Våre 10 råd til å reise med hjerte, hjerne og holdning

Søren Rasmussen, stifter og eier av Albatros, har formulert 10 reiseråd

Turismen øker stadig, vi reiser oftere og gjerne langt bort. Det fører til at det oftere og oftere er kontakt mellom et lands urbefolkning og turister. Som gjest i deres kultur kan du gjøre en innsats for at dette møtet skal bli så positivt som mulig.

Her er noen forslag til omtanke. Begynn med å huske at du er gjest.

1. Ta deg god tid
Du kommer ikke i kontakt med særlig mange mennesker på bare et kvarter. Ofte stanser en turistbuss og folk velter ut i mengder, tar et par bilder og kjører videre igjen. Hvilket inntrykk har du gjort på lokalbefolkningen? Hvilke minner kommer du selv hjem med i bagasjen?

2. En ekte og ærlig kontakt er mangesidig
Gi gjerne en bit av deg selv. Fortell om din bakgrunn, familie og kultur, men ikke minst om hvorfor du er akkurat her som turist. Forsøk å snappe opp litt av språket og høflighetsfrasene. Det viser respekt.

3. Fotografer ikke uten tillatelse
Du er ikke på besøk i en dyrepark! Forestill deg at en vilt fremmed kineser kommer inn gjennom døren hjemme hos deg for å fotografere en ekte norsk familie som spiser med kniv og gaffel? En god ide kan være å ta med seg et polaroidkamera, hvis man har et, slik at du har muligheten til å gi bort noen av bildene til de du besøker.

4. Vis respekt for lokal skikk og bruk
Husk at lokal skikk og bruk kan være svært annerledes enn det du er vant til hjemmefra. Det kan for eksempel handle om påkledning, høflighetsritualer og oppførsel. Ikke vær påtrengende ved private seremonier som for eksempel begravelser. Vent på en invitasjon.

5. Ta ikke med deg sykdom 
Sunne og friske mennesker kan godt være smittebærere. Unngå å reise gjennom områder som er rammet av epidemier på vei til fremmede folkeslag. Hold deg unna hvis du har feber eller er syk. Uskyldige sykdommer kan være en stor trussel mot en befolkning uten immunitet.

6. Kjøp håndverk – ikke kultur
Historisk viktige etnografiske gjenstander og museumsartikler forsvinner i enorme mengder fra Den tredje verden. Dersom du i stedet velger å kjøpe spennende og flott utført håndverk unngår du å bidra til denne triste utviklingen.

7.  Utnytt ikke fattigdommen – press ikke prisene ned unødvendig mye
Det er ikke feil å betale ”turistpris”. Det hjelper faktisk den lokale økonomien. Tenk bare på hva kameraet ditt har kostet!

8. Shoppe med hjerte og hjerne
Kjøp lokalt! Dersom du kjøper mat, hotellovernatting og suvenirer lokalt bidrar du til å forbedre befolkningens økonomi.

9. Reis skånsomt og tenk på miljøet
Ikke etterlat deg noe. Rydd opp etter deg. Husk at mange steder i verden er vann en dyrebar ressurs. Ikke fjern sjeldne planter og dyr. Kjøp aldri suvenirer som er laget av truede arter.

10. Reis med innsikt
Forbered deg i forkant av en reise. Reis med eksperter som har kunnskap om det området du skal besøke. Unngå lokale operatører som arbeider uansvarlig og uten moral.