Pyreneenes gamle riker med Andorra, Catalunya og Aragón

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Vi fullfører sirkelen rundt Pyreneene og besøker Barcelona, Carcassonne og Lourdes i Frankrike, og returnerer til Bilbao, Rioja og Zaragoza i Baskerlandet

Albatros’ kulturreise til de gamle rikene i Pyreneene i grenselandet mellom Frankrike og Spania tar oss med helt innpå Sør-Europas spennende historie: romernes erobring og fall, fulgt av kalifatet, kampen mellom islam og den katolske kirken, og den moderne statsdannelsen. Vi besøker gamle stater som Catalunya, Aragón og Baskerlandet, Andorra og de sørfranske bystatene Carcassonne og Lourdes – en gang selvstendige stater med egen kultur og eget språk, som drømte om vekst og innflytelse og slett ikke så seg selv som en parentes i historien eller som del av en større stat. Og det gjør de fremdeles ikke. Det blir en opplevelsesrik reise, som blant annet fører oss til en lang rekke av Europas største severdigheter.
Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Oslo – Girona
Dag 2 Girona – Figueres med Dalí-museet – Andorra
Dag 3 Andorra – Carcassonne – Lourdes
Dag 4 Lourdes – Pau – Biarritz – Hondarribia
Dag 5 Hondarribia – San Sebastian – Zarauz – Bilbao
Dag 6 Bilbao. Byvandring med pintxos-lunsj og ettermiddag på egen hånd
Dag 7 Bilbao – Longrono – Zaragoza
Dag 8 Zaragoza – Lleida – Cardona – Barcelona
Dag 9 Barcelona med Park Güell
Dag 10 Hjemreise Barcelona – Oslo

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
14 798,–
Oslo
15 398,–
Oslo
15 598,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo – Girona Kjørestrekning ca. 11,5 mil
Katedralen i Girona

Etter landing i Barcelona setter vi kursen nordover, mot den spennende byen Girona. Vi kjører på den gamle, romerske ruten som går mellom Roma og Cadiz via Augusta. Girona har alltid vært Catalonia nest viktigste etter Barcelona og er preget av rikdom og velstand, noe som gir seg tydelig utslag i de vakre bygningene. Den pittoreske bydelen rundt den imponerende katedralen er flott og inspirerende.

Vi spiser middag sammen på en lokal restaurant.

Dag 2
Girona – Figueres med Dalí-museet – Andorra Kjørestrekning ca. 23,8 mil

Turen fortsetter til Figueres, der vi besøker byens største attraksjon, Teatre-Museu Dalí og spiser litt lunsj. Museet er et stort verk, som omhandler den verdensberømte, surrealistiske kunstneren Salvador Dalí. Han ble født i Figueres i 1904 og bodde størstedelen av sitt liv i og rundt Figueres og Girona.

Man er ikke i tvil om at man setter foten i Dalís surrealistiske univers før man kommer inn i museet, og de mest kjente verkene hans er noe de fleste vil nikke gjenkjennende til.

Etter besøket i Figueres ruller vi videre mot vest og inn i Pyreneene, der målet er lilleputtstaten Andorra, som ligger i fjellene og på grensen mellom Spania og Frankrike. Det er en veldig vakker kjøretur opp til Andorra, der vi ankommer utpå ettermiddagen og overnatter i hovedstaden Andorra La Vella. Middag på hotellet.

Dag 3
Andorra – Carcassonne – Lourdes Kjørestrekning ca. 47,5 mil
Solnedgang voer Carcassonne

Vi forlater tidlig byen som vinteren igjennom blir besøkt av skisportsfolk og om sommeren er base for fjellvandrere. Andorra, som bare har ca. 78 000 innbyggere, har siden 1993 vært en selvstendig nasjon etter i over 700 år å ha vært underlagt så vel Spania som Frankrike. Stedet er kjent som landet uten skatter, bortsett fra en mindre importavgift, og derfor har mange rikinger slått seg ned her i Europas billigste land. Andorra blir beskyldt for å være en del av den internasjonale hvitvaskingsringen av suspekte inntekter og er heller ikke en del av EU.

Vi kjører videre inn i Frankrike, der neste mål er den fantastiske middelalderbyen Carcassonne. Festningsbyen fra 1200-tallet er nyrenovert og gir et enestående, nærmest fullendt bilde av middelalderbyens befestning med dobbelte murer, som ble oppført i tiden ca. 500—1300. Mange byer var i perioden nærmest uinntakelige, og de utviklet seg til lokale ”stormakter”, ofte til stor irritasjon for landenes sentralmakter. Byen har ekspandert med en moderne by på den venstre bredden av elva Aude. Den gamle middelalderbyen ligger på høyre bredd på et velegnet høydedrag.

Sent på ettermiddagen setter vi kursen mot vest og kjører med Pyreneene på venstre side mot vårt neste overnattingssted, valfartsbyen Lourdes. Middag på egen hånd.

Dag 4
Lourdes – Pau – Biarritz – Hondarribia Kjørestrekning ca. 21 mil
Vakre Biarritz

Siden jomfru Maria viste seg for den unge Bernadette Soubirous tilbake i 1858, har Lourdes tiltrukket store mengder av pilegrimer som valfarter til stedet for å finne helbredelse og frelse. Byen besøkes i dag av ca. 6 millioner pilegrimer årlig, altså nesten 17 000 daglig, og de skal drikke og bade i det mirakuløse vannet.

Vi skal se grotten der jomfru Maria viste seg, sammen med kirken, som er oppkalt etter Bernadette, nemlig St. Bernadette, og Rosenkrans-basilikaen, videre også krypten og de helbredende badene. Her går vi rundt i ro og mak sammen med de mange valfartende og opplever helligdommen.

Etter Lourdes fortsetter vi til en av de usedvanlig vakre byene langs Pyreneene, nemlig Pau, en større provinsby med rundt 85 000 innbyggere. Sentrum er et stort fotgjengerområde med masser av grønne flekker. Det er tid til lunsj og til å se seg litt rundt i byen som den svenske kongefamilien stammer fra. En av Napoleons berømte marskalker, Jean-Baptiste Bernadotte, var fra denne byen. Han ble ved et lykketreff svensk tronfølger i 1810, og åtte år senere etterfulgte han den barnløse Karl 13. som svensk konge under navnet Karl Johan. Det svenske flagget kan ses i gatene, og byen har et av verdens beste gobeleng-museer samt et Bernadotte-musum, som begge dessverre er stengt midt på dagen.

Vi fortsetter mot Biscaya og den franske badebyen Biarritz, som Napoleon 3. gjorde berømt som ferieby da han sammen med keiserinne Eugénie midt på 1800-tallet holdt ferie her hver september gjennom 14 år. Strendene er fine, selv om havet kan være voldsomt på disse kanter. 

Etter en kaffepause og en spasertur rundt i den gamle delen av Biarritz krysser vi grensen til Hondarribia, som ligger på den spanske siden. Vi spiser middag her og overnatter.

Dag 5
Hondarribia – San Sebastian – Zarauz – Bilbao Kjørestrekning ca. 12,5 mil
Utsikt over San Sebastian

Vi følger mer eller mindre den gamle pilegrimsruten fra Frankrike over Pyreneene, men dreier raskt sørover mot Zaragoza. Først skal vi imidlertid se litt av Baskerlandet. En stille morgen begynner med en kort kjøretur til San Sebastian, kanskje mest kjent for filmfestivalen som arrangeres i september, og for sine fine strender og de permanente surferbølgene som konstant og dramatisk ruller inn mot kysten og fratar strandgjestene enhver lyst til fredsommelig bading. San Sebastian med ca. 250 000 innbyggere har rekord som byen med flest Michelin-stjerner pr. innbygger. Der er ikke mindre enn 16 stjerner fordelt på tre 3-stjerners, en 2-stjerners restaurant og fem restauranter med én Michelin-stjerne. Byen har vært kjent som badeby fra slutten av 1800-tallet, ikke minst på grunn av kongefamiliens besøk, og har den dag i dag fremdeles en aura av velstand og stolthet over seg.

Fremme ved San Sebastian tar vi tannhjulsbanen opp til Monte Igueldo, der det er en fantastisk utsikt over kysten og San Sebastian med vartegnet Monte Urgull, som deler byen og stranden i to vakre bukter. Tannhjulsbanen er fra 1912 og en av de eldste i Spania. Det blir tid til å utforske San Sebastian på egen hånd. Blant annet kan man bestige Monte Urgull på 120 meter, og senere på dagen samles vi for å gå gjennom den gamle bydelen og se byens øvrige attraksjoner. Lunsj er på egen hånd, og her er rik mulighet til å smake byens berømte pintxos.

Vi fortsetter vestover på kystveien med flotte sandstrender, forrevne klipper og den lumske Biscayabukta frem til Zarauz. Selv i dag, med moderne teknologi, er Biscayabukta fryktet. Ville stormer med plutselig skiftende vindretninger og et brusende hav får selv den mest garvede sjømann til å ta frem rosenkransen. Zarauz er en mindre by, og den gamle bydelens historie går tilbake til 1200-tallet. I dag er den en attraktiv ferieby med en utrolig flott og bred sandstrand. Her er det mer regulære bølger, og derfor blir det arrangert verdensmesterskaper i surfing her. Etter en tur på stranden og rundt i byen fortsetter vi på kystveien til Bilbao, der det er tid til å utforske det spennende baskiske kjøkkenet og utallige tapasbarer på egen hånd. Vi overnatter tett ved Bilbao.

Dag 6
Bilbao. Byvandring med pintxos-lunsj og ettermiddag på egen hånd
Jeff Koons' fantastiske verk utenfor Guggenheim

Hele dagen er avsatt til Bilbao, der byturen i sentrum kan gjøres til fots. Denne tidligere industribyen er i dag en moderne og attraktiv by med rundt 350 000 innbyggere, og her er nytt og gammelt fint forent. Bilbaos nyeste vartegn er det berømte Guggenheim-museet ved elva Río Nervion, også kalt Río de Bilbao. Den andre arkitektoniske perlen er lufthavnen, Aeropuerto de Sondica. Den sjarmerende gamle bydelen ligger øst for den nye og er kjent for sine sju små gater fra 1400-tallet og for Plaza Nueva, der det hele veien rundt er et hav av restauranter som serverer pintxos – Baskerlandets utgave av tapas.

Vi spiser lunsj på et par av disse ledsaget av den lokale Txakoli-hvitvinen, som passer glimrende til denne typen mat. Pintxos er velsmakende småretter, ofte servert på brød eller toast med en tannpirker i – pintxos betyr ’spyd’ – og er en fryd for både øyet og magen. Det er et must å prøve disse lekre sakene et par ganger under et opphold, og det får du rik anledning til.

Om ettermiddagen er det mulig å gå til det verdenskjente Guggenheim-museet, tegnet av Frank Gehry. Med fasadens mange titaniumplater, som skifter farge alt etter lys og tid på dagen, er museet i seg selv et fascinerende kunstverk. Foran bygningen sitter Jeff Koons’ verk Puppy, en kjempehund skapt av levende blomster. Inne i museet går vi en oppdagelsestur i samlingen av moderne kunst og samtidskunst, blant annet Richard Serras verk Serpiente, en imponerende oppstilling av kjempemessige stålplater, som er en referanse til de store stålvalseverkene og skipsverftene som en gang var livsnerven og drivkraften i Bilbao. Museet regnes for et av den moderne verdens største og mest spennende arkitektoniske kunstverker, og mange besøkende sies å foretrekke museet utenfra.

Overnatting ved Bilbao. Middag på egen hånd.

Dag 7
Bilbao – Longrono – Zaragoza Kjørestrekning ca. 31,5 mil
Rioja-distriktet

Vi forlater Bilbao, passerer fjellkjeden Sierra Tolono og kjører inn i La Rioja. Denne sørligere og ganske lille regionen er kjent for sine vindistrikter. Vi krysser elva Ebro og kjører inn i hovedbyen Logrono. Denne pilegrimsbyen ligger 600 km fra Santiago, men har lenge vært en del av Pilegrimsruten, som tradisjonelt foregår til fots. Vi er fortsatt i Rioja-vindistriktet og skal besøke en typisk og tradisjonell vinbodega utenfor Logrono, der vi skal se produksjonen og vinkjellerne og få litt smaksprøver på de deilige dråpene. Etter besøket kjører vi til sentrum, der det er tid til lunsj før vi igjen tar veien fatt og kjører til Zaragoza.

Zaragoza er hovedbyen i provinsen Aragón og den eneste storbyen i denne store provinsen. Den er Spanias femte største by med ca. 700 000 innbyggere. Det er en svært driftig by, som ligger rundt elva Ebro med et fantastisk flott og øde oppland med fjell mot nord og et fruktbart landområde langs elva. Byen har røtter helt tilbake til 600 f.v.t. som følge av den strategiske beliggenheten ved elva, som både gir vann og vannveier. De første ibererne bosatte seg i dette området, som siden har skiftet herrer utallige ganger mellom romere, vestgotere, maurere fra Nord-Afrika og spaniere. Byen bærer tydelig preg av sin romerske, muslimske, jødiske og kristne fortid.

Vi går en tur i den gamle bydelen, der særlig den enorme kirken Basilica de Nuestra Señora del Pilar ved Plaza del Pilar gjør inntrykk sammen med den andre kirken, Catedral de San Salvador. Basilikaen er oppkalt etter jomfru Maria, som sittende på en søyle (spansk: pilar) åpenbarte seg for apostelen Jakob med budskapet om å oppføre en helligdom. Denne nåværende kirken, som er Spanias største barokkirke, er fra perioden 1681—1754. Under den spanske borgerkrigen ble det fra republikansk side kastet tre bomber mot kirken, men ingen eksploderte. Det ble tilskrevet et mirakel. Kirken er fremdeles en viktig valfartskirke, der man kan be foran en liten statue av jomfru Maria.

Et annet utrolig fortellende byggverk er palasset Palacio de la Aljafería, opprinnelig bygd for de arabiske herskerne i slutten av 1000-tallet under den mauriske perioden. Det ble ombygd av spanierne etter gjenerobringen av Den iberiske halvøya og brukt av de aragonske kongene, for senere å bli utbygd til den størrelsen det har i dag, da en del blir benyttet av regionens lokalparlament.

Aragón utgjorde tidligere et betydelig større kongerike, som inkluderte Valencia og Catalunya. Da Aragóns kong Ferdinand 2. ble gift med Castillas tronarving Isabella i 1469, utgjorde det samlet sett en så sterk katolsk allianse at det lyktes dem å nedkjempe det siste islamske kalifatet i 1492, samme år som Isabella sendte Columbus til Amerika. 

 

Vi overnatter i Zaragoza. Middag på egen hånd.

Dag 8
Zaragoza – Lleida – Cardona – Barcelona Kjørestrekning ca. 39 mil

Vi forlater Zaragoza for å dra til Lleida, enda en viktig by med en lang historie. Den var i år 49 f.v.t. sentrum for det berømte ”Slaget om Lleida”, der styrkene til den romerske hærføreren Pompeius forsøkte å slå den listige strategen Cæsar i det som betegnes som den romerske borgerkrigen. Cæsar vant og fikk dermed også makten over Roma inntil Brutus satte en stopper for det fem år senere. Vi bruker litt tid til å se byen og fortsetter til Cardona, som er en historie for seg selv. Cardona ligger på en fjellside med omfattende saltutvinning. Her ligger bokstavelig talt et helt fjell av salt, Muntanya de Sal, og da salt i tidligere tider kunne omsettes til gull, var byen og dens beboere et nøkkelpunkt på enhver erobrers kart. Byen ligger på nabohøyden til saltfjellet, og øverst kneiser 1700-tallsfestningen over Cardona. Hele området er i dag et stort besøkssenter. Saltet ble hentet ut fra fjellet helt frem til 1990, da produksjonen stoppet på grunn av de høye omkostningene og langt billigere saltutvinning andre steder i verden. Vi besøker gruven, ser de gamle arbeidsredskapene og nyter lyset i den gamle gruvens saltformasjoner. Det er en av de mest spennende saltgruvene i Europa.

Fra Cardona drar vi tilbake til Barcelona.

Dag 9
Barcelona med Park Güell

Dagens bytur begynner med det sentrale torget, Plaza Catalunya, der noen av byens store gater møtes, blant dem den berømte La Rambla eller Ramblaen på godt norsk. Ramblaen er byens mest kjente bulevard med masser av liv, gjøglere, turister og trær på den cirka 1,2 kilometer lange strekningen. Man har ikke vært i Barcelona uten å tilbringe noen spennende timer på La Rambla.

Vi legger kortvarig ut på den store gaten, men dreier til venstre mot Barcelonas romerske fortid. Vi ser en seksjon av en gammel vei som opprinnelig førte til den romerske byen Barcino. Veien er flankert av gravsteiner etter romersk tradisjon. Vi krysser igjen Ramblaen på vei mot det store markedet, La Boqueria, der farger, dufter og et flerstemmig kor av falbydende bodhandlere åpenbarer seg. Her finner man alt mellom himmel og jord fra alle deler av matpyramiden – fra lufttørket skinke, friske grønnsaker og krydder til fersk fisk, oster og diverse spanske spesialiteter. Statistikken forteller at det sikkert havner en del spiselige suvenirer med hjem i bagasjen fra dette sansebombardementet av lekre saker.

Fra markedet går vi til Plaza Pi i den gamle delen av byen, der man finner den vakre gotiske kirken Santa Maria del Pi, med et stort, fargerikt og nydelig rosevindu. Kirken blir omtalt av den engelske forfatteren og journalisten George Orwell i ”Hyllest til Catalunya”, som er hans personlige beretning om den spanske borgerkrigen, der han selv deltok.

Vi fortsetter gjennom noen av gatene i den gamle bydelen tilbake til Ramblaen for å gå det siste stykket til det 60 meter høye Columbus-monumentet. Deretter er det tid til Gaudís ennå uferdige og monumentale katedral, La Sagrada Família, som i dag er det symbolet vi best kjenner Barcelona for. Katedralen ble påbegynt i 1880-årene og påregnes å være ferdig en gang i 2020-årene. Byggingen har dermed overlevd en hel rekke byggmestere, som én etter én har gått i pensjon etter å ha utført sin del av arbeidet ut fra Gaudís originale tegninger og planer. Vi ser på kirken utefra og hører historien om den. Legg merke til at et ikke lenger er mulig å besøke kirken med grupper. Et eventuelt besøk i kirken må bestilles individuelt og i meget god tid, for egen regning! Til gjengjeld besøker vi den parken som Gaudí tegnet til Eusebio Güell.

Vi spiser avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

Dag 10
Hjemreise Barcelona – Oslo
Etter frokost er det fritid inntil avgang og hjemreise. Vi har nå tatt turen rundt Pyreneene, besøkt skjønne byer, spennende steder, historiske monumenter og kulturelle høydepunkter, og vi kan reise hjem mettet med inntrykk.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 14 798,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
3 998,–
Prisen inkluderer
 • Fly Oslo–Barcelona t/r
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Innkvartering på gode 3- og 4-stjerners hoteller
 • Frokost daglig
 • Middag dag 1, 2, 4 og 9 samt lunsj dag 6
 • Vinsmaking av tre viner på Bodega Ontañon
 • Entré til Park Güell, Dalí-museet, Carcassonne-festningen, svevebane til Mount Igueldo og saltgruven i Cardona
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Entré Guggenheim-museet i Bilbao, ca. 18 €
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Øvrige måltider
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 30–35 €)
 • Personlige fornødenheter

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Ta med gode tursko eller støvler, for vi er i et fjellrikt område. Byene har ofte brosteinsbelagte gater, og det er en tur som krever fornuftig fottøy og litt varmt og vannavvisende yttertøy.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om Spania

Vil du vite mer om klima og vær, tidsforskjell og driks eller se om du trenger visum eller vaksinasjoner? Les mer her:
www.albatros.no/reisemaal/europa/spania

Hånden på hjertet

Reisen er en odyssé i de gamle spanske/franske rikene og statene rundt Pyreneene med nesten alle de kulturelle og naturmessige høydepunktene man kan tenke seg. Men det er en lang og opplevelsesrik rute, der vi innimellom tilbringer en del tid med kjøring. Derfor vil det naturligvis være noen som kunne tenke seg mer tid til fordypelse i enkelte severdigheter, men vi har en ganske hard tidsplan. Til gjengjeld får vi med oss det meste. Det er en forholdsvis komfortabel reise, men man bør være i stand til å gå minst 4–5 kilometer for å få det fulle utbyttet av turen. Bortsett fra Andorra går ruten ikke gjennom de billigste områdene av Sør-Europa.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from Mange opplevelser. Det var en flott reise med mange opplevelser. Vi fikk dårlig tid til noen av høydepunktene. Andorra ble bare ut og inn Skulle gjerne ha vært der lengre.Med det tette programmet blir det lett forsinkelser . Reiselederen vi hadde var bare helt fantastisk .Hun gjorde en kjempejobb og var tilstede for oss hele tiden.Virkelig en av de beste. Hotellene var veldig bra. Det at reiselederen og deltagerene hadde fått hver sin informasjon om La Sagrada Familia beklager vi . Det var noe som avgjorde besluttningen om turen og som vi dessverre ikke fikk med. All ros til Anna....
Date published: 2019-09-11
Rated 4 out of 5 by from En interessant reise med mye historikk og flotte vandringer med guiden Vi fikk tilstrekkelig informasjon om reisen før avreise. Flyreisen med innleid fly ned til Barcelona var lite tilfredsstillende pga. liten beinplass og mangelfull servering ombord. Bussen med sjåfør var utmerket på hele turen. Alle hoteller hadde bra standard bortsett fra Urdanibia Park der det var mye støy fra nærliggende vei og mangel på air condition på rommet. I tillegg var det veldig mye støy i spisesalen der vi hadde felles middag. Reiselederen var omgjengelig, kunnskapsrik og flink til å formidle informasjonen både på bussreisene og på vandringene.
Date published: 2019-05-15
Rated 4 out of 5 by from Spennende og opplevelsesrik reise! Hyggelig og svært innholdsrik tur. Likte spesielt Dali-museet i Figueres, Bilbao med Guggenheim-museet, San Sebastian og Barcelona med Parc Guell. Mange fine byer/steder ellers også. Takk til vår språkmektige, trivelige og dyktige reiseleder! Et minus at bussen vår brøt sammen slik at vi ble stående tre timer. Det ble derfor dessverre kun et kort opphold i Carcassonne. Kunne også tenkt meg mer tid i Zaragoza.
Date published: 2019-05-19
Rated 4 out of 5 by from Opplevelsesrik tur Det var en fin tur med mange gode opplevelser. Vi hadde en veldig dyktig reiseleder, og flere av lokaguidene var også flinke. Det var likevel et minus at vi som var første gang i Barcelona ikke fikk sett byens mest kjente attraksjon - La Sagrada Familia. Dette var noe vi ikke hadde fått beskjed om på forhånd, selv om Albatros trodde de hadde sendt ut informasjonen.
Date published: 2019-04-17
Rated 5 out of 5 by from En flott reise med mange opplevelser og fantastisk natur Vi hadde en fantastisk reiseleder som virkelig bød på seg selv og gjorde hva hun kunne for at vi skulle ha det bra. Turen var innholdsrik med interessante museer, kirker, byvandringer osv. Samt tid på egenhånd. Kunne ha tenkt oss lengre tid i Andorra, men da måtte turen kanskje ha vært en dag lengre - for hva skulle en ellers ta bort?
Date published: 2019-09-11
Rated 5 out of 5 by from Flott tur med mange spennende opplevelser Reisen var flott, mange forskjellige reisemål, masse å se og en utrolig dyktig, behagelig og kunnskapsrik reiseleder. Og så var det flott at man kunne gå på sightseeing, ikke bare sitte i bussen.
Date published: 2019-05-14
Rated 4 out of 5 by from Mangfoldighet Mangfoldet i natur, kultur, mat og - ikke minst - språk var overraskende stort og ble tydelig synliggjort - ikke minst - takket være en dyktig og språkkyndig reiseleder.
Date published: 2019-04-16
Rated 4 out of 5 by from En flott reise med fine opplevelser Reisen var flott lagt opp og vi fikk oppleve mye variert. Passe lange dagsetapper. Bra hoteller med god beliggenhet. Reiseleder Anna Skoog var dyktig og fulgte bra opp.
Date published: 2019-09-15
 • y_2020, m_4, d_6, h_14
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.5
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_16
 • loc_no_NO, sid_ESRTR15, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

20ESRTR15ANO0306