Sveits, Schwarzwald, Liechtenstein og Bodensjøen med Mainau

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

En reise i fire land med besøk ved Rheinfall, blomsterparken Mainau, Bodensjøen, Liechtenstein og den vakre sveitsiske byen Luzern

Turen starter i Zürich og fortsetter over det tyske Schwarzwald til Bodensjøen med Bernadottenes øy Mainau med den fantastiske blomsterparken. Vi besøker et av Europas største fossefall, Rheinfall, og den mondene og flotte byen Bregenz før turen fører oss til Vorarlberg i Østerrike og til Liechtenstein. Vi avslutter i den vakre byen Luzern ved Vierwaldstättersjøen med byens vartegn Kapellbrücke. På 8 dager har vi sett en av Europas største sjøer, et av de største fossefallene og en av største og flotteste blomsterparkene, og vi har opplevd fire forskjellige land – og ikke minst smakt på den legendariske kirsebærkaken fra Schwarzwald.
Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro, Schweiziske franc

Dagsprogram
Dag 1 Fly Oslo – Zürich, Sveits. Byrundtur før transfer til Schwarzwald
Dag 2 Utflukt i Schwarzwald, gjøkur, båttur på Titisee, Schwarzwälder Kirschtorte og Triberg-fossen
Dag 3 Blomsterøya og slottsparken Mainau
Dag 4 Formiddag i Bregenz, båttur på Bodensjøen før ankomst til Feldkirch
Dag 5 Feldkirch, Stein am Rhein, Schaffhausen, Rheinfall
Dag 6 Feldkirch til Vaduz i Liechtenstein og videre til Luzern
Dag 7 Luzern
Dag 8 Fra Luzern til Zürich og hjemreise

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo – Zürich, Sveits. Byrundtur før transfer til Schwarzwald (ca. 16 mil)
Velkommen til Zürich

Vi lander i Kloten lufthavn litt utenfor Zürich. Zürich er den største byen i Sveits, og den gamle bydelen er absolutt et besøk verd. Middelalderbyen ligger ut mot Zürichsee omgitt av elva Limmat og bielva Sihl. Limmat er en bielv til Aare, som igjen er en bielv til Rhinen. Vannet i elvene har fungert både som forsvarsverk og som transportvei, og derfor har byens plassering her vært meget viktig. Sveits ble først selvstendig som det landet vi kjenner i dag etter Wienerkongressen i 1815. Den avsluttet Napoleons storhetstid etter slaget ved Waterloo. Inntil da var enkelte kantoner tilsluttet Edsforbundet, for å komme ut av habsburgernes overherredømme, men som så mange andre områder i Europa var landet underlagt flere kongedømmer og republikker. Landet har derfor en kompleks historie, med de fire offisielle språkene tysk, fransk, italiensk og retoromansk. I dag er der 26 kantoner med delvis selvstyre i forbundsstaten Sveits, der kvinnene først fikk stemmerett i 1971.

I dag kjører vi inn til sentrum, og det blir mulig å spise lunsj før vi går en tur rundt i den lille vakre Altstadt. Vi skal blant annet se på uret som pryder klokketårnet i St. Peterskirken, og som vi ikke kan unngå fordi det er en av de største urskivene i Europa.

Etter byrundturen i Zürich kjører vi nordover og inn i Tyskland til vårt neste mål, Schwarzwald. Vi blir innkvartert og spiser middag på hotellet.

Dag 2
Utflukt i Schwarzwald, gjøkur, båttur på Titisee, Schwarzwälder Kirschtorte og Triberg-fossen (ca. 15 mil)
Neustadt ved Titisee er kjent for sine gjøkur

Etter en rolig morgen med god frokost på hotellet går turen ut i Schwarzwald. Vi er nå i området og delstaten Baden-Württemberg i Bayern og i utkanten av Schwäbische Alpen. Det er et rikt område med Mercedes- og Porsche-byen Stuttgart som hovedbyen, det kjente universitetet i Freiburg, kurbyen Baden-Baden, vannveiene på Rhinen, Neckar og Donau, samt den store grensesjøen Bodensee, som vi besøker senere.

Vi kjører mot Titisee, en vakker smaragdgrønn sjø som folk valfarter til nettopp på grunn av det imponerende synet. Neustadt ved Titisee er til dels med rette svært kjent for sine gjøkur, som du vil få anledning til å se nærmere på.

For å få den beste opplevelsen ved Titisee tar vi en båttur på sjøen, som er vakkert omkranset av skog. Deretter fortsetter vi turen gjennom Schwarzwald og skal naturligvis ikke forbigå den lokale spesialiteten, den berømte kirsebærkaken Schwarzwälder Kirschtorte, som vi inntar med nytraktet kaffe.

Etter kaffepausen er det tid til å dra videre til Tysklands høyeste foss ved Triberg før vi vender nesen tilbake til hotellet, middag og overnatting.

Dag 3
Blomsterøya og slottsparken Mainau (ca. 21,5 mil)
Mainau-øyen

Dagen er avsatt til et besøk på den vakre og kjente blomsterparken på øya Mainau, som ligger i den nordvestlige delen av Bodensjøen. Mainau har en spennende og lang historie som går tilbake til romertiden, men den skandinaviske historien begynner med trettiårskrigen 1618–1648, da de svenske troppene under ledelse av Carl Gustav Wrangel med 17 sterkt bevæpnede skip angrep Mainau og inntok øya og festningen. Øya og borgen ble plyndret og forlatt i 1847. Den hadde i århundrer tilhørt Den tyske orden, og der var i middelalderen oppført et kloster.

Den svenske forbindelsen kommer langt senere. Etter flere eierforhold var øya eid av Fredrik II av Baden, som var barnløs, og derfor gikk øya og slottet til hans søster Victoria i 1928, som ble gift med den svenske kronprins Gustav av Sverige og Norge tilbake i 1881, lang tid før Norge ble selvstendig. Han ble svensk konge i 1908 som Gustav V. Etter Victorias død i 1930 overgikk slottet og øya til deres yngre sønn prins Wilhelm, som ikke ante hva han skulle bruke stedet til, så han overlot det til sønnen prins Lennart Bernadotte. Det var imidlertid først etter andre verdenskrig at han satte fart i restaureringen av slottet og anla parken, som har ideelle forhold i det subtropiske klimaet som nettopp finnes her. Bernadotte-familien har altså hatt stor innflytelse på Mainau slik det ser ut i dag. Lennart Bernadottes barn fungerer i dag som bestyrere av Lennart Bernadottes familiefond og eier en liten andel av det.  De driver den kommersielle delen med turisme og besøk.

Vi skal se museet i den nederste delen av slottet, og resten av dagen er tilegnet parken, blomstene og den 450 dekar store øya.

Fra Mainau fortsetter vi nå inn i Østerrike til området omkring Feldkirch, der vi skal overnatte de neste 3 nettene. Turen går gjennom byen Konstanz, som er opprinnelsen til det engelske navnet på Bodensjøen – Lake Constance. Byen er delt av Rhinen, og når vi kjører over broen i Konstanz, havner vi igjen i Sveits; her heter den samme byen imidlertid Kreuzlingen. Herfra kjører vi langs sjøen sørvestover og passerer igjen en landegrense, denne gang til Østerrike og delstaten Vorarlberg.

Fremme omkring Feldkirch blir vi innkvartert og spiser middag på hotellet.

Dag 4
Formiddag i Bregenz, båttur på Bodensjøen før ankomst til Feldkirch (ca. 8 mil)
Bregenz

Etter frokost kjører vi ca. 3 mil nordover til Bodensjøen og byen Bregenz, som er hovedstaden i den vestligste delstaten Vorarlberg. Vi skal på en rundtur i Bregenz, som ikke er delstatens største by, men langt den mest betydningsfulle når det gjelder kunst og kultur. Det er en nytenkende og nyskapende by, noe byrundturen vil gi flere eksempler på. I den gamle bydelen skal vi se Martinsturm, som er Bregenz’ vartegn, og vi kan heller ikke komme utenom byfjellet, som kneiser over byen Pfänder, som tross alt ligger i 1064 meters høyde og kan gi en vidunderlig utsikt over Alpene.

Det blir tid til på egen hånd til å ta svevebanen opp til utsikten Pfänder, spise lunsj og gå på museum i Kunsthaus. Fra Bregenz tar vi om ettermiddagen en skjønn båttur på Bodensjøen. Sent på ettermiddagen returnerer vi til Feldkirch og spiser middag.

Dag 5
Feldkirch, Stein am Rhein, Schaffhausen, Rheinfall (ca. 26 mil)
Rheinfall er et av de største fossefallene i Europa

I dag drar vi tilbake til Sveits igjen og kjører til Stein am Rhein. Det er en av de mest pittoreske byene i Sveits, ikke minst på grunn av sin idylliske atmosfære med bindingsverkshus, de typisk hengende tyroler-blomstene, Rhinpromenadene og en vidunderlig stemning i en liten by med over tusen år på baken. Stein am Rhein ligger der Rhinen fortsetter sitt løp inn i Sveits fra Bodensjøen. Her er der alltid en brusende lyd fra elva, som bidrar til den fine atmosfæren. Rådhusplassen er svært vakker, ikke minst på grunn av rådhuset fra 1500-tallet.

Turen fortsetter fra Stein am Rhein til Rheinfall, et av de største fossefallene i Europa, som ligger på grensen mellom Sveits og Tyskland. Med 150 meters bredde og 23 meters høyde er Rheinfall ganske imponerende flott og samtidig larmende. Det kan være en ganske våt opplevelse å komme tett innpå. Vi blir værende her en stund og nyter utsikten, vannet og den skjønne stemningen.

Nå kjører vi den korte veien til Schaffhausen, hovedstad i kantonen av samme navn; den ligger ovenfor fossefallet. Det var hit de mange elveprammene med varer kunne komme før gods og varer måtte omlastes og føres med vogner forbi fossefallet for igjen å bli fraktet videre med nye båter til videre transport og omvendt motta returvarer til tilbaketransport fra den andre siden av fossefallet. Byen blomstret opp og ble en viktig handelsby på 1500-tallet, da det imponerende byggverket Munot-festningen også ble anlagt. Det ble oppført på det lille fjellet Emmersberg og kontrollerte dermed Rhinen og aktivitetene på elva. Fra den runde, hvite festningen, der man har en glimrende utsikt, lyder klokkene hver kveld kl. 21. Det er en gammel tradisjon fra den gang byportene ble stengt; den har nå holdt seg i flere hundre år.

Etter besøket i Schauffhausen er det tid å vende tilbake til Østerrike og Feldkirch og middag.

Dag 6
Feldkirch til Vaduz i Liechtenstein og videre til Luzern (ca. 16 mil)
Fyrstens offisielle residens Schloss Vaduz

Vi forlater Feldkirch-området for å kjøre inn i lilleputtlandet Liechtenstein, som ligger bare noen få kilometer unna. Liechtenstein er verdens 6. minste land og et fyrstedømme som regjeres av fyrst Hans-Adam 2. Språket er tysk og valutaen er sveitsiske franc. Det er et lite økonomisk paradis – eller snarere var det. Bankhemmeligheter med skjulte konti og organisert skattejuks er ved å høre fortiden til, og en langt større åpenhet og endring i bankverdenen er kommet til. Den eneste jernbanestrekningen blir kjørt av den østerrikske statsbanen gjennom Liechtenstein, som mangler motorveier, men likevel har en glimrende infrastruktur.

Rent naturmessig har landet fjelltoppen Grauspitz, som når opp i 2599 meters høyde, og en sjø som har oppstått ved at landets vestlige grense Rhinen gikk over sine bredder og dannet sjøen Gampriner Seele.

Vi stopper i hovedstaden Vaduz, der regjeringsbygningen ligger, og vi kan se fyrstens offisielle residens Schloss Vaduz fra byen. Slottet, som minner om en festning, ligger på en åstopp over byen og er lukket for besøkende, men er svært fotogent nedenfra.

Etter oppholdet i Vaduz går turen videre inn i Sveits, der vårt neste mål er den vakre byen Luzern. Luzern ligger ved Vierwaldstättersjøen, ”Sjøen ved de fire kantonene”, og er omgitt av store fjellmassiver i det sentrale Sveits. Vi tar en byrundtur der vi får vite mer om byens historie og dens severdigheter.

Vi bor i sentrum og skal nå ut og se denne utrolig vakre byen med sitt vartegn: den vakre trebroen Kapellbrücke fra 1333. Det er likevel en delvis rekonstruksjon, siden broen delvis brant ned i 1993. Den er Europas eldste overdekkede trebro og forbinder det gamle sentrum med den sørligere delen av byen over elva Reuss.

Byen er elegant, sjarmerende og godt besøkt. Der er et fantastisk fint teknisk museum litt utenfor sentrum, Verkehrshaus, som ligger ved sjøen i en flott anlagt bygning. Den andre trebroen, Spreuerbrücke, er også et must med 67 bilder av kunstneren Kasper Meglinder fra 1600-tallet, og likeledes Museggmauer, et middelalderlig forsvarsanlegg som er veldig fint bevart og omkranser den indre eldre bydelen. Fra bymuren har man en fin utsikt over byen og mot fjellet Pilatus med sine 2129 meters høyde og bak dette mot Titlis ved Engelberg med sine 3239 meters høyde.

Kvelden er til fri disposisjon, og det sveitsiske kjøkkenet kan prøves.

Dag 7
Luzern ca. 4 km
Den vakre trebroen Kapellbrücke fra 1333

I dag er det fri mulighet til å ta en rundtur på sjøen, besøke Pilatus-fjellet, vandre ved sjøen og prøve det solide sveitsiske kjøkkenet med noen av de berømte osterettene. Ostefondy, raclette eller en enkel ostetallerken med gruyère og emmentaler med brød og hvitvin er vel heller ikke å forakte.

I dag er det igjen mulig å undersøke og prøve de lokale restaurantene på egen hånd.

Dag 8
Fra Luzern til Zürich og hjemreise (ca. 7,5 mil)
Luzern
Avhengig av tidspunktet for returflyet til Oslo er det tid på egen hånd. Bussen tar oss til Zürich og Kloten lufthavn, og derfra flyr vi hjem etter en opplevelsesrik tur rundt i fire land.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Fly Oslo Zürich t/r
 • Albatros reiseleder
 • 2 netter med halvpensjon i Schwarzwald
 • 3 netter med halvpensjon omkring Feldkirch
 • 2 netter med frokost sentralt i Luzern
 • Blomsterparken Mainau og besøk i slottets museum
 • Seiltur på Titisjøen
 • Schwarzwälder Kirschtorte med kaffe
 • Båttur på Bodensjøen fra Bregenz til Lindau
 • Guidet rundtur i Zürich, Bregenz og Luzern med lokalguider
 • Utflukter ifølge program
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Tillegg for enkeltrom
 • Øvrige måltider og drikkevarer
 • Driks til lokalguider, koffertservice og sjåfør m.m. (beregn ca. kr. 400,- pr. person)
 • Personlige fornødenheder
 • Alt ikke nevnt under «Prisen inkluderer»

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Reiseforsikring

Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilken beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.

Klær

Ta med fornuftig fottøy, paraply eller regnslag – vi er i alpe-området, og været kan være svært skiftende. Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Tilslutning med innenriksfly

Hvis du ønsker tilslutning med innenriksfly i Norge vil vi gjøre hva vi kan for å hjelpe deg med dette. I så fall bes du opplyse om det ved bestilling av reisen. I enkelte tilfeller må du selv administrere det, og vi anbefaler da at du sørger for å ha minst 2,5 time mellom flyskiftene.
Hånden på hjertet

Sveits er ikke billig. Turen er på mange måter en hyllest til livet rundt den øvre delen av Rhinen og det velhavende området rundt den store sentraleuropeiske innsjøen Bodensee.

Praktiske opplysninger

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

 

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.

Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.

USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.

Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.

Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.

Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Rated 2 out of 5 by from Tur på sparebluss En fin tur med mange opplevelser som ble delvis ødelagt av at prisen på turen ikke sto i forhold til hva vi fikk igjen. På den positive siden var reiseleder og buss med sjåfør. To av tre hoteller var veldig bra. Det som ødelegger er valget av det første hotellet i Schwarzwald. Et hotell uten heis så vi måtte slepe koffertene opp flere trapper, en sur betjening og elendig mat. Måltidene som inngikk i turen var alle av elendig standard og det var helt tydelig at her skulle det spares. Noen av severdighetene vi ble presentert måtte vi også betale inngangspenger selv !!
Date published: 2018-09-20
Rated 4 out of 5 by from En reise i hjertet av Europa Belysningen på rommet mitt på samtlige 3 hoteller var for dårlig. Det bør f.eks. være mulig å lese på sengen. Middagene på kveldene var meget enkle; her var innsparingene tydelige. Frokostene derimot var gode. Jeg fikk liten glede av de lokale guidene. Da det ikke ble brukt audiovisuelt utstyr under guidingen, var det bare de 5, 6 nærmest guiden som kunne høre noe. Vi var 34 personer på gruppen. Guiden vår derimot, var sterk og klar; samt at han var veldig hjelpsom.
Date published: 2018-09-20
Rated 4 out of 5 by from Flott tur og fine opplevelser Nydelige byer og steder, fint vær, hyggelig, positiv og omtenksom reiseleder. Hotell nr1: ikke heis, mye trapper å bære bagasje i, ok frukost, slett middagsmat. Hotell nr2: ok, flott frukost, middagsavtale med italiensk restaurant med ordinær mat Hotell nr3: veldig bra, ok frokost, ikke middag inkludert men mange muligheter i byen. Albatros bør undersøke hva slags hotell men tilbyr sine deltagere, det er vanskelig å bære tunge kofferter i lange trapper.
Date published: 2018-09-20
Rated 3 out of 5 by from Bra reise Hotel-Gasthof zum Ochsen var dårlig standard,dårlig mat og elendig service av personalet. Alle middager som var inkludert i reisen var meget dårlige.
Date published: 2018-09-20
Rated 3 out of 5 by from Kritiske bemerkninger Reisen var omfattende og interessant. Forøvrig står min kommentar nedenfor - uten å være fortrolig.
Date published: 2018-09-20
Rated 1 out of 5 by from Dårlig rating pga 1.hotell (standard + service) + middagene på reisen Stedene vi besøkte var interessante
Date published: 2018-09-20
Rated 3 out of 5 by from Enkelt opplegg i høykost land Naturen var vel det beste på turen
Date published: 2018-09-20
Rated 2 out of 5 by from Nydelig natur midt i Europa Mainau en opplevelse
Date published: 2018-09-21
 • y_2019, m_1, d_16, h_19
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.9
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_11
 • loc_no_NO, sid_CHRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

CHRTR01ANO