Albania for livsnytere

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Med base i den hyggelige middelhavsbyen Saranda oppplever vi UNESCO-vernede byer, dykker ned i landets historie og drar på piknik i fjellene

Albania burde være en kjent destinasjon for alle kultur- og solhungrende reisende. At historien hadde andre planer for Albania, betyr at landet i dag er stort sett ukjent for de fleste. Denne turen gir oss ikke bare innblikk i landets fascinerende historie, men bringer oss også tett innpå lokalbefolkningen.

Vi starter i den pulserende hovedstaden Tirana, men begir oss raskt videre mot kystbyen Saranda i den sørlige delen av Albania, hvor vi bor på et herlig hotell med god beliggenhet. Den dramatiske naturen med uveisomme fjell og isolerte landsbyer står i skjærende kontrast til byens rolige gemytt og den vakre adriaterhavskysten.

I løpet av reisen besøker vi tre byer som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv – Berat, Gjirokastra og Butrint – drar på piknik i fjellene, får en innføring i det albanske språket og landets historie, plukker sitrusfrukter og oliven sammen med lokalbefolkningen og kommer helt tett innpå dem.

Turen inkluderer halvpensjon, og transporten foregår med moderne komfortable busser.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/Svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro, Lek

Dagsprogram 11 dager
Dag 1
Oslo – Tirana. Ankomst og innlosjering på hotell
Dag 2
Tirana. Byrundtur og tid på egen hånd
Dag 3
Tirana – Berat – Saranda. Byen med de tusen vinduene, og ankomst til Saranda
Dag 4
Saranda. Byrundtur og introduksjon til Albania og det albanske språket
Dag 5
Saranda – Butrint – Ksamil – Saranda. Utflukt til de historiske ruinene ved Butrint og feriebyen Ksamil
Dag 6
Saranda – Gjirokastra – Saranda. Utflukt til Gjirokastra inkl. tunnelsystemene og lokal lunsj
Dag 7
Saranda – Xarra – Saranda. Utflukt til sitrusplantasje inkl. lokal lunsj
Dag 8
Saranda. Utflukt til fjellandsbyen Devlina inkl. piknik og lett vandring
Dag 9
Saranda. Ekstrautflukt til Ioannina og middag med lokal opptreden
Dag 10
Saranda – Llogara nasjonalpark – Kruja. Imponerende landskaper og byrundtur i Kruja
Dag 11
Kruja – Tirana – Oslo

Hoteller

Hotel Republika

 • 32 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Heis
 • 20 meter til stranden
 • 2 barer/restauranter
 • Betaling med kredittkort
 • Wifi
 • Wellness-område

Dette hyggelige hotellet ligger midt i Sarandas historiske sentrum og under 100 meter fra havet.
Hotellet er et standard mellomklassehotell og har en bar og en fin frokostrestaurant hvor det er buffet hver dag.

Hotellet har totalt 32 rom. Prisen på turen inkluderer delt dobbeltrom, utsikt over byen eller fjellene, ingen balkong. Mot en ekstra avgift er det mulig å bestille rom med balkong med havutsikt.

Alle rommene har en god innretning og har bad med dusj og toaliett, et minikjøleskap og aircondition. Det er gratis internett på hotellet.

Les mer om hotellet på: www.republikahotel.com

Avreisedatoer

Klikk på "Bestill" for å se ledige rom
Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 998,–
Oslo
Utsolgt
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
13 998,–
Oslo
Få plasser igjen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
13 998,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
13 998,–
Oslo
13 498,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program
Klikk på "Bestill" for å se ledige rom

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo – Tirana. Ankomst og innlosjering på hotell

Vi flyr fra Oslo til Tirana, hvor vi lander sent på kvelden. Etter å ha fått utlevert bagasjen kjører vi direkte til hotellet vårt, hvor vi kan se frem til en god natts søvn.

Dag 2
Tirana. Byrundtur og tid på egen hånd

Etter frokosten kaster vi oss straks ut i dagens program. Vi kjører langs en av byens hovedferdselsårer, bulevarden Deshmoret e Kombit, ”De nasjonale martyrers bulevard”, som tidligere het Mussolinis bulevard. Her ligger flere universiteter, administrative bygninger og banker. Herfra fortsetter vi til Skanderbegplassen, som er oppkalt etter Albanias absolutte nasjonalhelt, som troner som rytterstatue midt på plassen. Gjergj Kastrioti (1405-1468) var i osmansk tjeneste, hvor han fikk tilnavnet Skanderbeg – sammensatt av navnet Iskander pluss den tyrkiske titelen bey.

På vår sightseeing kjører vi også forbi Mor Teresa-plassen, som er oppkalt etter den berømte nonnen av albansk avstamning som viet sitt liv til å hjelpe Indias fattige. Vi fortsetter forbi Albanias nasjonalmuseum og Pyramiden, som opprinnelig ble oppført som museum for diktatoren Enver Hoxha. Nå er det konferansesenter og selskapslokaler, men nedrivningstruet på grunn av planer om bygging av en ny albansk parlamentsbygning.

Herfra fortsetter vi inn i den sentrale delen av byen, hvor mange av de utenlandske ambassadene holder til.  Tiranas indre by er preget av forskjellige arkitektoniske stilarter, som knytter seg til forskjellige perioder av landets historie: Der er for eksempel de noe pompøse bygningene fra perioden 1939—44, da landet var under italiensk okkupasjon, og i etterkrigstidens kommunistiske æra var det den monumentale sovjetiske stilen – og elementbyggingen – som dominerte. I de senere år er det utskrevet arkitektkonkurranser til en fornyelse av bysentret, og blant vinnerforslagene er prosjekter fra dansken Henning Larsens Tegnestue og Bjarke Ingels Group. Så kanskje vil fremtidens Tirana også få et dansk islett. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant, og resten av ettermiddagen er avsatt til opplevelser på egen hånd.

Dag 3
Tirana – Berat – Saranda. Byen med de tusen vinduene, og ankomst til Saranda Ca. 235 km
Berat, Albania

Etter en god natts søvn er det blitt tid til å begi seg mot Saranda. Underveis gjør vi stopp i byen Berat i den sentrale delen av landet. Den gamle bydelen i Berat er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og de historiske husene med de mange vinduene, bygd på terrasser oppover klippesiden, illustrerer på beste vis tilnavnet ”Byen med de tusen vinduene”.

Berat har en vakker borg som ligger på en åstopp, og i middelalderen bodde de fleste av byens innbyggere innenfor borgens område. Beboerne var for størstedelens vedkommende kristne, og i borgområdet har det ligget omkring 20 kirker, de fleste oppført på 1300-tallet. Noen av dem har verker av Albanias mest berømte ikonmaler, Onufri, som har fått sitt eget museum i Mariakirken. Byen har også noen fine moskeer, blant andre Kongemoskeen, bygd i slutten av 1400-tallet.

Osum-elva bukter seg gjennom Berat, og vi skal naturligvis se den vakre Gorica-broen, som forbinder byens to gamle bydeler, Mangalem og Gorica. Den opprinnelige trebroen ble oppført under Ahmet Kurt Pasja, mens den nåværende konstruksjonen er av nyere dato. Ahmet Kurt Pasja regjerte i Berat på slutten av 1700-tallet under det kortvarige Pasjalik-regimet i Berat, som var en av grunnsteinene i den senere albanske statsdannelsen i 1912.

Vi ankommer til Saranda sent på ettermiddagen, og etter å ha innlosjert oss på det deilige hotellet vårt spiser vi en god middag på en av de mange restaurantene i byens sentrum.

Dag 4
Saranda. Byrundtur og introduksjon til Albania og det albanske språket

Byens nåværende navn betyr ”De 40 helgener” og referer til legenden om 40 kristne legionærer som ble henrettet på grunn av sin tro. Sarandas historie strekker seg imidlertid helt tilbake til 300-tallet f.Kr, da byen var en del av kongedømmet Epeiros, som under den sagnomspunne Pyrrhos kontrollerte store deler av det nåværende Albania og den nordlige delen av Hellas.

Byen ble senere en viktig havn i Romerriket og tiltrakk mange forskjellige befolkningsgrupper, blant annet et større jødisk samfunn, som fikk byens handelsliv til å blomstre ytterligere. En forsvarsmur ble anlagt og Sarandaklosteret, som senere kom til å gi byen dens navn, ble også oppført i denne perioden. I dag er det ikke mye igjen av klosteret, som tyskere anvendte som base under andre verdenskrig, og som derfor mot krigens slutt ble bombet av engelskmennene. I dag er byens vartegn den noe nyere borgen Lekuresi, oppført av den lokale albanske fyrsten Ali Pasja Tepelena (1740 – 1822).
Vakkert plassert med utsikt mot de nærliggende greske øyene og med opptil 300 solskinnsdager årlig tiltrekker Saranda i høysesongen tusener av gjester fra Korfu. Den greske påvirkningen er ikke til å ta feil av, og ved byens lille hyggelige havneplass lever man det gode og avslappende liv når hordene av turister har forlatt byen i starten av oktober.

Vi starter dagen med en spasertur rundt i byen. Vi skal se nærmere på utgravningene av byens gamle synagoge, den hyggelige havnefronten og de mange små gatene som fører ned til byens hovedtorg. Vi spiser en lokal lunsj før vi om ettermiddagen skal høre mer om Albanias historie, dets befolkning og språk. Reiselederen vil gi en kort introduksjon til Albanias spennende og omtumlede historie, men kan også komme inn på mer jordnære emner, så som språk, skolegang, tradisjoner, religion og forholdet til den omkringliggende verden.

Resten av dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd.

Dag 5
Saranda – Butrint – Ksamil – Saranda. Utflukt til de historiske ruinene ved Butrint og feriebyen Ksamil Ca. 50 km

I dag skal vi på utflukt 25 km sør for Saranda til den lille halvøya hvor oldtidsbyen Butrint ligger. Omgitt av vann var Butrint lett å forsvare, og selv om byen hadde vært bebodd lenge før, var det grekerne som bygde den opp og oppførte forsvarsmuren rundt den. Etter grekerne overtok først romerne og siden bysantinerne byen, men deretter gikk den i forfall og ble forlatt. Først i 1920 begynte italienske arkeologer å grave ut byen, som i dag er et UNESCO-vernet område.

Butrint har hatt alt fra gresk teater til en akropolis med greske og romerske bad. Her finnes også templer endret til basilikaer, ettersom kristendommen etterfulgte troen på de gamle gudene. Akropolis lå på et høydedrag og er senere blitt ombygd til en festning. Her er en strålende utsikt over Vivarikanalen og Korfustredet mot Korfu, hvor grekerne etter all sannsynlighet i sin tid kom fra. Området er stort, og vi skal bruke litt tid til å gå rundt her og føle historiens vingesus.

Etter en tur tilbake i tiden fortsetter vi mot noen av Albanias beste badestrender ved Ksamil, som tidligere var en stille og rolig fiskerlandsby. I dag er området blitt noe skjemmet av de mange hotellene som har vokst frem de seneste 10-20 årene. Strendene er det likevel ikke noe i veien med, og heller ikke de mange gode fiskerestaurantene. Vi besøker en av de beste for å innta dagens velfortjente lunsj.

Vi returnerer til Saranda midt på ettermiddagen, og resten av dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd.

Dag 6
Saranda – Gjirokastra – Saranda. Utflukt til Gjirokastra inkl. tunnelsystemene og lokal lunsj Ca. 110 km

I buss begir vi oss mot en av de vakreste byene i hele Albania, Gjirokastra. Byen, som er over 2500 år gammel, er meget pittoresk med små brolagte veier og mange små hus med skifertak. Byen er poetisk beskrevet i den albanske forfatteren Ismail Kadares bok ”Krønike i stein”, og den var også hjemby for Albanias diktator Enver Hoxha. Hans tilhørsforhold til byen sikret at den ble holdt noenlunde ved like under diktaturet, men da det falt, forfalt husene.

Festningen og byen er UNESCO-vernet, og i dag er det UNESCO som betaler de 20.000 USD som hvert tak rundt regnet koster å vedlikeholde – et beløp som den alminnelige albaner ikke har en jordisk sjanse til å betale selv. Byen har en hel del tradisjonelle håndverksforretninger, en gammel hyggelig bydel og en spennende basar.  

Vi har avsatt hele dagen til å oppleve denne vakre byen, og vi starter med å vandre opp til festningen, hvor vi får en fantastisk utsikt over byen. I dag har festningen mistet sin strategiske betydning, men helt frem til 1970-årene ble stedet brukt som fengsel for politiske fanger. Vi fortsetter ned gjennom de små kronglete gatene i den gamle bydelen og kikker forbi restene av det imponerende tunnelsystemet som ble bygd under kommunistregimet. I tilfelle av krig skulle tunnelsystemene ikke bare gi lokalbefolkningen sikkerhet, men også gjøre det mulig å sende tropper ut av byen uten at fienden oppdaget det.

Etter lunsj er resten av dagen avsatt til å oppleve byen på egen hånd. Byen er bl.a. kjent for sin spesielle kaffe, hvor bønnene males i store steinkrukker, og du har rike muligheter til å prøve denne spesialiteten i en av byens mange kafeer og butikker. For litteraturinteresserte byr byen dessuten på et lite museum for Albanias største nålevende forfatter Ismail Kadare. Museet er innredet i hans barndomshjem og gir et spennende innblikk i hans liv og virksomhet.

Vi returnerer til Saranda sent på ettermiddagen, og resten av dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd.

Dag 7
Saranda – Xarra – Saranda. Utflukt til sitrusplantasje inkl. lokal lunsj Ca. 50 km

Det sørlige Albania er ikke bare kjent for sine olivenlunder, men også for sine store sitrusplantasjer, og i dag skal vi nettopp besøke en slik når vi med buss kjører ca. 25 km sørover fra Saranda. Litt utenfor den lille landsbyen Xarra finner vi områdets største kooperativ, som har spesialisert seg på produksjon av mandariner. De mer enn 450 arbeiderne som er tilknyttet stedet, har vært i gang med produksjonen siden 1995 og var således et av de første kooperativene som ble gjenetablert etter styrets fall.

Vi får en omvisning på farmen, hvor vi hører mer om stedets historie og utvikling, og får mulighet til å snakke med de ansatte og få et innblikk i livet på landet. I sesongen er det naturligvis mulig å delta i selve høsten, og under alle omstendigheter spiser vi lunsj på stedet før vi returnerer til Saranda. (Lunsjen foregår under åpen himmel, så i tilfelle av dårlig vær spiser vi lunsjen i Saranda.)

Sent på ettermiddagen møtes vi igjen, og går i samlet flokk til en av byens mange fiskerestauranter. Fiske er fortsatt et viktig yrke i Saranda, og vi skal naturligvis smake på noen av de lokale delikatessene.

Dag 8
Saranda. Utflukt til fjellandsbyen Devlina inkl. piknik og lett vandring Ca. 35 km

I dag skal vi på utflukt opp i fjellene. Kystlinien ved Saranda er kjennetegnet ved de massive fjellformasjonene som hever seg inn mot den sentrale delen av landet. I buss begir vi oss opp mot den lille fjellandsbyen Devlina, som under osmansk styre hadde en fremtredende rolle i området. Byen lå strategisk godt plassert, og tyrkerne oppførte her på 1600-tallet et mindre fort samt ikke minst en del moskeer. Enkelte av dem står den dag i dag.

Vi går på oppdagelsestur i den lille hyggelige landsbyen og ser blant annet nærmere på byens gamle tyrkiske bad, hammam, og vi besøker en lokal maler som viser oss rundt i sitt atelier og forteller om livet i fjellene. For de eventyrlystne er det mulig å klatre opp til byens gamle borg, men det er også mulig å gå mindre strabasiøse ruter i området. Vi har tatt med lunsj, og hvis været tillater det, spiser vi i det fri og nyter den storslåtte naturen.

Vi returnerer til Saranda sent på ettermiddagen, og resten av dagen er på egen hånd.

Dag 9
Saranda. Ekstrautflukt til Ioannina og middag med lokal opptreden

I dag er det mulig å delta i en utflukt til det nærliggende Hellas. Se beskrivelse av turen til Hellas under ekstrautflukter (Utflukten er ikke inkluderet i reisens pris og må bestilles separat.)

Sent på ettermiddagen samles vi igjen til kveldens avskjedsmiddag. Den skal nemlig foregå i intet mindre enn byens høyt beliggende borg, Lekursi. Med en vakker utsikt over Saranda og de omkringliggende øyene spiser vi en utsøkt middag i de historiske omgivelsene før vi nyter den vakre solnedgangen akkompagnert av et lokalt musikkensemble.

Dag 10
Saranda – Llogara nasjonalpark – Kruja. Imponerende landskaper og byrundtur i Kruja Ca.285 km

Det er blitt tid til å ta avskjed med det hyggelige hotellet vårt i Saranda og begi oss nordover. Det er en veldig vakker kjøretur til Vlora, hvor vi passerer igjennom noen av de mest spektakulære fjellpass mens vi kan følge kystlinjen, som bukter seg flere hundre meter nede. Underveis gjør vi holdt i Llogara nasjonalpark, hvor vi også inntar lunsj.

Vi ankommer til Kruja sent på ettermiddagen og tar en kort byrundtur før vi om kvelden spiser vår siste middag sammen.

Dag 11
Kruja – Tirana – Oslo

Etter frokost begir vi oss mot lufthavnen i Tirana, hvor flyet vårt venter.

Heldagsutflukt til Ioannina

Tidlig om morgenen drar vi mot den albanske grensebyen Shqiperia og etter vi har kommet oss gjennom
grensekontrollen til Hellas kjører vi langs kysten mot byen Ionnina. Med sine 125 000 innbyggere er byen
Ioannina den største i Ipiros, en administrativ region i den nordvestlige delen av Hellas. Byen ligger rundt 500
meter over havet på den vestlige bredden av den vakre Pamvotidasjøen og har en hendelsesrik og interessant
historie. Byen historie går helt tilbake til 500-tallet men ble mer betydningsfull i middelalderen på grunn av
gull- og sølvproduksjonen. Byen var dessuten under den albanske Ali Pashas styre en årrekke fra slutten av
1700-tallet og inntil 1822 da tyrkerne slo ham i hjel. Både Ali Pasha og tyrkerne bygget byens imponerende
festningsverk som vi naturligvis besøker. Vi drar også på en orienterende bytur hvor vi blant annet ser
nærmere på byens livlige hovedgate og det vakre klokketårnet fra 1905.

Etter en god lokal lunsj på en av byens bedre restauranter drar vi mot de berømte arkeologiske utgravingene
ved Dodoni som ligger 2 mil sørvest for Ioannina. Spesielt det vakre klassiske teateret tiltrekker seg
oppmerksomhet og er et av de vakreste og mest velbevarte i hele Hellas. Etter noen spennende opplevelser
setter vi kursen tilbake til Saranda sist på ettermiddagen.

(Utflukten bestilles hjemmefra og gjennomføres ved min. 20 påmeldte

Pris: 698,-

Vi forbeholder oss retten til å kun gjennomføre ekstrautflukten hvis det er tilstrekkelig påmeldte.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 13 498,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
1 998,–
Oppgradering av rom
 • Oppgradering til rom med havutsikt 998,–
 • Oppgradering til enkeltrom med havutsikt 3 796,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Tirana med mellomlanding
 • Utflukter ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom)
 • Halvpensjon
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Driks til sjåfør, lokalguide m.m. (frivillig) – beregn ca. EUR 30–40
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Saranda

Ideen med reisen er å bo på ett og samme sted, og her er Saranda et ideelt sted, siden det ligger godt i forhold til utfluktene våre. Det sørlige Albania har massevis av historie og beliggenheten like ved havet er ideell.
Saranda er primært en by som lever av turisme og landbruk, men når charterselskapene avslutter sommerflyvningene sine, faller det ro over byen. Så Albatros kommer i den rolige sesongen, da byen lever sin alminnelige hverdag og de mest turistpregede butikkene har lukket. Til gjengjeld opplever vi det riktige Albania, og heldigvis kjenner ikke været flyselskapenes kalender, og det gode været fortsetter ufortrødent langt inn i november og starter i mars måned med en ny deilig sesong.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Ikke egnet for deg som går dårlig

Da en stor del av utfluktene vil foregå til fots er det en forutsetning at deltagerne er i normalt god fysisk form og kan bevege seg ved egen hjelp.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser