Mellom-Amerika – fra Panama til Guatemala

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Seks land – utallige opplevelser! Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala på en og samme reise!

Maks. 20 deltakere
På reise gjennom seks land i Mellom-Amerika skal vi innom den grønne havskilpaddens hjem ved kysten, vi skal se Amerikas Pompeii, mayabyen som ble begravd i vulkanaske, og vi skal smake på lokalfremstilt sjokolade – nesten rett fra treet! Blant vulkaner, innsjøer og regnskog går vi på leting etter mayakulturens imponerende storverker. Vi glir i båt over noen av Mellom-Amerikas vakreste innsjøer, ser Panamakanalen, storverket som endret verdensgeografien, og går i jungelen i skyggen av bratte vulkaner. Det rasler inne ved bredden – hvem er det som titter på oss der innefra? Bli med på oppdagelse i Mellom-Amerikas verden av inntrykk!
Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Amerikansk dollar

Dagsprogram
Dag 1 Panama City
Dag 2 Panama City. Byrundtur og Det interoseaniske museet
Dag 3 Fly Panama City – San José, Costa Rica. Poás-vulkanen, kaffeplantasje, gullmuseet
Dag 4 San José – Tortugero. Braulio Carrillo nasjonalpark, båttur gjennom jungelen til vår lodge i regnskogen
Dag 5 Tortuguero. Jungelvandring, kanaltur i Tortuguero nasjonalpark
Dag 6 Tortuguero – La Fortuna. Tirimba regnskogsenter, kakaoplantasje, Arenalvulkanen
Dag 7 La Fortuna. Hengebroer i regnskogen og en svømmetur i varme bad
Dag 8 La Fortuna – Granada, Nicaragua. Byrundtur og båtutflukt ved Las Isletas
Dag 9 Granada – marked i Masaya – byvandring i Managua – Léon
Dag 10 León – Potosí. Båttur over Fonsecabukten og videre til San Miguel, El Salvador
Dag 11 San Miguel – ruinbyene Joya de Cerén og San Andres – San Salvador
Dag 12 San Salvador – mayaruinene i Copán, Honduras
Dag 13 Copán – mayaruinene Quiriguá – Castillo de San Felipe – Flores, Guatemala
Dag 14 Flores – Tikal – fly til Guatemala City og videre til Antigua
Dag 15 Antigua. Byrundtur og videre til Atitlánsjøen
Dag 16 Båttur på Atitlánsjøen – Guatemala City
Dag 17 Avreise fra Guatemala City
Dag 18 Ankomst Norge

Hoteller

Pachira Lodge

Denne lodgen er en tropisk oase ved Tortuguero nasjonalpark, som har en enestående flora og fauna. Lodgen ligger ved elva og er omgitt av et stort nettverk av små bielver der man kan dra på små båtturer for å observere blant annet fugler, aper og krokodiller.

Værelsene ligger i hytter i den tropiske hagen. De er sparsomt men komfortabelt innrettet med takvifte og eget toalett/bad med varmt og kaldt vann. Lodgen har dessuten et herlig basseng som kan nytes når vi ikke er på utflukter i området. Det er også gode muligheter til å gå en tur og utforske regnskogen fra landsiden.

Les mer om lodgen på: www.pachiralodge.com

De viste hotellene er dem vi oftest bruker på denne reisen. Av og til blir vi nødt til å bruke andre hoteller. I slike tilfeller vil hotellene være av samme standard.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Panama City

Vi lander i Panama om kvelden og kjører direkte til hotellet vårt og får en god natts søvn.

Dag 2
Panama City. Byrundtur og Det interoseaniske museet

I dag skal vi på rundtur i Panamas hovedstad og største by, Panama City. Her bor det en million mennesker i en blanding av skyskrapere, vakre hus fra kolonitiden og slumområder.

Vi begynner et par kilometer utenfor bykjernen der ruinene av den opprinnelige byen ligger.  Byen ble plyndret og nedbrent av den engelske kaperen Henry Morgan i 1671. I stedet for å gjenreise byen ble det bygd en ny by noen kilometer lenger vest, der dagens Panama City ligger. Vi vender tilbake til byen og fortsetter vår rundtur til fots i den gamle bydelen som er med på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger det hus i spansk kolonistil i et rektangulært gatenettverk. I den vestre utkanten av Panama City ligger Panama-kanalen. Vi legger veien forbi Miraflores-slusen der fartøy som er på vei til og fra Balboahavnen på Stillehavssiden blir løftet eller senket hele åtte meter.

Dag 3
Fly Panama City – San José, Costa Rica. Poás-vulkanen, kaffeplantasje, gullmuseet

Vi flyr fra Panama til Costa Rica og kjører direkte fra flyplassen til Poás-vulkanen som ligger vakkert til i en naturskjønn nasjonalpark.

Til fots opplever vi det store krateret som er 1,5 kilometer i diameter, hvilket gjør det til et av verdens største kratere. Vulkanen er aktiv med geysirer som spruter vann høyt opp i luften, men har ikke hatt utbrudd siden 1954. Nederst på en av kraterbunnene ligger Botoslagunen, der dypblått (og iskaldt) vann fra den nærliggende elva samles.

Vi forlater vulkanen og kjører til en av de omkringliggende kaffeplantasjene der vi blir guidet rundt og lærer oss mer om hvordan man fremstiller kaffe, en av landets største eksportvarer.

Når vi er tilbake i San José besøker vi gullmuseet, som har en imponerende samling gullskatter fra den førcolombianske perioden (ca. 500–1500). Her kan vi blant annet beundre smykker og statuetter. Vi avslutter dagen med å sjekke inn på hotellet vårt og kan nyte kvelden på egen hånd.

Dag 4
San José – Tortugero. Braulio Carrillo nasjonalpark, båttur gjennom jungelen til vår lodge i regnskogen

Tidlig om morgenen setter kursen mot nordøst, til den karibiske kysten. På veien kjører vi gjennom Braulio Carrillo nasjonalpark som består av 90% primærskog, dvs. naturlig voksende skog, fra tropisk lavland til tåkeskog i høyden. Man tror at det finnes over 6000 forksjellige plantearter her, blant annet bregner, palmer og fargesprakende heliconia- og bromeliaplanter.

Vi spiser frokost i den lille landsbyen Guápiles og fortsetter til en bananplantasje der vi tar en kort pause. Deretter kjører vi til havnen Caño Blanco ved elva og fortsetter reisen med båt. Vi tar båten gjennom jungelen til lodgen vår. Om ettermiddagen besøker vi Tortuguero og et museum for fredete dyr der vi får vite hvordan man jobber for å beskytte den grønne skilpadden.

Dag 5
Tortuguero. Jungelvandring, kanaltur i Tortuguero nasjonalpark

I dag ser vi nærmere på den fantastisk vakre Tortuguero nasjonalpark. Nasjonalparken oppsto som et vernet område for de strendene der den grønne havskilpadden legger eggene sine, men har nå vokst til å strekke seg over 51 870 hektar. Dette er et av de største områdene med tropisk regnskog i Mellom-Amerika. Vi begynner dagen med en liten vandring i regnskogen der vi gjør oss kjent med noen av de plantene – og kanskje dyrene – som lever her. Etterpå går vi ombord i båten som tar oss med dypere inn i nasjonalparken langs noen av de mange kanalene langs elva. Her lever blant annet tre apearter – edderkoppaper, brøleaper og kapusineraper. Her lever også dovendyr, oter, krokodiller, skilpadder, øgler og frosker i våtområdene langs elva. Vi burde ha rikelige muligheter for å bli kjent med dyrelivet før dagen er slutt!

Dag 6
Tortuguero – La Fortuna. Tirimba regnskogsenter, kakaoplantasje, Arenalvulkanen

Etter frokost tar vi båten tilbake til Caño Blanco og fortsetter senere til Tirimbina regnskogsenter som dekker en stor del fredet skog. Her på sentret pågår forskning innen biomangfold, og dagens tema er sjokolade! Vi besøker en tidligere kakaoplantasje og får vite mer om kakaoplantens historie. Vi får også se forarbeidningen av kakaobønnen på dens vei til å bli sjokolade. Selvfølgelig får vi også smaksprøver på forskjellige lokalt fremstilte sjokoladetyper.

Vi forlater Tirimbina og kjører nordover til vi kommer fram til den 1633 meter høye Arenalvulkanen, som troner over det grønne landskapet. Fram til 2010 var vulkanen costa Ricas mest aktive, men nå har den gått i dvale. Men den fantastiske naturen rundt vulkanen er i aller høyeste grad levende! Vi overnatter på et hotell i nærheten av Arenal nasjonalpark.

Dag 7
La Fortuna. Hengebroer i regnskogen og en svømmetur i varme bad

I dag får vi muligheten for å se regnskogen fra oven når vi begir oss ut på vandring langs hengebroene! I et privat naturreservat som dekker 250 hektar regnskog ved foten av Arenalvulkanen har man anlagt et system av broer og hengebroer. Dette systemet gjør det mulig å gå på oppdagelsesferd i regnskogens tette, grønne verden og samtidig få en vakker utsikt over landskapet. Broene er konstruerte både med sikkerheten for øye og for å påvirke naturen minst mulig.

Når vi har sett oss mette på regnskogen begir vi oss til de varme badene i La Fortuna. Her kan vi senke oss ned i bassenger med vulkanoppvarmet vann på 30–40 grader og bli skyllet av vannkaskadene fra den lille "fossen". Det er omkledningsrom her og håndklær blir levert ut på stedet. Etter en avslappende svømmetur begir vi oss tilbake til hotellet vårt.

Dag 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Byrundtur og båtutflukt ved Las Isletas

Tidlig om morgenen kjører vi nordover til grensen ved Peñas Blancas og inn i Nicaragua. Her beveger vi oss et stykke langs den enorme Nicaraguasjøen, som med sine 8264 kvadratkilometer er Mellom-Amerikas største, til vi kommer til Granada.

Byen ble grunnlagt av erobreren Francisco Hernandez de Córdoba i 1524. Den ble oppkalt etter Granada i Spania, og koloniarkitekturen er tydelig i gatebildet. Vi skal ut på en rundtur i byen som blant annet tar oss med forbi La Merced-kirken fra 1534, kulturhuset Casa de los Tres Mundos og San Francisco-kirken.

San Francisco-kirken var også et kloster og ble anlagt samtidig som resten av byen. Byen ble plyndret og nedbrent av pirater flere ganger, og det eneste som er igjen av San Francisco-kirkens opprinnelige bygning er yttermurene og de katakombene som ligger under bakken. Man tror at ca. 75.000 mennesker ligger begravde i de underjordiske rommene. I det tilhørende museet kan vi se historiske funn fra området. Vi avslutter rundturen med en båtutflukt på Nicaraguasjøen der vi går med båt mellom Las Isletas-øyene. Ved et utbrudd for ca. 20.000 år siden sprengte den nærliggende Mombachovulkanen av toppen sin, som i stedet ble til 365 småøyer i sjøen. Tilbake på land sjekker vi inn på hotellet vårt i Granada der vi overnatter.

Dag 9
Granada – marked i Masaya – byvandring i Managua – Léon

I dag venter nabobyen Masaya, kjent for sitt håndverk og kunsthåndverk, og vi besøker et marked. Her finner vi for eksempel handvevde hengekøyer, broderte bluser, treskjærerarbeider og hampvever. Her kan du få med deg et minne om Mellom-Amerika!

Vi fortsetter til Managua, som opprinnelig var en indiansk by som ble utsett som hovedstad i 1857 for å dempe rivaliseringen mellom León og Granada. Selve Managua er preget av de skjebnesvangre jordskjelvene som byen har blitt truffet av med jevne mellomrom. De kraftigste skjelvene kom i 1931 og 1972, og store deler av byen ble helt ødelagt. Vi ser blant annet regjeringsbygningene og begir oss ut til Loma de Tiscapa-parken, der vi får en storslått utsikt over byen.

Vi fortsetter til León, som ble grunnlagt samtidig som Granada, og som tidligere konkurrerte med Granada om å være landets største og viktigste by. Her besøker vi de viktigste monumentene og kirkene, og legger veien forbi et privateid kunstmuseum som viser kunst fra 1500-tallet og frem til nåtidens samtidskunst. Vi sjekker inn på hotellet vårt i León der vi skal overnatte.

Dag 10
León – Potosí. Båttur over Fonsecabukten og videre til San Miguel, El Salvador

Vi blir hentet om morgenen og foran oss har vi en kjøretur på omkring tre timer gjennom et variert landskap. Underveis passerer vi enger og åkrer med mais og sukkerrør, og i bakgrunnnen kan man på en godværsdag skimte San Cristóbal-vulkanen. Heretter kjører vi inn i det nicaraguanske cowboylandet, der kvegdrift ikke bare preger landskapet, men også forsyner stort sett hele landet med melkeprodukter. Det siste stykket tilbakelegger vi på grusveier og kommer helt ut i naturen. Når vi kommer fram til den lille havnebyen Potosí ordner lokalguiden og reiselederen grenseformalitetene, og så er det tid til å vasse ut til båten som skal ta oss over Fonsecabukten. Bagasjen vil bli pakket i vanntette sekker, og vi får utlevert regntøy og redningsvester siden den kan sprute litt underveis. Cirka halvveis stopper vi på vulkanøya Meanguera, der vi kan kjøpe oss lunsj – og lokalt produsert håndverk for de handlelystne. Her har vi også gode muligheter for å se fregattfugler, pelikaner og andre sjøfugler. Fra øya skal vi videre til La Unión på det salvadoranske fastlandet. Her blir det ordnet med grenseformaliteter igjen, og vi kan kjøre inn i landet til San Miguel, dit vi kommer fram sist på ettermiddagen. Resten av dagen er til fri disposisjon.

Dag 11
San Miguel – ruinbyene Joya de Cerén og San Andres – San Salvador

Vi begynner dagen med et av El Salvadors viktigste arkeologiske funn, mayabyen Joya de Cerén. Rundt år 590 begravde vulkanen Loma Caldera byen i et tre meter tykt askelag. Derfor kalles stedet ”Amerikas Pompeii”. I motsetning til det ekte Pompeii klarte innbyggerne sannsynligvis å flykte, en teori som forsterkes av at man ikke har funnet døde mennesker under asken. Derimot har man gravd fram kjøkkenredskap, verktøy, møbler og halvspist mat som ble forlatt i all hast. Alt er meget velbevart, og asken har til og med begravd et område med nyplantede maniokbusker som har lagd et tydelig avtrykk i vulkanasken. Joya de Cerén er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Vi fortsetter til enda en arkeologisk utgravning, den førcolombianske landsbyen San Andres. Landsbyen har vært bebodd siden år 900 før vår tidsregning, men mellom 600 og 900 etter vår tidsregning var landsbyen en del av mayafolkets bastioner. Hele området er ikke utgravd enda og jorden skjuler fremdeles mange boliger. På kolonitiden ble området brukt blant annet til fremstilling av indigo. Når vulkanen ved landsbyen begravde området i aske i 1658 ble vitnesbyrden om indigofremstilling bevart for ettertiden.

Dagen slutter i San Salvador der hotellrommene våre venter. Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 12
San Salvador – mayaruinene i Copán, Honduras

Tidlig om morgenen begir vi oss mot Honduras. Vi svinger innom Guatemala på veien, siden det er en snarvei til dagens store opplevelse – de fascinerende mayaruinene i Copán, som var et betydningsfullt område på mayatiden. Ruinene, som stammer fra 250–280 i vår tidsregning, er en av de viktigste utgravningene fra mayafolkets høykultur. Området var bebodd allerede omkring 1.500 år før år null.

Copán er berømt for Hieroglyfenes trapp, som er den lengste sammenhengende innristningen i mayarikets historie som man kjenner til. På trappen beskrives Copáns herskere gjennom 450 år i både skrift og bilder. Dessuten har området mange steler med vakre innristninger i tillegg til bygninger, templer, pyramider, altere og mayakulturens nest største ballbane.

Statens framgang skulle også bli dens nederlag. På slutten av 700-tallet hadde innbyggertallet steget så kraftig at landbruket ikke kunne forsørge innbyggerne lenger, og det ble matmangel i byen. Copáns siste herskere besteg tronen i 822, men allerede 200 år senere var dalen nesten helt avfolket. Jungelen overtok de storslåtte bygningene. De ble ikke funnet igjen før i 1834 av den oppdagelsesreisende Juan Galindo, og i 1939 tok han med seg en tegner for å dokumentere funnet etter at lokale arbeidere hadde ryddet unna den tette jungelen som dekket mayabyen. Fra 1977 og fram ble Copán restaurert og konservert, og byen er i dag med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Vi overnatter på et hotell i den nærliggende lille byen Copán Ruinas.

Dag 13
Copán – mayaruinene Quiriguá – Castillo de San Felipe – Flores, Guatemala

Dagen begynner igjen i mayafolkets tegn. Denne gangen går turen over grensen til Guatemala. Vi besøker mayaruinene Quiriguá som er omgitte av Mellom-Amerikas største banaplantasje. Quiriguá er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv og kan skryte av å ha mange velbevarte skulpturer, blant annet den formodentlig største uthugde stelen i mayafolkets historie. Den er over ti meter høy og veier 65 tonn.

Når vi har sett oss mette på mayafolkets kultur fortsetter vi litt framover i tiden igjen. På begynnelsen av 1500-tallet var elva Rio Dulce en viktig handelskanal for spanjolene fordi den forbandt Karibiske hav med Izabalsjøen og Nicaraguas innland. Der innsjøen munnet ut i elva bygde spanjolene fortet Castillo de san Felipe for å beskytte handelen mot pirater. Vi besøker fortet og fortsetter deretter nordover mot flores der vi skal overnatte.

Dag 14
Flores – Tikal – fly til Guatemala City og videre til Antigua

Dagens mål er mayalandets største attraksjon, den fantastiske ruinbyen Tikal, som også kalles el Mundo Perdido (Den forsvunne verden). Tikal ble oppdaget ved en ren tilfeldighet i 1848, men stedet har ikke vært åpent for allmenheten før i våre dager. Sammenlagt dekker ruinene er område på ca. 40 kvadratkilometer. Her ligger det levninger etter templer som ble bygd ca 700 år før vår tidsregning. Mayastatens gullalder, den klassiske mayaperioden, var ca. mellom år 300 og 900 etter år null. Heretter ble denne vakre byen forlatt av den herskende klassen samt størstedelen av befolkningen. Samtidig led mayasivilisasjonen sin mystiske og uforklarte undergang i hele området.

Mange pyramider er enda ikke restaurerte og gir oss derfor en følelse av hvordan byen så ut da den ble oppdaget. De utgravde templene og pyramidene, som ligger i byens sentrum, utgjør et område på omkring 5 kvadratkilometer. Det er også i dag mayafolkets absolutt vakreste, høyeste og mest imponerende seremonisentrum. En av pyramidene har et tempel på toppen og er nesten 70 meter høy. Tre ballbaner, et utall palasser, altere, bygninger, steintavler og relieffer gir til sammen et overveldende inntrykk og er en synlig dokumentasjon av mayafolkets utrolig presise viten om astronomi og matematikk. Vi går en tur gjennom jungelen som er omgitt av både avdekkede og uutforskede mayaruiner. Her er det en imponerende flora – både orkideer, mahognitrær, tyggegummitrær, sedertrær og palmer. Hvis vi er heldige får vi se dyr som brølape, rev, nesebjørn, villkalkun, tukan og forskjellige papegøyearter.

Vi kjører til Mundo Maya-flyplassen og flyr herfra til Guatemala City. Ved ankomsten fortsetter vi til den UNESCO-bevarte byen Antigua vest for Guatemala City der vi skal overnatte.

Dag 15
Antigua. Byrundtur og videre til Atitlánsjøen

Antigua er omgitt avtre vulkaner og var en gang i tiden den tredje største byen i hele Latin-Amerika. For mer enn 200 år siden var Antigua landets hovedstad og hadde over 60 000 innbyggere. I dag er det en fredelig, delvis restaurert koloniby som det er en fornøyelse å utforske. På en spasertur langs de rolige, brolagte gatene nyter vi synet av de lave husenes vakre, spanske koloniarkitektur med pastellfarger og vakkert utskårne treporter. Utgangspunktet er den hyggelige Parque Central som ligger i sentrum. Det ligger mange interessante klostre og kirker her, og blant annet La Merced og San Francisco bør ses for sin katolske storslåtthet og sine barokkinnslag.

Vi fortsetter til Atitlánsjøen, en av de vakreste innsjøene i denne delen av verden. Her sjekker vi inn på vårt hotell i den lille byen Panajachel ved innsjøens bredd.

Dag 16
Båttur på Atitlánsjøen – Guatemala City

Fra byen er det flott utsikt over sjøen. Innsjøen er omkranset av grønne fjell og purpurfargede vulkaner, og vannet skifter konstant nyanser fra det mørkeste grønne til det klareste turkis alt etter solens vinkel og skyformasjonene på himmelen. Stedet er en fantastisk blanding av usedvanlig naturskjønnhet og tradisjonell indiansk kultur. Rundt denne legendariske sjøen ligger 12 små, isolerte landsbyer som av spanjolene ble oppkalt etter de 12 apostlene: San Pablo, San Pedro, San Antonio og så videre. Innbyggerne fra hver landsby kan gjenkjennes på de spesielle mønstrene og fargene i deres vevde og broderte klesdrakter som klart angir deres bosted og identitet, og flere av landsbyene har sitt eget språk. Underveis på dagens båttur vil vi nyte synet av de tre steile vulkanene som omgir sjøen og møtet med de lokale indianerne som lever på samme måte som de har gjort i århundrer. På slutten av dagen kjører vi til Guatemala City der vi overnatter.

Dag 17
Avreise fra Guatemala City

Vi kjører til flyplassen og reiser hjem til Norge igjen.

Dag 18
Ankomst Norge

Prisinformasjon

Tillegg for enkeltrom
kr 4 998,-
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo – Panama City og Guatemala City – Oslo
 • Fly Panama City – San José
 • Fly Flores – Guatemala City
 • Utflukter ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom)
 • Frokost daglig
 • Lunsj dag 4–6 og 14
 • Middag dag 4–5
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris.
 • Reiseforsikring
 • Øvrige måltider (beregn ca. 200–300 kr. per dag)
 • Eventuelle ekstraarrangementer
 • ESTA-avgift for innreise til USA (ESTA, ca 14 USD) dersom hjemreisen går via USA
 • Driks til sjåfører, bagasjebærere og lokalguider (bergen ca. 160 USD pr. pers.for hele reisen)
 • Tillegg for enkeltrom
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer“

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Rated 4 out of 5 by from En flott tur med mange spennede opplevelser og noen fantastiske hoteller Flott og variert tur med mange natur og kultur opplevelser. Kjempeflotte hoteller. Kunnskapsrik og dyktig reiseleder med stor tålmodighet. Bussen i Nicaragua var ikke beregnet for storvoksne nordmenn og bør skiftes ut. Den lokale guiden på siste del av reisen (El Salvador, Honduras og Guatemala) var arrogant og selvopptatt, nektet å informere om enkelte ting som reiseleder ville og var i stadig konflikt med reiseleder. I tillegg brukte han en meget vanskelig engelsk og informasjonen hans var vanskelig å forstå da han var omstendig og aldri fikk frem poenget sitt. Den første reiselederen var derimot helt topp.
Date published: 2017-03-30
Rated 4 out of 5 by from En fantastisk lærerikt reise mellom Panama og Guatemala ! Reiselederen Eva Bendz er en meget kunnskaprik og en behagelig person. Alt var planlagt til punkt å prikke og uforutsette ting som dukket opp var håndtert professionelt. Panama: Å se en stor båt gjennom kanalen var noe annet enn man hadde trodd ! Costa Rica: Alt det frodige vekst, regnskogen, kanaler, blomster og fugle fora har gjort en betydelig inntrykk ! Beste land av de seks ! Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala hadde sine ting som Maya kultur, imponerende kirker og Katedraler. I Antigua var vi heldige og opplevd en religiost prossession som skjer noen søndager før påske, hvor mange gater er dekorert med detaljert kunstverk lager av blomst, grønnsaker of multifarvet sagmus !
Date published: 2017-04-02
Rated 4 out of 5 by from En reise med mange opplevelser. De flotte og spennende opplevelsene stod i kø: Panamakanalen, Tortuguera med båttur inn i regnskogen, de hengende broene i regnskogen i Arenal, Granada og Leon i Nicaragua, Tikal, Antigua og Atitlan i Guatemala. Men: Noen av dagene bestod mest av busstur. Eksempel: Selv om mayastedene i El Salvador og Honduras var spennende nok, ble det altfor lenge å kjøre for å bruke 1-2 timer på en severdighet. Flere ganger kom vi også til hotellene etter det ble mørkt eller rett før det ble mørkt. Så mitt forslag er å fly fra Nicaragua til Guatemala, evt forlenge reisen med noen dager . Jeg gledet meg veldig til denne reisen, så det er synd at hovedinntrykket jeg sitter igjen med er lange dager på buss og for lite tid på mange av de fine stedene vi besøkte.
Date published: 2017-02-25
Rated 4 out of 5 by from Hektisk, men flott reise i Mellom-Amerika En reise i seks land på kun 18 (16) dager er en stor utfordring. Likevel ga reisen en utrolig god oversikt over de seks landene, både når det gjelder historie, kultur, landskap og ikke minst den politiske utviklinga i landa fra den spanske koloniseringen på 1500-tallet, frigjøring på 1820-tallet og de urolige åra med borgerkrig fram til dagens utfordring med å opprette demokratiske styresett. Den særs kunnskapsrike og dyktige reiselederen ga reisa en ekstra positiv dimensjon. Selv om reisa var travel, var den ikke fysisk utfordrende.
Date published: 2017-02-20
Rated 4 out of 5 by from Flott , men travel tur! Jeg var ikke klar over at vi ofte måtte stå opp grytidlig, men det ble jo en vane etter hvert. Turopplegget var flott. Men opp mot 6 timers vandring i mayaruinbyen, og med en etter mitt syn altfor omstendelig lokal guide, og i 40 varmegrader, - det ble for mye for meg! Jeg vel berømme vår svenske reiseleder. Hun var dyktig, kunnskapsrik, sosial og omtenksom. Reiselederen og de lokale guidene orienterte opplysende om historien til landene vi var i. Det som skremmer meg litt, er hvor liten kunnskap jeg har hatt om Mellom-Amerika. Nå har jeg fått en innføring i historien og bare det var verdt turen. Jeg kommer nok til å følge bedre med når et av de mellom-amerikanske landene blir omtalt i media. Forøvrig hadde jeg stor glede av å se på landskapene vi passerte med bussen. Aldri før har jeg sett så mange fantastiske treformasjoner, både greiner, stammer og røtter var som de flotteste skulpturer Vel hjemme fikk jeg spørsmål om noe gikk galt på turen, men jeg kunne med hånden på hjertet svare at alt gikk knirkefritt.
Date published: 2016-04-01
Rated 3 out of 5 by from Interessant reise Reisen var svært interessant og reiselederen hadde gode kunnskaper og egne erfaringer fra området. Reisen utallige stopp ved intetsigende suvenirbutikker og bensinstasjoner gjorde turen usedvanlig "treg".
Date published: 2017-04-25
Rated 4 out of 5 by from Spennende og interessant reise Turen var godt gjennomført. God reiseleder. Gode lokalguider. Fikk mye informasjon om de forskjellige landene. Fin tur til Volcano Poas. Fint opphold ved det Karibiske hav og Tortuguero nasjonalpark. Ellers mange fine opplevelser på reisen gjennom Mellom-Amerika. Det var et minus at båtturen fra NIcaragua til El Salvador ikke ble gjennomført, da båten vi skulle ha ikke kunne brukes. Andre fine opplevelser var Tirimba regnskogssenter og varme bad. Fin byrundtur med hest i Granada og båtutflukt Las Isletas. Interessant tur til mayaruinene i Copan Honduras. Fin middagsrestaurant i Copan. Fin opplevelse i Tikal og Antigua. Reisen ble avsluttet med båttur på Atitlansjøen. Skulle gjerne sett flere av byene ved Atitlansjøen. Til slutt vil jeg nevne at det var mye køer i Atlanta selv for oss som var i transitt. Mulig en bør unngå USA ved hjemreisen. Totalt sett var jeg tilfreds med reisen.
Date published: 2017-02-20
Rated 5 out of 5 by from Eventyrlig Det var en eventyrlig reise med mange inntrykk. Vår reiseleder hadde gode lokal-kunnskap og kunne gi oss gode råd om hvor vi skulle spise etc. Foruten det som sto i programmet fikk vi oppleve klekking av skilpadder og deres ferd mot det Karibiske hav. Ikke nok med det. Vi fikk oppleve et jordskjelv i San Salvador på 5,7 på Richter skala, samt vulkanutbrudd i nærheten av Guatemala City. Vi fikk også med oss et rikt dyreliv på nært hold. Mange av hotellene hadde fantasktiske omgivelser.
Date published: 2015-12-07
 • y_2019, m_3, d_23, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_40
 • loc_no_NO, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

PARTR01ANO