Mellom-Amerika – fra Panama til Guatemala

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Seks land – utallige opplevelser! Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala på en og samme reise!

Maks 20 deltagere

På reise gjennom seks land i Mellom-Amerika skal vi innom den grønne havskilpaddens hjem ved kysten, vi skal se imponerende ruinbyer, og vi skal smake på lokalfremstilt sjokolade – nesten rett fra treet! Blant vulkaner, innsjøer og regnskog går vi på leting etter mayakulturens imponerende storverker. Vi glir i båt over noen av Mellom-Amerikas vakreste innsjøer, ser Panamakanalen, storverket som endret verdensgeografien, og går i jungelen i skyggen av bratte vulkaner. Det rasler inne ved bredden – hvem er det som titter på oss der innefra? Bli med på oppdagelse i Mellom-Amerikas verden av inntrykk!

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Amerikansk dollar

Dagsprogram
Dag 1 Panama City
Dag 2 Panama City. Byrundtur inkl. Panamakanalen
Dag 3 Fly Panama City–San José, Costa Rica. Kaffeplantasje
Dag 4 San José–Tortugero. Tortuguero og skilpaddesenter
Dag 5 Tortuguero. Kanaltur i Tortuguero nasjonalpark, ettermiddag til fri disposisjon
Dag 6 Tortuguero – La Fortuna. Tirimba regnskogsenter og kakaoplantasje
Dag 7 La Fortuna. Hengebroer i regnskogen og en svømmetur i varme bad
Dag 8 La Fortuna – Granada, Nicaragua. Byrundtur
Dag 9 Granada–Léon. Båtutflukt ved Las Isletas, marked i Masaya og byvandring i Managua
Dag 10 León – Potosí. Båttur over Fonsecabukten og videre til La Unión, El Salvador
Dag 11 La Unión – ruinbyene Joya de Cerén – San Salvador
Dag 12 San Salvador – mayaruinene i Copán, Honduras
Dag 13 Copán–Livingston. Mayaruinene Quiriguá
Dag 14 Livingston–Flores. Båttur på Dulce-elva, sosialt prosjekt og San Felipe-fortet
Dag 15 Flores–Antigua via Guatemala City. Mayabyen Tikal
Dag 16 Antigua. Byrundtur og videre til Atitlánsjøen
Dag 17 Båttur på Atitlánsjøen
Dag 18 Atitlánsjøen–Guatemala City. Hjemreise
Dag 19 Ankomst Norge

Hoteller

Riande Granada

 • 135 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Bar
 • Heis
 • Svømmebasseng og jacuzzi
 • Wi-fi (gratis)
 • Trenignssenter

Flott hotell med sentral beliggenhet i den moderne delen av Panama City, med masse butikker og restauranter i gåavstand. Hotellet har restaurant, bar, treningssenter samt en mindre hage med et lite basseng og jacuzzi. Det er gratis wi-fi. 

Rom
Stilfulle og moderne rom med en dobbeltseng eller to enkeltsenger, tv, safe, hårtørker og gratis wi-fi. Alle rom har utsikt til byen.

Evergreen Lodge

 • 55 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • 1 restaurant
 • 1 bar
 • 1 utendørs basseng og gratis håndkleservice
 • Wifi (i begrenset omfang)

Evergreen Lodge er en herlig tropisk oase omgitt av frodig regnskog ved det omfangsrike elvesystemet i Tortuguero nasjonalpark. Her er du ett med naturens lyder – sikadenes sang og brøleapenes insisterende kall.

Når solen er på vei ned kan du nyte en drink i baren, som har uovertruffen utsikt til elva. På lodgen er det en restaurant der vi spiser alle måltider, og etter dagens eventyr kan man slappe av og ta en dukkert i bassenget.

Les mer på: http://evergreentortuguero.com/

Rom
Rommene ligger i hytter spredt td i området og med regnskogen like utenfor vinduene. Her bor man midt i naturen og alle dyrenes lyder. Rommene er innredet for å passe til omgivelsene, så det er ikke tv eller annet som kan forstyrre naturopplevelsen. Der er myggnett på alle vinduer og en vifte i taket til avkjøling.

De viste hotellene er dem vi oftest bruker på denne reisen. Av og til blir vi nødt til å bruke andre hoteller. I slike tilfeller vil hotellene være av samme standard.

Hotel Tilajari

 • 76 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Bar
 • Svømmebasseng og jacuzzi
 • Wi-fi (gratis)
 • Spa
 • Tennisbaner
 • Treningssenter
 • Botanisk hage
 • Sommerfuglehage

Herlig og sjarmerende hotell som ligger i et frodig område ved bredden av San Carlos-elva. Hotellet ble opprindelig bygd som en ”country club” med masse plass til utendørsaktiviteter og piknik i naturen. I 1991 ble det tilføyd hotellrom, og det er nå et populært hotell i La Fortuna. Hotellets bar og restaurant har en helt enestående plassering helt nede ved elva, og det er alltid mulig å observere fugler i trærne ved elvebredden. Her er det spa, treningssenter, svømmebasseng, jacuzzi, en sommerfuglehage og en botanisk hage. Der er gratis wifi på hotellet.

Les mer om hotellet her: http://www.tilajari.com/ 

Rom
Store rom med to dobbeltsenger, tv, telefon, takvifte, aircondition, kaffetrakter og hårtørker. Gratis wifi på rommeet. 

Hotel Villa Santa Catarina

 • 38 rom
 • 0 km til Atitlán-sjøen
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Bar
 • Svømmebasseng
 • Wifi (gratis)

Lite, sjarmerende hotell som ligger ved bredden av Atitlán-sjøen. Hotellet ligger i den lille byen Santa Catarina Palopó, som er en av de mest attraktive byene ved innsjøen. De lokale kvinnene bærer en tradisjonell, turkisfarget drakt, og det setter et flott preg på gatebildet. Hotellet har restaurant, bar, basseng og jacuzzi. Det er gratis wifi overalt på hotellet.

Rommene ligger i toetasjers bygninger i hotellets herlige hage. Alle rom er innredet med en dobbeltseng eller to separate senger, tv og møblert balkong. Det er utsikt til hagen eller bassengområdet. Gratis wifi på rommet.

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
49 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Fotturer i variert terreng er en del av denne reisen, så vi anbefaler at man er god til beins og i normalt bra form.
Dag 1
Panama City
Vi flyr fra Oslo til Panama City. Etter ankomst og innreiseformaliteter kjører vi gjennom Panama City til hotellet vårt.
Overnatting i Panama City.
Dag 2
Panama City. Byrundtur inkl. Panamakanalen

I dag skal vi på rundtur i Panamas hovedstad og største by, Panama City. Her bor det en million mennesker i en blanding av skyskrapere, vakre hus fra kolonitiden og slumområder.

Vi begynner et par kilometer utenfor bykjernen der ruinene av den opprinnelige byen ligger.  Byen ble plyndret og nedbrent av den engelske kaperen Henry Morgan i 1671. I stedet for å gjenreise byen ble det bygd en ny by noen kilometer lenger vest, der dagens Panama City ligger. Vi vender tilbake til byen og fortsetter vår rundtur til fots i den gamle bydelen som er med på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger det hus i spansk kolonistil i et rektangulært gatenettverk. I den vestre utkanten av Panama City ligger Panama-kanalen. Vi kjører til besøkssenteret ved Miraflores-slusen, der fartøy som er på vei til og fra Balboahavnen på Stillehavssiden blir løftet eller senket hele åtte meter. Her får vi en detaljert forklaring på hvordan de imponerende lsusene virker, og kan se skipene passere med våre egne øyne.

Overnatting i Panama City.

Dag 3
Fly Panama City–San José, Costa Rica. Kaffeplantasje

Vi flyr fra Panama til San José, hovedstaden i Costa Rica. Flyet går tidlig, så vi får matpakke med fra hotellet. Vel framme i San José kjører vi direkte fra flyplassen til en av de nærliggende kaffeplantasjene der vi spiser lunsj. Kaffe er landets eldste jordbruksprodukt og er blitt eksportert siden 1790-tallet. På 1820-tallet stimulerte den costaricanske regjeringen kaffeproduksjonen ved å distribuere gratis planter og tilby avgiftsfritak til de familiene som var interesserte i å dyrke kaffe. Denne tilgangen resulterte i en gruppe små produsenter som på tross av den økende konkurransen fra store avlere har klart å sikre seg en inntekt. Kaffen fra Costa Rica er kjent for sin høye kvalitet og effektive produksjon, og det er en av landets viktigste eksportvarer. Vi får en omvisning på farmen, som er familieeid, og kaffen her blir dyrket og høstet på tradisjonelt vis.

Overnatting i San José.

Dag 4
San José–Tortugero. Tortuguero og skilpaddesenter

Tidlig om morgenen setter kursen mot nordøst, til den karibiske kysten. På veien kjører vi gjennom Braulio Carrillo nasjonalpark som består av 90% primærskog, dvs. naturlig voksende skog, fra tropisk lavland til tåkeskog i høyden. Man tror at det finnes over 6000 forskjellige plantearter her, blant annet bregner, palmer og fargesprakende heliconia- og bromeliaplanter.

Vi spiser frokost i den lille landsbyen Guápiles og deretter kjører vi til havnen Caño Blanco ved elva og fortsetter reisen med båt. Vi tar båten gjennom jungelen til lodgen vår. Om ettermiddagen besøker vi Tortuguero og et fredningssenter der vi får vite hvordan man jobber for å beskytte den grønne havskilpadden.

Overnatting i Tortuguero nasjonalpark.

Dag 5
Tortuguero. Kanaltur i Tortuguero nasjonalpark, ettermiddag til fri disposisjon

I dag ser vi nærmere på den fantastisk vakre Tortuguero nasjonalpark. Nasjonalparken oppsto som et vernet område for de strendene der den grønne havskilpadden legger eggene sine, men har nå vokst til å strekke seg over 51 870 hektar. Dette er et av de største områdene med tropisk regnskog i Mellom-Amerika. Vi begynner dagen med å gå om bord i mindre båter som tar oss med dypere inn i noen av de mange kanalene langs elva. Vi kommer tett innpå de dyrene og fuglene som lever i området. Blant dem er tre apearter, edderkoppaper, brøleaper og kapusineraper. Det lever også dovendyr, oter, krokodiller, skilpadder, øgler og frosker i våtområdene langs elva. Fuglelivet er også rikt, og vi ser vakre og fargerike fugler på turen vår.

Overnatting i Tortuguero najsonalpark.

Dag 6
Tortuguero – La Fortuna. Tirimba regnskogsenter og kakaoplantasje
Arenalvulkanen

Etter frokost tar vi båten tilbake til La Pavona og fortsetter senere til Tirimbina regnskogsenter som dekker en stor del fredet skog. Her på sentret pågår forskning innen biomangfold, og dagens tema er sjokolade! Vi besøker en tidligere kakaoplantasje og får vite mer om kakaoplantens historie. Vi får også se forarbeidningen av kakaobønnen på dens vei til å bli sjokolade. Selvfølgelig får vi også smaksprøver på forskjellige lokalt fremstilte sjokoladetyper.

Vi forlater Tirimbina og kjører nordover til vi kommer fram til La Fortuna by. Området er kjent for sin nasjonalpark, der den 1633 meter høye Arenalvulkanen troner over det grønne landskapet. Fram til 2010 var vulkanen Costa Ricas mest aktive, men nå har den gått i dvale. Men den fantastiske naturen rundt vulkanen er i aller høyeste grad levende. 

Overnatting i La Fortuna.

Dag 7
La Fortuna. Hengebroer i regnskogen og en svømmetur i varme bad

I dag får vi muligheten for å se regnskogen fra oven når vi begir oss ut på vandring langs hengebroene! I et privat naturreservat som dekker 250 hektar regnskog ved foten av Arenalvulkanen har man anlagt et system av stier og hengebroer. Dette systemet gjør det mulig å gå på oppdagelsesferd i regnskogens tette, grønne verden og samtidig få en vakker utsikt over landskapet. Broene er konstruerte både med sikkerheten for øye og for å påvirke naturen minst mulig.

Vi gjør oppmerksom på at man skal være i normalt god fysisk form for å delta på denne utflukten, som ikke egner seg for den som har vanskelig for å gå eller har dårlig balanse.

Når vi har sett oss mette på regnskogen begir vi oss til de varme badene i La Fortuna. Her kan vi senke oss ned i bassenger med vulkanoppvarmet vann på 30–40 grader og bli skyllet av vannkaskadene fra den lille "fossen". Det er omkledningsrom her og håndklær blir levert ut på stedet. Etter en avslappende svømmetur begir vi oss tilbake til hotellet vårt i La Fortuna.

Overnatting i La Fortuna.

Dag 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Byrundtur

Tidlig om morgenen kjører vi nordover til grensen ved Peñas Blancas og inn i Nicaragua. Her beveger vi oss et stykke langs den enorme Nicaraguasjøen, som med sine 8264 kvadratkilometer er Mellom-Amerikas største, til vi kommer til Granada.

Byen ble grunnlagt av erobreren Francisco Hernandez de Córdoba i 1524. Den ble oppkalt etter Granada i Spania. Koloniarkitekturen er tydelig i gatebildet, og byen er ansett som en av de fineste i landet. I kolonitiden var Granada utsatt for atskillige angrep fra engelske, franske og nederlandske pirater i kampen om å få kontrollen over Nicaragua, og det har satt sitt preg på den historiske bydelen. Om ettermiddagen drar vi på byrundtur og kjenner historiens vingesus når vi blant annet drar forbi La Merced-kirken fra 1534.

Overnatting i Granada.

Dag 9
Granada–Léon. Båtutflukt ved Las Isletas, marked i Masaya og byvandring i Managua

I dag begynner vi med en båtutflukt på Nicaraguasjøen der vi går med båt mellom Las Isletas-øyene. Ved et utbrudd for ca. 20.000 år siden sprengte den nærliggende Mombachovulkanen av toppen sin, som i stedet ble til 365 småøyer i sjøen.

Etterpå venter nabobyen Masaya, kjent for sitt håndverk og kunsthåndverk, og vi besøker et marked. Her finner vi for eksempel handvevde hengekøyer, broderte bluser, treskjærerarbeider og hampvever. Her kan du få med deg et minne om Mellom-Amerika!

Vi fortsetter til Managua, som opprinnelig var en indiansk by som ble utsett som hovedstad i 1857 for å dempe rivaliseringen mellom León og Granada. Selve Managua er preget av de skjebnesvangre jordskjelvene som byen har blitt truffet av med jevne mellomrom. De kraftigste skjelvene kom i 1931 og 1972, og store deler av byen ble helt ødelagt. Vi ser blant annet regjeringsbygningene og begir oss ut til Loma de Tiscapa-parken, der vi får en storslått utsikt over byen.

Vi fortsetter til León, som ble grunnlagt samtidig som Granada, og som tidligere konkurrerte med Granada om å være landets største og viktigste by. Her besøker vi de viktigste monumentene og kirkene.

Overnatting i León.

Dag 10
León – Potosí. Båttur over Fonsecabukten og videre til La Unión, El Salvador

Vi blir hentet om morgenen og foran oss har vi en kjøretur på omkring tre timer gjennom et variert landskap. Underveis passerer vi enger og åkrer med mais og sukkerrør, og i bakgrunnnen kan man på en godværsdag skimte San Cristóbal-vulkanen. Heretter kjører vi inn i det nicaraguanske cowboylandet, der kvegdrift ikke bare preger landskapet, men også forsyner stort sett hele landet med melkeprodukter. Det siste stykket tilbakelegger vi på grusveier og kommer helt ut i naturen. Når vi kommer fram til den lille havnebyen Potosí ordner lokalguiden og reiselederen grenseformalitetene, og så er det tid til å gå ombord i båten som skal ta oss over Fonsecabukten. Bagasjen vil bli pakket i vanntette sekker siden det kan sprute litt underveis, og vi får utlevert redningsvester. Vi skal videre til det salvadoranske fastlandet. Her blir det ordnet med grenseformaliteter igjen, og vi kan kjøre inn i landet til La Unión.

Overnatting i La Unión.

Dag 11
La Unión – ruinbyene Joya de Cerén – San Salvador

Vi begynner dagen med et av El Salvadors viktigste arkeologiske funn, mayabyen Joya de Cerén. Rundt år 590 begravde vulkanen Loma Caldera byen i et tre meter tykt askelag. Derfor kalles stedet ”Amerikas Pompeii”. I motsetning til det ekte Pompeii klarte innbyggerne sannsynligvis å flykte, en teori som forsterkes av at man ikke har funnet døde mennesker under asken. Derimot har man gravd fram kjøkkenredskap, verktøy, møbler og halvspist mat som ble forlatt i all hast. Alt er meget velbevart, og asken har til og med begravd et område med nyplantede maniokbusker som har lagd et tydelig avtrykk i vulkanasken. Joya de Cerén er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Etter besøket fortsetter vi til hovedstaden San Salvador.

Overnatting i San Salvador.

Dag 12
San Salvador – mayaruinene i Copán, Honduras

Tidlig om morgenen begir vi oss mot Honduras. Vi svinger innom Guatemala på veien, siden det er en snarvei til dagens store opplevelse – de fascinerende mayaruinene i Copán, som var et betydningsfullt område på mayatiden. Ruinene, som stammer fra 400–800 i vår tidsregning, er en av de viktigste utgravningene fra mayafolkets høykultur. Området var bebodd allerede omkring 1.500 år før år null.

Copán er berømt for Hieroglyfenes trapp, som er den lengste sammenhengende innristningen i mayarikets historie som man kjenner til. På trappen beskrives Copáns herskere gjennom 450 år i både skrift og bilder. Dessuten har området mange steler med vakre innristninger i tillegg til bygninger, templer, pyramider, altere og mayakulturens nest største ballbane.

Statens framgang skulle også bli dens nederlag. På slutten av 700-tallet hadde innbyggertallet steget så kraftig at landbruket ikke kunne forsørge innbyggerne lenger, og det ble matmangel i byen. Copáns siste herskere besteg tronen i 822, men allerede 200 år senere var dalen nesten helt avfolket. Jungelen overtok de storslåtte bygningene. De ble ikke funnet igjen før i 1834 av den oppdagelsesreisende Juan Galindo, og i 1939 tok han med seg en tegner for å dokumentere funnet etter at lokale arbeidere hadde ryddet unna den tette jungelen som dekket mayabyen. Fra 1977 og fram ble Copán restaurert og konservert, og byen er i dag med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Vi overnatter på et hotell i den nærliggende lille byen Copán Ruinas.

 

Dag 13
Copán–Livingston. Mayaruinene Quiriguá

Dagen begynner igjen i mayafolkets tegn. Denne gangen går turen over grensen til Guatemala. Vi besøker mayaruinene Quiriguá som er omgitte av Mellom-Amerikas største banaplantasje. Quiriguá er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv og kan skryte av å ha mange velbevarte skulpturer, blant annet den formodentlig største uthugde stelen i mayafolkets historie. Den er over ti meter høy og veier 65 tonn. Nettopp fordi stedet har så mange imponerende monumenter og steler har det spilt en vesentlig rolle i kartleggingen av mayafolkets levevis og tradisjoner.

Overnatting i Livingston.

 

Dag 14
Livingston–Flores. Båttur på Dulce-elva, sosialt prosjekt og San Felipe-fortet

I dag skal vi på en flott båttur på Dulce-elva, og på veien stopper vi ved "Ak Tenamit-kooperativet", som er et sosialt prosjekt som styres av Q'eqchi-folket. Prosjektet har som formål å utdanne ungdommer slik at de kan etablere og lede bæredyktige små firmaer og dermed bidra til utviklingen av lokalområdet. Vi befinner oss i et eksotisk regnskogområde – her er det fugleliv og eksotiske planter, og vi skal også til noen varme kilder der det blir mulig å bade.

I kolonitiden var Dulce-elva en viktig handelskanal for spanjolene, fordi den forbandt Karibiahavet med Izabalsjøen og Nicaraguas innland. Der sjøen munnet ut i elva bygde spanjolene fortet "Castillo de San Felipe de Lara" for å beskytte handelen mot pirater. Vi drar forbi fortet med båten før turen vår på Dulce-elva er slutt, og heretter fortsetter reisen vår med buss til Flores.

Overnatting i Flores.

Dag 15
Flores–Antigua via Guatemala City. Mayabyen Tikal

Dagens mål er mayalandets største attraksjon, den fantastiske ruinbyen Tikal, som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Tikal ble oppdaget ved en ren tilfeldighet i 1848, men stedet har ikke vært åpent for allmenheten før i våre dager. Sammenlagt dekker ruinene er område på ca. 40 kvadratkilometer. Her ligger det levninger etter templer som ble bygd ca 600 år før vår tidsregning. Mayastatens gullalder, den klassiske mayaperioden, var ca. mellom år 300 og 800 etter år null. Heretter ble denne vakre byen forlatt av den herskende klassen samt størstedelen av befolkningen, noe som avspeilet mayasivilisasjonens undergang i hele området.

Mange pyramider er enda ikke restaurerte og gir oss derfor en følelse av hvordan byen så ut da den ble oppdaget. De utgravde templene og pyramidene, som ligger i byens sentrum, utgjør et område på omkring 5 kvadratkilometer. Det er også i dag mayafolkets absolutt vakreste, høyeste og mest imponerende seremonisentrum. En av pyramidene har et tempel på toppen og er nesten 70 meter høy. Tre ballbaner, et utall palasser, altere, bygninger, steintavler og relieffer gir til sammen et overveldende inntrykk og er en synlig dokumentasjon av mayafolkets utrolig presise viten om astronomi og matematikk. Vi går en tur gjennom jungelen som er omgitt av både avdekkede og uutforskede mayaruiner. Her er det en imponerende flora – både orkideer, mahognitrær, tyggegummitrær, sedertrær og palmer. Hvis vi er heldige får vi se dyr som brølape, rev, nesebjørn, villkalkun, tukan og forskjellige papegøyearter.

Vi kjører til Mundo Maya-flyplassen og flyr herfra til Guatemala City. Ved ankomsten fortsetter vi til den UNESCO-bevarte byen Antigua vest for Guatemala City der vi skal overnatte.

Dag 16
Antigua. Byrundtur og videre til Atitlánsjøen

Antigua er omgitt avtre vulkaner og var en gang i tiden den tredje største byen i hele Latin-Amerika. For mer enn 200 år siden var Antigua landets hovedstad og hadde over 60 000 innbyggere. I dag er det en fredelig, delvis restaurert koloniby som det er en fornøyelse å utforske. På en spasertur langs de rolige, brolagte gatene nyter vi synet av de lave husenes vakre, spanske koloniarkitektur med pastellfarger og vakkert utskårne treporter. Utgangspunktet er den hyggelige Parque Central som ligger i sentrum. Det ligger mange interessante klostre og kirker her, og blant annet La Merced og San Francisco bør ses for sin katolske storslåtthet og sine barokkinnslag.

Vi fortsetter til Atitlánsjøen, en av de vakreste innsjøene i denne delen av verden. Her sjekker vi inn på vårt hotell ved innsjøens bredd.

Dag 17
Båttur på Atitlánsjøen
Atitlánsjøen

Atitlán-sjøen er omkranset av grønne fjell og purpurfargede vulkaner, og vannet skifter konstant nyanser fra det mørkeste grønne til det klareste turkis alt etter solens vinkel og skyformasjonene på himmelen. Stedet er en fantastisk blanding av usedvanlig naturskjønnhet og tradisjonell indiansk kultur.

Rundt denne legendariske sjøen ligger 12 små, isolerte landsbyer som av spanjolene ble oppkalt etter de 12 apostlene: San Pablo, San Pedro, San Antonio og så videre. Innbyggerne fra hver landsby kan gjenkjennes på de spesielle mønstrene og fargene i deres vevde og broderte klesdrakter som klart angir deres bosted og identitet, og flere av landsbyene har sitt eget språk. Underveis på dagens båttur vil vi nyte synet av de tre bratte vulkanene som omgir sjøen og møtet med de lokale indianerne som lever på samme måte som de har gjort i århundrer.

Overnatting ved Atitlánsjøen.

Dag 18
Atitlánsjøen–Guatemala City. Hjemreise

Tidlig om morgenen kjører vi til Guatemala City og videre til lufthavnen der vi tar flyet hjem til Norge.

Dag 19
Ankomst Norge

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 49 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
7 998,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo – Panama City og Guatemala City – Oslo med mellomlanding
 • Fly Panama City – San José
 • Fly Flores – Guatemala City
 • Utflukter ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom)
 • Frokost daglig
 • Lunsj dag 3–6 og 15
 • Middag dag 4–5
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Øvrige måltider (beregn ca. 35 USD per dag)
 • Eventuelle ekstraarrangementer
 • Driks til sjåfører, bagasjebærere og lokalguider (beregn ca. 175 USD pr. pers. for hele reisen)
 • Tillegg for enkeltrom
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer“

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

ESTA – innreisetillatelse til USA

Hjemreisen går via USA, så derfor må alle deltakere søke om innreisetillatelse til USA.

Senest 72 timer før avreise må du søke om innreisetillatelse på https://esta.cbp.dhs.gov

Her får du en forhåndsgodkjennelse til innreise og et nummer som du printer ut eller skriver ned og tar med deg på reisen, da lufthavnsmyndighetene i Norge og USA kan kreve å se det. Det koster et mindre beløp – ca. 14 dollar – som betales med kredittkort. Godkjennelsen gjelder i 2 år, eller til passet ditt utløper hvis det skjer innenfor to år.

Les mere om søknaden om innreisetillatelse på www.albatros-travel.no/praktisk/innreise-i-usa-esta

Gul feber

Rundreisen starter i Panama. På grunn av dette kan noen av de andre landene i Mellom-Amerika kreve at man på forespørsel kan vise fram gul feber-sertifikat.

Hvis legen din fraråder deg å ta gul feber-vaksinen, kan du be legen om enten å skrive på vaksinasjonskortet eller i et separat brev at du ikke kan få vaksinasjonen av medisinske årsaker. Teksten må være på engelsk. Myndighetene vil akseptere dette.

Fysisk form

På denne reisen er det en del gåing, og det er en forutsetning at man er i normalt god fysisk form og kan bevege seg ved egen hjelp. Turen er ikke egnet for den som går dårlig eller bruker rullator/rullestol.

Klima og temperatur

På denne reisen opplever vi mange forskellige land og klimatyper. For det meste er det tørt og varmt eller meget varmt med temperaturer på 25–30 grader og opp til 35 grader. Vi besøker også steder der vi kan møte temperaturer ned til 15–20 grader, og blant annet i regnskogen i Costa Rica er det veldig fuktig og regnfullt.

Det er en fordel å ta med seg regnjakke.

Pass

Vi passerer mange grenser og får mange stempler i passet, så sørg for at du har minst 6 tomme sider i passet ditt til stempler.

Reiseforsikring

Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilke beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring, kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.

Pakkeliste

 • Liten ryggsekk eller veske til utfluktene
 • Sommerklær
 • Badetøy
 • Genser eller lett jakke
 • Regnjakke eller regnponcho
 • Praktisk fottøy (gode joggesko og sportssandaler)
 • Tøfler eller andre sko til å bruke innendørs (gulvet på hotellrommet kan være kaldt)
 • Solkrem, solhatt og/eller solbriller
 • Myggspray
 • Lommelykt
 • Kikkert
 • Håndsprit

Det er ikke tillatt å gå med åpne sko på hengebroene ved Arenal-vulkanen

Deltakerantall

Denne reisen krever et deltakerantall på minimum 10 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

På denne reisen har vi begrenset deltakerne til max. 20 personer så vi kan nyte reiseopplevelsene i ro og mak.

Tilslutning med innenriksfly

Hvis du ønsker tilslutning med innenriksfly i Norge vil vi gjøre hva vi kan for å hjelpe deg med dette. I så fall bes du opplyse om det ved bestilling av reisen. I enkelte tilfeller må du selv administrere det, og vi anbefaler da at du sørger for å ha minst 2,5 time mellom et flyskifte.

Mer om dine reisemål

Viktig

Elektronisk utstyr i håndbagasjen

De amerikanske myndighedetene har skjerpet sikkerhetskravene ved flyreiser til USA. Alt elektronisk utstyr som tas med i håndbagasjen på flyet (mobiltelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner etc), skal kunne skrus på i sikkerhedskontrollen. Det betyr at du skal sørge for at batteriet på utstyret er fulladet når du kommer til flyplassen.

Hvis utstyret ikke kan bli slått på er det ikke lov til å ta det med ombord på flyet, men må legges igjen i sikkerhetskontrollen. Den nye regelen skyldes at myndighetene er redde for at de elektroniske apparatene kan brukes i forbindelse med terrorhandlinger.

Vi henviser til British Airways’ nettsider for utdypende informasjon:
www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from En flott tur med mange spennede opplevelser og noen fantastiske hoteller Flott og variert tur med mange natur og kultur opplevelser. Kjempeflotte hoteller. Kunnskapsrik og dyktig reiseleder med stor tålmodighet. Bussen i Nicaragua var ikke beregnet for storvoksne nordmenn og bør skiftes ut. Den lokale guiden på siste del av reisen (El Salvador, Honduras og Guatemala) var arrogant og selvopptatt, nektet å informere om enkelte ting som reiseleder ville og var i stadig konflikt med reiseleder. I tillegg brukte han en meget vanskelig engelsk og informasjonen hans var vanskelig å forstå da han var omstendig og aldri fikk frem poenget sitt. Den første reiselederen var derimot helt topp.
Date published: 2017-03-30
Rated 4 out of 5 by from En reise med mange opplevelser. De flotte og spennende opplevelsene stod i kø: Panamakanalen, Tortuguera med båttur inn i regnskogen, de hengende broene i regnskogen i Arenal, Granada og Leon i Nicaragua, Tikal, Antigua og Atitlan i Guatemala. Men: Noen av dagene bestod mest av busstur. Eksempel: Selv om mayastedene i El Salvador og Honduras var spennende nok, ble det altfor lenge å kjøre for å bruke 1-2 timer på en severdighet. Flere ganger kom vi også til hotellene etter det ble mørkt eller rett før det ble mørkt. Så mitt forslag er å fly fra Nicaragua til Guatemala, evt forlenge reisen med noen dager . Jeg gledet meg veldig til denne reisen, så det er synd at hovedinntrykket jeg sitter igjen med er lange dager på buss og for lite tid på mange av de fine stedene vi besøkte.
Date published: 2017-02-25
Rated 4 out of 5 by from En fantastisk lærerikt reise mellom Panama og Guatemala ! Reiselederen Eva Bendz er en meget kunnskaprik og en behagelig person. Alt var planlagt til punkt å prikke og uforutsette ting som dukket opp var håndtert professionelt. Panama: Å se en stor båt gjennom kanalen var noe annet enn man hadde trodd ! Costa Rica: Alt det frodige vekst, regnskogen, kanaler, blomster og fugle fora har gjort en betydelig inntrykk ! Beste land av de seks ! Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala hadde sine ting som Maya kultur, imponerende kirker og Katedraler. I Antigua var vi heldige og opplevd en religiost prossession som skjer noen søndager før påske, hvor mange gater er dekorert med detaljert kunstverk lager av blomst, grønnsaker of multifarvet sagmus !
Date published: 2017-04-02
Rated 4 out of 5 by from Hektisk, men flott reise i Mellom-Amerika En reise i seks land på kun 18 (16) dager er en stor utfordring. Likevel ga reisen en utrolig god oversikt over de seks landene, både når det gjelder historie, kultur, landskap og ikke minst den politiske utviklinga i landa fra den spanske koloniseringen på 1500-tallet, frigjøring på 1820-tallet og de urolige åra med borgerkrig fram til dagens utfordring med å opprette demokratiske styresett. Den særs kunnskapsrike og dyktige reiselederen ga reisa en ekstra positiv dimensjon. Selv om reisa var travel, var den ikke fysisk utfordrende.
Date published: 2017-02-20
Rated 4 out of 5 by from Flott , men travel tur! Jeg var ikke klar over at vi ofte måtte stå opp grytidlig, men det ble jo en vane etter hvert. Turopplegget var flott. Men opp mot 6 timers vandring i mayaruinbyen, og med en etter mitt syn altfor omstendelig lokal guide, og i 40 varmegrader, - det ble for mye for meg! Jeg vel berømme vår svenske reiseleder. Hun var dyktig, kunnskapsrik, sosial og omtenksom. Reiselederen og de lokale guidene orienterte opplysende om historien til landene vi var i. Det som skremmer meg litt, er hvor liten kunnskap jeg har hatt om Mellom-Amerika. Nå har jeg fått en innføring i historien og bare det var verdt turen. Jeg kommer nok til å følge bedre med når et av de mellom-amerikanske landene blir omtalt i media. Forøvrig hadde jeg stor glede av å se på landskapene vi passerte med bussen. Aldri før har jeg sett så mange fantastiske treformasjoner, både greiner, stammer og røtter var som de flotteste skulpturer Vel hjemme fikk jeg spørsmål om noe gikk galt på turen, men jeg kunne med hånden på hjertet svare at alt gikk knirkefritt.
Date published: 2016-04-01
Rated 4 out of 5 by from Spennende og interessant reise Turen var godt gjennomført. God reiseleder. Gode lokalguider. Fikk mye informasjon om de forskjellige landene. Fin tur til Volcano Poas. Fint opphold ved det Karibiske hav og Tortuguero nasjonalpark. Ellers mange fine opplevelser på reisen gjennom Mellom-Amerika. Det var et minus at båtturen fra NIcaragua til El Salvador ikke ble gjennomført, da båten vi skulle ha ikke kunne brukes. Andre fine opplevelser var Tirimba regnskogssenter og varme bad. Fin byrundtur med hest i Granada og båtutflukt Las Isletas. Interessant tur til mayaruinene i Copan Honduras. Fin middagsrestaurant i Copan. Fin opplevelse i Tikal og Antigua. Reisen ble avsluttet med båttur på Atitlansjøen. Skulle gjerne sett flere av byene ved Atitlansjøen. Til slutt vil jeg nevne at det var mye køer i Atlanta selv for oss som var i transitt. Mulig en bør unngå USA ved hjemreisen. Totalt sett var jeg tilfreds med reisen.
Date published: 2017-02-20
Rated 3 out of 5 by from Interessant reise Reisen var svært interessant og reiselederen hadde gode kunnskaper og egne erfaringer fra området. Reisen utallige stopp ved intetsigende suvenirbutikker og bensinstasjoner gjorde turen usedvanlig "treg".
Date published: 2017-04-25
Rated 5 out of 5 by from Eventyrlig Det var en eventyrlig reise med mange inntrykk. Vår reiseleder hadde gode lokal-kunnskap og kunne gi oss gode råd om hvor vi skulle spise etc. Foruten det som sto i programmet fikk vi oppleve klekking av skilpadder og deres ferd mot det Karibiske hav. Ikke nok med det. Vi fikk oppleve et jordskjelv i San Salvador på 5,7 på Richter skala, samt vulkanutbrudd i nærheten av Guatemala City. Vi fikk også med oss et rikt dyreliv på nært hold. Mange av hotellene hadde fantasktiske omgivelser.
Date published: 2015-12-07
 • y_2021, m_12, d_4, h_19
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.20
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_42
 • loc_no_NO, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser