholak ligger Akyrtas, et enormt ruinområde midt på steppen. En av teoriene er at det har vært et palass for en hersker, men det er ikke klarlagt hvem eller hvorfor det bygget her. De store steinblokkene som er brukt skiller seg ut fra andre bygninger i området, og det er lett å bli imponert over ferdighetene til de ukjente byggherrene for over tusen år siden.

Vi fortsetter herfra mot grensen til Kirgisistan, og midt på ettermiddagen er vi framme i hovedstaden Bisjkek. Med litt mer enn en million innbyggere er hovedstaden Bisjkek den viktigste og største byen i Kirgisistan. Etter en kopp kaffe tar vi fatt på dagsprogrammet. Bisjkek er etter sentralasiatisk målestokk en ung by – grunnlagt i 1825 – med bebyggelse i overveiende russisk stil. De vakre Ala-Too-fjellene med tinder over 5000 meter er utløpere av de mektige Tianshan-fjellene og danner en vakker kulisse. Førstehåndsinntrykket av Bisjkek er voluminøse regjeringsbygninger, vakre parker med bastante fedrelandsminnesmerker og lignende, men der er også mange pittoreske småhus i typisk russisk stil. Bisjkek er preget av en hyggelig atmosfære, som forsterkes på de mange solskinnsdagene. Vi parkerer i sentrum og går i slentretempo gjennom bysentret, der reiselederen forteller om livet i byen og stedene vi går forbi: Panfilov-parken, Det hvite hus – presidentens kontor, museene, byens varehus og basarer. Etter middagen, som inntas på en god kafé, er resten av kvelden til fri disposisjon.

Overnatting på hotell i Bisjkek.

Dag 12
Bisjkek. Tid på egen hånd og mulighet for dagstur til Ala-Artsja nasjonalpark (kjøpes ekstra) Kjørestrekning ca. 8,5 mil
Ala-Archa nasjonalpark, Kirgisistan

Vi blir hele dagen i Bisjkek og omegn. Dagen er satt av til egne eventyr, og hvis du vil handle, er Bisjkeks basarer et besøk verd – og med priser som er sympatiske for en skandinavisk pengepung. Her blir det solgt tradisjonelt håndverk, kinesiske kopivarer, ullvarer, kalpak-hatter, koreanske vanter, silkeskjerf og mye mer. Basarene handler imidlertid ikke bare om shopping, men i like høy grad om mat. Besøkende kan se hvordan tradisjonelle matretter blir fremstilt, og ikke minst kjøpe seg en annerledes lunsj. Reiselederen og den kirgisiske lokalguiden er selvfølgelig parate til veiledning om gode innkjøpssteder og produkter.

For dem som ønsker det, kan vi arrangere en dagstur (ikke inkludert i prisen for reisen) til den naturskjønne Ala-Artsja nasjonalpark 25 km sør for Bisjkek. Her er det mulig å strekke på bena og oppleve de vakre kirgisiske fjellene. Etter frokosten transporteres interesserte til nasjonalparken cirka en times kjøring fra sentrum. Her tar vi en god fottur i kupert terreng; varighet cirka 5 timer. De mest energiske kan nå snøgrensen og Adygene-breen i 3300 meters høyde, og de mindre energiske kan nyte utsikten fra fossen eller bare vandre litt omkring i landskapet. Fra dalen med vegetasjon av furu- og annen barskog reiser de omgivende fjellene seg bratt i været. På en vandring fra parkeringsplassen, cirka 1400 meter over havet, til fjellet øverst oppe veksler landskapet mellom plantebelter fra skogen lengst nede til åpne vidder med alpine planter og barske sletter med flokker av kråkefugler og himalayagribber, som svever over breene. Mellom nedraste steinblokker sitter murmeldyr og følger oss med øynene. Fra stiene er det mulig å se steinbukker søke etter mat morgen og kveld. Sent på ettermiddagen returnerer vi med bussen til Bisjkek. Om kvelden spiser vi en god middag på en av byens beste restauranter. Overnatting på hotell i Bisjkek.

Dag 13
Bisjkek–Almaty, Kasakhstan. Byrundtur med Panfilov-parken med den berømte trekirken og skøytestadion, Kok Tobe-fjellet og panoramautsikt over den vakre byen
I Kasakhstans tidligere hovedstad Almaty

Etter frokosten kjører vi med egen privatchartret buss fra Bisjkek til Kasakhstan og landets tidligere hovedstad Almaty i det sørøstlige Kasakhstan, som ligger cirka 20 mil nord for den kirgisiske grensen.

Almaty, eller Alma Ata, er den største byen i Kasakhstan med mer enn 1,2 mill. innbyggere. Navnet Almaty kan oversettes med "eplets far", og områdets klima er gunstig for frukten. I 1929 ble byen hovedstad, men i 1997 ble hovedstaden flyttet til Astana. Det er flere forklaringer på flyttingen. Noen mener at det skjedde av geopolitiske årsaker, mens andre mener at Almatys plassering i landets sørøstlige hjørne var upraktisk.

Vi begynner dagens byrundtur sentralt i Almaty ved Panfilov-parken med den berømte trekirken. I parken er det også et stort monument over "Panfilovs 28 menn”, til minne om den russiske hærføreren Ivan Panfilov og hans divisjon fra Sentral-Asia, som stoppet tyskernes angrep på Moskva under andre verdenskrig. Almaty er preget av fine gamle bygninger og frodige trær langs de brede bulevardene. Innbyggerne i Almaty elsker ubetinget byen sin, og beliggenheten ved foten av Tianshan-fjellene, som på kinesisk betyr ”himmelfjell”, danner en vakker bakgrunnskulisse. Med Tianshan-fjellene som bakgrunn ligger Almatys berømte skøytestadion Medeo, som har dannet ramme om mange store sportsbegivenheter. Lenge var det verdens høyeste skøytebane (1 691 moh.), og den tynne luften betød at det er blitt satt flere verdensrekorder i skøyteløp her enn noen andre steder i verden.

Vi avslutter ettermiddagen ved Kok Tobe-fjellet. En kabelheis gir lett adgang til toppen av det 1100 meter høye Kok Tobe, og gir samtidig en formidabel panoramautsikt over den vakre byen. En perfekt måte å avslutte vår store sentralasiatiske odyssé på. Overnatting på hotell i Almaty.

Dag 14
Almaty–Oslo

Tidlig om morgenen kjører vi til lufthavnen, flyr hjem til Norge og kan dermed sette punktum for en opplevelsesrik reise gjennom Sentral-Asias fem land.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 34 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom

I 2022: kr 4 898,–
I 2023: kr 5 298,–

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Asjkhabad og Almaty–Oslo
 • Asjkhabad–Mary, Turkmenistan
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Helpensjon
 • Innkvartering på lokale hoteller i delt dobbeltrom
 • 1–1,5 liter mineralvann i flaske pr. dag
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Visum til Turkmenistan (beregn ca. 100 USD per person, betales kontant ved innreise)
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 100 USD per person)
 • Drikkevarer
 • Øvrige måltider
 • Dagsekskursion til Ala-Artsja nasjonalpark, pris ca. 25 USD (inkl. matpakke til piknik)
 • Foto- og videogebyrer ved severdigheter
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under ”Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Om å reise i Sentral-Asia

Sentral-Asia er en spennende og for mange ukjent destinasjon. Turisme er ikke utbredt i store deler av regionen, og hovedparten av befolkningen snakker ikke annet enn lokalspråket og russisk. Ikke alt foregår på samme måte som hjemme, og man er nødt til å forvente at det kan oppstå endringer i programmet underveis på turen. Albatros Travel og våre samarbeidspartnere vil naturligvis alltid forsøke å minimere omfanget av disse endringene, men skulle de oppstå bør man ta det som en del av opplevelsen.

Aktiv reise!

På denne turen er det inkludert en del fotturer, og det er en forutsetning at man er i alminnelig god fysisk form og kan bevege seg ved egen hjelp. Ujevnt terreng gjør ferdsel besværlig, og derfor er turen ikke egnet for personer som er dårlig til bens eller bruker gåstol eller rullestol.

 

Transport

Transporten foregår hovedsaklig med turistbusser med de nødvendige fornødenheter. På enkelte deler av turen kan det hende vi bruker flere mindre busser eller firehjulstrekkere, som betyr at gruppen blir delt opp.

I Usbekistan har vi innlagt en togreise fra Samarkand til Tasjkent. Den foregår med hurtigtoget Afrosiyab-ekspressen i det omfang ruteplanen blir fulgt som forventet. Det hender at toget blir inndratt til offisielt bruk. Da tar vi enten det vanlige toget (forventet reisetid 4 timer) eller kjører i buss til Tasjkent.

Grenseformaliteter

Grenseoverganger i Sentral-Asia er en historie i seg selv. Det omstendelige byråkratiet er heldigvis langt mindre enn før, og de fleste steder slipper man raskt igjennom. Men det skjer ikke nødvendigvis alltid, og det anbefales derfor alltid at man følger reiselederens anvisninger til punkt og prikke, samt ikke å ta med seg suvenirer som faller utenfor innførselsreglene. Ved enkelte grenseoverganger blir man fraktet over ingenmannsland med mindre kjøretøyer, og man må forvente at man selv skal ta vare på bagasjen sin under transporten.

Klima

Utpreget ørkenklima som vil føles varmt og behagelig.

Visum

Visum er obligatorisk ved innreise til Turkmenistan og rekvireres ved ankomsten i Asjkabat. Prisen kan variere fra 75–120 USD, som du skal ha med i kontanter, siden det oppgjøres kontant. 

Vi ber deg om å sende en tydelig fargekopi av passet ditt (siden med personopplysninger), et passfoto og et utfylt visumskjema til Albatros hurtigst mulig – og senest 60 dage før avreise. Visumskjemaet sendes til deg når du har bestilt reisen. Legg merke til at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder i tillegg til oppholdets varighet, og det må være minst 2 blanke sider i passet.

Innenriksfly

På denne reisen er det lagt inn et innenriksfly i Turkmenistan mellom Asjkabad og Merv. Det er det nasjonale turkmenske flyselskapet som flyr strekningen, og det er tillatt å ha med seg innsjekket bagasje på maks. 20 kg og håndbagasje på maks. 5 kg.

Hånden på hjertet

Overnatting

Det er stor forskjell på hotellstandarden i de ulike landene i Sentral-Asia. Standarden er generelt høyest i Turkmenistan, Usbekistan og Kasakhstan – som også er de rikeste og mest utviklede landene. Usbekistan har lenge vært et vel besøkt reisemål og har et hav av hoteller som er vant til å ta vare på vestlige turister.
I Kasakhstan og Turkmenistan er det litt annerledes og kommer man litt utenfor storbyene, så faller nivået på både service og komfort i begge landene.

I Tadsjikistan og Kirgisistan er standarden generelt lavere enn i de øvrige landene og kjennetegnet for begge land er at estetikk kommer i annen rekke. Tingene skal fungere og estetikken er sekundær til dette; en bil behøver ikke å være pen så lenge den er god å kjøre, hvorfor plante vakre prydbusker utenfor huset når man heller kan plante nyttige frukttrær og grønnsaker – og så videre.

Albatros prøver alltid vårt beste for å finne de beste hotellene i forhold til pris, standard og beliggenhet. Det skal dog nevnes at dette er ikke en reise med vekt på hotellkomfort, men med vekt på de utrolig mange spennende opplevelsene som finner i overflod i Sentral-Asia.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from En reise som utvidet min horisont! En spennende reise i et nytt og ukjent område for meg. De lokale guidene var kunnskapsrike og snakket godt engelsk. Reiselederen var i særklasse, kunnskapsrik, omtenksom, personlig og gav klare beskjeder så vi unngikk misforståelser.Selv med et ganske strengt program, ble det ikke mye stress. Hun gav oss opplevelser som vi ikke hadde fått om vi hadde reist alene. I tillegg var vi en flott gjeng som holdt godt sammen, ingen klikker eller utfordringer.
Date published: 2019-11-25
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk reise langs silkeveien En reise i tid og rom, fra fantastiske og absurde Asjkhabad til vakre Kirgisistan. Til tross for lange bussreiser i ensformige landskap, oppveier flotte opplevelser underveis det meste. Vår omsorgsfulle og kunnskapsrike reiseleder sørget, sammen med lokale guider, for at vi ble foret med informasjon om gammel og ny historie. Klimaet i slutten av oktober var som en norsk sommer. En dag med regnvær siste dag var helt greit. La pentøyet henge hjemme og ta med praktisk fritidstøy som egner seg for ekskursjoner og gåturer.
Date published: 2019-11-15
Rated 5 out of 5 by from Fantasias reise i ukjent terreng. Reisen var interessant, full av historiske steder, varmt og godt, god mat, hyggelige mennesker. En opplevelse for livet.
Date published: 2019-11-15
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk fin tur, veldig interessant En spennende reise, hyggelige med-reisende og flotte reiseledere
Date published: 2019-11-14
Rated 5 out of 5 by from "Sovjetistan": Ei interessant reise gjennom fem land "Sovjetistan"er ei reise som tar deg med gjennom fem land som nordmenn flest hører lite om. Vi vet om den eldgamle Silkeveien, men mindre om forholda i de sentalasiatiske områdene etter middelealdren. Du får så mye på denne turen: historie, arkeologi, sosiologi, politikk, arkitektur og ikke minst estetikk. Skjønnheten i hellige rom kan ta pusten fra deg! "Sovjetistan er ei dannelsesreise, som du blir klokere av. Reiselederen var kunnskapsrik og omsorgsfull, og det var interessant å få unge guider fra hvert land i tillegg. Jeg opplevde at alt gikk knirkefritt. Flere av oss fikk naturligvis våre runder med litt magetrøbbel; derfor anbefaler jeg alle å ta en såkalt "drikkevaksine" på forhånd. Den forbygginga er gull verdt, for på denne turen bør du ikke gå glipp av noe! Det kan også være lurt å ta med en sammenleggbar gåstav i kofferten, for skal man se, må man gå en del.
Date published: 2019-11-09
Rated 4 out of 5 by from Min tur med Albatros i Sentral Asia Reiselederen var kunnskapsrik, og gav oss en rekke informasjoner under veis. Det var mye vi skulle ha med oss underveis, så det var nesten ikke tid til å hente seg inn igjen. Vi hadde ett par endringer i programmet underveis som sikket gav han ekstra arbeid, men vi kom i mål.
Date published: 2019-11-06
Rated 4 out of 5 by from Spennende reisemål, for mye av noe, for lite av annet Silkeveien, bare ordet setter fantasien i sving. Silkeveien, selve ordet setter fantasien i sving. Det oser av silke, krydder, keramikk, mosaikk, fantastiske byggverk, kriger, hester, gamle tradisjoner. Fantastisk kunnskapsrik reiseleder Elvira. Hva skal man egentlig med lokale guider når reiseleder overgår dem alle sammen i kunnskap og formidlingsevne? Men ikke alt var nødvendigvis like interessant. For det første: Asjkhabad. Det blir ganske fort kjedelig med hvit marmor og gullstatuer. Hele byen ser ut som en filmkulisse uten liv. Her burde det være mer enn nok med ett døgn, jeg er sikker på at de mest interessante bygningene og monumentene hadde fått plass på den tida. Likeledes ble det litt i overkant, selv for historieinteresserte, med så mange timer med ruinbyer. Kutt ut enten Nisa eller Merv. Den første dagen i Kasakhstan (dag 10) med byene Sjymkend og Taraz, ble ganske kjedelig. Ikke var byene spesielt spennende verken innholdsmessig, historisk eller arkitektonisk, og timevis i buss over steppene var godt i overkant. Hva kunne disse to dagene vært brukt til i stedet? For det første: området er kjent for hesteriding og ørnejakt. Begge deler hadde vært kjempemorsomt å overvære. Området er også kjent for sjamanisme. Et møte med en hadde vært spennende. For det andre: det ble kort tid og veldig hektisk i Samarkand, Bisjkek og Almaty. På de stedene kunne det gjerne blitt brukt mer tid. Vis mer dagligliv, mindre marmor og statuer. Praksisen med så store summer i tips, gjør i prinsippet reisen ca 1000 kr dyrere enn annonsert. Å si at tips er frivillig når man går rundt i bussen og samler inn, er ganske illusorisk. Aller helst: Betal sjåfører og guider av det som allerede er betalt inn. Eller legg på prisen og ordne opp i det stille.
Date published: 2019-11-06
Rated 5 out of 5 by from En interessant og travel tur i en meget spennende region. En reise gjennom 5 land på 2 uker blir nødvendigvis travel. Men vi var godt forberedt både gjennom arrangørens forhåndsinformasjon og egen lesning om regionen (det siste er også viktig). Jo mer en var forberedt, jo mer fikk en med seg. Reiseledelsen fungerte meget godt både når det gjaldt lokal informasjon og ledelsen av gruppa. Lokale guider var meget hyggelige og dyktige,f eks med sin engelsk. Vi kunne savne noe mer naturhistorisk i forhold til alt det kulturhistoriske, sjøl om det kulturhistoriske naturligvis blir det viktigste på denne turen. Under forberedelsene til turen savnet vi noe mer informasjon om valutaforhold/veksling, men ting løste seg veldig bra underveis. Maten ble til tider en utfordring for flere, og vår erfaring var at noen gode forberedelser hjemme for å tilvenne maven, var nyttig. Ellers var lokal mat utmerket tilberedt, med bl a spesielt gode supper. Men det må også sies at mengden av mat ble vel stor! Vi savnet litt mer forhåndsinformasjon om riktig bekledning i forhold til årstiden. Temperaturvariasjonene over døgnet er uvant store i dette området. Varmt om dagen og kanskje overraskende kjølig om kvelden.
Date published: 2019-11-05
 • y_2023, m_3, d_25, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_127
 • loc_no_NO, sid_TMRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser