Førjulstur til Røros

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

En reise tilbake i tid for å oppleve særnorsk natur, det billedskjønne UNESCO fredede bysentrum og et stykke spennende norsk historie.

Bussreise

Bli med til vakre Røros, den gamle Bergstaden som er fylt med nostalgi og gamle trehus- som på utsiden kan se ut som et levende museum, men en mer livlig by full av sjarm skal du lete lenge etter. Vi skal oppleve det UNESCO fredede bysentrum, den karakteristiske kirken som troner majestetisk over byen og den særnorske historien rundt gruvene og Kobberverket. Røros er et av de kaldeste stedene i landet på vinterstid, så det er lurt å pakke med litt ekstra varmt tøy. Samtidig er det nettopp på vinterstid byen viser seg fra sin aller mest eventyraktige og billedskjønne side. Den populære, norske Netflix-serien «Hjem til jul» fra 2019 ble innspilt i de snødekte gatene mellom trehusene og det samme ble filmen om vår alles Pippi Langstrømpe som feirer jul i 1969.

Vi kjører gjennom et fantastisk landskap, med utsikt over flotte skoger, elver og fjell.  Den kjente maleren Harald Sohlberg benyttet de vakre omgivelsene i byen som motiv for flere av sine bilder. Særlig kjent er nok «Efter snestorm, Lillegaten Røros» fra 1903 som henger på Nasjonalgalleriet og «Natt, Røros kirke» fra 1904. I anledning 150-års dagen for hans fødsel i 2019 ble det utgitt to frimerker bestående av hans selvportrett og gatemotiv fra Røros.

Vi skal ta et dypdykk ned i lokalhistorien når vi besøker Rørosmuseet og Smelthytta, og vi skal også en tur ned i Olavsgruvene med guide. Det er satt av tid på egen hånd så man er sikker på at man får oppleve alt man ønsker på Røros. Det er mange flotte butikker som tilbyr lokalproduserte varer, samt spennende gallerier og hyggelige spisesteder.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Jul og nyttår, Storbyferie

 • Reiseleder Norsk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta NOK

Dagsprogram 4 dager
Dag 1
Oslo – Røros. Fantastisk natur og hyggelige Røros hotell
Dag 2
Røros. Byrundtur i den historiske verdensarvsby, Røros karakteristiske kirke og guidet besøk i Olavsgruvene
Dag 3
Besøk ved Rørosmuseet Smelthytta og tid til vintereventyr på egen hånd
Dag 4
Røros – Oslo

Hoteller

Røros Hotell

Dette tradisjonsrike 4-stjerners hotellet er det perfekte utgangspunkt for virkelig å bli kjent med Røros. Det er kun 10 minutters gange til flere av byens severdigheter, inkludert Røros sentrum.

Hotellet er omringet av vakker, norsk natur og består av 157 rom over 3 etasjer. Alle værelsene er romslige, samt utstyrt med wifi, sittegruppe, tv og minibar.

Hotellet har en vidunderlig spa- og velværeavdeling, som kan være et perfekt avbrekk mellom utfluktene og opplevelsene vi skal ta fatt på. Her finner vi et innendørs svømmebasseng på 27 meter med en fantastisk utsikt over flott natur, samt boblebad, utendørsbasseng og badstue. Boblebadet og bassengene utendørs holder 36 grader året rundt, og er absolutt en opplevelse det er verdt å ta med seg.

Hotellets restaurant er kjent for sitt hjerte for ferske, lokale råvarer og gode frokost. Det som ikke finnes lokalt, lages fra bunnen av med fokus på nasjonale, økologiske produkter. Det hevdes at nettopp områdets klima og vegetasjon tilfører råvarene ekstra god og fyldig smak.

Pianobaren er et naturlig samlingspunkt med ild i peisen og hyggelig atmosfære. Her kan man fordøye dagens inntrykk og opplevelser med noe godt å drikke.

http://www.roroshotell.no

Bussreise

Bussreiser er en populær reiseform. Ta plass i bussen, og så trenger du ikke å gjøre noe annet enn å være  på ferie. Albatros’ kyndige reiseledere sørger for at opplevelsene kommer til deg, og det eneste du skal gjøre er å lene deg tilbake og nyte turen i ro og mak. Ferien starter rett og slett allerede når du går på bussen.

Slik er bussene

Vi kjører i moderne busser som minimum har 4 stjerner og lever opp til de eurpoeiske miljønormene Euro 6.

Alle busser har justerbare seter, fotstøtter, bord/klappbord, klimaanlegg, minikjøkken, "nød-toalett", hattehyller, leselamper, musikkanlegg, tvskjermer og 220v stikkontakter. Alle busser er røykfrie.

Valg av sete

På bussreiser med Albatros har du mulighet for å velge plass i bussen allerede ved bestilling.

Hvor vil du sitte i bussen? Vennligst kontakt oss for å reservere sete hvis du ønsker det.

Rekke 1,2,7,8 og 9 koster kr 100,– for reservasjon for hele reisen. 
Rekke 3–6 og 10–14 koster kr 75,– for reservasjon for hele reisen. 

Ønsker du ikke å reservere en plass vil du bli tildelt en fast plass ved ombordstigningen.
Vi gjør i den forbindelse oppmerksom på at setereservasjonen/fast plass ikke gjelder i eventuelle transferbusser.

Se påstigningssteder og tider under ”Før reisen”.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo – Røros. Fantastisk natur og hyggelige Røros hotell

Etter endt oppsamling setter vi kursen nordover til den storslåtte naturen i Trøndelag. I takt med at vi beveger oss nordover begynner fjellene å reise seg. Fylket er kjent for sine store naturattraksjoner, som for eksempel de to nasjonalparkene Femundsmarka nasjonalpark og Forollhogna nasjonalpark. Vi reiser med denne fantastiske utsikten utover naturen i Hedmarken, Østerdalen og Gauldalen. Hvis vi har litt flaks og et oppmerksomt blikk kan vi være heldige å se elg, bjørn eller ulv i den flotte villmarken.

Når vi er fremme på Røros, sjekker vi inn på hotellet og spiser en felles middag i hotellets restaurant, som er kjent for sine gode smaker, lokale råvarer og fokus på økologisk mat.

Dag 2
Røros. Byrundtur i den historiske verdensarvsby, Røros karakteristiske kirke og guidet besøk i Olavsgruvene

Vi starter dagen med en deilig frokost, så er vi klare til å oppleve Røros med all sin sjarm og historie.

Vi spaserer fra hotellet og begir oss ut på en byrundtur med flere spennende stopp.

Vårt første stopp er den karakteristiske kirken, som er et velkjent motiv på lokale postkort. Den er en av Norges største og mest profilerte kirker, men også et kjært kulturminne. Over inngangsdøren kan vi lese «Til Guds Ære og Bergstadens «Ziir». Dette er en omskriving av det tyske ordet for pryd, zier, og tilnavnet Bergstadens ziir er stadig kjent på folkemunne. Kirken stod ferdig i 1784 og har hele 1600 sitteplasser. Røros Kobberverk stod for både byggingen og kostnadene av kirken, som kom på hele 23 000 riksdaler, som tilsvarte omtrent 450 årslønner for en gruvearbeider. Kirken troner over byen og er et tydelig symbol på Kobberverkets velmaktsdager på 1700-tallet. I motsetning til de fleste kirker i Norge har Bergstadens Ziir hovedinngangen mot sydøst, mens alteret er mot sydvest. Tradisjonelt sett bygges norske kirker med alteret pekende mot Jerusalem, altså mot sydøst.

Hvis man ønsker å gå inn i kirken på egen hånd ved en senere anledning så er det mulig. (Inngang koster 50 kr per person og er ikke inkludert i reisens pris).

Vi beveger oss videre mot sentrum av byen for å ta en nærmere titt på de flotte trehusene. Den sjarmerende arkitekturen og stemningen i byen er noe av det som gjør Bergstaden så spesiell. Røros har over 100 fredede bygninger og er en av Europas best bevarte trebyer, og mye av gatemønsteret vi finner i dag er bevart fra 1600-tallet. Samtidig er byen fantastisk levende og innbyggerne bor og jobber fortsatt i disse karakteristiske trehusene. Det er nettopp på grunn av disse husene i sentrum fra 1700- og 1800-tallet at byen ble innskrevet på UNESCOs liste over verdensarv i 1980. Vi skal spasere rundt i byen å lære mer om arkitekturen og daglivet.

Den første smeltehytta ble bygget i 1646 av Røros Kobberverk og det ble tilrettelagt slik at en kunne bosette seg og drive eget gårdsbruk ved siden av verkstedarbeidet. Slik utformet byen seg med bygårder, fjøs og uthus. Ideen bak var at arbeiderne skulle ha muligheten til å være mest mulig selvhjulpne, samtidig som arbeidsgiveren sparte lønnsutgifter.

Vi kan finne flere spennende gallerier, verkstedsutsalg, butikker og restauranter i de gamle bakgårdsrommene og innergårdene, som absolutt er verdt et besøk.

Vi skal videre til Olavsgruven der vi får en guidet rundtur. Dette er en av nyere gruvene, som ikke var i full drift før 1940. Under okkupasjonen krevde tyskerne drift av gruven, mens ledelsen gjorde det de kunne for å skjule malmforekomstene. Vi skal ut på en vandring gjennom 300 år med historie mens vi beveger oss 500 meter inn i fjellet og 50 meter under bakkenivå. Her er det høy luftfuktighet og 5 grader hele året, så vi anbefaler gode sko og varmt tøy.

Senere samles vi til en hyggelig middag på hotellet.

Dag 3
Besøk ved Rørosmuseet Smelthytta og tid til vintereventyr på egen hånd

I dag skal vi lære mer om den spennende historien til Røros og et særdeles godt utgangspunkt for det er nettopp Smelthytta som er en del av Rørosmuseet. Vi spaserer dit etter en delikat frokost på hotellet.

Det er som å reise tilbake i tid når vi vandrer gjennom museet som er fylt med modeller av gruver, smeltehytter og ulike tekniske innretninger som de benyttet. Vi vil også se utstillinger som viser frem klær, bergverkshistorie og annet for å forstå hvordan dagliglivet utspant seg for flere hundre år siden.

Smelthytta finner vi på Malmplassen i sentrum av Røros. Smelthytta hadde vært en stor og særdeles sentral arbeidsplass ved Kobberverket i mange generasjoner da den stengte for godt i 1953. Den hadde også vært en av byens landemerker, sammen med Bergstadens Ziir. Her foregikk det en lang og omstendig smelteprosess av kobbermalmen før produktet var ferdig og klart for eksport. Produksjonen stod på døgnet rundt, bortsett fra en måned om sommeren «fyhrmåneden», da var det full stans i driften slik at arbeiderne kunne ta seg av gårdsbrukene sine.

En av årsakene til Kobberverkets konkurs i 1977 var den synkende kobberpris på verdensbasis og at land i Sør-Amerika og Afrika kunne levere kobber med lavere kostnader knyttet til produksjonen.

Smelthytta ble gjenreist som kulturminne og museum i tiden mellom 1986-1988. Det er den siste Smelthytta fra 1888 som er forbildet for gjenoppbyggingen, slik den fremstår på gamle tegninger og fotografier i verksarkivet.

Resten av dagen er satt av til aktiviteter på egen hånd og det er fortsatt mer av Røros en kan utforske, kanskje vil man se etter noen lokalproduserte reiseminner eller er det muligens spa og velvære på hotellet som frister mest?

Vi spiser en siste middag på hotellet og nyter den siste kvelden i Bergstaden.

Dag 4
Røros – Oslo

I dag vender vi snuten hjemover mot Oslo etter vi har spist en siste frokost på hotellet.

Alle inntrykk og ting vi har lært på turen får tid til å synke inn mens vi nyter utsikten på vei hjemover.

Utflukt som kan tilkjøpes

Magisk sledetur gjennem den gamle vinterbyen

For mange er et av høydepunktene på vinterstid en sledetur langs Sleggveien og andre av byens gater. Bygningene ser akkurat ut som de gjorde for flere hundre år siden, så det føles litt som å reise tilbake i tid. Hesten som puster frostrøyk, mens du sitter godt innpakket under pledd. Alt du hører er lyden av bjeller, hover mot snø og sleden som glir langs bakken. Atmosfæren er helt unik der du glir forbi de gamle trehusene i de små gatene.
Sledeturer med hest tilbys av vår lokale operatør, og gir en særegen opplevelse av bergstaden. Varigheten er omtrent en time.

Obs. Man sitter 4 personer per slede.

Utflukten skal kjøpes hjemmefra og gjennomføres ved minimum 4 deltagere, deretter skal ytterligere sleder fylles med 4 personer per slede. Utflukten må bestilles og betales hjemmefra senest 15 dager før avreise.
Pris: 648,- per person

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Bussreise ifølge program, inkl transport fra Oslo-Røros t/r
 • 3 netter i delt dobbeltrom på Røros hotell
 • Halvpension på hotell
 • Utflukter ifølge program
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Personlige nødvendigheter
 • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Påstigningssteder og -tider

Påstigningssteder og -tider

Oslo - Bussterminalen ved Galleriet kl.: 09.00

Hjemkomststeder og -tider
Oslo - Bussterminalen ved Galleriet kl.: 17:30

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser