Tranedans ved Hornborgasjön

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Årets sikreste vårtegn – opplev tranedansen ved Hornborgasjön

Busstur

Bli med når tranene danser våren inn ved Hornborgasjön og nyt det vakre landskapet som oser av Astrid Lindgrens historier og mystikk. 

Hornborgasjöen som ligger mellom Vänern og Vättern er en av Nord-Europas viktigste fuglesjøer og en av de få stedene der man kan oppleve flere tusen av de langbente tranene samtidig. De første traner kommer til sjøen i slutten av mars og i begynnelsen av april hoper det seg bokstavelig talt opp, og da kan man faktisk oppleve opp til 20 000 traner på en dag. 

På reisen besøker vi også Varnhems klosterkirke, en vakker kirke med tilhørende klosterruiner som i middelalderen var et spirituelt, politisk og kulturelt sentrum og som i dag er kjent fra Jan Guillous bøker om Arn Magnusson.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Bussreiser

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Svensk krone

Dagsprogram 2 dager
Dag 1
Norge – Varnhem Kirke – Billingen, Västergötland
Dag 2
Tranedans ved Hornborgasjön

Hoteller

Hotel Scandic Billingen

Det vakre Hotell Billingen er Skövdes eldste hotell og drives av Scandic.
Det velbevarte og kulturmerkede huset ble bygd i 1888 og har 124 rom. Hotellet ble pusset opp i 2014. 
Hotellet ligger sentralt i Skövde kun 200 meter fra togstajonen og har bar, restaurant og et lite treningsrom. Det er gratis wifi på hotellet. 

Rommene inneholder alt man kan forvente seg av et standardhotell; et hyggelig bad med dusj eller badekar, hårføner, TV, wifi, parkettgulv, et lite skrivebord og en komfortabel seng. 

Scandic Billingen
Trädgårdsgatan 10
54 130 Skövde
+46 500 745000

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Avreisedatoer

Klikk på "Bestill" for å se ledige rom
Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
2 898,–
Klikk på en dato for å se riktig program
Klikk på "Bestill" for å se ledige rom

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Norge – Varnhem Kirke – Billingen, Västergötland
Den praktfulle Varnhem kirke og tilhørende klosterruiner

Turen vår starter i Oslo der vår komfortable buss venter på oss. På vei mot Sverige har vi et par raske stopp ved Moss og Fredrikstad før vi kjører over grensen til “söta bror”. Vi setter kursen inn i landet fra Uddevalla og mot storslåtte Varnhem Kirke og de tilhørende klosterruinene. Varnhem ligger ved foten av fjellet Billingen midt i Västergötland og var en gang et spirituelt, politisk, kulturelt og økonomist senter. Klosterets velbevarte omgivelser var det siste hvilkested for fire svenske middelalderkonger, samt grunnleggeren av Stockholm, Birger Jarl. Kirken er fra 1100-tallet og dermed nesten tusen år gammel. Historien kan man fremdeles kjenne litt på spesielt når man spaserer under kirkens romansk-gotiske buer hvor munkenes bønner og sanger en gang oppfordret til refleksjon. Området spiller en avgjørende rolle i den svenske forfatteren Jan Guillous triologi om Tempelridderen Arn Magnusson. I caféen ved siden av kirken kan man kjøpe seg en kopp kaffe, et stykke kake eller en sandwich. Vi kjører videre til hotellet vårt i Skövde, der middagen venter på oss.

Dag 2
Tranedans ved Hornborgasjön
Tranedans ved Hornborgasjön

Etter en tidlig frokost kjører vi til Hornborgasjön der tranene venter. Grunnen til at det er så mange traner akkurat her, er ganske enkelt at de får mat her. Helt siden gamle dager har det blitt fremstilt snaps ved Hornborgasjön, fremstilt av poteter som ble dyrket av lokale bønder. Den gang var potetavling en mer manuell prosess enn det er i dag, så det lå mange poteter strødd i området, noe tranene oppdaget. År etter år har antallet traner bare økt. På 80-tallet, på de beste dagene, kunne man se mellom 5 000 og 6 000 fugler og i dag har det antallet mer enn firedoblet seg. Veksten forklares av flere faktorer, men en av de viktigste er en intens og målrettet foring av tranene. I dag forer man med korn.

Vi skal oppleve tranene på nært hold og i stort antall. Tranedans er en helt unik opplevelse der de store fuglene hopper og tramper og flakser med vingene mens de parvis tuter. Det er typisk de nydannede parene som danser. Tranene er nemlig stort sett monogame og dansen er en måte å styrke båndet mellom en han og en hun. 

Hornborgasjön byr også på annet fugleliv enn traner. Det er mange ender her og hvis vi er heldige kommer det også fiskeørn forbi. Vi kjører rundt i området og opplever den fantastiske utsikten over den vakre Hornborgasjön og ser også stedets sentrum. Vi har med oss matpakke og etter at vi har tilbrakt tid i selskap med tusenvis av traner, setter vi kursen hjemover mot Norge igjen.

Bussreise

Bussreiser er en populær reiseform. Ta plass i bussen, og så trenger du ikke å gjøre noe annet enn å være  på ferie. Albatros’ kyndige reiseledere sørger for at opplevelsene kommer til deg, og det eneste du skal gjøre er å lene deg tilbake og nyte turen i ro og mak. Ferien starter rett og slett allerede når du går på bussen.

Slik er bussene

Vi kjører i moderne busser som minimum har 4 stjerner og lever opp til de eurpoeiske miljønormene Euro 6.

Alle busser har justerbare seter, fotstøtter, bord/klappbord, klimaanlegg, minikjøkken, "nød-toalett", hattehyller, leselamper, musikkanlegg, tvskjermer og 220v stikkontakter. Alle busser er røykfrie.

Valg av sete

På bussreiser med Albatros har du mulighet for å velge plass i bussen allerede ved bestilling.

Hvor vil du sitte i bussen? Vennligst kontakt oss for å reservere sete hvis du ønsker det.

Rekke 1,2,7,8 og 9 koster kr 100,– for reservasjon for hele reisen. 
Rekke 3–6 og 10–14 koster kr 75,– for reservasjon for hele reisen. 

Ønsker du ikke å reservere en plass vil du bli tildelt en fast plass ved ombordstigningen.
Vi gjør i den forbindelse oppmerksom på at setereservasjonen/fast plass ikke gjelder i eventuelle transferbusser.

Se påstigningssteder og tider under ”Før reisen”.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 2 898,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
498,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Buss t/r Oslo–Hornborgasjön
 • Transport og utflukter ifølge program
 • Frokost dag 2
 • Middag dag 1
 • Lunsj, matpakke dag 2
 • Innkvartering på hotell i delt dobbeltrom
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Personlige fornødenheter
 • Drikkevarer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Informasjon om reisen

Verdt å vite

På denne turen må vi oppholde oss mye i naturen, og siden vi ikke er mestere i vind eller vær anbefaler vi at du tar med vanntett fottøy og regnfrakk eller lignende. Bord og benker finnes ikke overalt, og vi kan risikere å måtte sitte på diker, trestammer osv., derfor er en vanntett knepute (finnes i byggevarebutikker) gjerne å sitte på.

Helsestatus

Ingen strabasiøse turer - stedene kan oppleves i kort avstand fra bussen. På denne turen er det en forutsetning at du er i generelt god fysisk form og kan bevege deg på egenhånd.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Påstigningssteder og -tider

Påstigningssteder og -tider

Noter vennligst ønsket påstigningssted i ”bemerkninger” ved bestilling!

 • Oslo - Bussterminalen ved Galleriet kl.: 06:15
 • Moss Stasjon, Jernbanegata kl.: 07:15
 • Fredrikstad Stasjon, Jernbanegata kl.: 07:45

Hjemkomststeder og -tider

Fredrikstad Stasjon, Jernbanegata kl.: 18:00
Moss Stasjon, Jernbanegata kl.: 18:30
Oslo - Bussterminalen ved Galleriet kl.: 19:30

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 5 out of 5 by from Tranedans i vakre omgivelser Veldig flott tur med en hyggelig og kunnskapsrik reiseleder. Savnet at det sto noe i programmet om stopp og mulighet for lunsj på vei nedover. Kjøle/varmeanlegget i bussen fungerte dårlig, det vekslet mellom veldig varmt 27 grader), og veldig kaldt (16 grader. Kunne ha hatt litt lengre stopp ved innsjøen siste dagen. Hadde bare en time, og det skulle holde til lunsj, informasjonssenteret og vandring ut på en kunstig oppbygget øy.
Date published: 2023-04-03
Rated 5 out of 5 by from Tranedans Et flott område med mye spennende historie presentert av en dyktig og kunnskapsrik guide. Hornborgasjøen med alle sine prektige traner er en stor opplevelse for alle fugleinteresserte. Husk varmt tøy.
Date published: 2023-03-30
Rated 4 out of 5 by from Opplevelsesrikt Det var en flott og morsom tur med helt spesiell opplevelse. Hadde ikke helt forestilt oss hvordan tranene hoppet og danset. Og dyktig reiseleder. Morsomt å se Arn's rike. Understrek ekstra at man må ha varmt tøy, lue, skjerf og votter!
Date published: 2023-03-29
Rated 4 out of 5 by from Fin tur. Det blir avertert med store gode busser . Det var det IKKE. Det var en vanlig trang buss, Trange seter ikke komfortabelt i det hele tatt.
Date published: 2023-03-29
Rated 4 out of 5 by from Fin tur! Fin tur og flink reiseleder Unødvendig å dra 6.15, kunne vært utsatt en time. Totalt bortkastet å betale kr100 for sete😩.
Date published: 2023-03-29
Rated 4 out of 5 by from En flott opplevelse En reise med variert innhold. Mer historisk innhold enn tranedans men det var greit det.
Date published: 2023-03-29
Rated 5 out of 5 by from Spennende tur med store variasjoner. Flott tur til en opplevelse som har stått på "må se" lista i mange år. I tillegg fikk vi se mange historiske steder og fikk mange interessante opplysninger om steder og personer. Dyktig og kunnskapsrik reiseleder.
Date published: 2023-03-29
Rated 5 out of 5 by from Danse med traner Spennende og morsom reise. Dedikert reiseleder, som hadde satt seg inn i områdets (Skaras) historie. I Varnhem utmerket guide. Synd vi ikke kom inn i kirken, som var under opp-pussing.
Date published: 2022-04-04
 • y_2024, m_2, d_20, h_9
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.38
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_14
 • loc_no_NO, sid_SEBUS01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser