Det jugoslaviske kongedømmet

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Jubileumsreise til Serbia, Kroatia og Slovenia

Jugoslavia! Et lappeteppe av folkeslag, som under Titos ledelse fremstod som en samlet enhet med et langt mer menneskelig ansikt enn resten av Østblokken. Allerede kort etter første verdenskrig var de første spede forsøkene på en samlet jugoslavisk stat blitt utprøvd, først under navnet Serbernes, kroatenes og slovenernes kongedømme 1918–29 og senere under navnet Det jugoslaviske kongedømmet 1929–1941.

80 år etter det jugoslaviske kongedømmets sammenbrudd følger vi i kongemaktens fotspor og forsøker å forstå hva som lå til grunn for den jugoslaviske fellestanken, og hvorfor dette forsøket led en så sørgelig skjebne. Vi ser den serbiske kongebyen Topola, og besøker på 100-året for hans død gravstedet til den første kongen, Peter I. Vi går på oppdagelsestur i den serbiske hovedstaden Beograd før vi begir oss mot provinsen Slavonia. Her skal vi smake på lokale spesialiteter og gode kroatiske viner, men ikke minst nyte den fantastiske naturen. Vi besøker bl.a. områdets største nasjonalpark, med et utrolig dyreliv, og får se en av områdets kjente storkelandsbyer.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise, Vin & gastronomi

 • Reiseleder Norsk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta RSD, HRK, EUR,

Dagsprogram
Dag 1 Beograd. Ankomst og byrundtur i den serbiske hovedstaden inkl. velkomstmiddag
Dag 2 Beograd – Topola – Beograd. Den serbiske kongefamiliens hovedsete, og mulighet for ekstrautflukt med båttur og middag på Donau
Dag 3 Beograd – Sremski Karlovci – Novi Sad. Krušedol-klostret, honningproduksjon og Petrovaradin-festningen
Dag 4 Novi Sad – Osijek – Stupnički Dvori – Zlatni Lug. Markeds- og vingårdsbesøk i det slavonske kjernelandet
Dag 5 Zlatni Lug – Nasjonalparken Lonjsko Polje – Zagreb. Lett vandring i nasjonalpark og besøk i storkelandsbyen Čigoč med lokal lunsj
Dag 6 Zagreb. Byvandring og tid på egen hånd eller mulighet for ekstrautflukt til middelalderbyen Samobor
Dag 7 Zagreb – Ljubljana – Radovljica – Bled. Byvandring i den slovenske hovedstaden og middag i Radovljica
Dag 8 Bled. Bledsjøen og opplevelser på landet
Dag 9 Bled – Ljubljana – Oslo

Bilder

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
14 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Beograd. Ankomst og byrundtur i den serbiske hovedstaden inkl. velkomstmiddag
Kalemegdanborgen har både zoo, museum og kafeer

Med godt og vel to millioner innbyggere er Beograd en av Sørøst-Europas største byer, og med en historie som strekker seg flere tusen år tilbake, er den også en av de eldste. Beliggenheten ved elvene Donau og Sava har gjort byen ettertraktet for skiftende overherredømmer fra romerne til osmanene. Byen fikk en hard medfart under andre verdenskrig, men ble siden politisk og kulturelt sentrum i Jugoslavia. I dag er Beograd den storbyen i det tidligere Jugoslavia som har størst fremdrift, med masser av spennende områder å utforske.

Etter ankomst begir vi oss til byens sentrale plass, Republikkplassen, og slentrer bortover hovedstrøket Knez Mihailova med dets mange hyggelige butikker, kafeer og restauranter. Vi besøker naturligvis også Beograds vartegn, Kalemegdan-fortet. Fortet har i århundrer fungert som vern for byen og dens skiftende overherrer. Foruten å huse lekeplasser, en liten dyrehage, museum og steder der man kan spise og få en kopp kaffe, byr området rundt fortet også på en blendende utsikt over elvene Donau og Sava. 

Om kvelden spiser vi en god middag i området Skadarlija, som med fargerike hus og brosteinsgater markedsføres som Serbias svar på Montmartre.

Overnatting Beograd (middag er inkludert).

Dag 2
Beograd – Topola – Beograd. Den serbiske kongefamiliens hovedsete, og mulighet for ekstrautflukt med båttur og middag på Donau Ca. 150 km

Etter frokosten begir vi oss sørover mot den sjarmerende byen Topola, der vi skal høre nærmere om den serbiske kongefamilien og i særdeleshet en av de viktigste personene i serbisk historie: Peter I, den første kongen i det jugoslaviske kongedømmet. Peter I. er en meget populær skikkelse i serbiske kretser, og hans 100 årsjubileum i 2021 blir ganske sikkert feiret godt og grundig.

I Topola, som ble hovedsete for den serbiske kongefamilien etter seieren over de osmanske okkupantene i begynnelsen av 1800-tallet, ligger alle tidligere medlemmer av kongefamilien begravet. Vi besøker naturligvis Peter Is grav og hører mer om den spennende historien, men går også på oppdagelsestur i de kongelige gemakkene, der personlige eiendeler er utstilt og gir et glimrende innblikk i livet ved hoffet. 

Etter en spennende tur tilbake i historien er det blitt tid til lunsj, og hva er mer opplagt enn å innta en god solid bonderett i den nærliggende landsbyen, der vi spiser i tradisjonelle trehus.

Mette av inntrykk og god mat vender vi nesen mot Beograd, der vi ankommer midt på ettermiddagen. Resten av dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd.

Om kvelden er det mulig å delta på en ekstrautflukt, da vi tar en vakker båttur på elvene Donau og Sava. Langs breddene ligger mange av byens rekreasjonsområder, som er svært populære. Vi kommer også forbi de store gamle fabrikkområdene, som lenge har stått uberørt, men som i dag huser både moderne kreative virksomheter og barer og kafeer. Vi inntar en god middag om bord på båten før vi returnerer til hotellet vårt.

(Båttur og middag er ikke inkludert i reisens pris og må bestilles separat.)

Overnatting Beograd (frokost og lunsj er inkludert).

Dag 3
Beograd – Sremski Karlovci – Novi Sad. Krušedol-klostret, honningproduksjon og Petrovaradin-festningen Ca. 90 km

I dag begir vi oss mot byen Sremski Karlovci, som ligger i regionen Vojvodina ved foten av fjellet Fruška Gora. Tidligere var byen hovedsete for den serbiske ortodokse kirken og regionens kulturelle vugge. Vi besøker det imponerende klostret Krušedol, der den despotiske Branković-familien ligger begravet, og hører mer om religionens betydning i denne del av verdenen. 

Etter et spennende innblikk i klostrets historie og betydning når vi frem til Sremski Karlovci, der vi skal møte en lokal honningprodusent. Gjennom 5 generasjoner har familien Živanović drevet med bier og laget noe av den beste honningen i hele regionen. Vi hører mer om birøkter-livet og krydrer hele opplevelsen med en god lunsj på stedet.

Etter lunsjen fortsetter vi til den imponerende festningen Petrovaradin, som er Europas nest største og ble oppført i perioden 1692–1780. Den ligger vakkert til ved Donau med utsikt over provinshovedstaden Novi Sad. Festningen, som også blir kalt ”Serbias Gibraltar”, ble i motsetning til mange andre militæranlegg ikke ødelagt etter første verdenskrig, da mange av festningsverkene hadde mistet sin militære betydning. Den står der i all sin prakt og velde den dag i dag. 

Novi Sad er Serbias nest største by, med et innbyggertall på ca. 250.000. Flertallet utgjøres av serbere, men her er også et stort ungarsk mindretall. Før første verdenskrig var byen det kulturelle sentret for alle serbere, og byen er fortsatt en stor kulturby med et ortodokst bispesete. Byen ble grunnlagt i 1694, og den fikk i 1748 status av fristad. Den stigende handelen og konsentrasjonen av særlig serbisk kultur førte etter hvert til at byen ble omtalt som det serbiske Athen. Novi Sad ligger ved en av Europas viktigste korsveier, og byens historie som et multinasjonalt handelssentrum og transittby har gitt den mange historiske og kulturelle severdigheter som selv mye større byer har vanskelig for å matche.

Vi innlosjerer oss på hotellet vårt, og etter en velfortjent hvile går vi en kort tur rundt i den sentrale delen av byen, der vi bl.a. legger veien forbi byens store sentrale plass, Trg Slobode (Frihetsplassen), det vakre rådhuset i nyrenessansestil og byens eldste gate, Zmaj Jovina.

Overnatting Novi Sad. 
(Frokost og lunsj er inkludert.)

Dag 4
Novi Sad – Osijek – Stupnički Dvori – Zlatni Lug. Markeds- og vingårdsbesøk i det slavonske kjernelandet Ca. 250 km

Det er blitt tid til å forlate Serbia, og vi krysser den serbisk-kroatiske grensen tidlig på formiddagen på vei mot nye eventyr.

Vårt første stopp er Osijek, som med sine nesten 150.000 innbyggere er hovedby i regionen Slavonia. Byens store matvaremarked lokker hver dag med friske råvarer fra de omkringliggende landsbyene, og vi kikker nærmere på utvalget når vi gjør et kort opphold.

Etter å ha prutet om prisen med de lokale selgerne fortsetter vi mot de store vinområdene nær områdets høyeste fjell Papuk på 953 m. Her er det gjennom århundrer blitt dyrket vin, og vi skal besøke en av de lokale vinprodusentene, som byr på så vel smaksprøver som en deilig lunsj produsert med lokale råvarer.  

Sent på ettermiddagen tar vi fatt på det siste stykket mot det nærliggende Zlatni Lug, der vi innlosjerer oss på et hyggelig lite familiedrevet pensjonat. Her er det tid til å slappe av i de hjemlige omgivelsene, gå en tur rundt i den lille landsbyen og nyte stedets gode mat og vin.

Overnatting Zlatni Lug
(Frokost, lett lunsj og middag er inkludert)

Dag 5
Zlatni Lug – Nasjonalparken Lonjsko Polje – Zagreb. Lett vandring i nasjonalpark og besøk i storkelandsbyen Čigoč med lokal lunsj Ca.170 km

Den friske luften i Zlatni Lug har uten tvil gjort oss godt, og etter en sunn og nærende frokost begir vi oss mot den kroatiske hovedstaden, Zagreb.

Før vi når så langt, skal vi imidlertid kikke innom nasjonalparken Lonjsko Polje. Rundt i det store våtmarkområdet på østsiden av den store elva Sava finner vi noen av de største konsentrasjonene av fugler på hele Balkan. Den over 500 km2 store parken har mer enn 250 forskjellige fuglearter i tillegg til en helt unik natur, som vi naturligvis skal oppleve helt tett på når vi går en kort tur i området.

Vi kikker også innom en av de få europeiske storkelandsbyer der det i yngletiden er flere storker enn innbyggere. I 2015 ble det således opptalt over 200 storker kontra byens befolkningstall på 114 sjeler. De mange storkene oppholder seg i byen fra midten av mars til slutten av august, men de mange og imponerende redene deres kan ses hele året. Den lille hyggelige landsbyen, som utelukkende består av gamle trehus, er i seg selv verd et besøk, så vi spiser en lokal lunsj og fornemmer den avslappede stemningen. 

Vi begynner nå på den siste strekningen mot den kroatiske hovedstaden, Zagreb, og kommer dit sent på ettermiddagen.

Overnatting Zagreb.
(Frokost og lunsj er inkludert.)

Dag 6
Zagreb. Byvandring og tid på egen hånd eller mulighet for ekstrautflukt til middelalderbyen Samobor
En av Zagrebs eldste bydeler, Gornji Grad

Formiddagen bruker vi på en byvandring i Zagreb, særlig de eldste bydelene: Gradec i den øvre bydelen Gornji Grad og Kaptol, som er byens religiøse sentrum. Vi kommer blant annet forbi den middelaldersteinporten som forbinder de to bydelene, og der en hellig madonnafigur sies å oppfylle ønsker. Vi ser også katedralen fra 1200-tallet , som er den største kirken i hele Kroatia. I Kaptolkvarteret ligger også det store Dolac-markedet, der friske matvarer selges fra tallrike boder.

Zagreb var dessuten byen der unionen for kongedømmet Kroatia, Slavonia og Dalmatia ble utropt i oktober 1918. Unionen ble kort etter innlemmet i det serbiske kongedømmet og var med andre ord starten for det jugoslaviske kongedømmet, som kort etter også innbefattet Slovenia. Ratifikasjonen fant sted i det gamle parlamentet, som vi passerer på vår byrundtur.  

Ettermiddagen er fri til egne opplevelser, hvis man ikke har lyst til å delta i ekstrautflukten til den hyggelige landsbyen Samobor. Samobor ligger bare 30 km fra Zagreb og omfatter en mindre kroatisk middelalderby. Fra toppen av den nærliggende Žumberak-fjellkjeden kneiser byens middelalderborg, men vi konsentrerer oss nå om det hyggelige gamle bysentret, som er ideelt til en byvandring. 

Vi kikker forbi byens vartegn St. Anastasia-kirken, som i sin nåværende form stammer fra 1675, og dessuten ser vi den gamle trebroen over elva Gradna før vi begir oss mot byens sentrale plass. Her finner vi hovedårsaken til Samobors helt spesielle status i kroatisk historie – kremšnita-kaken. Som de danske honningkakene fra Christiansfeld blir denne kaken kun produsert på den helt riktige måten i nettopp Samobor, og de mange bakerbutikkene rundt torget vitner om dens store suksess. 

Etter noen hyggelige timer i den idylliske byen avslutter vi vårt besøk med en utsøkt middag på byens beste restaurant før vi mette og fylt med opplevelser returnerer til Zagreb. (Utflukt til Samobor og etterfølgende middag er ikke inkludert i reisens pris og må bestilles separat) 

Overnatting Zagreb.
(Frokost er inkludert.)

Dag 7
Zagreb – Ljubljana – Radovljica – Bled. Byvandring i den slovenske hovedstaden og middag i Radovljica Ca. 200 km
Utsikt over Ljubljana

Det er blitt tid til å ta avskjed med Kroatia og dra mot den slovenske hovedstaden. Ordet Ljubljana betyr ’Den elskede’, og det gir god mening når man står midt i denne perlen av en hovedstad. Ljubljana ligger 298 meter over havet midt inne i Slovenias vakre alpeland.

Ljubljana har masser av sjel og liv, som utfolder seg i forskjellige spennende bydeler, og byens beskjedne størrelse med kun 300.000 innbyggere skaper en intim stemning. Den gamle bydelen har sjarmerende hus fra barokktiden, og byen er dessuten prydet av vakre jugendstil-bygninger og ikke minst imponerende byggverker tegnet av den verdensberømte slovenske arkitekten Jože Plečnik. Byen stammer fra romertiden. Hvis man skal tro sagnet, var byens grunnlegger den greske kongesønnen Jason og hans følgesvenner argonautene. Ifølge sagnet kom Jason til området da han var på flukt fra kong Aites, som han hadde stjålet det gylne skinnet fra. Det skal være her Jason kjempet med et forferdelig monster, som han beseiret. Monstret var Ljubljanadragen, som nå kan ses på byens våpenskjold, sittende på toppen av slottstårnet.

Ved en folkeavstemning i 1990 stemte det slovenske folket for uavhengighet fra Jugoslavia og for suverenitet som selvstendig stat. Den 25. juni 1991 ble den slovenske republikken en realitet. Ljubljana ble utnevnt til hovedstad og fungerer i dag som Slovenias politiske, økonomiske, kulturelle og vitenskapelige sentrum. En av de viktigste merkedagene for den nye republikken er 1. mai 2004, da Slovenia kom med i EU. Denne dagen blir feiret med fest i hele landet og ikke minst i Ljubljanas gater.

På vår tur rundt i byen besøker vi de viktigste byggverkene og blir introdusert til byens fascinerende historie før vi begir oss til Slovenias mest berømte område i nærheten av innsjøen Bled. Underveis gjør vi stopp i den lille hyggelige byen Radovljica, som er kjent for sin produksjon av honningkaker. I mange butikker og på byens lokale museum kan man høre mer om hvorfor honningkaker fra nettopp Radovljica er så berømt, før vi først utpå kvelden spiser en lokal middag på en av byens restauranter.

Vi ankommer til hotellet vårt utenfor byen Bled sent på kvelden og kan i fred og ro nyte de vakre omgivelsene.

Overnatting i Bled-området.
(Frokost og middag er inkludert.)

Dag 8
Bled. Bledsjøen og opplevelser på landet Ca 30 km

Bled ligger i det nordlige Slovenia tett ved grensen til Østerrike. Byen ligger utrolig vakkert omkranset av de snøkledde Alpene ved det store brevannet av samme navn, der landets eneste øy, Bled, ligger. På øya står en kirke som tidligere fungerte som et tempel der det slaviske folket tilbad gudinnen Živa, som stod for kjærlighet og fruktbarhet.

Byen er over tusen år gammel og er første gang nevnt i skrift helt tilbake i 1004, da den tyske keiseren Henrik II gav byen til biskopen av Brixen. På 1800-tallet begynte Bled å bli en turistattraksjon. Områdets utrolige natur og milde klima tiltrakk mange, og det ble kjent vidt og bredt at sjøen og de varme kildene i området rundt Bled hadde helbredende egenskaper. Allerede i starten av 1900-tallet var Bled kjent som det vakreste kurbadområdet i det østerriksk-ungarske keiserriket, og reisende har strømmet til stedet hele tiden siden. Mange kjente politikere og kulturpersonligheter har i tidens løp lagt veien forbi her.

Vi nyter den avslappede stemningen i den lille byen, som med sine mange prominente gjester kan fremvise flere imponerende paleer enn de fleste andre byer.

Om ettermiddagen kjører vi tilbake til det hyggelige hotellet vårt. Hvis tiden tillater oss det, gjør vi underveis stopp ved noen av de små hyggelige landsbyene i området, før vi avslutter dagen med en god avskjedsmiddag på hotellet.  

Overnatting i Bled-området.
(Frokost og middag er inkludert.)

Dag 9
Bled – Ljubljana – Oslo Ca. 60 km

Etter frokosten begir vi oss mot lufthavnen i Ljubljana, der flyet vårt venter.
(Frokost er inkludert)

I det naturskjønne Slovenia skal vi på byvandring i den lille hyggelige hovedstaden Ljubljana før vi avslutter med et par dager i området omkring den imponerende Bledsjøen, som i århundrer har tiltrukket folk fra nær og fjern. 

Utfluktspakke: Beograd dinner cruise (Dag 2) og kakebyen Samobor (dag 6)

Vi har satt sammen en spennende pakke med ekstrautflukter i og rundt de to hovedstedene Beograd og Zagreb. 

I Beograd skal vi ut på Donau og Sava-elven. Fra vannet får vi et fantastisk inntrykk av den serbiske hovedstaden og vi koser oss med en god middag ombord på båten før vi returnerer til hotellet vårt. 

Ved Zagreb skal vi oppleve middelalderbyen Samobor som er berømt for sine fantastiske vaniljeskiver (minner om Napoleonskake). Vi går på oppdagelse i den hyggelige byen og avslutter med en lokal middag på byens beste restaurant

Pris: 1 298,- pr. person 

Prisen inkluderer

 • Cruise på Donau inklusiv 3 retters meny ombord på båten
 • Transport fra hotellet til skipet og tilbake
 • Byvandring i Samobor inklusiv 3 retters meny på familiedrevet restaurant
 • Transport fra hotellet til Samobor og tilbake

Utfluktspakken gjennomføres ved minimum 12 deltagere

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 14 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
2 298,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo – Beograd og Ljubljana - Oslo
 • Utflukter og entréer ifølge program
 • Innkvartering i delt dobbeltrom på gode hoteller
 • Halvpensjon (frokost daglig,  4 x lunsj dag og 4 x middag)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Driks til sjåfør og lokalguide (beregn ca. 40 euro)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Bagage

Det er en god ide at medbringe en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Tilslutning med innenriksfly

Det er ikke mulig med tilslutning på denne reisen.

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Vær

På våren og høsten kan det være litt kjøligere om morgenen og kvelden, og det kan regne litt. Pakk derfor med en varm genser eller lett jakke. Når det gjelder påkledning om kvelden på restauranter og lignende er serbere, kroater og slovenere ikke særlig formelle. Husk å pakk med et par sko som er gode å gå i både i natur og i byen.

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser

22RSRTR02ANO2604