Safari og rangertrening i Sør-Afrika

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Lær om den afrikanske naturen og dyrenes atferd av erfarne rangere midt i bushen

Her får du en enestående mulighet til å oppleve naturen og dyrelivet i omgivelser som normalt er forbeholdt rangere (safari-naturguider). Turen er for deg som er spesielt interessert i flora og fauna, og her blir tid til fordypelse, uansett om du er nybegynner eller erfaren naturelsker.

Vi utforsker savannen i firehjulstrekkere og til fots og kommer mye nærmere naturen enn på en vanlig safaritur. Hver dag lærer vi om dyrenes atferd, om å gjenkjenne insekter og fugler, og om de fascinerende levende organismene i det afrikanske økosystemet. Erfarne rangere underviser oss, og de gir oss også del i sin viten om geologi, astronomi og klima.

I løpet av de to ukene får du en smaksprøve på hvordan rangernes spennende hverdag ser ut, og du får fylt godt opp i din egen samling av minneverdige opplevelser.

Vi bor midt i bushen på Albatros' egen Ranger Camp, en liten eksklusiv lodge med både svømmebasseng og restaurant midt inne i Entabeni Viltreservat, der vi bare kan stikke hodet ut av døren for å bli med på safari. Det hele foregår i en internasjonal gruppe med engelsktalende rangere som undervisere.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Safari

 • Reiseleder Lokale guider og rangere (engelsktalende)

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Sørafrikanske rand

Dagsprogram 16 dager
Dag 1
Fly Oslo–Johannesburg, Sør-Afrika
Dag 2
Ankomst Johannesburg–Pretoria (byrundtur)–Ranger Camp
Dag 3
Safari og innføring i rangertrening
Dag 4–14
Safariopplevelser og rangertrening på Ranger Camp i Entabeni
Dag 15
Ranger Camp–Johannesburg. Fly til Oslo
Dag 16
Ankomst til Oslo

Hoteller

Honeyguide Ranger Camp

Honeyguide Ranger Camp ligger i det privateide Entabeni viltreservat, som er del av det UNESCO-anerkjente Waterberg bioreservatet. Ranger Camp er eid av Albatros og består av 15 bungalower som er oppført i kanvas på tredekk. Tredekket er hevet over bakken, og her bor man komfortabelt med eget bad og dusj under åpen himmel. Møbleringen er helt klassisk med dobbeltseng eller to enkeltsenger (standardtelt), stol og skrivebord, skap og safaristoler på terrassen. Campen har en ekte, komfortabel safaristemning helt innpå dyrelivet men uten unødvendig luksus. Det er basseng på campen, så ta gjerne med badetøy.

Navnet Ranger Camp kommer av stedets historie som treningsleir for rangere. Treningsleiren lå avsides fra safarigjestene, og derfor er dette området rikt på dyreliv – både i og omkring campen, som ikke er gjerdet inn. Det er rangere på vakt til alle døgnets tider, så man kan sove trygt og nyte et mer uforstyrret dyreliv enn mange andre steder i Entabeni.

Etter solnedgang kommer en flokk impalaer ofte for å tilbringe natten i campen for å få være i fred for løvene. Løvene kan, som alle reservatets dyr, gå gjennom campen, men det er alltid rangere i leiren.

Ranger Camp består av:

11 standardtelt
2 familietelt
2 deluxe familietelt

Fra og med 2020 har vi 2 nye deluxe familietelt, som er ekstra store med separat rom til barna. Oppgraderingen koster 1300 kr per person på Ranger Camp.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Avreisedatoer

Klikk på "Bestill" for å se ledige rom
Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
35 998,–
Oslo
35 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program
Klikk på "Bestill" for å se ledige rom

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo–Johannesburg, Sør-Afrika

Vi flyr fra Oslo og kommer til Johannesburg neste dag (dag 2).

Dag 2
Ankomst Johannesburg–Pretoria (byrundtur)–Ranger Camp
Velkommen til Entabeni

Etter ankomsten kjører vi til Pretoria, hovedstaden i Sør-Afrika. I Pretoria skal vi ut på en liten byrundtur i den travle sørafrikanske storbyen. Vi gjør blant annet holdt ved den flotte Union Building – Sør-Afrikas regjeringssete – der vi får en flott utsikt over hele byen. Etter lunsj (ikke inkludert) har vi rundt tre timers kjøring foran oss gjennom det vidstrakte sørafrikanske landskapet.

Vi beveger oss nordover, og underveis passerer vi enorme åkrer med hvete, mais, solsikker og peanøtter, sammen med mindre byer som mest av alt minner om Det ville vesten. Etter hvert som vi kommer lenger nordover, reiser den vakre og rødskimrende fjellkjeden Waterberg seg langsomt i synsfeltet. Her ligger Entabeni Viltreservat, dit vi kommer sent på ettermiddagen.

Den herlige campen vår, heter Ranger Camp fordi den tidligere ble brukt til nettopp rangertrening, ligger ved foten av fjellene i et såkalt sandveld med tett bush, savanne og våtområder. Bortsett fra kokker, servitører og rangere har vi stort sett campen for oss selv – ja, hvis vi altså ser bort fra løveflokker, sjiraffer, flodhester og annet storvilt som til tider streifer rett gjennom området. Det skjer spesielt om natten, og man må derfor venne seg til alltid å bli fulgt til køys av en bevæpnet ranger. Det høres kanskje litt farlig ut, men det er nå engang en del av det å være på ekte safarieventyr. Og bare rolig – rangerne overvåker området døgnet rundt.

Waterberg er også fellesbetegnelsen for et stort område som omfatter Sand River-fjellene, Hoekberg, Swaershoek og Mopel-fjellkjeden og er et av klodens eldste fjellområder, med storslått og dramatisk natur. Sørskråningene er preget av bratte, nakne fjellsider og ytterst særegne klippeformasjoner, mens nordskråningene gradvis faller ned mot busklandet og de åpne savanneslettene. Entabeni betyr rett og slett "stedet med fjellet", og når man først har sett Entabeni-fjellet – den imponerende monolitten som hever seg over området – forstår man godt navnet.

Etter at vi er framme på campen er det tid til å slappe av med en drink. Du vil bli introdusert for de rangerne som står for treningen de kommende dagene, og møter også medelevene dine.

Dag 3
Safari og innføring i rangertrening
Kanskje møter vi denne damen allerede på første safari?

Denne første av mange tidlige morgener begynner med en kopp kaffe eller te og et par kjeks. Deretter går vi i gang med å utforske de omgivelsene som blir hjemmet vårt de kommende 12 dagene. På denne turen skal vi ut på mange safarier, og det er mange flere aktiviteter enn på en vanlig safarireise.

En såkalt morgensafari begynner som regel tidlig på dagen, gjerne ved soloppgang. Det er ikke mye som kan måle seg med de sterkt krydrede morgenduftene og den helt spesielle gløden over savannen om morgenen. Det er kjølig, og alt ånder av fred og ro, nå etter at nattens jakt og generelle uro er overstått. Vi møter viltet ved vannhullene, der dyrene stiller tørsten.

Erfaringsmessig vil vi allerede før denne safarien er slutt ha sett et utvalg av Afrikas berømte og kjente vilt, for eksempel løve, neshorn, gnu, kudu, vortesvin, sjiraff, elefant og impala. Det er ingen garanti for hva vi får se, når eller hvor. Nettopp uvissheten er en del av naturens sjarm og gjør en safari til en annerledes og spennende opplevelse. Når vi vender tilbake til lodgen vår venter det oss en velfortjent morgenbuffet.

En ettermiddagssafari begynner sist på dagen, når solen begynner å stå lavt og de varme fargene har overtatt landskapet. Underveis gjør vi holdt, så vi kan nyte solnedgangen og skylle ned den vakre opplevelsen med en kjølig drink før billyktene tennes til nattekjøring. Det er litt av en sansemessig åpenbaring når den sørlige halvkulen plutselig avslører sin stjernevrimmel, man har nattens tusener av fremmedartede lyder i ørene, og duften av Afrikas røde jord og savannens sterkt krydrede lukter fyller neseborene.

Safari om kvelden og natten er helt annerledes enn om morgenen. Det føles som om man er i en annen verden. Når den hvite spotlys-kjeglen feier over buskaset, lyser hundrevis av store og små øyne – det hele virker plutselig mye nærmere. Et eller annet pusler og rasler i nærheten av oss – er det en flokk gumlende gnuer eller har de sultne løvinnene begynt på nattens jakt?

Safarikjøretøyene er åpne, terrenggående biler, og man føler ærefrykten når man står få meter fra en stor elefant, for slett ikke å snakke om en løve eller et neshorn, uten et trygt gjerde imellom. Men rovdyrene oppfatter ikke en bil med passasjerer som mat – heldigvis!

Det kan for øvrig være en kald fornøyelse å kjøre safari når mørket faller på, eller i de tidlige morgentimene. Det er tepper i de åpne safarikjøretøyene, men vi anbefaler at du tar med en lue og en kraftig vindtett vinterjakke eller en fleecegenser.

Dag 4–14
Safariopplevelser og rangertrening på Ranger Camp i Entabeni
Vi er ute i naturen både sent og tidlig

Nå begynner vi for alvor på reisens spennende blanding av eventyrlige safariopplevelser og små kurs i naturguiding. Hver dag arrangerer vi leksjoner der vi gjennomgår et tema, besvarer spørsmål og ser dyrelivet utspille seg rett foran oss.

Vi varierer safariopplevelsene fra dag til dag, og mulighetene er rikelige i Entabeni. Vi skal prøve tidlig morgensafari og ettermiddagssafari i firehjulstrekkere, men også vandresafari – der vi følger dyresporene i bushen. Vi skifter mellom safari for foten av Entabeni-fjellmassivet i det våte lavlandet og safari i høylandet, der naturen og viltet er annerledes. Vi skal også spise en god middag midt i det hele med blant annet gnuer, kuduer og de allestedsnærværende impalaene som tilskuere.

Reisegruppen vår vil bli inndelt i mindre grupper på safariturene, slik at vi ikke blir for mange og dermed kommer til å forstyrre viltet unødig. Legg også merke til at rekkefølgen av de planlagte utfluktene kan bli endret, avhengig av viltet og været – enda et sjarmerende trekk ved ekte safari.

Den første dagen på kurset gjennomgår vi de grunnleggende reglene for god guiding og de etiske reglene som ligger til grunn for dem. Vi lærer blant annet hvordan man skaper en god naturopplevelse ved å være oppmerksom på gjestenes særinteresser, ved å ta hensyn til de faktorene som påvirker gjestenes komfort, og ved å nærme seg dyrene på en hensynsfull måte.

Vi skal også lære om savannens dyreliv. Vi begynner med litt økologi – fødekjeder, konkurranse i naturen og symbiotiske forhold, som lav er et godt eksempel på. Lav finnes i et vell av former og farger på de store og vakre klippeformasjonene i Entabeni og vitner om de helt spesielle og usedvanlige samspillene naturen gjemmer på. Lav er nemlig ikke bare en sopp, men et symbiotisk forhold der en alge lever inne i soppen.

Insekter er en stor del av økologien på savannen. Vi lærer hvorfor insekter som f.eks. biller er en viktig del av dyrelivet i Afrika, og hvordan man gjenkjenner noen av de mest alminnelige insektene. Vi lærer også om noen av de potensielt giftige edderkoppene man kan møte i bushen, og hvordan man raskt ser på en skorpion om den er farlig. Men det er ikke bare edderkopper og skorpioner som kan være giftige, og derfor får vi også en mulighet til å lære å skjelne mellom de mest alminnelige slangene. Vi får en innføring i de tre forskjellige slangegiftene og symptomene de fremkaller.

Hvilke dyr er drøvtyggere, og hvordan fungerer fordøyelsessystemet deres? Når vi lærer om pattedyrene, skal vi ikke bare skjelne mellom hanner og hunner, men vi blir klokere på alle aspekter av livet deres, som matletingsritualer, sosiale vaner og foretrukne habitater. Vi kommer helt innpå dyrene og deres levevis. Det fantastiske ved å studere alle disse spennende dyrene og sammenhengene nettopp i Entabeni er at vi kan se alt sammen rett foran "klasserommet", for når vi lærer om dyrenes atferd foregår det bare noen få meter fra dyrene i en åpen safaribil.

Underveis får vi hele tiden interessante fakta om dyrene – nettopp de gode historiene som bidrar til å gjøre en guidet safari til en ekstraordinær opplevelse. Vi får også en kort innføring i bilene og et mindre kjørekurs, og vi får selv mulighet til å prøve hvordan man nærmer seg dyrene uten å forstyrre atferden deres. Under hele treningsforløpet er det fokus på sikkerhet, og lærerne vil også fortelle om geværsikkerhet.

Frosker og padder legger man sjelden merke til fra de store safaribilene, men om kvelden, når vi sitter og kikker ut på den stjernebesatte afrikanske nattehimmelen, kan vi høre tusener av dem kvekke. Vi lærer hvordan man skjelner mellom artene på den individuelle kvekkingen.

Når mørket faller på, er det også tid til å lære mer om astronomi, som i tillegg til å være en fin hobby er et ganske viktig redskap når man befinner seg langt ute i bushen. Ved hjelp av de vakre stjernebildene lærer vi hvordan man orienterer seg i mørket. Underveis får vi undervisning i forskjellige overlevelsesstrategier i bushen og prøver ut noen av ferdighetene våre når vi overnatter under åpen himmel midt ute i reservatet blant The Big Five.

Entabeni ligger i Waterberg-området, som er kjent for sine kjempestore rødlige klippeformasjoner. De danner en vakker høyderygg i området. Hvordan disse er skapt, lærer vi om når vi har leksjon i geologi. Her blir vi også undervist i områdets forskjellige bergarter og mineraler, og deres betydning for plantelivet. Det er også viktig for en guide å kjenne litt til floraen i området, slik at vi får mulighet til å lære å gjenkjenne de vanligste trærne, og hvordan man bruker en identifikasjonsnøkkel til å artsbestemme de litt vanskeligere trærne.

Parallelt med leksjonene vil vi få undervisning i sporing av savannens dyreliv. Et spor er ikke bare fotspor, men også pels, pigger, krafsemerker og avføring bidrar til å avsløre dyrenes bevegelser. Man sier at å spore er som å lese morgenavisen – man kan se hva som har foregått kvelden før. Men man må kunne lese mellom linjene, for en god fantasi er helt avgjørende for å kunne rekonstruere dyrets faktiske gjøremål i sporøyeblikket. Et spor er nemlig sjelden klart og lett å lese, og ofte er det nødvendig å følge sporet for å få flere detaljer og en mer presis vurdering. De sørafrikanske guidene er eksperter på å spore dyrene på denne måten. Vi får innsikt i kunnskapene deres og mulighet til å finne ut av sporenes hemmeligheter. Et spor avslører ikke bare dyret, men også retningen og hastigheten, tidspunktet og ofte kjønnet – det er helt utrolig!

I tillegg til ranger-treningsprogrammet på campen vil det være atskillige utflukter – og noen overraskelser. Her kan du se noen eksempler:

Pedi-landsby og viltprosjekt
En av dagene kjører vi litt utenfor viltreservatet. Her blir vi presentert for en av de opprinnelige kulturene i området, nemlig pedi-folket, som er en av de ni kulturene som opprinnelig befolket Sør-Afrika. Vi besøker en kulturlandsby, som altså ikke er bebodd, men konstruert for å vise oppbyggingen i landsbyen og samfunnsstrukturen blant pediene. Selv om Sør-Afrika i dag er et særdeles moderne land, blir mange av de opprinnelige kulturtradisjonene holdt i live, og nettopp i denne pedi-landsbyen kan vi oppleve flere av dansetradisjonene og få innblikk i hvordan de forskjellige stammene eller etniske gruppene levde. Vi får også sjansen til å smake på litt tradisjonelle afrikanske spesialiteter.

Senere kjører vi til et viltprosjekt som arbeider med skadede og foreldreløse rovdyr. Her blir løver, leoparder og geparder foret og passet til de igjen kan klare seg i naturen. Da blir de satt ut igjen.

Deretter fortsetter vi til en avlsstasjon for bøfler. Den formen for viltproduksjon vi her vil oppleve, blir mer og mer populær i Sør-Afrika, for det er mer penger i den enn i tradisjonelt landbruk, der konkurransen fra Mosambik er stor.

Doormdrai Dam-naturreservatet
Vi tar oss tid til å slappe av og ha litt moro. En av dagene kjører vi til Doormdrai Dam-naturreservatet, som ligger i nærheten. Her kan vi svømme, fiske og naturligvis spise mat fra en braai – den spesielle sørafrikanske versjonen av grill.

Fottur i Yellow Wood-kløften
Vi skal også ut og strekke på bena, og en av dagene drar vi på heldagstur i Yellow Wood-kløften, som skjærer seg gjennom Entabenis fjellmassiv. Kløften byr på fosser og skogkledde skråninger, der hele bavianfamilier ofte kan sees på halsbrekkende fjellklatringsekspedisjoner. Også områdets elefanter og sebraer ser ut til å være født med tau og klatrestøvler – i hvert fall er det ikke uvanlig å se dem på de bratte skråningene. Overalt kan man være heldig å få se en av de majestetiske ørnene som kretser i området.

På turen beveger vi oss fra 900 til 1500 meter over havet og kjører gjennom en viltsluse. Underveis nyter vi den medbrakte lunsjen og bader ved en av fossene – alt etter været. Ikke mange gjester får lov til å oppleve denne fotturen, der man virkelig kommer nærme naturen.

Overnatting under åpen himmel
En helt spesiell og sjelden opplevelse venter når vi en kveld kjører ut i området og overnatter i det fri med den åpne nattehimmelen over oss og flammene fra bålet ved siden av oss. Overnattingen er naturligvis avhengig av at været er bra.

Golf
Er du golfentusiast, skal du forsøke å få tid til et par timer på den verdensberømte golfbanen i Legend Golf & Safari Resort, som ligger like utenfor Entabeni Viltreservat:
http://legendlodges.co.za/properties/legend-golf-safari-resort/

Dag 15
Ranger Camp–Johannesburg. Fly til Oslo
Farvel til Entabeni

I dag blir det mulig å sove litt lenger enn på de tidlige morgensafari-dagene, og kanskje er det tiltrengt etter den festlige avskjedsmiddagen kvelden før. Det er tid til å forlate rangertilværelsen og begi seg ut i sivilisasjonen igjen. Vi tar avskjed med Ranger Camp og lærerne våre – men alle de ferdighetene vi har lært, og ikke minst de gode historiene, tar vi med oss hjem.

Joburg, som den blir kalt i dagligtalen, er Sør-Afrikas største by med over seks millioner innbyggere. Den minner om en amerikansk storby, med en kjerne av skyskrapere i et moderne forretningskvarter som langsomt flater ut i små lave forstadskvarterer. Joburg er sentrum for verdens diamant- og gullhandel. Her er det hektisk og støyende, og som helhet er det ikke et sjarmerende sted der man vil bruke mye tid.

I dag forlater vi Entabeni Game Reserve og drar til Zebra naturreservat hvor vi skal spise lunsj og besøke Zebras eget reptilsenter. Her skal vi se og oppleve både lokale og eksotiske reptiler. Den stemningsfulle hytta ligger vakkert til i det åpne landskapet, hvor sebraer, hester og antiloper går fritt omkring.

Dag 16
Ankomst til Oslo

Møt din ranger

Her kan du lese mer om de rangerne som står for undervisningen på reisen.

JP Meyer
JP begynte som ranger i et lite viltreservat i 1995, der hans store kjærlighet til naturen og bushen ble vekket. Etter flere år som naturguide flyttet han til Pilanesberg og hadde her gleden av å stå for luftballongturer over den vakre naturen i området.

JP er svært interessert i dyrenes atferd og kan lett tilbringe mange timer med å iaktta store og små dyr. Astronomi er en annen av hans sterke sider, og han liker godt å dele sine kunnskaper og erfaring om både dyr og nattehimmelens stjernebilder.

Han har undervist på Entabeni Nature Guide Training School sammen med den kjente rangeren og forfatteren Lee Gutteridge, og etter at skolen ble nedlagt, har han vært safarimanager i Entabeni Viltreservat, der en av oppgavene var å sikre at alle 32 rangere ble opplært og kunne forbedre sin guiding.

JP er sertifisert på høyeste nivå fra The Field Guides Association of South Africa (FGASA) og har utvidede sporfinnerkompetanser. Han er også trent i å undervise vanlige mennesker til å overleve i naturen.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 35 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
9 998,–
Prisen inkluderer
 • Lokale guider og rangere. OBS – all undervisning foregår på engelsk
 • Fly Oslo–Johannesburg t/r med mellomlanding
 • Safarier og utflukter ifølge program
 • Innkvartering på Ranger Camp i delt dobbeltrom
 • Alle entréer og parkavgifter
 • Zebra reptile center
 • Alle måltider, bortsett fra lunsj på dag 2
 • Alle skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstraarrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer (juice, kaffe, te m.m. til frokost er inkl.)
 • Driks (beregn ca. 600 kr. per person)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer“

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Hvis du reiser til eller fra Johannesburg lufthavn er det kommet nye regler for bagasje pr. 25. mars 2019. 

Det er kun tillat å sjekke inn vanlige kofferter, dvs en helt vanlig koffert med minst 1 flat side. Runde eller uregelmessige former for vesker/bagger er ikke tillatt. Bagasjen kan heller ikke ha lange stropper. Skulle du ha en lang stropp eller en annerledes bag er det mulig å få den tapet sammen i Johannesburg mot gebyr. Reglene er til for å unngå blokkeringer på bagasjebåndet og lange ventetider som følge av dette. De lange stroppene er den største årsaken til at bagasjebåndet bryter sammen. Har du en lang stropp på kofferten din bør du derfor ta den av før du sjekker inn i Johannesburg eller tape den til kofferten. 
Sportsvogner, golfbagger og annen stor bagasje har unntak fra regelen, siden de blir håndtert som «odd size baggage».

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Forleng reisen

Badeferie på Sun City Resort

Type Reiseforlengelse
Varighet 6 dager
Pris Fra 7 998,–
Nyt 4 dagers avslapping på ferieparadiset Sun City Resort

Etter noen dager på safari kjører vi til barnas paradis, Sun City Resort. Her kan du slappe av ved bassenget, dra til Valley of the Waves, det herlige vannlandet med store bølger og ville vannsklier, spille golf eller gå lange turer i den vakre naturen. Du kan også få skjønnhetsbehandlinger eller få flere safariopplevelser.

Bilder
Klikk på bildene for å se dem større
Hotell

Du kan velge mellom to hotell

Sun City Resort – Cabanas

Hotel Cabanas i Sun City Resort er et herlig barnevennlig hotell. Her er det 24 standardrom med utsikt til vannet, 120 standardrom, 32 familierom med utsikt til vannet, 201 familierom og 3 rom som er kjørestolvennlige. Et familierom har en dobbeltseng og en uttrekkbar sovesofa og passer til 2 voksne og 2 mindre barn. Fra Cabanas er et gangavstand til det meste men det kjører også gratis shuttlebusser rundt på resortet. 

Pris pr. person:
7 998,– pr. person i delt dobbeltrom på Cabanas
12 998,– pr. person i enkeltrom på Cabanas

Barnepris: 
5 998,– pr. person (gjelder for maks. 2 barn under 12 år i følge med 2 voksne)

Les mer på: https://www.suninternational.com/sun-city/

Sun City Resort – The Palace

The Palace er et sofistikert 5-stjerners hotell som har redefinert afrikansk luksus og eleganse. Inngangen til The Palace setter standarden med sine flotte dekorerte tak, mosaikkverk og polstrede møbler. Samtlige luksuriøse rom på hotellet er beliggende i grønne hager og er utstyrt med håndlagde møbler. Hotellet har to utendørs svømmebasseng og en privat gangbro til Valley of Waves.

Pris pr. person:
14 998,– pr. person i delt dobbeltrom på The Palace
25 998,– pr. person i enkeltrom på The Palace

Barnepris:
7 998,– pr. person (gjelder for maks. 2 barn under 12 år i følge med 2 voksne)

Les mer på: https://www.suninternational.com/palace/

 

Prisen inkluderer
 • Transport til og fra hotellet ved ankomst og avreise
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delt dobbeltrom
 • 4 netter på hotell i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig
Bestilling

Reiseutvidelsen må bestilles i forbindelse med bestilling av selve reisen eller senest 75 dager før avreise. Vi anbefaler at du bestiller forlengelsen så langt i forveien som mulig, da vi ikke kan garantere tilgjengelighet av hotell og flyseter på alle avgangsdatoer. Vær oppmerksom på at prisen på utvidelsen kan variere basert på tilbud og etterspørsel.

Storbyferie i Cape Town

Type Reiseforlengelse
Varighet 5 dager
Pris Fra 8 998,–
5 dagers kultur, shopping, gastronomi og flott natur i Cape Town

Vakker, kulturell og full av liv. Så enkelt kan Cape Town beskrives. Med Atlanterhavet som nabo, det 1000 meter høye Taffelberget midt i og den naturskjønne Kapphalvøya like ved kan Cape Town slå de fleste storbyer i en skjønnhetskonkurrense. I tillegg er det historiske severdigheter, fortreffelig shopping, herlig mat, god vin og fantasrtiske strender.

Bilder
Klikk på bildene for å se dem større
Hotell

Du kan velge mellom to hoteller:

Southern Sun Cape Sun
Hotel Cape Sun ligger i hjertet av Cape Town, og det er lett å komme seg til byens mange severdigheter herfra. Hotellet har 368 rom, alle med private baderom, aircondition og gratis wifi (500 MB om dagen). Når du ikke besøker Cape Towns mange attraksjoner kan du ta en dukkert i det innendørs bassenget, trene i fitnessenteret eller bestille en behandling i spabadet. Hotellet har sin egen restaurant og bar.

Les mer på https://www.southernsun.com/southern-sun-cape-sun

Pris
kr 8 998,– pr. person i delt dobbeltrom på Southern Sun Cape Sun
kr 14 998,– per person i enkeltrom på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort spasertur fra inngangen til Waterfront, som er sentrum for Cape Towns turisme. Det fem-stjerners hotellet tilbyr profesjonell service og luksuriøse omgivelser i et område rikt på kulturarv. Hotellet har naturligvis de fasiliteter man kan forvente av et Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurant, bar og utendørs basseng.

Les mer på https://www.southernsun.com/the-cullinan

Tillegg for oppgradering av hotell
kr 1 500,– per person i delt dobbeltrom på The Cullinan
kr 2 500,– per person i enkeltrom på The Cullinan

Utflukter

 

I Cape Town kan du delta i en rekke utflukter. Se beskrivelser og priser her: Utflukter i Cape Town

 

Prisen inkluderer
 • Transport til og fra hotellet ved ankomst og avreise
 • Fly til Cape Town t/r
 • 4 netter på hotell i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig
Bestilling

Reiseforlengelsen må bestilles i forbindelse med bestilling av selve reisen eller aller senest 75 dage før avreise. Vi anbefaler at du bestiller forlengelsen din i så god tid som mulig, da vi ikke kan garantere ledige plasser på hotell og fly på alle avreisedatoer. Bemerk at prisen på forlengelsen kan variere på bakgrund av tilbud og etterspørsel.

Opphold ved Victoriafallene

Type Reiseforlengelse
Varighet 5 dager
Pris Fra 12 998,–
5 dagers avslapning og enestående opplevelser ved verdens vakreste fossefall

Tenk deg et fossefall med en høyde på 100 meter... en bredde på to kilometer... og tett regnskog hele veien rundt... Velkommen til Victoriafallene!

Det er intet mindre enn et minne for livet å oppleve de voldsomme vannmassene, og et opphold ved Victoriafallene er den perfekte avslutningå på Afrika-eventyret ditt. På bantuspråk kalles fossene 'mosi-oa-tunya' (’røyken som tordner’), og det er nettopp det Victoriafallene ligner – noe midt mellom en enorm røyksky og et tordenbrak.

Bilder
Klikk på bildene for å se dem større
Hotell

Du kan velge mellom to hoteller:

The Explorers Village
Herlig 3-stjerners lodge med svømmebasseng, restaurant og bar. Eiendommen har utsikt over den afrikanske bushen og et vannhull som ofte besøkes av elefanter og bøfler. Lodgen ligger kun 400 meter fra Victoria Falls Nationalpark. 

Les mer på: www.shearwatervictoriafalls.com

Pris
12 998,– pr. person i delt dobbeltrom på The Explorers Village
15 498,– pr. person i enkeltrom på the Explorers Village

Victoria Falls Hotel
Vidunderlig 5-stjerners hotell som oser av atmosfære og kolonihistorie. Her finner du alle tenkelige fasiliteter, inkl. flere gourmetrestauranter i toppklasse. Fossefallene ligger i 10 minutters gåavstand fra hotellet og kan både ses og høres fra hotellets område.

Les mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell
5 000,– pr. person i delt dobbeltrom på Victoria Falls Hotel
12 500,– pr. person i enkeltrom på Victoria Falls Hotel

Prisen inkluderer
 • Fly Johannesburg – Victoria Falls t/r
 • Transport mellom lufthavn og hotell
 • 3 netter på hotell ved Victoria Falls i delt dobbeltrom (inkl. frokost)
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delt dobbeltrom
 • Båttur i solnedgangen på Zambezi-elva
 • Spasertur rundt fossefallene
Bestilling

Reiseforlengelsen må bestilles i forbindelse med bestilling av selve reisen eller aller senest 75 dager før avreise. Vi anbefaler at du bestiller forlengelsen din i så god tid som mulig, da vi ikke kan garantere ledige plasser på hotell og fly på alle avreisedatoer. Bemerk at prisen på forlengelsen kan variere.

Avslapping på Mauritius

Type Reiseforlengelse
Varighet 6 dager
Pris Fra 16 998,–
Palmestrender, avslapping og nydelig mat midt i Indiske hav

Nyt 4 dager ved bassengkanten eller på stranden i det tropiske paradiset. For de mer aktive er det mange muligheter til å utforske øya eller dra på utflukter.

Dag 1 Overnatting i Johannesburg eller Cape Town
Dag 2 Johannesburg/Cape Town – Mauritius, transfer til hotellet
Dag 3–6 Herlige stranddager på Mauritius
Dag 7 Fly Mauritius–Johannesburg (om morgenen). Hotellrom til rådighet i Johannesburg. Fly Johannesburg–Norge (om kvelden)

Bilder
Klikk på bildene for å se dem større
Hotell

På denne forlengelsen kan du velge mellom 3 hoteller:

Casuarina Hotel
Det 3-stjerners hotellet ligger på den nordvestlige kysten av øya med utsikt over lagunen ved den verdensberømte kritthvite sandstranden Trou aux Biches. Det er 5 km til den livlige byen Grand Bay og 18 km til hovedstaden Port Louis. Halvpensjon er inkludert i oppholdet.
Les mer på
www.hotel-casuarina.com

Pris
kr 16 998,– per person i delt dobbeltrom på Hotel Casuarina
kr 23 996,– per person i enkeltrom på Hotel Casuarina

Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa
Dette 5-stjerners luksushotellet ligger på vestkysten, og her blir du skjemt bort for alle pengene. Det er flere restauranter og spa på hotelle, som ligger ned til stranden omgitt av en stor tropisk hage. Halvpensjon er inkludert i oppholdet.
Les mer på
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillegg for oppgradering av hotell
kr 3 500,– per person i delt dobbeltrom på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa
kr 9 998,– i enkeltrom på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Prisen inkluderer
 • Fly Johannesburg/Cape Town–Mauritius t/r
 • Transport mellom flyplass og hotell
 • 1 overnatting på hotell i Johannesburg eller Cape Town
 • Hotellrom til rådighet i Johannesburg på hjemreisedagen
 • 5 netter på hotell på Mauritius
Bestilling

Reiseforlengelsen må bestilles i forbindelse med bestilling av selve reisen eller aller senest 75 dager før avreise. Vi anbefaler at du bestiller forlengelsen din i så god tid som mulig, da vi ikke kan garantere ledige plasser på hotell og fly på alle avreisedatoer. Bemerk at prisen på forlengelsen kan variere.

Rated 5 out of 5 by from En annerledes og fantastisk opplevelse. Vi har hatt en opplevelse av de sjeldne ved å få lov å delta på Ranger kurset til Entabeni Camp. Dette er en veldrevet camp med en rolig og behagelig atmosfære hvor flinke og humørfylte ansatte passet godt på at alle våre ønsker og behov behørig ble oppfylte. Daglige aktiviteter, med vår kunnskapsrike og tålmodig Ranger, var bushkjøring m/speiding, gåturer den ville bush’n og overnatting under Afrika sin stjernehimmel. Her fikk vi førsteklasses opplæring om faunaen, de ville dyrene og fuglene som lever der, samt informasjon om geologi som omgir camp’n. Vi storkoste oss med å få være fysisk aktive ved å komme seg ut av jeep’n og få lov å gå i bush’n for bl.a. å lære å lese/identifisere dyrespor, se og føle på trær/blader og ikke minst gjøre nattobservasjoner av den sørlige halvkule sin stjernehimmel langt ifra sivilisasjonens lysforurensning. Teltene i camp’n er velutstyrte med utendørs dusj, innendørs wc, kjøleskap og komfortable senger, og det er rent og pent overalt. Etter en lang dag med mange opplevelser, inntrykk og god mat er det deilig å ankomme teltet sitt og bli møtt velkommen av en oppredd/oppvarmet seng og tente nattbordslamper; alt ordnet av påpasselige camp-ansatte. Da kan ikke engang den store hannløvens brøl forstyrre sjelefreden og tilfredsheten en føler når en mett og fornøyd kryper under dynen. Maten er fantastisk; frokost, lunch og middag i variert utvalg og rikelige porsjoner. Og det ble den solide frokosten-buffen som kjappt ble vår favoritt med kokken som tilberedte eggene/baconet akkurat slik vi måtte begjære; stekt egg, omelett, eggerøre etc. Helt himmelsk! Likeledes var også utvalget av god drikke til maten helt fantastisk; vin, øl, brus etc. Og camp’n overrasket stadig med matopplevelser som når de tilberedte og serverte solid frokost og middag midt i bush’n; alt smakte nyyydelig! BOMA’n er det naturlige samlingsstedet etter bushturene med kaffi og bålkos hvor en blir kjent med både camp’n sitt personell og andre gjester hvor opplevelsene og erfaringer blir delt og diskutert med godt humør og gode replikker. Likeledes kan en trekke seg tilbake til Biblioteket ved vannhullet for å en stille stund hvor en har perfekt utsikt og kan observere vannhullets besøkende dyr. I tillegg er bassengområde også et rolig sted å bare slappe av på og kjøle seg ned når det blir for varmt. Og om er heldig så kan dyreobservasjoner gjøres herifra oxo; antiloper, kuduer og vortesvin som beiter eller slapper av på det åpne området like ved.
Date published: 2023-10-06
Rated 5 out of 5 by from Uforglemmelige opplevelser og kunnskapsrik ranger Fjorten dager med game drives, bush walks og overnatting under åpen himmel har gitt oss minner for livet. Vår ranger var kunnskapsrik og veldig god på sporing og adferd og det førte til mange utrolige nærmøter med alt fra elefanter og neshorn til møkkbiller og maurløver.
Date published: 2023-04-21
Rated 4 out of 5 by from Ranger- og trackersafari 14 dager. Fint sted, mat, natur og flinke guider, men 14 dager på samme sted er for lenge.
Date published: 2022-09-26
Rated 4 out of 5 by from Fin tur og flott sted Fine "telt". God standard.Mye mindre dyr i campen sammenlignet med khoka Moya camp. Her gikk det jo elefanter, bøffler, antiloper rund hele døgnet. Mye stekt kjøtt, lte fisk eller annet. Hadde en 13 km spasertur som ble mer som en rask utmasj. Denne kan med fordel droppes. Det var 32 grader. Vi så mye til de faste løvene i parken, samt geoparder på jakt. Ble også sett neshorn i alle farger.
Date published: 2017-10-09
Rated 5 out of 5 by from Min beste safarireise.Fantastisk reise som sto til mine forventinger. Skulle ønsket at jeg hadde vært på denne reisen før, fikk vite mye om dyr og planter og div. annet som gjelder i naturen. En meget interessant reise. Rangerne vi hadde var fantastiske, kunskapsrike og alltid hjelpsomme.
Date published: 2017-09-16
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk reise, med utrolig mange inntrykk Dette var en super tur som jeg glatt anbefaler andre å reise på. Det er god tid til masse game-drives, turer og andre opplevelser, slik at man ikke stresser rundt med å se på alle dyrene. Rangerne tok seg god tid til å sitte ved dyrene slik at man fikk observert de lenge og lært mye. Når det gjelder rangertreningen, så bør leksjonene kanskje gjennomgåes litt, da noe gikk veldig fort, og annet kanskje ikke var like spennende for oss som er der for å lære om dyr.
Date published: 2017-09-16
Rated 3 out of 5 by from fin reise med mangelfullt program Svært flink ranger Salomon, kunnskapsrik og pedagogsk flink.
Date published: 2017-04-26
Rated 5 out of 5 by from En reise med mange innholdsrike opplevelser. Dette var en reise hvor vi fikk oppleve dyrene på nært hold og lære å kjenne deres adferd. Med "bushwalk" så ble dette en spesiell opplevelse. Teoritimene som ble utført av General Manager J. P. var profesjonelt utført. Vår ranger Solomon var dyktig i forhold til å forklare, svare på våre mange spørsmål og det å være etisk ovenfor dyrene.
Date published: 2017-04-17
 • y_2023, m_12, d_6, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.37
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_9
 • loc_no_NO, sid_ZARTR19, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser