Pyreneenes gamle riker med Andorra, Catalunya og Aragón

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Vi fullfører sirkelen rundt Pyreneene og besøker Barcelona, Carcassonne og Lourdes i Frankrike, og returnerer til Bilbao, Rioja og Zaragoza i Baskerlandet

Albatros’ kulturreise til de gamle rikene i Pyreneene i grenselandet mellom Frankrike og Spania bringer oss nær innpå Sør-Europas spennende historie: romernes erobring og fall, fulgt av kalifatet, kampen mellom islam og den katolske kirken, og den moderne statsdannelsen. Vi besøker gamle stater som Catalunya, Aragón og Baskerlandet, Andorra og de sørfranske bystatene Carcassonne og Lourdes – en gang selvstendige stater med egen kultur og eget språk, som drømte om vekst og innflytelse og slett ikke så seg selv som en parentes i historien eller som del av en større stat. Og det gjør de fremdeles ikke. Det blir en opplevelsesrik reise, som blant annet fører oss til en lang rekke av Europas største severdigheter.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Oslo – Barcelona
Dag 2 Barcelona med La Sagrada Família
Dag 3 Barcelona – Figueres med Dalí-museet – Andorra
Dag 4 Andorra – Carcassonne – Lourdes
Dag 5 Lourdes – Pau – Biarritz – Hondarribia
Dag 6 Hondarribia – San Sebastian – Zarauz – Bilbao
Dag 7 Bilbao. Byvandirng med pintxos-lunsj og ettermiddag på egen hånd
Dag 8 Bilbao – Longrono – Zaragoza
Dag 9 Zaragoza – Lleida – Cardona – Barcelona
Dag 10 Hjemreise Barcelona – Oslo

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo – Barcelona Kjørestrekning ca. 2 mil

Ved ankomsten til Barcelona får vi en liten introduserende sightseeing før innkvarteringen på Albatros’ sentralt beliggende hotell, noen få stopp fra byens største severdigheter.

Barcelona, Spanias neststørste og utvilsomt mest kosmopolitiske by med ca. 1,6 million innbyggere, er hovedstad i den selvstyrende regionen Catalunya. Barcelona og Catalunya er Spanias rike og progressive hjørne med mye industri. Byen, som har landets viktigste havn, er i mange henseender den kulturelle hovedstaden, i evig rivalisering med Madrid og de sentrale, styrende provinsene. Det er en by for kunstnere og bohemer, fylt med tapasbarer, restauranter, blomstrende gateliv og masser av kunstneriske høydepunkter. Byens mer enn totusenårige historie byr den dag i dag på en spennende blanding av romerske ruiner, gotiske palasser og eksplosive art nouveau-bygninger. Om kvelden er det gode muligheter til å begi seg ut i Barcelonas gater på utkikk etter et egnet sted å bli introdusert til det gode spanske kjøkkenet. Det starter like om hjørnet. Vi spiser middag sammen på en lokal restaurant.

Dag 2
Barcelona med La Sagrada Família

Dagens bytur begynner med den sentrale plassen, Plaza Catalunya, der noen av byens store gater møtes, blant dem den berømte La Rambla eller Ramblaen på godt norsk. Ramblaen er byens mest kjente bulevard med masser av liv, gjøglere, turister og trær på den cirka 1,2 kilometer lange strekningen. Man har ikke vært i Barcelona uten å tilbringe noen spennende timer på La Rambla.

Vi legger kortvarig ut på den store gaten, men dreier til venstre mot Barcelonas romerske fortid. Vi ser en seksjon av en gammel vei som opprinnelig førte til den romerske byen Barcino. Veien er flankert av gravsteiner etter romersk tradisjon. Vi krysser igjen Ramblaen på vei mot det store markedet, La Boqueria, der farger, dufter og et flerstemmig kor av falbydende bodhandlere åpenbarer seg. Her finner man alt mellom himmel og jord fra alle deler av matpyramiden – fra lufttørket skinke, friske grønnsaker og krydder til fersk fisk, oster og diverse spanske spesialiteter. Statistikken forteller at det sikkert havner en del spiselige suvenirer med hjem i bagasjen fra dette sansebombardementet av lekre saker.

Fra markedet går vi til Plaza Pi i den gamle delen av byen, der man finner den vakre gotiske kirken Santa Maria del Pi, med et stort, fargerikt og nydelig rosevindu. Kirken blir omtalt av den engelske forfatteren og journalisten George Orwell i ”Hyllest til Catalunya”, som er hans personlige beretning om den spanske borgerkrigen, der han selv deltok.

Vi fortsetter gjennom noen av gatene i den gamle bydelen tilbake til Ramblaen for å gå det siste stykket til det 60 meter høye Columbus-monumentet. Deretter er det tid til Gaudís ennå uferdige og monumentale katedral, La Sagrada Família, som i dag er det symbolet vi best kjenner Barcelona for. Katedralen ble påbegynt i 1880-årene og påregnes å være ferdig en gang i 2020-årene. Byggingen har dermed overlevd en hel rekke byggmestere, som én etter én har gått i pensjon etter å ha utført sin del av arbeidet ut fra Gaudís originale tegninger og planer. Vi drar på omvisning i og ved kirken. Hvis du ønsker å besøke taket, er det for egen regning, og ventetid må påregnes.

Middag på egen hånd.

Dag 3
Barcelona – Figueres med Dalí-museet – Andorra Kjørestrekning ca. 33 mil

Vi forlater Barcelona og kjører mot nord til Girona på den gamle romerske ruten mellom Roma og Cádiz via Augusta. Den pittoreske bydelen rundt den imponerende katedralen er svært inspirerende. Byen har alltid vært Catalunyas nest viktigste etter Barcelona, preget av en rikdom og velstand som tydelig gir seg utslag i de vakre bygningene.

Turen fortsetter til Figueres, der vi spiser litt lunsj og besøker byens største attraksjon, Teatre-Museu Dalí. Museet er et stort verk, som omhandler den verdensberømte, surrealistiske kunstneren Salvador Dalí. Han ble født i Figueres i 1904 og bodde størstedelen av sitt liv i og rundt Figueres og Girona.

Man er ikke i tvil om at man setter foten i Dalís surrealistiske univers før man kommer inn i museet, og de mest kjente verkene hans er noe de fleste vil nikke gjenkjennende til.

Etter besøket i Figueres ruller vi videre mot vest og inn i Pyreneene, der målet er lilleputtstaten Andorra, som ligger i fjellene og på grensen mellom Spania og Frankrike. Det er en veldig vakker kjøretur opp til Andorra, der vi overnatter i hovedstaden Andorra La Vella. Middag på hotellet.

Dag 4
Andorra – Carcassonne – Lourdes Kjørestrekning ca. 47,5 mil
Solnedgang voer Carcassonne

Vi benytter formiddagen til å kikke nærmere på byen, som vinteren igjennom blir besøkt av skisportsfolk og om sommeren er base for fjellvandrere. Andorra, som bare har ca. 78 000 innbyggere, har siden 1993 vært en selvstendig nasjon etter i over 700 år å ha vært underlagt så vel Spania som Frankrike. Stedet er kjent som landet uten skatter, bortsett fra en mindre importavgift, og derfor har mange rikinger slått seg ned her i Europas billigste land. Andorra blir beskyldt for å være en del av den internasjonale hvitvaskingsringen av suspekte inntekter og er heller ikke en del av EU. Derfor er tollerne ganske oppmerksomme på nye innkjøp ved utreisen.

Etter å ha brukt formiddagen i dette lilleputtriket kjører vi videre inn i Frankrike, der neste mål er den fantastiske middelalderbyen Carcassonne. Festningsbyen fra 1200-tallet er nyrenovert og gir et enestående, nærmest fullendt bilde av middelalderbyens befestning med dobbelte murer, som ble oppført i tiden ca. 500—1300. Mange byer var i perioden nærmest uinntakelige, og de utviklet seg til lokale ”stormakter”, ofte til stor irritasjon for landenes sentralmakter. Byen har ekspandert med en moderne by på den venstre bredden av elva Aude. Den gamle middelalderbyen ligger på høyre bredd på et velegnet høydedrag.

Sent på ettermiddagen setter vi kursen mot vest og kjører med Pyreneene på venstre side mot vårt neste overnattingssted, valfartsbyen Lourdes. Middag på egen hånd.

Dag 5
Lourdes – Pau – Biarritz – Hondarribia Kjørestrekning ca. 21 mil
Vakre Biarritz

Siden jomfru Maria viste seg for den unge Bernadette Soubirous tilbake i 1858, har Lourdes tiltrukket store mengder av pilegrimer som valfarter til stedet for å finne helbredelse og frelse. Byen besøkes i dag av ca. 6 millioner pilegrimer årlig, altså nesten 17 000 daglig, og de skal drikke og bade i det mirakuløse vannet.

Vi skal se grotten der jomfru Maria viste seg, sammen med kirken, som er oppkalt etter Bernadette, nemlig St. Bernadette, og Rosenkrans-basilikaen, videre også krypten og de helbredende badene. Her går vi rundt i ro og mak sammen med de mange valfartende og opplever helligdommen.

Etter Lourdes fortsetter vi til en av de usedvanlig vakre byene langs Pyreneene, nemlig Pau, en større provinsby med rundt 85 000 innbyggere. Sentrum er et stort fotgjengerområde med masser av grønne flekker. Det er tid til lunsj og til å se seg litt rundt i byen som den svenske kongefamilien stammer fra. En av Napoleons berømte marskalker, Jean-Baptiste Bernadotte, var fra denne byen. Han ble ved et lykketreff svensk tronfølger i 1810, og åtte år senere etterfulgte han den barnløse Karl 13. som svensk konge under navnet Karl Johan. Det svenske flagget kan ses i gatene, og byen har et av verdens beste gobeleng-museer samt Bernadotte-museet.

Vi fortsetter mot Biscaya og den franske badebyen Biarritz, som Napoleon 3. gjorde berømt som ferieby da han sammen med keiserinne Eugénie midt på 1800-tallet holdt ferie her hver september gjennom 14 år. Strendene er fine, selv om havet kan være voldsomt på disse kanter. 

Etter en kaffepause og en spasertur rundt i den gamle delen av Biarritz krysser vi grensen til Hondarribia, som ligger på den spanske siden. Vi spiser middag her og overnatter.

 

Dag 6
Hondarribia – San Sebastian – Zarauz – Bilbao Kjørestrekning ca. 12,5 mil
Utsikt over San Sebastian

Vi følger mer eller mindre den gamle pilegrimsruten fra Frankrike over Pyreneene, men dreier raskt sørover mot Zaragoza. Først skal vi imidlertid se litt av Baskerlandet. En stille morgen begynner med en kort kjøretur til San Sebastian, kanskje mest kjent for filmfestivalen som arrangeres i september, og for sine fine strender og de permanente surferbølgene som konstant og dramatisk ruller inn mot kysten og fratar strandgjestene enhver lyst til fredsommelig bading. San Sebastian med ca. 250 000 innbyggere har rekord som byen med flest Michelin-stjerner pr. innbygger. Der er ikke mindre enn 16 stjerner fordelt på tre 3-stjerners, en 2-stjerners restaurant og fem restauranter med én Michelin-stjerne. Byen har vært kjent som badeby fra slutten av 1800-tallet, ikke minst på grunn av kongefamiliens besøk, og har den dag i dag fremdeles en aura av velstand og stolthet over seg.

Fremme ved San Sebastian tar vi tannhjulsbanen opp til Monte Igueldo, der det er en fantastisk utsikt over kysten og San Sebastian med vartegnet Monte Urgull, som deler byen og stranden i to vakre bukter. Tannhjulsbanen er fra 1912 og en av de eldste i Spania. Det blir tid til å utforske San Sebastian på egen hånd. Blant annet kan man bestige Monte Urgull på 120 meter, og senere på dagen samles vi for å gå gjennom den gamle bydelen og se byens øvrige attraksjoner. Lunsj er på egen hånd, og her er rik mulighet til å smake byens berømte pintxos.

Vi fortsetter vestover på kystveien med flotte sandstrender, forrevne klipper og den lumske Biscayabukta frem til Zarauz. Selv i dag, med moderne teknologi, er Biscayabukta fryktet. Ville stormer med plutselig skiftende vindretninger og et brusende hav får selv den mest garvede sjømann til å ta frem rosenkransen. Zarauz er en mindre by, og den gamle bydelens historie går tilbake til 1200-tallet. I dag er den en attraktiv ferieby med en utrolig flott og bred sandstrand. Her er det mer regulære bølger, og derfor blir det arrangert verdensmesterskaper i surfing her. Etter en tur på stranden og rundt i byen fortsetter vi på kystveien til Bilbao, der det er tid til å utforske det spennende baskiske kjøkkenet og utallige tapasbarer på egen hånd. Vi overnatter tett ved Bilbao.

Dag 7
Bilbao. Byvandirng med pintxos-lunsj og ettermiddag på egen hånd
Jeff Koons' fantastiske verk utenfor Guggenheim

Hele dagen er avsatt til Bilbao, der byturen i sentrum kan gjøres til fots. Denne tidligere industribyen er i dag en moderne og attraktiv by med rundt 350 000 innbyggere, og her er nytt og gammelt fint forent. Bilbaos nyeste vartegn er det berømte Guggenheim-museet ved elva Río Nervion, også kalt Río de Bilbao. Den andre arkitektoniske perlen er lufthavnen, Aeropuerto de Sondica. Den sjarmerende gamle bydelen ligger øst for den nye og er kjent for sine sju små gater fra 1400-tallet og for Plaza Nueva, der det hele veien rundt er et hav av restauranter som serverer pintxos – Baskerlandets utgave av tapas.

Vi spiser lunsj på et par av disse ledsaget av den lokale Txakoli-hvitvinen, som passer glimrende til denne typen mat. Pintxos er velsmakende småretter, ofte servert på brød eller toast med en tannpirker i – pintxos betyr ’spyd’ – og er en fryd for både øyet og magen. Det er et must å prøve disse lekre sakene et par ganger under et opphold, og det får du rik anledning til.

Om ettermiddagen er det mulig å gå til det verdenskjente Guggenheim-museet, tegnet av Frank Gehry. Med fasadens mange titaniumplater, som skifter farge alt etter lys og tid på dagen, er museet i seg selv et fascinerende kunstverk. Foran bygningen sitter Jeff Koons’ verk Puppy, en kjempehund skapt av levende blomster. Inne i museet går vi en oppdagelsestur i samlingen av moderne kunst og samtidskunst, blant annet Richard Serras verk Serpiente, en imponerende oppstilling av kjempemessige stålplater, som er en referanse til de store stålvalseverkene og skipsverftene som en gang var livsnerven og drivkraften i Bilbao. Museet regnes for et av den moderne verdens største og mest spennende arkitektoniske kunstverker, og mange besøkende sies å foretrekke museet utenfra.

Overnatting ved Bilbao. Middag på egen hånd.

Dag 8
Bilbao – Longrono – Zaragoza Kjørestrekning ca. 31,5 mil
Rioja-distriktet

Vi forlater Bilbao, passerer fjellkjeden Sierra Tolono og kjører inn i La Rioja. Denne sørligere og ganske lille regionen er kjent for sine vindistrikter. Vi krysser elva Ebro og kjører inn i hovedbyen Logrono. Denne pilegrimsbyen ligger 600 km fra Santiago, men har lenge vært en del av Pilegrimsruten, som tradisjonelt foregår til fots. Vi er fortsatt i Rioja-vindistriktet og skal besøke en typisk og tradisjonell vinbodega utenfor Logrono, der vi skal se produksjonen og vinkjellerne og få litt smaksprøver på de deilige dråpene. Etter besøket kjører vi til sentrum, der det er tid til lunsj før vi igjen tar veien fatt og kjører til Zaragoza.

Zaragoza er hovedbyen i provinsen Aragón og den eneste storbyen i denne store provinsen. Den er Spanias femte største by med ca. 700 000 innbyggere. Det er en svært driftig by, som ligger rundt elva Ebro med et fantastisk flott og øde oppland med fjell mot nord og et fruktbart landområde langs elva. Byen har røtter helt tilbake til 600 f.v.t. som følge av den strategiske beliggenheten ved elva, som både gir vann og vannveier. De første ibererne bosatte seg i dette området, som siden har skiftet herrer utallige ganger mellom romere, vestgotere, maurere fra Nord-Afrika og spaniere. Byen bærer tydelig preg av sin romerske, muslimske, jødiske og kristne fortid.

Vi går en tur i den gamle bydelen, der særlig den enorme kirken Basilica de Nuestra Señora del Pilar ved Plaza del Pilar gjør inntrykk sammen med den andre kirken, Catedral de San Salvador. Basilikaen er oppkalt etter jomfru Maria, som sittende på en søyle (spansk: pilar) åpenbarte seg for apostelen Jakob med budskapet om å oppføre en helligdom. Denne nåværende kirken, som er Spanias største barokkirke, er fra perioden 1681—1754. Under den spanske borgerkrigen ble det fra republikansk side kastet tre bomber mot kirken, men ingen eksploderte. Det ble tilskrevet et mirakel. Kirken er fremdeles en viktig valfartskirke, der man kan be foran en liten statue av jomfru Maria.

Et annet utrolig fortellende byggverk er palasset Palacio de la Aljafería, opprinnelig bygd for de arabiske herskerne i slutten av 1000-tallet under den mauriske perioden. Det ble ombygd av spanierne etter gjenerobringen av Den iberiske halvøya og brukt av de aragonske kongene, for senere å bli utbygd til den størrelsen det har i dag, da en del blir benyttet av regionens lokalparlament.

Aragón utgjorde tidligere et betydelig større kongerike, som inkluderte Valencia og Catalunya. Da Aragóns kong Ferdinand 2. ble gift med Castillas tronarving Isabella i 1469, utgjorde det samlet sett en så sterk katolsk allianse at det lyktes dem å nedkjempe det siste islamske kalifatet i 1492, samme år som Isabella sendte Columbus til Amerika. 

 

Vi overnatter i Zaragoza. Middag på egen hånd.

Dag 9
Zaragoza – Lleida – Cardona – Barcelona Kjørestrekning ca. 39 mil

Vi forlater Zaragoza for å dra til Lleida, enda en viktig by med en lang historie. Den var i år 49 f.v.t. sentrum for det berømte ”Slaget om Lleida”, der styrkene til den romerske hærføreren Pompeius forsøkte å slå den listige strategen Cæsar i det som betegnes som den romerske borgerkrigen. Cæsar vant og fikk dermed også makten over Roma inntil Brutus satte en stopper for det fem år senere. Vi bruker litt tid til å se byen og fortsetter til Cardona, som er en historie for seg selv. Cardona ligger på en fjellside med omfattende saltutvinning. Her ligger bokstavelig talt et helt fjell av salt, Muntanya de Sal, og da salt i tidligere tider kunne omsettes til gull, var byen og dens beboere et nøkkelpunkt på enhver erobrers kart. Byen ligger på nabohøyden til saltfjellet, og øverst kneiser 1700-tallsfestningen over Cardona. Hele området er i dag et stort besøkssenter. Saltet ble hentet ut fra fjellet helt frem til 1990, da produksjonen stoppet på grunn av de høye omkostningene og langt billigere saltutvinning andre steder i verden. Vi besøker gruven, ser de gamle arbeidsredskapene og nyter lyset i den gamle gruvens saltformasjoner. Det er en av de mest spennende saltgruvene i Europa.

Fra Cardona returnerer vi nå til Barcelona, der vi spiser en god avskjedsmiddag og overnatter.

Dag 10
Hjemreise Barcelona – Oslo
Etter frokost er det fritid inntil avgang og hjemreise. Vi har nå tatt turen rundt Pyreneene, besøkt skjønne byer, spennende steder, historiske monumenter og kulturelle høydepunkter, og vi kan reise hjem mettet med inntrykk.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Fly Oslo–Barcelona t/r
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Innkvartering på gode 3- og 4-stjerners hoteller
 • Frokost daglig
 • Middag dag 1, 3, 5 og 9 samt lunsj dag 7
 • Vinsmaking av tre viner på Bodega Ontañon
 • Entré til La Sagrada Familia, Dalí-museet, Carcassonne-festningen, svevebane til Mount Igueldo og saltgruven i Cardona
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Entré Guggenheim-museet i Bilbao, ca. 18 €
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Øvrige måltider
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 30–35 €)
 • Personlige fornødenheter

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Ta med gode tursko eller støvler, for vi er i et fjellrikt område. Byene har ofte brosteinsbelagte gater, og det er en tur som krever fornuftig fottøy og litt varmt og vannavvisende yttertøy.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om Spania

Vil du vite mer om klima og vær, tidsforskjell og driks eller se om du trenger visum eller vaksinasjoner? Les mer her:
www.albatros.no/reisemaal/europa/spania

Hånden på hjertet

Reisen er en odyssé i de gamle spanske/franske rikene og statene rundt Pyreneene med nesten alle de kulturelle og naturmessige høydepunktene man kan tenke seg. Men det er en lang og opplevelsesrik rute, der vi innimellom tilbringer en del tid med kjøring. Derfor vil det naturligvis være noen som kunne tenke seg mer tid til fordypelse i enkelte severdigheter, men vi har en ganske hard tidsplan. Til gjengjeld får vi med oss det meste. Det er en forholdsvis komfortabel reise, men man bør være i stand til å gå minst 4–5 kilometer for å få det fulle utbyttet av turen. Bortsett fra Andorra går ruten ikke gjennom de billigste områdene av Sør-Europa.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Rated 4 out of 5 by from En opplevelsesrik tur. Vi har en tid ønsket å utforske også denne delen av Spania, og derfor var tilbudet om en rundreise i Pyreneene midt i blinken for oss. Vi ble ikke skuffet, reiselederen sørget for at vi fikk en uforglemmelig rundreise. Vi ble grundig oppdatert på den gamle kulturen i dette området samt samfunnsforhold i dagens Spania. Dessuten var værgudene på lag med oss. I følge reiselederen brukte det normalt ikke være full sommer på denne tiden. Hotellene var jevnt bra. Et par av transportetappene ble litt lange, men en dyktig sjåfør fraktet oss trygt fram. En rundreise kan ofte være litt slitsom, men liker man å kjøre buss og har bra fottøy, går det bra. Dette er en reise vi trygt kan anbefale til andre.
Date published: 2017-10-22
Rated 4 out of 5 by from Spennende reise til kjente og ukjente steder Vi storkoste oss på denne turen rundt Pyrineene. En behagelig ettermiddagstur i Barcelona første dag gjorde at vi fikk store forventninger til turen. Vår dyktige guide Nils Aase gjorde at vi følte oss vel og fikk mye info om stedene vi besøkte. Han brukte også av sin kveldsfritid på å ta oss med på gode opplevelser, og det skal han ha kred for. Det litt hektiske turopplegget passet oss fint, men turen opp til Andorra la Vella var unødvendig: vi opplevde jo ikke noe av byen. Fremme etter mørkets frembrudd og tidlig avreise. Reisen svarte til forventningene, og vi anbefaler vår guiden på det varmeste.
Date published: 2017-11-15
Rated 4 out of 5 by from Interessant, men litt heseblesende reise. Noen nedturer. Stort sett bra, men noen nedturer: Kom til Andorra la Vella da det var mørkt og dro der fra før det ble lyst. Skulle gjerne hatt noe tid der på dagtid, gjerne med en avstikker inn i sidedalene. Man kunne sikkert gjort dette ved å utelukke Carcassonne (borgen der var ikke så interessant). Skulle gjerne også hatt litt mer kjøring i Pyreneene. Det hadde heller ikke vært et savn om vi ikke fikk med oss den religiøse kommersialitetens høyborg Lourdes. Hotellet i Bilbao var redselsfullt: "lille Sovjet". Uten god improvisering av reiseleder ville Bilbao blitt en veritabel nedtur. Med en del spennende improvisasjoner høynet reiseleder opplevelsene - han var virkelig god med inngående kjennskap til området vi reiste gjennom og tok oss med til noen virkelig spennende steder som ikke sto i programmet.
Date published: 2017-11-04
Rated 5 out of 5 by from Travelt, men veldig spennende! Siden turen går over lange strekk kan det bli nokså hektisk særlig de 2 første dagene. Andorra så vi lite til siden vi kom sent og måtte reise igjen tidlig morgenen etter. Skulle gjerne hatt mer tid på flere av de andre stedene også, men er alt i alt veldig fornøyd med de «smakebitene» vi fikk. Vi var heldigvis en veldig velfungerende gruppe og ikke altfor stor (pga 5 kanselleringer i siste øyeblikk var vi bare 30 pers). Vår reiseleder er nok en stor grunn til at turen ble så vellykket. Han var veldig kunnskapsrik og var alltid helt oppdatert mht. arrangementene de stedene vi skulle innom (Det var jo litt spesiell politisk situasjon i området akkurat da vi var der, men alt gikk veldig glatt..) Vi hadde tilogmed en helt suveren bussjåfør. -Og DET er ikke uviktig på alle de kronglete steder vi var innom! Fantastisk tur!
Date published: 2017-10-19
Rated 4 out of 5 by from Aldri har så mange opplevd så mye på så kort tid. Når man reiser på en slik reise med Albatros må en forvente å oppleve mye og å reise mye. Det er en del av "gamet". Opplegget var etter oppskriften - mao særs profesjonelt. Man kan selvsagt spørre seg hva Salvador Dali og sirkuset i Lourdes har med de gamle rikene i området å gjøre, men ok. La det stå til, tenkte jeg. Det som imidlertid ble en gedigen nedtur var at vi ikke fikk oppleve Andorra de Vella i dagslys. Vi gikk av bussen i mørket og forlot hotellet i mørket. Ble det 12 timers opphold? Bortsett fra nedturen i Andorra, kan jeg ikke sette fingeren på noe. Reiselederen var helprofesjonell, kunnskapsrik, blid og hyggelig. Han gjorde oss allerede i Barcelona før avreise oppmerksom på at han så det som helt nødvendig å droppe formiddagen i Andorra; det ville bli for tett. Og resten av turen ble bare en lang fornøyelse.
Date published: 2017-11-09
Rated 5 out of 5 by from En svært spennende, opplevelsesrik rundreise Vår gruppe var så heldig å ha med to reiseledere, to kunnskapsrike unge damer med stor formidlingsevne. I tilleggg var de omsorgsfulle og hjelpsomme. Vi fikk grundig innføring i Spania historie, regionenes språk-og kulturforskjeller og spanjolenes dagligliv. Det ble noen lange turer i buss, men med innlegg av hyggelige stopp. Personlig kunne jeg ønsket at turen hadde vart et par dager lenger slik at vi kunne hatt noe mer tid på egenhånd enkelte steder. Flyavgangene både til og fra var for tidlig på dagen. MEN En spennende og innholdsrik tur!
Date published: 2018-09-24
Rated 3 out of 5 by from Litt for lite om for mye Likte godt at reisa var på 10 dager (altså ikke bare 1 uke). Syns vi var innom for mange byer, med for kort tid i hver av dem. Det blir stress. Ville personlig ha droppet Carcassonne og Andorra. Andorra kom vi fram til seint på kvelden, i mørke, og dro fra så tidlig morgenen etter at det ennå ikke var blitt lyst. Figueres (Dali-museet) og Bilbao var høydepunktene for meg.
Date published: 2017-10-19
Rated 4 out of 5 by from En spennende og interessant reise! Albatross hadde gitt god informasjon på forhånd på sine 12 sider med planen dag for dag! Kunne kanskje ha satt meg litt mer inn i den politiske situasjonen i regionen, men reiseleder oppdaterte oss hele tiden på utviklingen, meget bra!!!Skulle gjerne hatt med kart/ bilkart for bedre å følge med på hvor vi til enhver tid befant oss( noen i gruppen hadde det).
Date published: 2017-11-10
 • y_2019, m_5, d_22, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_49
 • loc_no_NO, sid_ESRTR04, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

ESRTR04ANO