Mellom Europa og Asia: Georgia og Armenia

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Kaukasus venter! Stor historie, fascinerende natur og sjarmerende storbyer

Der Europa møter Asia ligger en fantastisk verden og venter – full av vakre fjell, grønne daler, vinmarker, eldgamle kirker og stor gjestfrihet: "Enhver gjest er sendt fra Gud", som et georgisk ordspråk lyder.

Vi besøker sagnomspunne klostre, pittoreske kunsterbyer og den forunderlige Sevan-innsjøen i Armenia, der det blå vannet gjemte på en skatt i to tusen år. Oldtidens Uplistsikhe er hugd ut rett i klippeveggen og ligner ikke noe annet. Reisen kan også by på hovedstadspuls, fra det historiespekkede Tbilisi med de varme kildene til sprudlende Jerevan der livet går sin gang med Ararats snødekte topper i bakgrunnen.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Georgisk lari og armensk dram

Dagsprogram
Dag 1 Avreise fra Oslo
Dag 2 Ankomst til Tbilisi, Georgia. Byrundtur med Metekhi-kirken, bad og Narikala-fortet
Dag 3 Tbilisi–det UNESCO-fredede Haghpat-klosteret–fjellbyen Dilijan–Sevansjøen–Jerevan, Armenia
Dag 4 Jerevan. Byrundtur med Republikk-plassen, Operaen, Kaskaden og museet for det armenske folkemordet
Dag 5 Utflukt til Echmiatsin og besøk hos lokale kunstnere samt mulighet til besøk på brandydestilleri
Dag 6 Det UNESCO-fredede Geghard-klostret, Garni-templet og Matenadaran
Dag 7 Jerevan–Gyumri–Tbilisi, Georgia
Dag 8 Tbilisi–Mtskheta–Gudauri. Jvari-klostret, Svetitskhoveli-katedralen, Stalin-museet og oldtidsbyen Uplistsikhe
Dag 9 Gudauri–Tbilisi. Kazbek, Stepansminda og med firehjulstrekkere til Treenighetskirken
Dag 10 Utflukt til fjellbyen Signagi og tradisjonell vinproduksjon
Dag 11 Tbilisi. Hel dag på egen hånd
Dag 12 Tbilisi–Oslo

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
17 998,–
Oslo
Få plasser igjen
17 998,–
Oslo
17 998,–
Oslo
17 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo
Vi reiser om kvelden og er framme tidlig om morgenen neste dag.
Dag 2
Ankomst til Tbilisi, Georgia. Byrundtur med Metekhi-kirken, bad og Narikala-fortet Kjørestrekning ca. 2,8 mil
Tbilisi, Georgia

Vi lander i Tbilisi svært tidlig om morgenen, og etter ankomsten kjører vi til hotellet vårt og får noen timers hvile. Etter en sen frokost på hotellet er det tid til å se nærmere på byen, som ligger strøket oppover åssidene på begge sider av elva Mtkvari. Tbilisi er en gammel by med en historie som går helt tilbake til 300-tallet f.v.t. Men byen er flere ganger gjennom historien blitt så godt som jevnet med jorden av angripende invasjonsstyrker – senest i 1795, da Persias Aga Mohammed Khan nærmest brente byen ned til grunnen. Vi går en tur i den gamle (eldste) bydelen, som med sine svingete gater og skjeve balkonger har en atmosfære av tidligere tiders Kaukasia. Vi begynner turen ved Metekhi-kirken, som ble bygd i slutten av 1200-tallet og gjenreist utallige ganger siden da. Allerede på 400-tallet lå det en kirke her som var bygd av kong Vakhtang Gorgasali (etter sagnet skal han være Tbilisis grunnlegger). Her finner man et gravsted for den kvinnelige martyren sankt Shushanik, som ble torturert til døde av sin mann i 544 fordi hun nektet å oppgi sin tro.

Vi går nå opp til et av byens gamle bad, som er bygd rett over en av de varme kildene som strømmer opp fra undergrunnen mange steder i Tbilisi. "Tbili" betyr da også "varm", og vannet holder en temperatur på 38—40 grader. Til tross for lukten av det svovelholdige vannet er badene fremdeles populære, og mange drar hit for å lindre hudlidelser og gikt, eller for å få en massasje eller bare en hyggestund. Vi tar turen opp til toppen av Sololaki-høyden, der Narikala-fortet troner som tatt ut av en eventyrlig ridderroman. Det er byens eldste fort, med røtter tilbake til 200-tallet, men som alt annet i Tbilisi er det ødelagt og gjenoppbygd flere ganger. Utsikten herfra er likevel helt intakt og gir et godt overblikk over den gamle bydelen.

Turen går nå videre til byens største synagoge, og videre til Sioni-katedralen og byens eldste bevarte kirke, Anchiskhati, som ble bygd på 500-tallet. Vi avrunder dagen med en spasertur opp gjennom Rustaveli-strøket, den absolutte hovedgaten i Tbilisi, der parlamentet og flere store museer har adresse. Heretter er det litt tid til å slappe av før vi spiser middag på en restaurant med georgiske retter.

Dag 3
Tbilisi–det UNESCO-fredede Haghpat-klosteret–fjellbyen Dilijan–Sevansjøen–Jerevan, Armenia Kjørestreknign ca. 29 mil
Sevanavank-klosteret ved Sevan-sjøen, Armenia

Vi sjekker ut av hotellet og kjører mot grensen til Armenia. Etter å ha ordnet formalitetene ved grensen besøker vi Haghpatklosteret, som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Klosteret er oppført på 900-tallet og er en milepæl i armensk religiøs middelalderarkitektur. På tross av tidens tann, jordskjelv og angrep fra invaderende hærstyrker er mye av den opprinnelige strukturen intakt, for eksempel hovedkirken som er til egnet klosterets opphavsmann, Sankt Nishan, og det tre etasjer høye klokketårnet. Vi spiser en god lunsj på en lokal restaurant i nærheten av Hagpat.

Heretter setter vi kursen mot fjellbyen Dilijan i et område som går under navnet "Armenias Sveits". Dilijan er en hyggelig og nusselig by med gamle steinhus og balkonger utskåret i tre, og den ligger svært naturskjønt til ved bredden av Aghstev-elva, omgitt av store skoger. I sovjettiden kom det mange kunstnere, musikere og filmskapere hit for å få arbeidsro og suge inn inspirasjon fra de vakre omgivelsene, og den kreative atmosfæren henger stadig igjen, selv om byen nå mer får besøk av alminnelige turister.

Vi fortsetter til Armenias største innsjø, Sevan, med et areal på 950 km2.  Med sine 1900 meter over havet er den dessuten en av de høyest beliggende ferskvannsjøene i Eurasia. Når vi kommer, er det ikke mulig å vite om vannet i sjøen vil være asurblått lysende eller mørkeblått – eller en nyanse imellom – for fargen skifter etter været og sjøens egne uransakelige prosesser. Da man i sovjettiden demmet opp Hrazdan-elva, som forsynte sjøen med vann, og dermed senket vannstanden med 20 meter, dukket 2000 år gamle bygninger og gjenstander frem. Siden er vannstanden av miljøhensyn hevet med 2 meter, og det har forbedret vannkvaliteten betraktelig. Vi besøker Sevan-klostret, som opprinnelig lå på en øy ute i sjøen; den er nå er blitt til en halvøy. Den isolerte beliggenheten – og adgang forbudt for kvinner – gjorde klostret velegnet til gjenoppdragelse av munker som hadde avveket fra dydens smale sti.

Turen fortsetter til hovedstaden Jerevan, der vi sjekker inn på hotellet vårt. Middag er på egen hånd i Jerevan.

Dag 4
Jerevan. Byrundtur med Republikk-plassen, Operaen, Kaskaden og museet for det armenske folkemordet Kjørestrekning ca. 1 mil
Republikk-plassen i Jerevan, Armenia

I dag skal vi se nærmere på Armenias hovedstad. Jerevan er en av de eldste kontinuerlig bebodde byene i verden, og her har det bodd mennesker siden bronsealderen. Nåtidens 1,1 million innbyggere forstår å nyte livet, for her er en utviklet kafékultur og mange teatre, gallerier, konserthus og spillesteder. På byrundturen kommer vi forbi Republikk-plassen (tidligere Lenin-plassen, der blant annet Det nasjonale kunstmuseet ligger), universitetet, den 23 meter høye statuen av Mor Armenia, parlamentet, presidentpalasset og Operaen.Vi besøker også minnesmerket og museet for det armenske folkemordet, som holder til i en underjordisk betongbunker.

Kongeriket Armenia ble opprettet allerede på 500-tallet f.Kr., og i år 301 ble kristendommen statsreligion. På 1500-tallet ble Armenia delt mellom Persia og osmanene, og som en kristen minoritet i Osmanriket var armenerne ofte ofre for diskriminering. Dette økte på under sultan Abdülhamid II, da mellom 80 000 og 300 000 armenere ble forfulgt og myrdet i årene 1894—96. Etter denne opptakten satte folkemordet for alvor inn i 1915, med fengsling og mord på 250 armenske intellektuelle. Deretter fulgte massakrer der befolkningen i hele landsbyer ble myrdet, og man regner med at rundt én million armenere døde mellom 1915 og 1917. Dessuten ble mange tusen drevet på flukt. Særlig Frankrike og USA har en stor armensk befolkningsgruppe som følge av den etniske utrensningen.

Etter denne barske, men historisk viktige utstillingen kan vi ta oss inn igjen med en tur på byens sentralmarked – en høy, nærmest katedralaktig markedshall, der lokalt produserte matvarer falbys fra et utall av boder. Heretter har du tid til å utforske byen litt mer på egen hånd. For eksempel kan man dra til området rundt det store operahuset, der byens innbyggere koser seg på en av de mange kafeene om kvleden. Det er også mye kafeliv rundt Republikkplassen, der man også kan se på "det syngende springvann", som med lys og vannkaskader blir akkompagnert av klassisk musikk. Man kan også ta en spasertur langs byens store gågate, Den nordlige aveny, som var ferdig i 2007. Her er det butikker og kafeer nok til de fleste! Vi møtes igjen om kvelden og spiser middag på en av byens restauranter.

Dag 5
Utflukt til Echmiatsin og besøk hos lokale kunstnere samt mulighet til besøk på brandydestilleri Kjørestrekning ca. 5 mil
Echmiatsin-katedralen

Den apostoliske armenske kirken har sitt administrative – og åndelige – sentrum i Echmiatsin, som også var landets hovedstad i årene 180–340. Ifølge legenden var det her Gregorius Illuminator i et syn så en guddommelig lysstråle komme ned fra himmelen. Han bygde deretter Armenias første nasjonalkirke der lysstrålen rammet, og han har fått æren for å ha omvendt armenerne til kristendommen i året 301. Det er altså ikke en hvilken som helst kirke vi skal besøke i dag. Det er ikke mye igjen av de opprinnelige strukturene fra 300-tallet, og katedralen er gjenreist og ombygd mange ganger, uten at den likevel har mistet noe i hellighet av den grunn. Kirkerommet er rundt 20 x 20 meter, og i midten står alteret – akkurat der Gregorius så lysstrålen ramme. Det er også tid til å besøke katedralens museum, der vi blant andre relikvier kan se det berømte romerske spydet som skulle være stukket i Jesus. Vi spiser lunsj hos en lokal sosial organisasjon.

Vi fortsetter herfra til den lille landsbyen Khachpar, der vi skal besøke Art Takard-senteret. Her utstiller mange av Armenias beste skulptører verkene sine. Vi får en omvisning i det levende verkstedet og hører nærmere om livet som kunstner i det moderne Armenia.

Vi drar tilbake til Jerevan, der resten av dagen er satt av til opplevelser på egen hånd, med mindre man har lyst til å delta på en tur til byens beste brandydestilleri. Brandy er Armenias nasjonaldrikk og er blitt produsert i landet siden 1887, da det første destilleriet ble åpnet. Om ettermiddagen er det mulig å besøke det berømte destilleriet Ararat, der vi får en rundtur og en smaksprøve på de gylne dråpene. Selveste Winston Churchill foretrakk armensk brandy framfor fransk konjakk, og det sies at Stalin pleide å sende ham kasser av Ararat-brandy. 

(Besøket ved brandydestilleriet er ikke inkludert i prisen for reisen, men kan arrangeres av reiselederen på destinasjonen. Utflukten vil som regel finne sted kl 16.)

Dag 6
Det UNESCO-fredede Geghard-klostret, Garni-templet og Matenadaran Kjørestrekning ca. 10 mil
Geghard-klosteret, Armenia

Turen starter ved det UNESCO-fredede Geghard-klostret, og bare klostrets dramatiske plassering i en kløft, med klipper som tårner seg opp på begge sider, er en opplevelse for øyet. Det opprinnelige klostret ble bygd på 300-tallet – ifølge tradisjonen av selveste Gregorius Illuminator, som var det første overhodet for den armenske nasjonalkirken – der en hellig kilde sprang frem fra en grotte. En del av anlegget er da også hogd inn i fjellet, både regulære kirkerom og mindre hulrom, foruten mange avbildninger av kors. Men klostret ble plyndret og brent ned til grunnen på 800-tallet, og den nåværende hovedkirken er fra 1215. "Geghard" betyr "spyd" og henviser til det spydet Jesus ble stukket med på korset, og som sies å ha tilhørt klostrets relikviesamling. Spydet er nå utstilt på museet i Echmiadzin-katedralen.
Garni-templet, et hellenistisk tempel tilegnet solguden Mitra i det første århundret e.Kr., er neste punkt på dagens program. Etter den nasjonale overgangen til kristendommen ble templet brukt som sommerresidens for de armenske kongelige, som også satte opp en kirke og et bad som vi nå kan se ruinene av. Blant annet har badet en svært vakker mosaikk laget av naturstein i 15 nyanser. Vi spiser lunsj i et privat hjem der vi skal se hvordan man forberede og baker det lokale brødet "lavsh" i en underjordisk grillovn som kalles en "tonir".
Tilbake i Jerevan avrunder vi turen ved Matenadaran, som har det offisielle navnet Meshrop Mashtots institutt for antikke manuskripter. Denne blandingen av museum og forskningsinstitutt har en imponerende samling bøker og manuskripter fra middelalderen, blant annet den første bibelen som ble skrevet på armensk.

Dag 7
Jerevan–Gyumri–Tbilisi, Georgia Kjørestrekning ca. 35 mil
Detalj fra badehus, Tbilisi

Vi forlater Jerevan og setter kursen nordover. Underveis gjør vi holdt i Armenias nest største by, Gyumri, som har ca. 150 000 innbyggere. Byens lå ikke langt fra episenteret til det store Spitak-jordskjelvet i 1988, som la store områder øde, drepte opp til 50 000 armenere og gjorde fler enn 100 000 hjemløse. I dag er byen gjenreist, og vi beøsker blant annet byens museum, som ligger i en vakker, gammel herregård som sto igjen etter jordskjelvet som en av de få bygningene i byen. På museumet er det mange morsomme og annerledes gjenstander som gir et godt inntrykk av livet i Gyumri i de siste 200 årene. Vi spiser lunsj sammen i Gyumri.

Vi fortsetter mot grensen til Georgia, som vi krysser ved byen Sadakhlo. Når grenseformalitetene er overstått kjører vi direkte til Tbilisi og spiser middag på en georgisk restaurant.

Dag 8
Tbilisi–Mtskheta–Gudauri. Jvari-klostret, Svetitskhoveli-katedralen, Stalin-museet og oldtidsbyen Uplistsikhe Kjørestrekning ca. 25 mil
Stalin Huset, Gori

Kristendommen ble statsreligion i Georgia i år 317, det vil si 14 år etter Armenia. Kirkene i området rundt byen Mtskheta hører til de eldste og viktigste i hele Georgia, og UNESCO har anerkjent deres betydning med en plass på verdensarvlisten. Det gjelder også Jvari-klostret, som ligger oppe på en ås med vakker utsikt over byen og elva Mtkvari, som bukter seg frem nedenfor. Det lille klostret er bygd tidlig på 600-tallet på et hellig sted, der enten sankt Nino (en kvinnelig evangelist) eller kong Mirian, som hun omvendte til kristendommen, satte opp et stort trekors. Bygningen er strengt symmetrisk og utlagt i korsform med ekstra rom mellom "armene", slik at hele grunnplanen bli åttekantet.

Inne i Mtskheta by finner vi Svetitskhoveli-katedralen, den nest største kirken i hele Georgia og en av de viktigste. Erkebiskopen av Mtskheta og Tbilisi har sitt sete her, og selveste Jesu kjortel sies å være begravd under kirken! Den opprinnelige trekirken fra 300-tallet ble etter rundt hundre år erstattet av en steinkirke som man ennå kan se restene av i den nåværende konstruksjonen, som er fra 1000-tallet. Katedralen har vært enorm for sin tid, og den er smykket med utskjæringer både ute og inne.

Vi fortsetter oppover Mtkvari-elva til en annen slags (av)gudsdyrkelse: museet for Josef Stalin i hans fødeby Gori. Overdekket av en paviljong i gresk-romersk stil ligger det stusslige huset der Stalin – den gangen Ioseb Besarionis dze Jugashvili – tilbrakte sine første fire leveår. Museet ligger ved siden av, og da det ble bygd i 1957, var det som en hyllest til den nylig avdøde lederen av Sovjetunionen. Etter Georgias selvstendighet er skjønnmaleriet blitt noe redusert, og utstillingen berører nå også utrenskningene og den politiske forfølgelsen, Gulag og pakten med Hitler i 1939. Et viktig kapittel i verdenshistorien sett gjennom en nøkkelpersons livshistorie.

Turen fortsetter til oldtidsbyen Uplistsikhe, som er hogd rett ut av fjellet. Fra 500-tallet f.Kr. til første århundre e.Kr. var byen et førkristent religiøst sentrum der solgudinnen ble dyrket. Etter den arabiske invasjonen i området i 645 ble Uplistsikhe residens for kristne konger, som overtok de hedenske templene og omgjorde dem til kirker. Her fikk byen sin storhetstid og huset på et tidspunkt hele 20 000 mennesker. Det vi ser i dag, er mindre enn halvparten av den opprinnelige byen. Den ble nemlig grundig ødelagt av mongolene i 1240, og nå er bare restene av den innerste bykjernen igjen. Vi kan likevel fremdeles beundre det arbeidet som er nedlagt i utformingen av grotterommene for mer enn 2500 år siden.

Vi kjører videre til skiportsområdet Gudauri, der vi overnatter og spiser middag.

Dag 9
Gudauri–Tbilisi. Kazbek, Stepansminda og med firehjulstrekkere til Treenighetskirken Kjørestrekning ca. 24 mil
Treenighetskirken i Georgia

I dag fortsetter vi kjøreturen opp i Kaukasus-fjellene på den såkalte georgiske militærhovedvei, som ble anlagt i det vanskelige fjellterrenget på 1800-tallet, da Georgia ble okkupert av Russland. Til tross for veiens litt usjarmerende navn er kjøreturen en vakker naturopplevelse, der vi kjører oppover gjennom de storslåtte fjellandskapene.

Første stopp er fjellbyen Stepansminda (tidligere kalt Kazbegi), der vi har går en liten tur og nyter den imponerende utsikten mot Kazbegifjellet. Neste etappe er for bratt og snirklete til busser, så vi skal over i firehjulstrekkere og setter kursen mot Den hellige treenighetskirken eller Tsminda Sameba, som den også kalles. Kirken ligger helt isolert på en fjelltopp i det mektige, øde Kaukasuslandskapet, og den fantastiske beliggenheten har gjort kirken til et nasjonalsymbol for Georgia.

Vi spiser lunsj i Kazbek hos lokalbefolkningen med hjemmelagde spesialiteter og den lokale vodkaen chacha.

Etterpå drar vi tilbake til Tbilisi, der dere på egen hånd kan utforske det georgianske kjøkkenet.

Dag 10
Utflukt til fjellbyen Signagi og tradisjonell vinproduksjon Kjørestrekning ca. 2,5 mil
Vinkjeller i Tbilisi

I dag går turen ut av Tbilisi igjen, for vi skal besøke en av områdets vakreste byer: lille Signagi, som ligger på en åstopp med utsikt over Alanzani-dalen og Kaukasus i det fjerne. Her er smale, bratte, brolagte gater og pastellfargede hus fra 1700- og 1800-tallet med utskårne trebalkonger. Den gamle bymuren fra 1700-tallet er fremdeles intakt, og man kan gå en liten tur langs toppen av den.

Det er blitt fremstilt vin i Georgia de siste 7000 år, og særlig i Kakheti-regionen preger vinmarkene landskapet. Den tradisjonelle metoden er å la druesaften gjære i leirkrukker som er nedsenket i jorden, men i løpet av de senere år har både druesorter og produksjonsmetoder fra Europa vunnet innpass – uten å utkonkurrere de gamle. Vi besøker en tradisjonell vingård i området, ser produksjonen deres og hvordan de lager vin. Vi spiser en god lunsj og lærer om georgisk brød bakt i underjordiske ovner og ser hvordan man lager søt churchkhela av grapefruktjuice før vi drar tilbake til Tbilisi.

Middag spiser vi på egen hånd i Tbilisi.

Dag 11
Tbilisi. Hel dag på egen hånd Kjørestrekning ca. 2 mil
Vakker utsikt over Tbilisi

Vi har tid til å nyte dagen på egen hånd i Tbilisi. Her kan vi få et glass georgisk vin eller kanskje gå på museum før vi møtes og spiser et hyggelig siste måltid sammen i Georgia. Det er mulig å sove eller hvile på rommet før vi kjører til lufthavnen.

Dag 12
Tbilisi–Oslo
Før midnatt kjører vi til flyplassen og reiser hjem med ankomst Oslo tidlig om morgenen.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 17 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
3 998,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo – Yerevan og Tbilisi – Oslo med Air Baltic via Riga
 • Utflukter ifølge program
 • 4 netter i Jerevan, 6 netter i Tbilisi, 1 natt i Gudauri
 • Innkvartering på gode, sentrale hoteller i delt dobbeltrom
 • Halvpensjon (frokost daglig, middag dag 2, 4, 7, 8 og 11, lunsj dag 3, 6, 7, 9 og 10)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
• Sykdomsavbestillingsforsikring, 6 % av reisens pris
• Reiseforsikring
• Eventuelle ekstra arrangementer
• Tillegg for enkeltrom
• Drikkevarer
• Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 50 EUR pr. person)
• Personlige fornødenheter
• Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Innkvartering

Vi bor på hoteller med alminnelige fasiliteter. hotellene er valgt ut fra beliggenhet og hyggelig stemning. Vi benytter gode lokale 3–4-stjerners hoteller, som er sjarmerende på tross av en simpel standard. Både servicenivå og standard kan være litt annerledes enn det man er vant til i vår del av Europa. Uansett standard er det alltid eget bad og toalett på hotellene. Den endelige hotellisten vil bli sendt sammen med avreisebrevet 7 dager før avreise.

For hoteller som ligger i den gamle bydelen kan bussene ikke kjøre helt fram til hovedinngangen. Bussene stopper i nærheten av hotellet og hotellpersonalet transporterer bagasjen det siste stykket.

 

Deltakerantall

Vi gjør oppmerksom på at denne reisen krever et deltakerantall på minimum 16 personer. Såfremt dette antallet ikke nås, forbeholder vi oss retten til å annullere reisen senest 14 dager før avreise.

Reiseforsikring

Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilken beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.

Tilslutning med innenriksfly

Hvis du ønsker tilslutning med innenriksfly i Norge vil vi gjøre hva vi kan for å hjelpe deg med dette. I så fall bes du opplyse om det ved bestilling av reisen. I enkelte tilfeller må du selv administrere det, og vi anbefaler da at du sørger for å ha minst 2,5 time mellom flyskiftene.

Besøk i ortodokse kirker

I ortodokse kirker er det skikken at kvinner dekker håret med et sjal. Det kan derfor være en god idé å ta med seg et sjal på utfluktene. Menn, derimot, bør ikke bære hodeplagg i kirkene.

Flyreisen

Vi flyr med selskapet Air Baltic, som har nattfly til Tblisi akkurat som alle andre europeiske flyselskaper. Vi har naturligvis inkludert hotell på både ankomst- og avreisedagen, slik at bryderiet med nattflyet blir så lite som mulig.

 

Mer om Georgia

Her kan du lese mer om Georgia: www.albatros-travel.no/reisemaal/europa/georgia
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 3 out of 5 by from En reise med mange fine opplevelser Hektisk program med mange spennende og flotte kirkebesøk. Kanskje det kunne vært satt av mer tid til å oppleve mer av storbyene Jerevan og Tiblisi som sikkert har mye spennende å by på. Eventuelt forlenge reisen med 1 - 2 dager for å rekke mer av dette dette o.a. Avreise midt i oktober virker å være alt for sent på året. Under hele reisen opplevde vi sol kun 1 dag. Det var kaldt, surt, tåkete og grått under neste hele turen. Snøvær opplevde vi også. Flere punkter på programmet måtte avlyses på grunn av dårlig vær og stengte veier. Vær forsiktig med grønnsaker og salater, da mange ble syke og dårlig i magen på turen.
Date published: 2016-10-28
Rated 4 out of 5 by from Veldig interessant og lærerik reise Reisen hadde eit omfattande program som gav oss eit veldig godt innblikk i historie og kultur i to små og særegne land i grensa mellom Europa og Asia. Spesielt er armenernes historie og deira kamp for tilværelsen svært interessant. Heile landet er fullt av viktige, historiske minnesmerke - særleg kyrkjer og klostre, men minnesmerket og museet for det armenske folkemordet er heilt sentralt. Reiseleiaren var særdeles dyktig og serviceinnstilt og hadde store kunnskaper om landa. Dyktige lokale guider som snakka godt engelsk, gjorde også sitt til ein vellukka tur. Ein må vera førebudd på ganske lange bussturar på denne reisa.
Date published: 2018-10-21
Rated 5 out of 5 by from En lærerik tur med bra opplegg Jeg anbefaler dene turen til alle mine venner. Gode guider, bra hoteller og gode busser med dyktige sjåfører. Lange dager,med middag 12 til 13 timer hver dag. Det bør legges inn en halv fridag i Tiblisi og i Yerevan. Vi fikk lita tid til å se de byene på egen hånd. Dessuten synes jeg at de lokale guidene burde få mer anledning til å snakke direkte til oss. Den grupa vi var i - 31 stk - var noe stor og derfor burde gruppa kunne deles mer i to, en med hovedguiden og en med lokal guiden.
Date published: 2015-11-11
Rated 5 out of 5 by from En førsteklasses dannelsesreise med eventyrlige opplevelser Perfekt fordeling av tid mellom Georgia og Armenia gjorde at vi ble "godt kjent" med begge landene, spesielt siden vi reiste rundt til ulike og veldig forskjelligartede områder. Veldig flink og oppmerksom reiseleder, var usedvanlig våken og lydhør - holdt tidsplanene perfekt og skaffet både konsert- og operabilletter til spesielt interesserte. De lokale guidene i både Georgia og Armenia var fantastisk kunnskapsrike og formidlet kunnskapen med inspirerende innlevelse. Kanskje i overkant mange kirker og klostre, jeg kunne gjerne byttet til litt bedre tid i historiske museum.
Date published: 2017-10-31
Rated 3 out of 5 by from Kirker og klostre i Kaukasus Vi ankom Tblisi tidlig om morgenen og fikk et par timers hvil før vi skulle ut å se på byen. Neste morgen gikk turen med buss videre til Armenia hvor vi fikk oppleve mange klostre og kirker høyt til fjells. I Armenia bodde vi på et hotell i sentrum av Jerevan, hvor man dessverre ble plaget av trafikkstøy hele døgnet. Var meget fornøyd med reiselederen, som er meget kunnskapsrik. Etter noen dager i Armenia hvor vi fikk se og oppleve mye av landet, gikk turen tilbake til Georgia og Tblisi med nye utflukter omkring i Georgia. Dessverre hadde vi en del dårlig vær og temperaturen var lavere enn normalt for årstiden, slik at mange "bommet" litt på klærne, men dette kan selvfølgelig ikke reisearrangøren lastes for. Totalt sett er jeg fornøyd med turen, men å reise fra Tblisi til Jerevan og tilbake igjen til Tblisi var tungvint og jeg føler at vi "mistet" en dag på denne måten.
Date published: 2015-11-03
Rated 5 out of 5 by from Reise før turistindustrien oppdager Armenia og Georgia! Veldig interessant for den som har sans for historie, politikk, kultur, mat, drikke og storslått natur. Disse landene har alt. Reiselederen, Elvira Michaeli, er aldeles fabelaktig. Svært kunnskapsrik, omtenksom, løsningsorientert, og snakker norsk etter flere år i Norge. Deltakerne var godt voksne, og reisevante. Flere hadde meldt seg på turen nettopp fordi Elvira var reiseleder. Forbedringspunkter: (1) Velg hotell i Tblisi i sentrum, slik som i Jerevan! Dette er viktig! (2) Det er mye busskjøring, men en del etapper virket lite gjennomtenkte. (3) Maten var stort sett god, men noen restauranter bør byttes ut neste gang. (4) Noen middager ble alt for sene, etter lange bussetapper. (5) Planlegg neste tur sammen med Elvira, hun har erfaring som bør utnyttes. Men alt i alt en flott og anbefalingsverdig tur.
Date published: 2016-10-23
Rated 4 out of 5 by from En spennende reise utenfor allfarvei Reisen var til en del av verden der historien som tidligere Sovjetstat fortsatt preger både politikk og dagligliv. Turen var lagt opp med et ambisiøst program der en rekke klostre, kirker og museer sto på programmet. Det var gode og kunnskapsrike guider som informerte om severdigheter og om gode og dårlige sider ved sine samfunn. Dagene ble lange så antall severdigheter per dag kunne med fordel ha vært redusert. Turen ga også store naturopplevelser med Kazbeki-fjellet i Kaukasus som ett av høydepunktene. Den nordiske guiden gjorde en glimrende jobb både som kunnskapsformidler og som støtte for reisegruppen.
Date published: 2018-10-13
Rated 5 out of 5 by from Interessant reise, fullspekket med severdigheter Et tett program og svært innholdsrikt. Reiselederen under hele turen var utrolig dyktig, velinformert, oppmerksom, omsorgsfull, fleksibel, generøs og bidro sterkt til at turen ble vellykket. Medreiseleder i Georgia var også svært kunnskapsrik og dyktig. Skulle jeg gi et råd, måtte det være å legge inn litt mer fritid i hovedstedene, altså litt mindre hektisk program med muligheter for spontan egenaktivitet og utforskning på egen hånd.
Date published: 2015-11-15
 • y_2021, m_10, d_15, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.19
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_108
 • loc_no_NO, sid_GERTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

22GERTR02KNO2404