Cornwall, Devon og Dorset – idylliske Sørvest-England

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Nyt Englands beste klima, kjør i damptog gjennom landsbyer og grønne enger og opplev slottsruiner, øde heder og Sør-Englands feriebyer

I Englands mest maleriske hjørne venter dramatiske kystlinjer, landsbyidyll og kulturskatter. Reisen begynner i historiske Winchester, der vi i tillegg til den vakre katedralen fra 1079 finner det mest kjente riddersymbolet av dem alle – kong Arthurs runde bord. Herfra går turen videre til Cornwall, Devon og Dorset, der landskapet er like vakkert som det er myteomspunnet: Legenden om kong Arthur, Baskervilles hund og Sherlock Holmes på den tåkefulle Dartmoorheden, og Agatha Christies berømte detektivhistorier vekkes til live etter tur. Vi besøker også en eplesiderprodusent og det imponerende Eden Project, og vi lurer på om ikke det også blir tid til et hyggelig pubbesøk eller to? På veien ser vi vakre kyststrekninger, den spektakulære tidevannsøya St. Michael’s Mount og ikke minst klassiske feriebyer som elegante St. Ives, herlige Bournemouth og romernes Bath.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Britiske pund

Dagsprogram
Dag 1 Oslo–London. Winchester og Bournemouth
Dag 2 Bournemouth–Jurassic Coast–Lyme Regis–Dartmoor–Torbay
Dag 3 Damptog fra Paington–Kingswear. Båttur ved Agatha Christies Dartmouth og vingårdsbesøk med vin- og ostesmaking
Dag 4 St. Michael’s Mount–St. Ives–Newquay
Dag 5 Project Eden og besøk på Cornish Cyder Farm
Dag 6 Newquay–Tintagel Castle–Bristol
Dag 7 Bristol–Bath. Hjemreise fra London

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
11 998,–
Oslo
Utsolgt
12 498,–
Oslo
Få plasser igjen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 498,–
Oslo
Få plasser igjen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 498,–
Oslo
Utsolgt
12 498,–
Oslo
Få plasser igjen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 998,–
Oslo
Få plasser igjen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 498,–
Oslo
Få plasser igjen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 498,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 998,–
Oslo
Få plasser igjen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 498,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 498,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
12 498,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–London. Winchester og Bournemouth
Sjarmerende Winchester

Vi flyr fra Oslo og kommer til London tidlig på formiddagen. Herfra kjører vi til byen Winchester, som ligger ved elva Itchen, i grevskapet Hampshire.

Vi har dratt til Winchester for å besøke The Great Hall, som er den siste eksisterende delen av Winchester Castle, og her møter vi for første gang på turen kong Arthur, som ifølge legendene var en mektig hærfører. Kong Arthur stanset en invasjon av blodtørstige angelsaksere mot England på slutten av 400-tallet, og blir senere omtalt som Englands første konge og den største herskeren i landet.

Årsaken til hans uovervinnelighet er knyttet til hans store sverd, Excalibur, som det blir fortalt en svært dramatisk historie om: ”Så stor var hans vrede at når han trakk sverdet, så man flammer av ild som fra dragers munner, og så fryktelig var han at ingen utholdt å se på ham.”

Beretningen om Arthurs eventyrlige liv er kjent fra forskjellige keltiske kilder helt tilbake til 500-tallet, og han omtales i middelalderen i flere latinske tekster, hvorav ”Historia Regum Britanniae” fra 1100-tallet er særlig viktig. Til Arthurlegenden hører også kongeslottet Camelot med det berømte runde bordet som ridderne hans samlet seg om før de brøt opp til kamp.

Og det er nettopp dette bordet vi skal se i Winchester. Bordet er imidlertid fra 1300-tallet og eksisterte ikke på kong Arthurs tid. Det ble først malt i starten av 1500-tallet for kong Henrik den 8., men historiene og legendene om Kong Arthur stikker så dypt at fakta ikke har den helt store betydningen.

Byen er også kjent for den vakre katedralen, der den engelske forfatteren Jane Austen ligger begravet. Den talentfulle forfatteren døde som 41-årig i sin søster Cassandras armer i sin bolig på College Street like ved katedralen. Den imponerende katedralen er fra 1079 og skulle med 169 meter bli verdens lengste. Den er et minne om byens betydning innenfor handel under middelalderen, da den var hovedstad i det angelsaksiske grevskapet Wessex. Det blir mulig på egen hånd å besøke den vakre katedralen eller gå en tur i den flotte byen.

Utpå ettermiddagen setter vi kurs mot Bournemouth, som er kjent for å ha Englands beste klima og noen fantastiske strender. Men Bournemouth frister også med gode shoppingmuligheter – enten man liker tradisjonelle engelske high street-kjeder eller mer eksklusive forretninger. Bournemouth tiltrekker hvert år mer enn 5,5 millioner besøkende, og med de svaiende palmetrærne langs kystveiene og de mange restaurantene og barene ånder byen da også av feriestemning. Middag på hotell i Bournemouth.

(Dagens kjøring 16 mil, kjøretid ca. 2:50 t.)

Dag 2
Bournemouth–Jurassic Coast–Lyme Regis–Dartmoor–Torbay
"Jurassic Coast" i Dorset

Fra morgenen kjører vi til den lille kystbyen Lyme Regis i grevskapet Dorset, som ligger ved den såkalte “Jurassic Coast”, en 15,5 mil lang kyststrekning som av UNESCO er utnevnt som verdensarv på grunn av de mange spennende funnene fra spesielt juratiden (200–145 mill. år siden). Langs kysten kan vi se de forskjellige klippelagene, en tidskapsel som avslører 185 millioner års historie gjennom trias-, jura- og krittiden, og på vår spasertur langs stranden kan vi være heldige og finne spennende forsteininger. Det er tillatt å ta med løse funn hjem. Området er ikke bare et eldorado for fossilsamlere, men for alle, og man kan nesten ikke unngå å oppdage fossiler i de forskjellige lagene. Man føler seg tett på historien når man ser de kanskje 180 millioner år gamle forsteiningene. 

Etter stoppet i Lyme Regis setter vi kursen mot grevskapet Devon og beveger oss inn på Dartmoor-heden. Fans av Sherlock Holmes gjenkjenner kanskje navnet, da forfatteren Sir Arthur Conan Doyle etter å ha vært på lange vandringer i området gjenopplivet den ellers avdøde karakteren Sherlock Holmes i boken ”Hunden fra Baskerville”. Områdets historier og dramatiske landskap med torvmyrer, ensomme hus og tett tåke dannet en god bakgrunn for historien.

Vi starter med et stopp i den lille byen Tavistock, og kanskje blir det tid til å kikke innom det hyggelige overdekkede Pannier Market og få en liten bit lunsj før vi kjører gjennom det store hedelandskapet på 954 km2.

Det vakre og avvekslende landskapet kan på en disig dag virke både dramatisk og fascinerende. Været er omskiftelig, og tåke kan på en time skifte til sol fra en vakker blå himmel. Ute på heden ser vi ofte de ville Dartmoor-ponniene. Disse sterke og utholdende ponniene har vært kjent i over tusen år og er som hedeboerne tilpasset det barske klimaet. Gjennom tidene har de små arbeidsomme hestene vært brukt på gårdene og i gruvene, der man utvant tinn fra områdets granitt. Da gruvene ble lukket, slapp man flertallet av ponniene ut, og i dag kan man se dem vandre fritt omkring i området.

Heden rommer noen av de største funnene fra bronsealderen. Det var nemlig her, i det lune og den gang skogkledde området, at de første jegersamfunnene ble bofaste. På vår tur rundt i landskapet finner vi spor fra historiens gang på heden – fra oldtiden finner vi formasjoner av uthogde ”menhirer”, bautasteiner, og fra vår egen tid ser vi spor etter de gamle nedlagte tinngruvene. Området fascinerer med de mange spennende vyene som passerer forbi oss når vi kjører gjennom hedelandskapet.

Det øde landområdet var det perfekte stedet til å oppføre et mer særegent bygg, nemlig det beryktede fengslet Dartmoor Prison. Fengslet ble oppført i 1806 for krigsfanger fra napoleonskrigene mellom Frankrike og England, og det ble raskt fylt opp med 6000 krigsfanger. Da britene i 1812 deltok i den såkalte britisk-amerikanske krigen, fikk over 6000 amerikanske soldater også et opphold på heden. I nyere tid har kriminelle med så imponerende økenavn som ”Øksemannen” og ”Syrebad-massemorderen” hatt lengre opphold nettopp her. Fengslet fungerer den dag i dag, men blir brukt til mindre dramatiske forseelser enn tidligere.

Vi fortsetter til Two Bridges, som på 1700-tallet var kjent for sitt potetmarked, og vi passerer den vakre broen som leder over elva West Dart. Derfra kjører vi videre inn gjennom Dartmoor og kommer ut på den andre siden og møter kysten ved bukta Torbay, der vi skal bo de to neste nettene.

(Dagens kjøring 27 mil, kjøretid ca. 4:30 t.)

Dag 3
Damptog fra Paington–Kingswear. Båttur ved Agatha Christies Dartmouth og vingårdsbesøk med vin- og ostesmaking
Vi skal kjøre med et flott damptog

I dag blir det røyk og damp. Vi skal nemlig reise med damptog fra Paington til Kingswear. Her kjører Dartmouth Steam Railway med de imponerende damplokomotivene sine. Vi stiger på de renoverte passasjervognene og kjører i bedagelig tempo gjennom landskapet. Vi passerer pastellfargede småbyer, imponerende broer og grønne enger med utsikt over havet. Etter en halv times togtur møter vi igjen elva Dart, som etter sin vei gjennom Dartmoor-heden renner ut i havet ved Dartmouth. En liten ferge sender oss over på den andre bredden, der vi går om bord på en av de hyggelige turbåtene som tar oss med på en flott tur rundt ved elvemunningen og senere oppover Dart River til den lille byen Totnes. Vi passerer blant annet Britannia Royal Naval College og Greenway House, som var Agatha Christies sommerresidens i nesten 40 år, og som den oppmerksomme leser kan gjenkjenne fra kriminalromanene hennes. På båtturen skal vi også holde øye med dyrelivet. Her kan vi nemlig være heldige å se alt fra delfiner og seler til hegrer og isfugler, hvis vi er raske nok. 

Vi fortsetter vårt eventyr ved Den engelske rivieraen, som ikke har fått sitt navn uten grunn. Det varme og behagelige klimaet i området gjør at vinproduksjon faktisk gir glimrende resultater. Vi besøker Sharpham Wine & Cheese, der det har vært drevet landbruk i over tusen år. Hovedhuset fra 1770 skuer ut over vinmarker og skogkledde skråninger tett ved Dart River, og her har man plantet druesorter som passer godt til det forholdsvis kjølige klimaet, som Dornfelder, Madeleine Angevine og Bacchus, men de produserer også vin på kjente druer som Pinot Noir, Chardonnay og Cabernet Sauvignon. Vi skal naturligvis smake på et par av de prisvinnende vinene og også prøve et par av de lokale ostene, som lages av melk fra deres egne Jersey-kyr på stedet. De har vunnet flotte priser med sin brie, og kanskje vi skal smake på nettopp den?

(Dagens kjøring 3 mil, kjøretid ca. 1 t.)

Dag 4
St. Michael’s Mount–St. Ives–Newquay
Utsikt mot St. Michael's Mount

Vi legger den vakre bukta Torbay bak oss og begir oss langt vestover til Penzance Bay og den lille søvnige kystbyen Marazion. Derfra kikker vi ut over tidevannsøya St. Michael’s Mount, som ligger nærmest som et fatamorgana og rager opp over vannet 366 meter utenfor Cornwalls kystlinje. Navnet leder straks tankene over på den franske pendanten Mont St. Michel, ved Normandiekysten. Her er likevel formatet mindre. Og akkurat som hos storesøsteren i det tidligere fiendelandet Frankrike er øya kronet av en imponerende borg med samme karakteristiske koniske form.

St. Michael’s Mount har hatt en omskiftelig tilværelse siden oppføringen på 1200-tallet. Gjennom århundrene har stedet kunnet kalle seg handelsstasjon, munkekloster og fort, for til sist å få tittelen som hjem for St. Aubyn-familien, som overtok øya fra kongen i 1650. Vi skal besøke øya, og ved ebbe kan vi vandre utover den ujevne og kanskje litt glatte brosteinsstien – med forbehold for de dagene da tidevannet har lagt seg over stien. Da tar vi i stedet båt ut til klippeøya. Her besøker vi den imponerende borgen og museet, og kanskje blir det også tid til et liten titt inn i den vakre hagen.

Etter besøket krysser vi over Cornwall til den andre siden og besøker den lille kystbyen St. Ives, som vender ut mot Det keltiske hav. Her blir det mulig å ta en liten kaffepause eller kanskje en pint engelsk øl før vi fortsetter til vår endestasjon, Newquay, der vi skal innkvarteres de to neste nettene.

(Dagens kjøring 20 mil, kjøretid ca. 3:15 t.)

Dag 5
Project Eden og besøk på Cornish Cyder Farm
Eden Project – lærerikt og spektakulært

Dagen starter med et besøk i Cornwalls svar på Edens Hage. ”Uten planter ville det ikke være noe liv på jorden” er grunntanken for dette kjempeprosjektet, som av mange regnes for verdens mest spektakulære botaniske hage. I en gammel leirgrav har man oppført kjempestore bobleformede drivhus, såkalte ”biomer”, der den største strekker seg over 240 meter og er 55 meter høy. Så store er drivhusene at de har funnet vei til Guinness rekordbok som verdens største selvbærende kupler. Allerede når man kommer til den gamle leirgraven, skuer man ut over et utendørsanlegg som forestiller vår egen tempererte sone. Her snor stier seg på kryss og tvers over utendørsarealet, og titusener av planter sender øynene på en botanisk opplevelsesreise. Hele anlegget rommer 140 000 planter og 4500 forskjellige arter, så selv den mest iherdige hageentusiasten får en utfordring i å navngi dem alle. 

Inne i de store konstruksjonene finner vi en kuppel med tropisk klima med temperaturer på omkring 35 grader og en kuppel med middelhavsklima med temperaturer på 20-tallet. I den tropiske kuppelen finner vi alt fra kaffeplantasjer og fossefall til ananasplanter og kokospalmer, og i middelhavsklimaet møter vi solsikker, oliventrær og maki-vegetasjon. Vi vandrer rundt og blir stimulert av lyder, dufter og farger. Når man besøker Project Eden, går man derfra klokere, enten det handler om kaffeproduksjon eller verdens økosystemer.

Selv om mange kanskje forbinder England med øl, har engelskmennene en lang og stolt tradisjon for fremstilling av eplesider. Kanskje var sideren med fra Normandie da den normanniske erobringen av England fant sted i 1066 med Vilhelm erobrerens slag ved Hastings, men noen kilder forteller at man allerede under romerne brygget sider i datidens England. En ting er i hvert fall sikkert: I dag finner man et rikt utvalg av sider, både søte og tørre, på pubene og i butikkene. Og gjennom de seneste årene har sideren fått en renessanse blant de yngre generasjonene. Det finnes i dag over 450 produsenter. Selv i Skandinavia har vi sett et mindre inntog, men primært av de søte typene. Vi kjører til Cornish Cyder Farm, som produserer alt fra marmelader og eplejuice til sider og eplevin. Og det blir naturligvis mulig å kjøpe smaksprøver.

Her får vi en liten rundtur på stedets museum, ser destilleriet og hører om prosessen ved fremstilling av sider før vi avslutter med mulighet for å smake litt på alle de forskjellige produktene som blir fremstilt på stedet.

Etter en dag i det grønne er det blitt tid til å begi seg hjem til hotellet til enda en middag. Kanskje er noen blitt inspirert til å bestille en sider til maten.

(Dagens kjøring 9 mil, kjøretid ca. 1:45 t.)

Dag 6
Newquay–Tintagel Castle–Bristol
Mytiske Tintagel Castle

I dag starter vi dagen med å ha et par timer til å nyte vår egen by Newquay, eller en av de nærmeste byene, før vi skal videre på vår reise gjennom Cornwall. Vi drar østover igjen og kjører mot Tintagel. 

På et forrevet klippeskjær ute i det grønnblå korniske havet kan vi se restene av det nærmest magisk beliggende og mytiske Tintagel Castle, en gammel borg som også knyttes til legenden om Kong Arthur. Halvdelen av borgen står trygt på fastlandet, mens den resterende delen ser ut til å klamre seg til et forrevet nes som strekker seg ut i havet.

Da munken Geoffrey of Monmouth på 1100-tallet skrev sin delvis fiktive historiefortelling om England, plasserte han kong Arthurs unnfangelse på nettopp dette stedet. Og det var den historien som inspirerte den rikeste jarlen i Storbritannia, Rikard den 1., til å oppføre dette fantastiske stedet i 1233.

Et besøk på Tintagel Castle krever at man kan gå i trapper, mange trapper. Men det venter til gjengjeld fantastiske opplevelser i de gamle ruinene, der man virkelig kan fornemme historien. Slottet spilte en viktig rolle i den mørke middelalderen, og enten man tror på historien om kong Arthur eller bare er glad i gode historier om riddere og konger, så merker man følelsen av den mystikken og magien som svever i luften på dette imponerende stedet.

Den som kanskje ikke har mot på så mange trapper, kan jo selv velge omfanget av besøket, eller kanskje finne et sted å sette seg og se om kong Arthurs gjenferd skulle dukke opp.

Om høsten 2018 begynte man å bygge et fantastisk broprosjekt som skal gå fra fastlandet til det ensomme klippeskjæret ute i havet. Broen vil gjenskape den historiske forbindelsen mellom de to delene, og samtidig slipper man å gå i trappene den ene veien. Broen kommer til å bli "enveiskjørt" og det skal bare være dem som er meget dårlige til beins som får tillatelse til å gå tilbake på broen. Det er planlagt at broen skal stå ferdig i våren 2019, altså før vår sesong starter, men vi må naturligvis ta forbehold for at de ikke blir ferdige i tide. I så fall besøker vi Tintagel og nyter den delen vi kan se og finner på et alternativ.

Etter besøket på slottet blir det litt tid til å gå en tur i den hyggelige lille byen Tintagel. Ta en titt på det gamle postkontoret, eller spis en av de fantastiske isene hos Treleavens Luxury Cornish Ice Cream. Herfra går turen vestover mot vårt siste overnattingssted.

Vi avslutter dagen med å sjekke inn på hotellet vårt i Bristol, der vi har bosatt oss midt inne i byen. I dag er middagen på egen hånd. Får man lyst til en klassisk engelsk fish’n’chips, kan man besøke den uformelle restauranten Catch 22, som serverer denne typiske retten.

(Dagens kjøring 30 mil, kjøretid ca. 4:00 t.)

Dag 7
Bristol–Bath. Hjemreise fra London
Det romerske badet i Bath

Fra morgenen av går turen sørover til Bath i det engelske grevskapet Somerset. Byen, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, ble opprinnelig grunnlagt av romerne, som bygde bad ved utspringene av områdets naturlige varme kilde.

Kilden, som sprøyter ut 1 170 000 liter 46 grader varmt vann i døgnet, ble betraktet som hellig og tilskrevet gudinnen Sulis Minerva. Et fantastisk tempel ble reist til hennes ære, og i tilknytning til det ble det bygd en veritabel svømmehall. Restene av den kan fremdeles ses.

Englands første kongekroning fant også sted i Bath år 973. Mange forfattere og store kulturpersonligheter er likeledes blitt inspirert av den vakre byen, som blir omtalt i verkene deres, deriblant den britiske forfatterinnen Jane Austen (1775–1817), som bodde i Bath i begynnelsen av 1800-tallet, og som har latt flere historier utspille seg her.

På 1700-tallet gjenoppdaget britene Bath, som ble en populær kurby for kongelige og adelige, og man bygde elegante bygninger i georgiansk stil som den dag i dag gir Bath en sofistikert atmosfære.

De som har lyst, kan man velge å besøke de romerske badene, der vi blant annet kan se det 1,6 meter dype bassenget som var en attraksjon i hele det nordlige Romerriket. (Entré ikke inkl., 12,25£ - januar 2018).

Etter spennende opplevelser i det sørvestlige England er det tidlig på ettermiddagen tid til å sette kursen mot lufthavnen for hjemreise.

(Dagens kjøring 25 mil, kjøretid ca. 3:30 t.)

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 12 498,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
3 200,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–London t/r
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Alle entreer og aktiviteter (verdi kr 750,–)
 • Innkvartering på godt hotell i delt dobbeltrom
 • Halvpensjon (frokost hver dag og 5 middager – ikke middag dag 6)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Evt. entré til Roman Baths i Bath (ca. 14,50£)
 • Personlige driks f.eks til sjåfør (beregn ca. 5£ per person)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Elektrisitet

Norske støpsler kan vanligvis brukes i Storbritannia ved hjelp av et adapter som kan kjøpes både her hjemme og i Storbritannia. På visse hoteller kan man ofte bruke stikkontakten som er beregnet til barbermaskiner på badet. Vi anbefaler at man tar med seg et adapter på reisen.

Bagage

Det er en god ide at medbringe en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Hoteller

Vi har forsøkt å planlegge reisen slik at vi slipper å skifte hotell hver dag. For god ordens skyld skal det nevnes at dette naturligvis betyr at man kjører den samme veien et par ganger, men det blir oppveid tidsmessig når man tenker på at vi slipper å skifte hotell, sjekke ut og pakke bagasjen to ekstra ganger. Hotellene er av god mellomklasse og det blir servert glimrende frokost og middag hver dag på hotellene.

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 26 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 17 stk. 1 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Driks

Det er vanlig praksis at man gir driks til bussjåførene på reisen. Vi anbefaler ca. £5–7 per person for hele uken. Eller ser det vanlig å gi driks når man kjøper drikkevarer i England ved å runde opp beløpet man betaler i baren.

Mer om England

Her kan du få vite mer om England: www.albatros.no/reisemaal/europa/england
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og se om du trenger visum eller vaksinasjoner.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Rated 3 out of 5 by from Fint program, men dårlige hotell og engelsk hotellmat trekker ned Rundreisens program var variert og interessant, og tok oss til steder det hadde vært relativt tidkrevende å finne frem til på egen hånd. Reiselederen var hjelpsom og serviceinnstilt, men det skortet litt på kunnskapene her og der – det ble mye repetisjon og springende og overfladisk guiding. Enkelte av hotellene underveis var i kategorien Fawly Towers, og kunne med fordel hatt mer sentral beliggenhet, slik at deltakerne kunne velge å gå ut om kvelden og spise bedre mat på egen hånd. For middagsmåltidene underveis var en sann nedtur. Når det er sagt; reisen inneholdt mange høydepunkter av historisk og kulturell interesse, og været var stort sett på vår side da det gjaldt.
Date published: 2018-09-25
Rated 2 out of 5 by from Flott program, utmerket reiseleder, men tre av fire hotell holdt ikke mål Mange fine attraksjoner og utmerket reiseleder som gir potensiale til en flott tur. Dessverre ble helhetsinntrykket ødelagt ved at tre av hotellene ikke kan få ståkarakter. Noen steder var det umulig å få sikkelig varme på mange av rommene, andre steder var det problem med dusjene. Maten var ikke bra, og servering sendryg. Reiseleder gjorde sitt beste for å avhjelpe manglene, men kunne lite gjøre. Albatross bør vurdere å skifte enkelte hotell, dersom de ikke forbedrer seg til neste tur.
Date published: 2018-09-25
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk reise med god sjafør og en helt fantastisk guide !!!! Reisen var helt fantasisk og opplevelsene var mange . Kunskapsrik og en fantasisk reiselder Kristoffer . Vi var det de først norsk som dro på denne turen i Sørvest - England sa reiselderen .Mange flotte minner !!!!!!!!!!!!! Hilsen to fornøyde reiened. Hilsen Liv og Kai Roar Furvann.
Date published: 2018-09-25
Rated 3 out of 5 by from Lang busstur, men mange flotte opplevelser Først vil jeg fremheve guiden, kjempflink, hyggelig og kunnskapsrik person. Jeg syntes det ble for lange bussturer, selv om vår sjåfør kjørte meget behagelig. Vi bodde på fire hoteller, på spennende byer, men rakk lite å gjøre byen (er sikker på at mange byer hadde mye fin, men det fikk vi aldri sett). Hotell nr. 2 var nokså spesielt, lite serviceminded, ikke et smil, og frokosten var elendig. Er meget godt fornøyd med atraksjonene som vi fikk, untatt vinsmakingen (vinen var god!).
Date published: 2018-10-02
Rated 4 out of 5 by from En spennende, lærerik og hyggelig tur Programmet var innholdsrikt og spennende med lange dager. Fikk sett vakre steder og hørt interessant historie. Reiselederen var god med gjennomføringen av programmet. Rent pedagogisk sørget han for at vi aldri var i tvil om hva vi skulle gjøre og hvilke tider som gjaldt.Gruppa fungerte godt.Vi var aldri forsinket til møtetidene! Heldige med sjåføren. Blid og oppmerksom og kjørte trygt og jevnt.En hyggelig tur!
Date published: 2018-10-02
Rated 5 out of 5 by from Spennende reise i Sørvest-England Reisen var innholdsrik og godt tilrettelagt. En fantastisk guide, profesjonell og kunnskapsrik. Han tok godt hånd om oss og gjorde reisen enda bedre. Mange trapper på hotell og utflukter, men sjarmerende steder.
Date published: 2018-09-18
Rated 5 out of 5 by from Det var en fin tur med mange hyggelige opplevelser Reisen var fint lagt opp med passe lange etapper . Reisemålene var nøye valgt og interessante . Hotellstandarden var stort sett bra. Den siste overnattingen kunne vi ønsket var i Bath og ikke i Bristol. Fordi det ville gitt oss enda bedre tid i Bath. Vår reiseleder Karl Kristoffer Victorin toppet denne turen med sitt opplegg og fremførelse. Meget kunnskapsrik og behagelig å være sammen med.
Date published: 2018-10-01
Rated 4 out of 5 by from Et flott opplevelse i Sørvest England Reisen var flott lagt opp med en trivelig, omsorgsfull og kunnskapsrik reiseleder. Det var stort sett to severdigheter eller besøk per dag hvor reiselederen fortalt og orienterte om hva vi nå skulle oppleve mens vi kjørte med bussen. Han kom med gode forslag til både hva vi kunne spise og se. Veldig bra. Når vi kom fram, lot han oss få stor frihet til å velge hva vi ønska å få med oss. Bussjåføren tok oss trygt og behagelig rundt på både mindre og større veier. Vi hadde en trivelig uke i Sørvest England
Date published: 2018-10-02
 • y_2019, m_1, d_16, h_1
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.9
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_30
 • loc_no_NO, sid_GBRTR05, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

19GBRTR05ANO2805