Mellom-Amerika – fra Panama til Guatemala

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Seks land – utallige opplevelser! Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala på en og samme reise!

Albatros har håndplukket de største opplevelsene i seks av Mellom-Amerikas spennende land og har sammensatt dem til et eventyr av en reise på 19 dager gir deg alt!

I Panama skal vi ta en nærmere titt på Panamakanalen og høre om hvordan denne fantastiske ingeniørbragden har blitt til. Vi drar også på rundtur i Panama City, hvor den moderne bydelene med skyskrapere ligger side om side med vakre koloniale bygninger. I Costa Rica får vi storslåtte naturopplevelser når vi drar ut til regnskogen og får oppleve det rike dyrelivet på tett hold. Her skal vi også på fottur i høyden med enestående utsikt til Arenal-vulkanen og bade i varme kilder. I Nicaragua skal vi se vakre bygninger fra den spanske kolonitiden og det venter oss storslåtte kulturelle opplevelser når vi skal en tur inn i mayaenes verden i El Salvador, Honduras og Guatemala. Mayaene var Mellom-Amerikas store sivilisasjon og deres byer Copán og Tikal gir ett enestående innblikk i deres levemåte og kultur. Vi runder reisen av ved Atitlán-sjøen hvor det blir tid til en båttur og til å nyte de vidunderlige omgivelsene.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Dansk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Amerikanske dollars

Dagsprogram 19 dager
Dag 1
Oslo–Panama City
Dag 2
Panama City. Byrundtur inkl. Panamakanalen
Dag 3
Fly Panama City–San José, Costa Rica. Kaffeplantasje og gullmuseum
Dag 4
San José–Puerto Viejo Limón
Dag 5
Puerto Viejo Limón
Dag 6
Puerto Viejo Limón–Arenal
Dag 7
La Fortuna. Hengebroer i regnskogen og svømmetur i varme bad
Dag 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Byrundtur
Dag 9
Båttur ved Las Isletas, marked i Masaya, byrundtur i Managua – León
Dag 10
León – Potosí. Sejltur over Fonsecabugten og videre til La Unión, El Salvador
Dag 11
La Unión – ruinbyen Joya de Cerén – San Salvador
Dag 12
San Salvador – mayaruinene i Copán, Honduras
Dag 13
Copán–Livingston, Mayaruinene Quiriguá
Dag 14
Livingston – Flores. Sejltur på Dulce-floden, socialt projekt og San Felipe-fortet
Dag 15
Flores–Antigua. Mayabyen Tikal. Fly til Guatemala City og videre til Antigua
Dag 16
Antigua. Byrundtur og videre til Atitlánsjøen
Dag 17
Båttur på Atitlánsjøen
Dag 18
Atitlánsjøen–Guatemala City. Hjemreise
Dag 19
Ankomst til Norge

Hoteller

Våre hoteller

Her kan du se de hotellene som våre gjester på rundreisen oftest bor på. Vær vennligst oppmerksom på at hotellendringer kan forekomme. I så fall vil hotellet være av tilsvarende eller høyere standard.

Riande Granada

 • 135 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Bar
 • Heis
 • Svømmebasseng og jacuzzi
 • Wi-fi (gratis)
 • Trenignssenter

Flott hotell med sentral beliggenhet i den moderne delen av Panama City, med masse butikker og restauranter i gåavstand. Hotellet har restaurant, bar, treningssenter samt en mindre hage med et lite basseng og jacuzzi. Det er gratis wi-fi. 

Rom
Stilfulle og moderne rom med en dobbeltseng eller to enkeltsenger, tv, safe, hårtørker og gratis wi-fi. Alle rom har utsikt til byen.

Terrazas del Caribe

 • 36 værelser
 • Restaurant
 • Bar.
 • Swimmingpool og Jacuzzi
 • Wi-fi (gratis)

Hotel Terrazas del Caribe i Puerto Viejo tilbyder en dejlig blanding af komfort og tropisk atmosfære. Dette mellemklassehotel har 36 værelser som tilbyder aircondition, kabel-tv, internetadgang og andre moderne bekvemmeligheder. Personalet gør alt for at sikre, at du føler dig hjemme.

Hotellet tilbyder en række faciliteter såsom en lang swimmingpool med jacuzzi, en bar og to restauranter, der tilbyder et udvalg af retter fra caribisk til italiensk og sushi. Hotellet er familievenligt med  en have, en terrasse og privat parkering. Gratis Wi-Fi er tilgængelig overalt på ejendommen.

Hotellet ligger kun få minutter fra centrum af Puerto Viejo og er bekvemt placeret i nærheden af Playa Cocles og omgivet af frodig tropisk skov, hvilket giver let adgang til områdets naturlige skønhed og udendørs aktiviteter. Stranden er en af de smukkeste på hele kysten

Læs mere om hotellet her: https://terrazasdelcaribe.com/?lang=en

Hotel Tilajari

 • 76 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Bar
 • Svømmebasseng og jacuzzi
 • Wi-fi (gratis)
 • Spa
 • Tennisbaner
 • Treningssenter
 • Botanisk hage
 • Sommerfuglehage

Herlig og sjarmerende hotell som ligger i et frodig område ved bredden av San Carlos-elva. Hotellet ble opprindelig bygd som en ”country club” med masse plass til utendørsaktiviteter og piknik i naturen. I 1991 ble det tilføyd hotellrom, og det er nå et populært hotell i La Fortuna. Hotellets bar og restaurant har en helt enestående plassering helt nede ved elva, og det er alltid mulig å observere fugler i trærne ved elvebredden. Her er det spa, treningssenter, svømmebasseng, jacuzzi, en sommerfuglehage og en botanisk hage. Der er gratis wifi på hotellet.

Les mer om hotellet her: http://www.tilajari.com/ 

Rom
Store rom med to dobbeltsenger, tv, telefon, takvifte, aircondition, kaffetrakter og hårtørker. Gratis wifi på rommeet. 

Hotel Villa Santa Catarina

 • 38 rom
 • 0 km til Atitlán-sjøen
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Bar
 • Svømmebasseng
 • Wifi (gratis)

Lite, sjarmerende hotell som ligger ved bredden av Atitlán-sjøen. Hotellet ligger i den lille byen Santa Catarina Palopó, som er en av de mest attraktive byene ved innsjøen. De lokale kvinnene bærer en tradisjonell, turkisfarget drakt, og det setter et flott preg på gatebildet. Hotellet har restaurant, bar, basseng og jacuzzi. Det er gratis wifi overalt på hotellet.

Rommene ligger i toetasjers bygninger i hotellets herlige hage. Alle rom er innredet med en dobbeltseng eller to separate senger, tv og møblert balkong. Det er utsikt til hagen eller bassengområdet. Gratis wifi på rommet.

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
64 998,–
Oslo
Utsolgt
66 998,–
Bergen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
66 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Panama City

Vi lander i Panama tidlig på kvelden og kjører rett til hotellet vårt og får en god natts søvn.

Dag 2
Panama City. Byrundtur inkl. Panamakanalen
Panama City

I dag skal vi på rundtur i Panamas hovedstad og største by, Panama City, eller Ciudad de Panamá som det heter på spansk. Her bor det en million mennesker i en blanding av skyskrapere, vakre hus fra kolonitiden og slumområder.

Vi begynner et par kilometer utenfor bykjernen der ruinene av den opprinnelige byen ligger.  Byen ble plyndret og nedbrent av den engelske kaperen Henry Morgan i 1671. I stedet for å gjenreise byen ble det bygd en ny by noen kilometer lenger vest, der dagens Panama City ligger. Vi vender tilbake til byen og fortsetter vår rundtur til fots i den gamle bydelen som er med på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger det hus i spansk kolonistil i et rektangulært gatenettverk. I den vestre utkanten av Panama City ligger Panama-kanalen. Vi legger veien forbi Miraflores-slusen der fartøy som er på vei til og fra Balboahavnen på Stillehavssiden blir løftet eller senket hele åtte meter. Her får vi en forklaring på hvordan de imponerende slusene fungerer og kan med egne øyne se skipene passere.


Overnatting i Panama City.

Dag 3
Fly Panama City–San José, Costa Rica. Kaffeplantasje og gullmuseum

Denne morgenen flyr vi fra Panama City til San José, Costa Ricas hovedstad. (Merk: da flyet går tidlig får vi med en matpakke fra hotellet) Etter ankomsten til San José drar vi ut på en kort rundtur og deretter kjører vi til en av kaffefarmene i området og spiser lunsj. Kaffe er landets eldste jordbruksprodukt og har blitt eksportert siden 1790-tallet. På 1820-tallet stimulerte den costarikanske regjeringen produksjonen ved å distribuere gratis kaffeplanter og tilby avgiftsfrihet til de familiene som var interesserte i å dyrke kaffe. Denne tilgangen resulterte i en gruppe små produsenter som, til tross for den økende konkurransen fra store bønder, har klart å sikre inntekten sin. Costarikansk kaffe er kjent for sin høye kvalitet og effektive produksjon og det er en av landets viktigste eksportvarer. Vi får en rundvisning på farmen som er eid og drevet av en familie. De dyrker og høster kaffen på den tradisjonelle måten.

Overnatting i San José.

Dag 4
San José–Puerto Viejo Limón

I dag forsetter turen til Cahuita nasjonalpark som ligger ved Costa Ricas karibiske kyst nær byen Cahuita. Parken er et fantastisk eksempel på naturlig skjønnhet og biodiversitet. Parken dekker et område på ca. 2 732 hektar land og 22 400 hektar maritimt område. Den er kjent for sine velbevarte korallrev, noen av Costa Ricas beste. Her er det mulighet for å snorkle og dykke. Stranden her er utrolig vakker med hvit sand og klart blått hav, omgitt av tett tropisk regnskog som består av en utrolig rik flora og fauna. Besøkende kan forvente å se både brøleaper, kapucineraper, dovendyr, slanger og et stort antall fugler som tukan og isfugl. Gjennom parkens tette regnskog går det velholdte turstier som gjør det lett å utforske området.

Cahuita nasjonalpark har også en stor kulturell betydning da den avspeiler den afro-karibiske arven i regionen. Dette er synlig i det lokale kjøkkenet, i musikken og i den avslappede stilen som besøkende kan oppleve i den nærliggende byen Cahuita. Parkens ledelsespraksis legger vekt på bevaring og lokalsamfunnets involvering, hvilket gjør den til en unik modell for bærekraftig turisme i Costa Rica.

Overnattin i Puerto Viejo.

Dag 5
Puerto Viejo Limón
På sejltur i Tortuguero Nationalpark

I dag skal vi på en spennende tur ut til det opprinnelige folket. Vi skal både se Uatsi vannfallet og besøke en landsby (Uatsi ligger i Bribri-samfunnet). Det er 8 innfødte grupper i Costa Rica og de utgjør ca 2 % av befolkningen. Bribri er en av de største og mest isolerte gruppene. Lunsjen er inkludert på denne utflukten som inkluderer en fottur til vannfallet, utsiktsstopp ved Sixaola-elva og besøk i reservat for å se hvordan de innfødte laver økologisk sjokolade. Vi hører om hele prosessen fra dyrking av kakaoplanten til produksjonen av selve sjokoladen.

Overnatting i Puerto Limón.

Dag 6
Puerto Viejo Limón–Arenal

I dag skal vi kjøre gjennom landet for å komme til Arenal nasjonalpark. Underveis stopper vi for lunsj. På veien ser vi både natur og plantasjer. I området dyrker de blant annet papaya, ananas, palmehjerter og sukkerør.

Etter lunsjen når vi den 1 633 meter høye Arenal-vulkanen. Vulkanen var den mest aktive vulkanen i Costa Rica inntil 2010, men nå har den gått i dvale. De fantastiske omgivelsene er allikevel i høy grad levende.

Overnatting i La Fortuna.

Dag 7
La Fortuna. Hengebroer i regnskogen og svømmetur i varme bad

I dag får vi muligheten for å se regnskogen fra oven når vi begir oss ut på vandring langs hengebroene! I et privat naturreservat som dekker 250 hektar regnskog ved foten av Arenalvulkanen har man anlagt et system av broer og hengebroer. Dette systemet gjør det mulig å gå på oppdagelsesferd i regnskogens tette, grønne verden og samtidig få en vakker utsikt over landskapet. Broene er konstruerte både med sikkerheten for øye og for å påvirke naturen minst mulig.

Når vi har sett oss mette på regnskogen begir vi oss til de varme badene i La Fortuna. Her kan vi senke oss ned i bassenger med vulkanoppvarmet vann på 30–40 grader og bli skyllet av vannkaskadene fra den lille "fossen". Det er omkledningsrom her og håndklær blir levert ut på stedet. Etter en avslappende svømmetur begir vi oss tilbake til hotellet vårt.
 

Overnatning i La Fortuna.

Dag 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Byrundtur

Tidlig om morgenen kjører vi nordover til grensen ved Peñas Blancas og inn i Nicaragua. Her beveger vi oss et stykke langs den enorme Nicaraguasjøen, som med sine 8264 kvadratkilometer er Mellom-Amerikas største, til vi kommer til Granada.

Byen ble grunnlagt av erobreren Francisco Hernandez de Córdoba i 1524. Den ble oppkalt etter Granada i Spania, og koloniarkitekturen er tydelig i gatebildet. Vi skal ut på en rundtur i byen som blant annet tar oss med forbi La Merced-kirken fra 1534, kulturhuset Casa de los Tres Mundos og San Francisco-kirken.

San Francisco-kirken var også et kloster og ble anlagt samtidig som resten av byen. Byen ble plyndret og nedbrent av pirater flere ganger, og det eneste som er igjen av San Francisco-kirkens opprinnelige bygning er yttermurene og de katakombene som ligger under bakken. Man tror at ca. 75.000 mennesker ligger begravde i de underjordiske rommene. I det tilhørende museet kan vi se historiske funn fra området.

Tilbake i nåtiden sjekker vi inn på hotellet vårt i Granada hvor vi overnatter.

Dag 9
Båttur ved Las Isletas, marked i Masaya, byrundtur i Managua – León
Léon, Niacaragua

Vi starter dagen med en båtutflukt på Nicaraguasjøen der vi går med båt mellom Las Isletas-øyene. Ved et utbrudd for ca. 20.000 år siden sprengte den nærliggende Mombachovulkanen av toppen sin, som i stedet ble til 365 småøyer i sjøen.

Heretter kjører vi til Managua, som opprinnelig var en indiansk by som ble utsett som hovedstad i 1857 for å dempe rivaliseringen mellom León og Granada. Selve Managua er preget av de skjebnesvangre jordskjelvene som byen har blitt truffet av med jevne mellomrom. De kraftigste skjelvene kom i 1931 og 1972, og store deler av byen ble helt ødelagt. Vi ser blant annet regjeringsbygningene og begir oss ut til Loma de Tiscapa-parken, der vi får en storslått utsikt over byen.

Vi fortsetter til León, som ble grunnlagt samtidig som Granada, og som tidligere konkurrerte med Granada om å være landets største og viktigste by. Her besøker vi de viktigste monumentene og kirkene, før vi sjekker inn på hotellet vårt i León hvor vi skal overnatte.
 

Overnatting i León

Dag 10
León – Potosí. Sejltur over Fonsecabugten og videre til La Unión, El Salvador

Vi blir hentet om morgenen og foran oss har vi en kjøretur på omkring tre timer gjennom et variert landskap. Underveis passerer vi enger og åkrer med mais og sukkerrør, og i bakgrunnnen kan man på en godværsdag skimte San Cristóbal-vulkanen. Heretter kjører vi inn i det nicaraguanske cowboylandet, der kvegdrift ikke bare preger landskapet, men også forsyner stort sett hele landet med melkeprodukter. Det siste stykket tilbakelegger vi på grusveier og kommer helt ut i naturen. Når vi kommer fram til den lille havnebyen Potosí ordner lokalguiden og reiselederen grenseformalitetene, og så er det tid til å vasse ut til båten som skal ta oss over Fonsecabukten. Bagasjen vil bli pakket i vanntette sekker, og vi får utlevert regntøy og redningsvester siden den kan sprute litt underveis. Vi ankommer La Unión på det salvadoranske fastlandet og her får vi ordnet grenseformalitetene igjen.

Overnatting i La Unión.

Dag 11
La Unión – ruinbyen Joya de Cerén – San Salvador

Vi begynner dagen med et av El Salvadors viktigste arkeologiske funn, mayabyen Joya de Cerén. Rundt år 590 begravde vulkanen Loma Caldera byen i et tre meter tykt askelag. Derfor kalles stedet ”Amerikas Pompeii”. I motsetning til det ekte Pompeii klarte innbyggerne sannsynligvis å flykte, en teori som forsterkes av at man ikke har funnet døde mennesker under asken. Derimot har man gravd fram kjøkkenredskap, verktøy, møbler og halvspist mat som ble forlatt i all hast. Alt er meget velbevart, og asken har til og med begravd et område med nyplantede maniokbusker som har lagd et tydelig avtrykk i vulkanasken. Joya de Cerén er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Etter besøket fortsetter vi til hovedstaden San Salvador.

Overnatting i San Salvador.

Dag 12
San Salvador – mayaruinene i Copán, Honduras
Copán

Tidlig om morgenen begir vi oss mot Honduras. Vi svinger innom Guatemala på veien, siden det er en snarvei til dagens store opplevelse – de fascinerende mayaruinene i Copán, som var et betydningsfullt område på mayatiden. Ruinene, som stammer fra 250–280 i vår tidsregning, er en av de viktigste utgravningene fra mayafolkets høykultur. Området var bebodd allerede omkring 1.500 år før år null.

Copán er berømt for Hieroglyfenes trapp, som er den lengste sammenhengende innristningen i mayarikets historie som man kjenner til. På trappen beskrives Copáns herskere gjennom 450 år i både skrift og bilder. Dessuten har området mange steler med vakre innristninger i tillegg til bygninger, templer, pyramider, altere og mayakulturens nest største ballbane.

Statens framgang skulle også bli dens nederlag. På slutten av 700-tallet hadde innbyggertallet steget så kraftig at landbruket ikke kunne forsørge innbyggerne lenger, og det ble matmangel i byen. Copáns siste herskere besteg tronen i 822, men allerede 200 år senere var dalen nesten helt avfolket. Jungelen overtok de storslåtte bygningene. De ble ikke funnet igjen før i 1834 av den oppdagelsesreisende Juan Galindo, og i 1939 tok han med seg en tegner for å dokumentere funnet etter at lokale arbeidere hadde ryddet unna den tette jungelen som dekket mayabyen. Fra 1977 og fram ble Copán restaurert og konservert, og byen er i dag med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Vi overnatter på et hotell i den nærliggende lille byen Copán Ruinas.

Dag 13
Copán–Livingston, Mayaruinene Quiriguá

Dagen begynner igjen i mayafolkets tegn. Denne gangen går turen over grensen til Guatemala. Vi besøker mayaruinene Quiriguá som er omgitte av Mellom-Amerikas største bananplantasje. Quiriguá er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv og kan skryte av å ha mange velbevarte skulpturer, blant annet den formodentlig største uthugde stelen i mayafolkets historie. Den er over ti meter høy og veier 65 tonn.

Nettopp fordi stedet har så imponerende mayamonumenter og steler har det spilt en vesentlig rolle i kartleggingen av mayafolkets levevis og tradisjoner.

Overnatting i Livingston.

Dag 14
Livingston – Flores. Sejltur på Dulce-floden, socialt projekt og San Felipe-fortet

I dag skal vi på en herlig båttur på Dulce-elva og på veien stopper vi ved ”Ak Tenamit Kooperativet”, som er et sosialt prosjekt som styres av Q’eqchi-folket. Prosjektet har til formål å utdanne unge, både boklig og kulturelt, så de kan etablere og lede bærekraftige små bedrifter og dermed bidra til utviklingen av lokalområdet. Vi befinner oss i et tropisk regnskogområde – her er det fugleliv og eksotiske planter. I kolonitiden var Dulce-elva en viktig handelskanal for spanjolene fordi de forbant Det karibiske hav med Izabalsjøen og Nicaraguas fastland. Der innsjøen munnet ut i elva bygde spanjolene fortet «Castillo de San Felipe de Lara» for å beskytte handelen mot pirater.

Vi seiler forbi fortet før turen vår på Dulce-elva avsluttes og vi fortsetter reisen vår med buss til Flores.

Overnatting i Flores.

Dag 15
Flores–Antigua. Mayabyen Tikal. Fly til Guatemala City og videre til Antigua

Dagens mål er mayalandets største attraksjon, den fantastiske ruinbyen Tikal, som også kalles el Mundo Perdido (Den forsvunne verden). Tikal ble oppdaget ved en ren tilfeldighet i 1848, men stedet har ikke vært åpent for allmenheten før i våre dager. Sammenlagt dekker ruinene er område på ca. 40 kvadratkilometer. Her ligger det levninger etter templer som ble bygd ca 700 år før vår tidsregning. Mayastatens gullalder, den klassiske mayaperioden, var ca. mellom år 300 og 900 etter år null. Heretter ble denne vakre byen forlatt av den herskende klassen samt størstedelen av befolkningen. Samtidig led mayasivilisasjonen sin mystiske og uforklarte undergang i hele området.

Mange pyramider er enda ikke restaurerte og gir oss derfor en følelse av hvordan byen så ut da den ble oppdaget. De utgravde templene og pyramidene, som ligger i byens sentrum, utgjør et område på omkring 5 kvadratkilometer. Det er også i dag mayafolkets absolutt vakreste, høyeste og mest imponerende seremonisentrum. En av pyramidene har et tempel på toppen og er nesten 70 meter høy. Tre ballbaner, et utall palasser, altere, bygninger, steintavler og relieffer gir til sammen et overveldende inntrykk og er en synlig dokumentasjon av mayafolkets utrolig presise viten om astronomi og matematikk. Vi går en tur gjennom jungelen som er omgitt av både avdekkede og uutforskede mayaruiner. Her er det en imponerende flora – både orkideer, mahognitrær, tyggegummitrær, sedertrær og palmer. Hvis vi er heldige får vi se dyr som brølape, rev, nesebjørn, villkalkun, tukan og forskjellige papegøyearter.

Vi kjører til Mundo Maya-flyplassen og flyr herfra til Guatemala City. Ved ankomsten fortsetter vi til den UNESCO-bevarte byen Antigua vest for Guatemala City der vi skal overnatte.

Dag 16
Antigua. Byrundtur og videre til Atitlánsjøen

Antigua er omgitt avtre vulkaner og var en gang i tiden den tredje største byen i hele Latin-Amerika. For mer enn 200 år siden var Antigua landets hovedstad og hadde over 60 000 innbyggere. I dag er det en fredelig, delvis restaurert koloniby som det er en fornøyelse å utforske. På en spasertur langs de rolige, brolagte gatene nyter vi synet av de lave husenes vakre, spanske koloniarkitektur med pastellfarger og vakkert utskårne treporter. Utgangspunktet er den hyggelige Parque Central som ligger i sentrum. Det ligger mange interessante klostre og kirker her, og blant annet La Merced og San Francisco bør ses for sin katolske storslåtthet og sine barokkinnslag.

Vi fortsetter til Atitlánsjøen, en av de vakreste innsjøene i denne delen av verden. Her sjekker vi inn på vårt hotell i den lille byen Panajachel ved innsjøens bredd.

Dag 17
Båttur på Atitlánsjøen

Atitlansjøen er omkranset av grønne fjell og purpurfargede vulkaner, og vannet skifter konstant nyanser fra det mørkeste grønne til det klareste turkis alt etter solens vinkel og skyformasjonene på himmelen. Stedet er en fantastisk blanding av usedvanlig naturskjønnhet og tradisjonell indiansk kultur. Rundt denne legendariske sjøen ligger 12 små, isolerte landsbyer som av spanjolene ble oppkalt etter de 12 apostlene: San Pablo, San Pedro, San Antonio og så videre. Innbyggerne fra hver landsby kan gjenkjennes på de spesielle mønstrene og fargene i deres vevde og broderte klesdrakter som klart angir deres bosted og identitet, og flere av landsbyene har sitt eget språk. Underveis på dagens båttur vil vi nyte synet av de tre steile vulkanene som omgir sjøen og møtet med de lokale indianerne som lever på samme måte som de har gjort i århundrer.

Overnatting ved Atitlánsjøen.

Dag 18
Atitlánsjøen–Guatemala City. Hjemreise

Tidlig om morgenen kjører vi til Guatemala City og videre til flyplassen hvor det er avreise til Norge.

Dag 19
Ankomst til Norge

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 66 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom

11 998,–

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo – Panama City og Guatemala City – Oslo med mellomlanding
 • Fly Panama City – San José
 • Fly Flores – Guatemala City
 • Utflukter ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom)
 • Frokost daglig
 • Lunsj dag 3–6 og 15
 • Middag dag 4–5
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Øvrige måltider (beregn ca. 35 USD per dag)
 • Eventuelle ekstraarrangementer
 • Driks til sjåfører, bagasjebærere og lokalguider (beregn ca. 175 USD pr. pers. for hele reisen)
 • Tillegg for enkeltrom
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer“

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

ESTA – innreisetillatelse til USA

Hjemreisen går via USA, så derfor må alle deltakere søke om innreisetillatelse til USA.

Senest 72 timer før avreise må du søke om innreisetillatelse på https://esta.cbp.dhs.gov

Her får du en forhåndsgodkjennelse til innreise og et nummer som du printer ut eller skriver ned og tar med deg på reisen, da lufthavnsmyndighetene i Norge og USA kan kreve å se det. Det koster et mindre beløp – ca. 14 dollar – som betales med kredittkort. Godkjennelsen gjelder i 2 år, eller til passet ditt utløper hvis det skjer innenfor to år.

Les mere om søknaden om innreisetillatelse på www.albatros-travel.no/praktisk/innreise-i-usa-esta

Gul feber

Rundreisen starter i Panama. På grunn av dette kan noen av de andre landene i Mellom-Amerika kreve at man på forespørsel kan vise fram gul feber-sertifikat.

Hvis legen din fraråder deg å ta gul feber-vaksinen, kan du be legen om enten å skrive på vaksinasjonskortet eller i et separat brev at du ikke kan få vaksinasjonen av medisinske årsaker. Teksten må være på engelsk. Myndighetene vil akseptere dette.

Fysisk form

På denne reisen er det en del gåing, og det er en forutsetning at man er i normalt god fysisk form og kan bevege seg ved egen hjelp. Turen er ikke egnet for den som går dårlig eller bruker rullator/rullestol.

En del av reisen foregår i forholdsvis høyt, og det kan påvirke alle mennesker. De fleste symptomene kan unngås hvis man tar det helt med ro ved ankomsten, unngår alkohol og drikker 3-5 liter vann/væske.

Klima og temperatur

På denne reisen opplever vi mange forskellige land og klimatyper. For det meste er det tørt og varmt eller meget varmt med temperaturer på 25–30 grader og opp til 35 grader. Vi besøker også steder der vi kan møte temperaturer ned til 15–20 grader, og blant annet i regnskogen i Costa Rica er det veldig fuktig og regnfullt.

Det er en fordel å ta med seg regnjakke.

Pass

Vi passerer mange grenser og får mange stempler i passet, så sørg for at du har minst 6 tomme sider i passet ditt til stempler. Du skal også ha med deg 3 fysiske kopier av passet ditt på reisen.

Reiseforsikring

Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilke beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring, kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.

Pakkeliste

 • Liten ryggsekk eller veske til utfluktene
 • Sommerklær
 • Badetøy
 • Genser eller lett jakke
 • Regnjakke eller regnponcho
 • Praktisk fottøy (gode joggesko og sportssandaler)
 • Tøfler eller andre sko til å bruke innendørs (gulvet på hotellrommet kan være kaldt)
 • Solkrem, solhatt og/eller solbriller
 • Myggspray
 • Lommelykt
 • Kikkert*
 • Kamera*
 • Håndsprit

Det er ikke tillatt å gå med åpne sko på hengebroene ved Arenal-vulkanen

* Det er ikke tillatt å ha med kamerautstyr eller kikkerter av profesjonell standard til Nicaragua. Kikkerter med infrarød funksjon og kameraer med store objektiv kan bli konfiskert ved grensen.

Deltakerantall

Denne reisen krever et deltakerantall på minimum 15 og maksimalt 29 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

På denne reisen har vi begrenset deltakerne til max. 20 personer så vi kan nyte reiseopplevelsene i ro og mak.

Tilslutning med innenriksfly

Hvis du ønsker tilslutning med innenriksfly i Norge vil vi gjøre hva vi kan for å hjelpe deg med dette. I så fall bes du opplyse om det ved bestilling av reisen. I enkelte tilfeller må du selv administrere det, og vi anbefaler da at du sørger for å ha minst 2,5 time mellom et flyskifte.

Mer om dine reisemål

Viktig

Elektronisk utstyr i håndbagasjen

De amerikanske myndighedetene har skjerpet sikkerhetskravene ved flyreiser til USA. Alt elektronisk utstyr som tas med i håndbagasjen på flyet (mobiltelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner etc), skal kunne skrus på i sikkerhedskontrollen. Det betyr at du skal sørge for at batteriet på utstyret er fulladet når du kommer til flyplassen.

Hvis utstyret ikke kan bli slått på er det ikke lov til å ta det med ombord på flyet, men må legges igjen i sikkerhetskontrollen. Den nye regelen skyldes at myndighetene er redde for at de elektroniske apparatene kan brukes i forbindelse med terrorhandlinger.

Vi henviser til British Airways’ nettsider for utdypende informasjon:
www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Hånden på hjertet

Hånden på hjertet

I Latin-Amerika er kulturen annerledes enn hjemme. Det betyr at det kan oppstå endringer i programmet underveis.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 5 out of 5 by from En spennende og lærerik reise Programmet var fullpakket med spennende og varierte opplevelser både natur og kultur. Reiselederen var usedvanlig kunnskapsrik og delte sine kunnskaper med oss. Hun var dessuten dyktig til å organisere og å se alle behov i gruppa. Tydelig at hun elsket jobben sin. Vi lærte masse om natur, ny og gammel kultur og politiske forhold. Vi lærte mye om natur, politiske forhold, ny og gammel kultur.
Date published: 2023-12-15
Rated 5 out of 5 by from Spennende tur til ukjente destinasjoner Eksotisk og spennende reise med inkluderende og dyktig reiseleder . Enkelte dager ble det i overkant mye buss, men det er jo tross alt store avstander som skal tilbakelegges. Imidlertid føles det litt dumt å ikke få brukt fascilitetene på de utmerkede hotellene.
Date published: 2023-12-07
Rated 3 out of 5 by from En spennende reise med for mange lange bussturer Reiseleder var flott For mange og lange bussturer og for mange hoteller med bare en natts overnatting noen av tingene var litt for turistifiserte
Date published: 2023-12-05
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk reise i kontraster, natur og kultur En spennende reise i land man ikke hører for mye om i nyhetsbildet. Med en enestående reiseleder fikk vi innblikk i alt fra natur og kultur til politiske forhold. Alt i alt en reise jeg kan anbefale på det varmeste.
Date published: 2023-12-04
Rated 5 out of 5 by from Vellykket tur med interessante opplevelser Relativt liten gruppe, ledet av en meget engasjert og kunnskapsrik guide
Date published: 2023-03-04
Rated 5 out of 5 by from Mangfoldig Fantastisk kunnskapsrik og trygg reiseleder. Mye buss på svingete og humpete veier. Masse å se underveis. Høy standard på hotellene, som det ble mange av. Grensepasseringene er en sak for seg.
Date published: 2023-03-04
Rated 4 out of 5 by from Det "beste" av Mellom-Amerika Reisen omfattet 6 av landene i Mellom-Amerika, hvor vi fikk oppleve regnskog, dyreliv, storbyer, Maya kultur og flott natur. Reiselederen gjorde en flott jobb med å lose oss trygt gjennom landene. Samt holde oss oppdatert med landets historikk og utvikling.
Date published: 2023-02-28
Rated 5 out of 5 by from Ei reise fullpakka av opplevelser Det eine høydepunktet vart avlyst av det neste. Oppofrende og dyktig reiseleder som villig delte av sin kunnskap om folk, land og historie.
Date published: 2023-02-28
 • y_2024, m_7, d_20, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_57
 • loc_no_NO, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser