Den store Japanreisen

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Unik kulturrundreise i Øst-Asias gamle keiserrike

Fra moderne popkultur i Tokyo til det tradisjonelle Japan i stemningsfulle Kyoto! Her venter storbyopplevelser i Tokyo og storslått natur i Hakone Nationalpark med det hellige Fuji-fjellet. I den gamle keiserbyen Kyoto møter du templer, sofistikerte geishaer og et raffinert kjøkken. I Hiroshima ser du minnesmerkene fra andre verdenskrig og får en båttur ut til tempeløya Miyajima med den verdensberømte orange torii-porten. I Kagoshima venter vulkanøya Sakurajima og fotbad i varme kilder. Rund av i Osaka med tid til å gjøre de siste innkjøp. På reisen kjører vi med det verdensberømte ekspresstoget Shinkansen.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise, Togreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Yen

Dagsprogram 12 dager
Dag 1
Avreise fra Norge
Dag 2
Ankomst til Tokyo. Japans største shintotempel Meiji Jingu, Shibuya og velkomstmiddag
Dag 3
Utflukt til Hakone Nasjonalpark
Dag 4
Tokyo. Smaksprøver på fersk sushi, Hamarikyu-hagen og Odaiba, Ginza, Tokyo International Forum og parken ved keiserpalasset
Dag 5
Med Shinkansen-toget til Kyoto. Shinto-tempelet Fushimi Inari-taisha, Nishiki-markedet og den sjarmerende geisha-bydelen Gion
Dag 6
Kyoto. Utflukt til Nara, Nijo-borgen og Gullpaviljongen
Dag 7
Kyoto. Sykkeltur i Arashiyama, Tenryu-ji og bambuslund
Dag 8
Shinkansen-toget til Hiroshima. Atombombekuppelen, Fredsparken, Fredsminnemuseet og tempeløya Miyajima
Dag 9
Shinkansen-toget til Kagoshima. Sengan-en-hagen
Dag 10
Kagoshima. Vulkanøya Sakurajima med fotbad, kamikazemuseum og sandbad i Ibusuki
Dag 11
Shinkansen-toget til Osaka. Shoppinggaten Dotonbori og avskjedsmiddag
Dag 12
Osaka – Norge

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
40 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Norge
Vi møtes i lufthavnen midt på dagen og letter med kurs mot Tokyo, Japans hovedstad. Det er full forpleining om bord i flyet.
Dag 2
Ankomst til Tokyo. Japans største shintotempel Meiji Jingu, Shibuya og velkomstmiddag
Et bryllup i shintotempelet Meiji Jungi

Vi lander i Tokyo om formiddagen og tar straks fatt på de mange opplevelsene som venter oss. Tokyo var en gang en liten fiskerby, men er i dag en av verdens største og mest moderne storbyer. Den består av mange små bydeler, hver med sin egen stemning og sitt eget særpreg, og vi skal besøke noen av de mest spennende.

Etter en god lunsj i Japan begynner dagens utflukt med et besøk ved Japans største shintotempel, Meiji Jingu. Templet stod ferdig i 1920 og er et symbol på keiserens viktige rolle i det japanske samfunnet – både som politisk og religiøst overhode. Først etter andre verdenskrig mistet keiseren sin politiske innflytelse og sin status som guddommelig. På vei inn til tempelet går vi under en enorm torii-port og fortsetter gjennom den fredfulle skogen som omgir tempelet. Trærne som vokser her ble plantet som gave fra hele Japan til keiserens tempel da det ble bygd.

Heretter skal vi til byens aller mest berømte område – både blant japanerne selv og blant turistene, nemlig Shibuya, som ligger midt i byen med en togstasjon som er en av Tokyos trafikk-knutepunkt. I Shibuya-krysset strømmer neonlys, reklame, og musikkvideoer ut fra storskjermer på skyskraperne. Hundrevis av travle japanere – alt fra dresskledde forretningsfolk til skoleelever i uniform og trendy ungdom med hypermoderne frisyrer – tar seg over gaten når lyset skifter til grønt. Foran stasjonen står en liten statue av en hund – Hachikó statuen – som er byens mest berømte møteplass. Historien om den lojale hunden Hachi som dag etter dag ventet trofast på sin eier ved stasjonen – selv lenge etter hans død – er rørende. Historien om Hachi ble til en film i Japan på 80-tallet før den kom ut i en Hollywood-versjon i 2009 med Richard Gere i hovedrollen som hundens eier.

Om kvelden begynner vi for alvor på vårt japanske eventyr med en velkomstmiddag på et japansk spisested. Det japanske kjøkkenet er et av verdens sunneste og mest varierte, med masse fisk og grønnsaker, og det rommer et hav av andre spennende retter enn bare sushi. Maten er i seg selv en stor del av opplevelsen når man besøker Solens rike. På en del restauranter er det bilder av rettene – ja, til og med plastmodeller i naturstørrelse av de enkelte rettene – så det er gode muligheter til å kaste seg ut i noe nytt og spennende!

I forbindelse med ankomstdagen til Tokyo kan dagsprogrammet variere alt etter ankomsttidspunktet til Japan. Derfor er det ikke sikkert at vi når alle programsatte ting på ankomstdagen (gjelder også velkomstmiddagen). Samtlige programpunktet vil bli gjennomført i løpet av oppholdet i Tokyo, noen blir bare flyttet til de kommende dagene i byen. (velkomstmiddag eventuelt på dag 3). 

Dag 3
Utflukt til Hakone Nasjonalpark
En av torii-portene i Hakone nasjonalpark

I dag drar vi på utflukt til Hakone Nasjonalpark vest for Tokyo. Det vakre og majestetisket fjellet Fujiyama er Japans mest berømte symbol og et av landets helligste steder. Hvis været tillater det, kan det sees fra flere vinkler på veien til nasjonalparken. Med sine 3776 meter over havet er Fujiyama Japans høyeste fjell. Her i det vulkanskapte landskapet, som bare er 40 000 år gammelt, venter det oss en båttur på Ashi-sjøen og en tur med gondolbane til Komagatake-fjellet, der vi blir møtt av en spektakulær utsikt over landskapet med Fujiyama. Vi er tilbake i Tokyo tidlig om kvelden.

Dag 4
Tokyo. Smaksprøver på fersk sushi, Hamarikyu-hagen og Odaiba, Ginza, Tokyo International Forum og parken ved keiserpalasset

På dagens utflukt, som stort sett foregår til fots, begynner vi med et besøk på Tsukiji fiskemarked – det som en gang var verdens største. I 80 år ble det solgt fisk til innbyggerne og restaurantene i Tokyo. Men nå er det slutt – fiskemarkedet er flyttet ut av byen, og det nye markedet har mye strengere regler for besøkende, og de gamle hallene skal i stedet brukes i forbindelse med De olympiske lekene i Tokyo i 2020. Stedet er fremdeles absolutt verdt et besøk. Mange av bodene og butikkene er der fremdeles, og man kan også fremdeles få en masse lekre sushi-smaksprøver, noe vi selvfølgelig også skal smake på.

Fra fiskens verden begir vi oss videre ut i metropolen Tokyo, der imponerende byggekunst i alle avskygninger preger gatebildet: fra futuristiske kjempebygninger til kjedelige kontorbygg – en blanding av stilarter overalt hvor man snur seg. Meningene om Tokyos arkitektur og byplanlegging er da også mange, men én ting er sikker: Det er alt annet enn kjedelig å gå på oppdagelsestur i Tokyos gater.

Vi besøker den store Hamarikyu-hagen som ligger sentralt i Tokyo. Hagen ligger langs tokyo-bukten, og den er anlagt i tradisjonell stil med et tehus midt ute på en liten øy. Den tradisjonelle stilen står i skarp kontast til de mange høyhusene som omringer hagen. Fra Hamarikyu-hagen tar vi båten ut til Odaiba, et populært shoppingområde som ligger på en kunstig øy ute i bukten. Her får vi tid på egen hånd til å handle litt og spise lunsj.

Vi spaserer til Ginza, Tokyos mest eksklusive shoppingområde, der alle Japans dyre merkevarer og stormagasiner er representert. Dette er Japans motstykke til Fifth Avenue i New York og Champs Elysées i Paris! Vi går en tur bortover Ginzas livlige og stilfulle hovedgate, der ikke bare folk på shopping, men også travle forretningsmenn preger gatebildet.

Heretter fortsetter vi til en sann arkitektonisk perle. Vi går en tur gjennom det store konferansesenteret Tokyo International Forum fra 1996. Den store glass- og stålkonstruksjonen ligner skroget på en veldig lang båt. Her blir det holdt konferanser, messer, konserter og utstillinger, og det ligger til og med en dansk kafe her der man blant annet kan få servert pølser!

På spaserturen vår besøker vi også parken ved keiserpalasset.

Dag 5
Med Shinkansen-toget til Kyoto. Shinto-tempelet Fushimi Inari-taisha, Nishiki-markedet og den sjarmerende geisha-bydelen Gion
Det berømte lyntoget Shinkansen

Fra Tokyos moderne storbystemning skal vi med det berømte lyntoget Shinkansen videre til den gamle keiserbyen Kyoto. På togreisen får vi et inntrykk av hvor tettbefolket Japan er, og om værgudene vil det, kan vi underveis se det hellige Fujiyama.

Shinkansen-toget er komfortabelt, presist og svært raskt. Før vi stiger om bord, er det mulig å kjøpe en "o-bento", en typisk japansk nistepakke, til toget. En o-bento kan fås i et hav av varianter og består typisk av ris og forskjellige former for lekkert tilbehør og småretter – i form av fisk, kjøtt, grønnsaker og forskjellige salater. Lekkert og ikke særlig dyrt!

Vi kommer til Kyoto om ettermiddagen, og vi drar straks ut på oppdagelse i den vakre tempelbyenved å besøke shintohelligdommen Fushimi Inari-taisha. Vi går en tur gjennom templets lange arkade av oransjerøde torii-porter, som ligger i hundrevis tett i tett og former veien. De oransjerøde portene står i fin kontrast til den grønne skogen omkring. Dette er en av Kyotos mindre kjente attraksjoner, men for mange besøkende likevel et av de helt store høydepunktene!

Etterpå går vi en tur gjennom Kyotos sagnomsuste Gion-kvarter. Her ligger stemningsfulle spisesteder side om side med de tradisjonelle, diskrete tehusene, der byens berømte geishaer arbeider. Er vi heldige, ser vi noen av dem trippe av sted i sine dyre kimonoer med vakkert oppsatt hår. Vi legger også veien forbi Kyotos legendariske Nishiki-marked. Her finner man et vell av japanske spesialiteter vakkert presentert – fra frukt og grønt til fisk, kjøtt, pickles og snacks.

Kyoto er kjent for sin ypperlige kvalitet på den berømte japanske grønne teen, så prøv også å kikke innom hos en av de mange små spesialbutikkene med te, og kjøp med deg en liten smaksprøve på Japan hjem. Skal opplevelsen være fullkommen, er det også mange muligheter til å kjøpe med seg håndlaget keramikk, deriblant tekrus.

I Kyoto er det mer enn 1600 buddhistiske templer og 270 shintohelligdommer. I tillegg kommer keiserpalasset, shogunens Nijo-borg, keiserlige villaer og hager og en rekke av Japans beste museer. Kyoto ble som den eneste japanske storbyen spart for bombeangrep under andre verdenskrig, etter sigende på grunn av byens enestående kulturskatter. Dessverre har bystyret ikke vist byen samme respekt, så de store sammenhengende kvarterene av vakre trehus er nesten forsvunnet. Men ingen har våget å røre de tusener av templer, helligdommer og vakre hager. Særlig i utkanten av byen føler man seg hensatt til en annen tid, der skjønnhet og estetikk var i høysetet.

Dag 6
Kyoto. Utflukt til Nara, Nijo-borgen og Gullpaviljongen
Den vakre Gullpaviljongen i Kyoto

Vi drar sørover fra Kyoto til den hyggelige byen Nara, som var Japans første permanente hovedstad. Nara rommer noen av de eldste og mest imponerende bygningene i landet.

Her besøker vi verdens største trebygning, Todaiji-templet, er på størrelse med en tolvetasjers blokk og rommer blant annet verdens største bronsefigur, en 22 meter høy buddha. Vi kan også besøke Kasuga Taisha, en 1335 år gammel shintohelligdom. Veien dit er flankert av ikke mindre enn 3000 stein- og bronselykter. Overfor templet ligger en spennende botanisk hage. I hele Naras parkområde går det rundt mer enn tusen sika-hjorter. Mange er etter hvert blitt så tamme at de nærmest stjeler maten ut av hendene på turistene.

Etterpå skal vi til et annet av Kyotos helt store landemerker, den imponerende og godt bevarte borgen Nijo. Den militære øverstkommanderende i keisertidens Japan var shogunen. I lengre perioder av landets historie var han også den mektigste mannen i riket. Keiserens rolle var mer tilbaketrukket og av symbolsk karakter. I 1603 oppførte den toneangivende shogunslekten Tokugawa denne borgen, som er den best bevarte i Japan. Bygningene er av svært høy kvalitet. De beste håndverkerne ble satt til å bygge borgen, og datidens fremste kunstnere utsmykket den. Nattergalgulvet er et godt eksempel på hvor raffinert borgen er. Gulvet er konstruert slik at det knirker når man går på det – dette for at eventuelle snikmordere ikke skulle kunne nærme seg uten å bli hørt. Treskurden og de mange maleriene som pryder vegger og tak er av stor kunstnerisk verdi.

Vi avslutter dagen med Kyotos mest berømte attraksjon: Gullpaviljongen. Gullpaviljongen i byens nordlige utkant er en nøyaktig kopi av den over 500 år gamle bygningen som en sinnssyk tempelprest satte fyr på i 1955. Gullpaviljongens berømmelse forstår man til fulle når man står ansikt til ansikt med den stemningsfulle gullkledde paviljongen som speiler seg i sjøens vann.

Dag 7
Kyoto. Sykkeltur i Arashiyama, Tenryu-ji og bambuslund
Bambuslunden i Arashiyama i Kyoto

Kyoto har tusenvis av vakre templer, så vi skal naturligvis oppleve enda flere. Til dagens program har vi håndplukket Tenryu-ji. Vi begynner i den vestlige enden av Kyoto, der vi drar på en liten sykkeltur i det vakre området Arashiyama ved foten av fjellene. Her besøker vi det UNESCO-fredede templet Tenryu-ji, som er berømt for sin vakkert anlagte zen-hage fra 1300-tallet. Templet stod ferdig i 1339 og er en del av Rinzai-skolen innenfor den japanske buddhistiske verden. Senere går vi en tur gjennom den vakre bambuslunden, der en tykk skog av høy bambus anslår den eksotiske stemningen, og gjennom rolige landområder med rismarker og UNESCO-fredede bygninger.

Dag 8
Shinkansen-toget til Hiroshima. Atombombekuppelen, Fredsparken, Fredsminnemuseet og tempeløya Miyajima
Ved den "svevende" torii-porten i Miyajima

Den 6. august 1945 ble Hiroshima lagt i ruiner, og over 100 000 mennesker ble drept da verden for første gang opplevde at en atombombe ble sprengt. I dag står en enkel kuppelformet ruinbygning som et minne om de enorme ødeleggelsene som eksplosjonen forårsaket. I nærheten ligger den vakre fredsparken med en fredsflamme som først blir slokket når det siste atomvåpenet er destruert.

Vi besøker parken og Fredsminnemuseet, som saklig og instruktivt viser hva som skjedde. I dag er Hiroshima fullstendig gjenoppbygd, og byen er annerledes enn de fleste andre japanske byer med sine brede og luftige gater og det velordnede bybildet. Vi spiser lunsj i Hiroshima og skal deretter oppleve et av Japans mest berømte, fotograferte og elskede motiver – nemlig den "svevende" oransjefargede torii-porten ute i vannet ved øya Miyajima, som vi besøker med båt. Vakkert, poetisk og klassisk japansk!

Hotellet vårt ligger sentralt i Hiroshima i området Hatchobori, der vi finner et vell av spennende spisesteder og butikker.

Dag 9
Shinkansen-toget til Kagoshima. Sengan-en-hagen
Den tradisjonelle japanske hagen Sengan-en

Vi kjører med Shinkansen direkte videre til Kagoshima, den sørligste byen på Kyushu, som er den tredje største og sørligste av de fire japanske hovedøyene. Den direkte Shinkansen-linjen til Kagoshima ble åpnet i mars 2011, og det gir oss denne fantastiske muligheten til å oppleve et lite kjent hjørne av Japan.

Kagoshima blir ofte kalt Japans Napoli, for byen er liksom Napoli landets sørligste hovedby, ligger ute ved kysten, har et lunt og solrikt klima og en deilig, tilbakelent stemning med masser av hjerterom. Som prikken over i-en har Kagoshima en ytterst aktiv vulkan som nabo: Sakurajima, som er byens motstykke til Napolis Vesuv. Ikke bare Kagoshima, men hele Kyushu, er kjent for en livlig termisk aktivitet.

Den røde tråden i Kagoshimas historie er Shimazu-klanen, som i nesten 700 år – gjennom hele 29 generasjoner – dominerte byen. Og da Japan i en periode på mer enn 200 år nærmest var hermetisk lukket for omverdenen, var Kagoshima blant de første stedene i Japan som hadde utenlandsk kontakt. I mange år var byen knutepunkt for landets handel med kineserne, også etter at Japan offisielt var lukket for all kontakt med omverdenen under Tokugawa-styret (1603–1867). Paradoksalt nok var det da også her opprøret mot shogunatet begynte – det opprøret som senere styrtet det, slik at en ny æra etter mer moderne vestlig forbilde kunne begynne.

Japans første møte med kristendommen fant også sted her i Kagoshima da den spanske munken og misjonæren Francisco Xavier ankom i 1549 samme med en portugisisk delegasjon. Med sitt iherdige misjonsarbeid la Xavier grunnsteinen til Japans kristne mindretall. Den dag i dag utgjør de kristne bare to prosent av den japanske befolkningen, som overveiende er buddhister – samtidig med at en lang rekke tradisjoner fra shintoismen, den opprinnelige japanske folkereligionen, er tett innvevd i det japanske hverdagslivet både for buddhister og kristne.

Vel ankommet til Kagoshima sjekker vi inn på hotellet vårt og begir oss straks ut på dagens første utflukt. Vi besøker den vakre tradisjonelle japanske hagen Sengan-en, også kalt Iso-teien, som ble anlagt i 1658 som sommerresidens for Shimazu-klanen. Hagen ble utvidet til sin nåværende form i 1848, og selve plasseringen er en genistrek med en enestående utsikt over bukta og Sakurajima-vulkanen.

I Sengan-en er det blant annet anlagt et tjern fylt med store japanske karper, en bambuslund, et fossefall og en liten bekk, der Shimazu-klanen yndet å holde poesifester. En kopp sake ble satt ut i bekken, og før den hadde drevet ned til deltakerne, skulle de nå å skrive et haiku-dikt. Haiku-diktet som kunstform oppstod på 1600-tallet og var en yndet beskjeftigelse blant den japanske eliten. Diktene skulle skrives etter en helt fast form med tre linjer og i alt 17 stavelser – fordelt på henholdsvis 5-7-5 stavelser, og de skulle på en eller annen måte ha med elementer fra naturen. Den mest berømte av datidens japanske haiku-diktere er Matsuo Basho. Han har skrevet en haiku som kanskje er verdens mest kjente, som i Paal-Helge Haugens fine gjendiktning høres slik ut: "gammal dam / ein frosk hoppar / lyden av vatn".

Vil du heller dra på oppdagelsestur på egen hånd, er det også mulig å få pleid hele kroppen i et av de såkalte onsen, der tradisjonelle japanske wellness-hoteller og badstuer tilbyr spabad og svømmebasseng med vann direkte fra de helsebringende varme kildene. Typisk har vannet en temperatur på 39–43 grader, men til gjengjeld er det alltid iskaldt vann man kan svale seg med. Det er en rekke uskrevne regler man skal følge når man er i onsen, men dem hjelper reiselederen naturligvis med å fortelle deg om.

Får du etterpå behov for å skylle ned onsen-opplevelsen, kan du prøve den lokale shochu, japansk brennevin. I utlandet står shochu i skyggen av det berømte risbrennevinet sake, men shochu er en yndet drikk hos japanerne selv. Den er vanligvis laget av ris, bygg eller søtpoteter. Kyushu-øyene er kjent for å ha det største shochu-inntaket per innbygger – og etter sigende er det en del av forklaringen på den berømte avslappede stemningen.

 

 

Dag 10
Kagoshima. Vulkanøya Sakurajima med fotbad, kamikazemuseum og sandbad i Ibusuki
Vulkanøya Sakurajima

Vi tar fergen til øya Sakurajima, der Sakurajima-vulkanen ligger, for å se det månelignende lavalandskapet som gradvis er oppstått av de mange utbruddene. I dag følger forskerne nøye med i hver eneste lille bevegelse i vulkanen – at den ligger så nær byen, gjør det til en livsnødvendighet.

Vi skal også prøve et typisk Kagoshima-fotbad, et såkalt ashi-yu. Mens vi lar føttene slappe av lader vi opp til resten av dagens program. Vi skal besøke fredsmuseet for kamikazepiloter i byen Chiran, der pilotene ble utdannet under annen verdenskrig, og i krigens siste dager også kamikazepiloter. Chiran var den primære luftbasen i slaget om Okinawa, og flere hundre selvmordspiloter fløy herfra i et siste desperat forsøk på å vende krigen. På museet har de utstilt noen av flyene som ble brukt – egentlig bare torpedoer med vinger – og noen av pilotenes personlige eiendeler som brev, testamenter og fotografier.

Etter denne tidsreisen tilbake i verdenshistorien skal vi over til noe helt annet, nemlig sand og velvære. Sanden ved kystbyen Ibusuki oppvarmes av underjordiske kilder og inneholder natriumklorid, altså salt, som menes å ha en gavnlig virkning på blant annet gikt og blodomløpet. Vi gjør som de andre gjestene og lar oss bli begravd i sand så bare hodet stikker opp. Etter et kvarters avslapning reiser vi oss fra sandsengene våre og skyller sanden av i de nærliggende badene, og er forfriskede og avsalappede når vi drar tilbake til hotellet.

Dag 11
Shinkansen-toget til Osaka. Shoppinggaten Dotonbori og avskjedsmiddag
Slottet i Osaka

I dag står Osaka, Japans tredje største by, på programmet. Sammen med Kobe og Yokohama er Osaka en av Japans viktigste havnebyer og har siden sin tidlige historie vært en av Japans travleste og mest velstående handelsbyer. I likhet med mange andre av Japans byer led Osaka en sørgelig skjebne under andre verdenskrig, så det er ikke mye igjen av det opprinnelige Osaka. Til gjengjeld byr byen i dag på noe av Japans mest spennende og eksperimenterende arkitektur.

Et annet særkjenne ved Osaka er maten. Byen har status som en av Japans gastronomiske oaser og er særlig kjent for retten okonomiyaki, en slags japansk omelett som blir tilberedt på en stekeplate ved bordet og – etter eget valg – fylt med alt fra blekkspruter til grønt og kjøtt.

Vi går en tur i den livlige gaten Dotonbori som ligger langs Dotonbori-kanalen, og her trekker butikker, teatre og masser av små og store spisesteder folk til fra nær og fjern.

Det er i det hele tatt gode muligheter til å gjøre innkjøp i Osaka, så forhør deg hos reiselederen hvis det er spesielle ting du er ute etter. Byens tog- og metronett er raskt og velfungerende, så det er lett å komme rundt på egen hånd.

Vil du heller på en reise tilbake i tiden til et Japan med stolte og lojale samuraier kan du besøke den imponerende og berømte Osaka-borgen, som spilte en viktig rolle da Japan ble samlet til ett rike på 1500-tallet. Den nåværende borgen er en rekonstruksjon av den opprinnelige, som stod ferdig i 1583, og som daimyoen Toyotomi Hideyoshi var byggherre på. 100 000 mann hadde slitt i tre år for å få borgen ferdig. Osaka-borgen har vært brent og gjenoppbygd flere ganger og led også skade under andre verdenskrig. Den seneste restaureringen fant sted i 1997, og man kan se en spennende utstilling om Osaka, Toyotomi Hideyoshi og selve borgens historie.

Borgen er også kjent fra filmregissøren Kurosawas berømte samuraifilmer og fra storfilmen "Shogun" fra begynnelsen av åttitallet, en filmatisering av James Clavells roman av samme navn.

Om kvelden møtes vi til en hyggelig avskjedsmiddag.

Dag 12
Osaka – Norge

I forhold til avreisetidspunktet har vi dagen i Osaka på egen hånd. Når det er tid til å dra fra hotellet kjører vi til flyplassen og setter oss til rette på flyet som skal bringe oss hjem. (På noen avganger flyr vi hjem om kvelden og lander dagen etter). 

Shinkansen

Vi reiser med Japan Rails berømte høyhastighetstog, Shinkansen, som siden 1964 har forbundet Tokyo med flere og flere av Japans storbyer. Maksfarten er 320 km/t, og årlig frakter togene omkring 300 millioner passasjerer rundt i landet. Togene kan bestå av opp til 16 vogner og være 400 meter lange. Siden Shinkansentog kjører på spesialskinner som ikke bliver brukt av andre tog er det nesten ikke forsinkelser – gjennomsnittlig forsinkelse per tog var bare på 36 sekunder i 2012. Togene er komfortable, har god benplass og seter som kan snurres så man alltid sitter med kjøreretningen. Det er ikke spisevogn om bord, men en vogn med snacks kommer rundt. Røyking er ikke tillatt, bortsett fra på de nyeste togene som har spesielle røykekabiner. Les mer på: http://english.jr-central.co.jp/about/

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 40 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
kr 5 498,–
Prisen inkluderer
• Norsk/svensk reiseleder
• Fly Oslo – Tokyo og Osaka – Oslo
• Togreise med Shinkansen fra Tokyo – Kyoto – Hiroshima – Kagoshima – Osaka
• Innkvartering på hotell i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom)
• Frokost daglig, 6 lunsj samt velkomst- og avskjedsmiddag
• Separat bagasjehåndtering i forbindelse med togreise
• Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke

•  Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7 % av reisens pris
•  Reiseforsikring
•  Eventuelle ekstra arrangementer
•  Tillegg for enkeltrom
•  Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Driks

I Japan gir man ikke driks.

Innkvartering

I Tokyo og Kyoto benytter vi oss av rene og koselige hoteller med små rom, eget bad og toalett, samt tv og internetoppkobling. Hotellene ligger som regel nære undergrunnsstasjonene, som på denne reisen utgjør rammen for våre utflukter. 

Ikke egnet for gangbesværede

Da vi bruker af offentlig transport i Japan i forbindelse med de planlagte utfluktene, vil det være forholdsmessig mange gåturer. Reisen egner seg derfor ikke hvis du er litt dårlig til bens.

Reiseforsikring

Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilke beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring, kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.

Bagagetransport

Under denna resa använder vi oss av det japanska höghastighetståget, Shinkansen, där det finns begränsat utrymme för bagage. Bagaget kommer därför att transporteras separat till nästa ort. Under resan i Japan transporteras bagaget separat mellan Tokyo och Kyoto och mellan Kyoto och Osaka. Då det inte är möjligt med separat bagagetransport till Kagoshima rekommenderar vi att man tar med en mindre väska med plats för det man har behov av under de tre dagarna i Hiroshima och Kagoshima. 

Bagasje

Det kan være lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedage der du ofte ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltakerantall

Denne reisen krever et deltakerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Tilslutning med innenriksfly

Hvis du ønsker tilslutning med innenriksfly i Norge vil vi gjøre hva vi kan for å hjelpe deg med dette. I så fall bes du opplyse om det ved bestilling av reisen. I enkelte tilfeller må du selv administrere det, og vi anbefaler da at du sørger for å ha minst 2,5 time mellom et flyskifte.

Mer om Japan

Her kan du lese mer om Japan: www.albatros-travel.no/reisemaal/asia/japan

Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from Spennende reise med mange impulser fra et fantastisk land Masse spennende opplevelser, høydepunktet var nok Hiroshima. Vi hadde en fantastisk guide, Anne, som var veldig kunnskapsrik, og ikke minst omsorgsfull overfor alle deltagere. Passet på at alle var med til enhver tid. Norge har en del å lære av renheten som vi opplevde i Japan. Også et smilende folkeferd. Skal jeg kikke på noe, så var det vel det at det ble veldig mye gåing, opp og ned av trapper og bortetter perronger. Kanskje Albatros burde vurdere å benytte mer busstransport enn tog og metro i storbyene.
Date published: 2019-11-11
Rated 3 out of 5 by from Ikke den beste turen jeg ha vært med på Flott med norsk reiseleder, tusen takk for din kunnskap og omsorg. Savnet mye annet som jeg vet Japan kan by på.
Date published: 2019-10-27
Rated 5 out of 5 by from En fin reise med mange opplevelser Reisen var spennende gjennom hele programmet. Mye historie - historiske steder. Fantastisk mye å se/oppleve. Herlig å reise med tig og buss mellom destinasjonene. Guiden var meget dyktig og rik på kunnskaper om Japan. I tillegg loset hun oss trygt på togstasjonene.
Date published: 2019-10-22
Rated 4 out of 5 by from En interessant reise med mange store opplevelser Veldig bra: * All skriftlig info i forkant av og under turen. Fint å få ting skriftlig. Albatros virker veldig godt organisert. * Anne var en strålende reiseleder. Kunnskapsrik, godt organisert, vennlig, oppmerksom. Ta godt vare på henne - hun er verd sin vekt i gull! Kunne vært litt annerledes: * Jeg synes programmet var litt ensformig - litt mange "shrines" og templer, kanskje? Vi har reist med andre arrangører der er lagt inn besøk i en barnehage/skole, et måltid i en familie etc. Dette krever et stort arbeid fra Albatros' side, ja, men da ville dere fått den ekstra stjernen! * Jeg savnet også besøk på et kunstmuseum og en mulighet for et teaterbesøk eller lignende. Konklusjonen er kanskje at man da burde hatt en dag til, eller man burde endre programmet for Tokyo-dagene, som jeg personlig synes var den minst interessante delen av turen.
Date published: 2019-10-15
Rated 5 out of 5 by from Herlig reise med inngående opplevelse av Japan. Meget fin tur og en elte oppleVelse av Japan.Tror at vi var veldig heldige med reiselederen, kan neppe bli bedre!
Date published: 2019-10-15
Rated 5 out of 5 by from Aktiv ferie med mange sanseinntrykk Vi fikk god informasjon i forkant. Både om hva vi trengte å ta med, hva som var lurt å kunne om landet vi besøkte og hva som var planen for aktivitetsnivå/utflukter. Vi fikk derfor ingen ubehagelige overraskelser og hadde pakket helt riktig, og kunne bare nyte turen og alt som skjedde underveis. Reiselederen vår var utrolig kunnskapsrik og glad i landet vi besøkte, samtidig som hun var tålmodig og omsorgsfull. Hun tok seg alltid tid til å finne ut av det vi måtte ønske å vite mer om, og hadde alltid en anbefaling til en god restaurant eller en opplevelse på lur, dersom noen var ute etter noe spesifikt. Turen var helt perfekt, og vi ønsker oss allerede tilbake.
Date published: 2019-10-15
Rated 4 out of 5 by from En flott tur! En flott og interessant tur gjennom endel av Japan med en enestående reiseleder!
Date published: 2019-03-27
Rated 5 out of 5 by from Enig med eksempel omtale. Reisen var spennende og kunnskapformidlende takket være fantastisk reiseleder.
Date published: 2019-03-18
 • y_2023, m_3, d_25, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_39
 • loc_no_NO, sid_JPRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser